Егејска Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата zelezen
  • Време на започнување Време на започнување
Најјаката работа, а и сум го пишувал ова, е дека Бугарите на нас од Вардарска Македонија ни викаат тие во Егејска не се Македонци туку Бугари, и таму живееле Бугари пред да се случи граѓанската војна во Грција, во исто време, еве овие "бугари", пеат песни за Македонија, на Македонски јазик, а пеат и за Гоце Делчев кој нели според Бугарите и он бил Бугар, ама на Бугарите им прпа ова да им го кажат на Грците, затоа што знаат дека ќе јадат заушки.

Зошто Бугарската држава и ликови како оној орангутанон Виктор Стојанов не искочат и не речат, овие луѓе во Грција што пеат за Гоце Делчев се Бугари и ние бараме целосно признавање на Бугарското малцинство во Грција и бараме такви и такви права за нив. Зошто од позиција на моќ, над нас се иживуваат, а молчат према Грците? Дали затоа што се класични пиченца, па према послабиот се прават јаки, а према појакиот виткаат опашка? Најверојатно да.

Грците се светлