Манастир Василије Остроски - сте биле некогаш таму?

• Креатор на темата Креатор на темата ludata jas
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
14 август 2024
Мислења
26
Поени од реакции
32
Manastirot Vasilije ostroski Dali vi pomognal nesto i za sto ste osetile podobruvanje ili olesnuvanje?

Имам слушнато дека раката му е таму во излог. За мене малку е морбидно да не речам некрофилски.

Manastirot Vasilije ostroski Dali vi pomognal nesto i za sto ste osetile podobruvanje ili olesnuvanje?
Сум бил на тоа место пред 2 години, помага и олеснува секаква тежина! Светецот се смета за жив светец, има некои сфаќања дека се претвара во питач и дека неговата душа е самиот питач(немој да одминуваш питач ако сретнеш, остави му некој денар), кога ќе одиш таму понеси коцки шеќер, помини ги од самиот гроб и раздели ги кога ќе се вратиш дома на блиски! Исто така, имаш лозница каде што е стакленикот каде се упокоил самиот светец, клекни пред него и кажи си молитва! Искрено мене многу ми помогна, бидејќи неколку дена потоа се правев операција, и никаква болка не почуствував

Бевме пред некоја година иако уморен не бев спиев со автомобилот возев како луд воопшто кога тргнавме не чувствував замор, се мислам дека желбата да стасаме таму беше појака од мојот замор претходно и на секого му го препорачувам тоа место.
Со добри мисли во срцето, никаква омраза, лутина, завист, едноставно чисти влезете во Острог побарајте тоа ви е најпотребно доколку можете убаво е да се спие, ние не спиевме. Околу спиењето има една интересна работа, велат дека секој ден на светецот му облекувале чорапи кои ги носеле луѓето, и другиот ден му биле толку искинати како да пешачел 50км ... многу го потврдуваат тоа, а јас само можам да се наежам. Друг факт, се мисли дека навечер кога спијат сите Св. Василије се движел во дворот и речиси сите вечерта го сонувале.

Бев, не со ниет да ми помогне, туку интересен ми беше манастирот.
Малку тешко ми дојде качувањето и симнувањето, ама добро, еднаш во живот. Ако Свети Василие сепак ми помогнал, благодарен сум му.

Бев два пати, неверојатно е чувството таму кое се доживува. Ова Фенел што го кажа, одев бос, бидејќи така е некое непишано правило. Интересно искуство.

Бевме пред некоја година иако уморен не бев спиев со автомобилот возев како луд воопшто кога тргнавме не чувствував замор, се мислам дека желбата да стасаме таму беше појака од мојот замор претходно и на секого му го препорачувам тоа место.
Со добри мисли во срцето, никаква омраза, лутина, завист, едноставно чисти влезете во Острог побарајте тоа ви е најпотребно доколку можете убаво е да се спие, ние не спиевме. Околу спиењето има една интересна работа, велат дека секој ден на светецот му облекувале чорапи кои ги носеле луѓето, и другиот ден му биле толку искинати како да пешачел 50км ... многу го потврдуваат тоа, а јас само можам да се наежам. Друг факт, се мисли дека навечер кога спијат сите Св. Василије се движел во дворот и речиси сите вечерта го сонувале.
Jas bev I nesto mi se desava posle toa go sonuvav

Се‘ зависи....на пример, со какви мисли, со каква намера а особено со каква вера ќе пријдеш до моштите од Светиот.

Ако очекуваш некое дејание „од прва„, тогаш очекуваш магично чудо, што не е добро. Ако си упорна и приоѓаш со вера за да решиш некој свој проблем, очекувај Божјо чудо, сторено преку Св. Василиј.

Не сум човек што верува во чуда, но...
Имам појдено натака во два наврати. Еднаш во ептен рана адолесценција - некои доцни тинејџ години, тогаш памтам конаците се градеа/реновираа, после тоа се симнавме до Требиње. Уште ден денес ми е во сеќавање таа екскурзија. И да, откако се прибрав добив огромен нагон на вртоглавици од височина.
20тина години подоцна бев повторно, со другарче сакав да се присетам на местово. Ја поминав вечерта пред конаците како што е по пропис. Кога се вратив дома онаа јебена акрофобија што години и години ми правеше проблеми за планинарење како драстично се има намалено. Чудна ствар е местото. Ако имате можност, направете го во пакет со Црно Језеро и Жабљак. А убаво и Никшиќ да се посети, чисто онака.

Јас сум бил на Острог 2007 год беше. Е сега, високо,убаво , многу пат многу гужва. Бевме на враќање од Будва од одмор.Е сега ,во исти ден ја видовме и Наташа Беквалац тогаш беше мн позната. Што се однесува до чувство осеќање,некое чудо-за мене не.
Едино ме има стресено од емоции уште како дете Јован Бигорски манастирот пред 30 години,па и лани бев,исто. Мое мислење,мој храм.

Бев да го посетам манастирот Острошки пред една година, без некои очекувања или посебни желби, оти кога се молам за нешто, барам помош, спасение од сите светци, од мајка божја, од Исус, Господ Бог....
Убави е да се види, доживување е да се преспие една ноќ под ведро небо со толпа народ.....но, ако треба да кажам за какви чувства или емоции имав при таа посета искрено, поубаво ми е многу кога одам во нашиот св.Наум во Охрид.

Ateisti ne idat tamu
zashto ne idat ili da ne idat?

ja otidov po zhelba na rodnina i od ljubopitnost i zhelba da go vidam manastirot koj shto e prekrasen i na prekrasna lokacija.

istotaka manastirot e i od istorisko znachenje, a ja obozhavam istorija.

moabetot ti e slichen kako na mnozinstvoto lugje, "a toj do vchera prodavashe droga, se tepashe deneska e vo crkva", sfatete deka crkvite pred se se za greshnici.

edna od poubavi gletki vo zhivotot mi beshe koga na liturgija vidov moi poznanici koi kako i jas vo odreden period vo zhivotot imavme skrshnato od patot i namesto da se bledi i iskinati od poroci i da se bavat so raznorazni aktivnosti, istite bea svezhi vo licata, stabilni so posebna energija.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom