Македонски поткасти - кој го следите и кој е најдобар?

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.382
Поени од реакции
35.016
Локација
Скопје
Веб-сајт
www.kajgana.com
Мора да признааам, во последниве години гледам телевизија само кога има некој настан „во живо“ (како натпревар на македонска репрезентација и слично). Кога имам желба да гледам „телевизија“, најчесто отворам Јутуб и разлистувам низ македонските поткасти на кои сум „сабскрајбнат“. Има добри приказни што вредат да се слушнат, но има и тупаџиски поткасти кои постојат „само затоа што сите сега имаат подкаст“.

И покрај популарноста на Лазаров, го следам се поретко - ваљда поради изборот на гости кои не ми се интересни. Во последно време, Претрес со Ландов ми е фаворит, особено со подготвеноста на домаќинот и burn-овите кои им ги приредува на македонските политичари. Изборот на гости е исто така погоден - последниот поткаст со Тони Михајловски беше еден од поинтересните. Епизодата со прилепскиот затвор исто така е врв, ме задржа да ја изгледам во еден здив.
  • Кој поткаст ви е фаворит и зошто?
  • Кои епизоди би ги препорачале?
  • Дали имате свои идеи или гости кои би сакале да ги чуете кај некој од водителите?
  • Дали сметате дека има поентата ТЕЛЕВИЗИИ да прават поткасти? :pos:
Ајде да направиме листа на најдоброто што го нуди македонската поткаст сцена. Да не талкаме по странски канали, кога реално, и дома се наоѓа квалитетна содржина :)

Неколку предлози (допополни ја листата):​

Претрес со Ландов

Bajkerot i krosfiterot

GG.mk

How To Make It From Macedonia

Ivan Ivanovski

Лазаров

Баш размислував да отворам ваква тема, ме претрка. :D

Најмногу следам еден српски поткаст во кој се разговара за серии, филмови, книги, а горенаведениве ги следам горе-долу кога ми се допаѓаат гостите, особено кај Ландов. Со затворските репортажи ептен профи работа заврши.
GG.MK исто така, религиозно секој понеделник.

Дебели гикови - претежно зборат за гејминг, ама знаат чат-пат и да прошират теми. Плус имав една конструктивна (негативна) критика кај нив во коментар и многу добро ја прифатија, така што thumbs up за нив. (y)

- Бизнис муабети
- Next Gen Podcast

Инаку од овие погоре Бајкерот и кросфитерот е топ, а го пратам и Иван Неделковски иако изгледа го батали подкастот

Балкански т.е српски има еден куп

Имаме и наш „подкастер“ тука - @Анде Јанков со Книжевни разговори. Веќе колку, 5 сезони има неговиот подкаст, така Анде? Тој се трудев да го следам колку можам, може не редовно, ама ете, да речеме дека ми е најгледан од сите. Од другите поткасти гледам само кога има некој гостин со кого муабетот би ми бил интересен, најчесто на теми поврзани со книги, театар, филм или општо глума, па така сум гледал епизоди од Бајкерот и Кросфитерот, или На гости кај ПрилеП4анец и сл. А воопшто немам гледано политички поткасти или поткасти на било која друга тема која не е книжевност, театар, филм или музика.

Инаку, знам дека ова не е поткаст, туку влог или како и да е класификацијата на овие модерни чуда, но од ваквите работи на интернет најследен ми е каналот на Читачот (Александар Маџаровски). Од него не пропуштам буквално ни едно видео и многу пати сум ги послушал неговите препораки и сум читал или купил книги кои тој ги препорачал.

1.Претрес со Ландов

2.Bajkerot i krosfiterot

3. GG.mk

4. How To Make It From Macedonia

5. Ivan Ivanovski

6. Лазаров

7. Дебели гикови

8. Бизнис муабети

9. Next Gen Podcast

10.Книжевни разговори

11.На гости кај ПрилеП4анец

12.Читачот

13.Боки13

Поткаст на Боки13 каде е вметнат телефонскиот разговор со екс обвинителка на СЈО Вилма Русковска... хоштаплерка една! :eek:

...невидено неинтелигентно створење бетер од Катица Јанева, каков вештачки параван пред неа поставен за време на нејзина професионална активност погрешна со перцепција кај народот како „железна правична лејди“, а таа да ти биде хронична пијандура рингишпил тип, лицемерна, лажна без трунка совест и емпатија, а камо ли правичност, Боки13 ме остави остави без зборови на неговиот телефонски разговор со Вилма Русковска :несвест:

Последно уредено:
Мене ми е омилен Ландов. Он за разлика од другите точно знае што треба да праша, кога да праша, а кога да премолчи, паметен е, одмерен, не се фолира, саркастичен знае да биде, а не е злонамерен.

Стефан Лазаров - зборува многу, а не кажува ништо. Премногу ми е извежбано тоа што го пласира. Секако дека е за почит тоа што го направи и постигна со youtube, но кога ќе направам споредба со Ландов, разликата ми е евидентна. Ландов ми е посозреан, поначитан, покултурен, поавторитативен.

Епизодата со Тони Михајловски му беше брутално добра. Исто така и епизодите со затворите, за животот внатре, за слободата, за системот.

Гледав нешто скоро и со Б13, он е контроверзен ама на моменти ми е многу невоспитан и не можам да слушам такви луѓе.

И сеа во последно почнав да ги слушам подкастите на проф. Чадиковски. Нешто од мојата област, мене ми е интересно.

На тој дебелкото Мишо бизнис муабети не е лошо, изгледав неколку што беа океј. Лазаров збор го немам слушнато да каже и нема ни да го гледам зашто е одвратен лик, си имам створено таква слика за него и тоа е тоа.

Телевизиите веќе прават подкасти како на пример на кавга со Иван Смирчевски. :D

Десна Палчо
Бојкотирам
Васко Ефтов
Родина
Мандар
Риткомдфк
Коридор 8 Бугарите
Инфомакс

и све шо најканцер у сфет :) од српските екс ју поткасти пратам

Претрес со Ландов ми е фаворит, некако најдобро ги одбработува подкастите од новинарски аспект, секогаш одлично информиран, прашањата му се на место, знае да го чепне гостинот таман колку што треба за да каже одредена работа, после со некоја умерена шала смирува атмосфера, се тоа избалансирано ми доаѓа пријатно за слушање.

Лазаров има привилегија да носи најдобри гости, само споредено со Ландов како водител е многу пониско, имам чувство дека често се прилагодува на гостинот и наместо да влезе во некоја дебата, тој наводно се сложува со мислењата од спротивната страна.
Мислам дека и самиот има многу измешани ставови, некако популарноста и парите му се на прво место, сопствениот став на второ, еден ден глуми патриот, ги критикува предавниците, другиот ден снима песни со Тамара.

Основано сомнение на Јанаки ми е ок, знае да направи интересен муабет.

Wild Tales го имам гледано повеќе пати, знае да донесе интересни гости само многу тупи со прашањата, пет саати му треба да праша нешто, врти се од околу случајно да не навреди некој, испаѓа дека некако премногу самиот збори и со тоа ја убива атмосферата на подкастот.

Бајкерот и Кросфитерот исто сум ги гледал повеќе пати, им гостуваат познати спортисти што имаат многу постигнато и имаат што да кажат, само водителите се тешка катастрофа, посебно тој едниот што седи од лева страна, ретко антипатичен лик.
Цело време нешто се чуди кога ќе каже гостинот, се прв пат слуша, не може да ти гостуваат спортисти од тој калибар ако немаш основно познавање од нивниот спорт.

Од останатите подкасти не гледам многу, скоро од сите имам изгледано барем по една епизода кога гостувал некој гостин што ми е интересен, ни еден водител не ми го задржал посебно вниманието со нешто или некако да ме привлече да ја гледам наредната епизода.

Инаку сум доста голем фан на подкасти, таква ми е работата што често можам да си дозволам додека сум на смена да слушам нешто во позадина, за жал често поради водителите и гостите изборот паѓа на некој подкаст од Балканот.
Во споредба со останатите екс ју држави имаме премалку подкасти, посебно оние од опуштен тип, кај нас уште се практикува класичното интервју, само што сега го нарекуваат подкаст.

Бајкерот и кросфитерот.
Сите му ги имам изгледано или изслушано. Самите водители како ликови се топ, посебно Томе (бајкерот) - генијалец, ем многу ме смее, ем има многу што да се научи од него....

Овој лево не беше со ГГ.МК порано?
Каква е оваа катастрофа од сетап кај што „водителиве“ се испред гостинот и како да му се свртени со грб, врат ќе ги боли и сè?
Овој лево исто така едвај 2 минути гледам, три пати се напи вода, 5 пати ја намести кошулата, 7 пати си ја погали косата и 9 пати се поднамести на столчето.
Не можам да гледам ова.

Овој лево не беше со ГГ.МК порано?
Каква е оваа катастрофа од сетап кај што „водителиве“ се испред гостинот и како да му се свртени со грб, врат ќе ги боли и сè?
Овој лево исто така едвај 2 минути гледам, три пати се напи вода, 5 пати ја намести кошулата, 7 пати си ја погали косата и 9 пати се поднамести на столчето.
Не можам да гледам ова.

Марио уште е со ГГ, ама само пишува за сајтот мислам.
За тој од десно ми беше критиката, Огнен мислам дека се вика, многу им упаѓа во збор на гостите и си кажува лични искуства што на никој не го интересираат.

Ретко гледам, повеќе слушам додека правам нешто друго по дома.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom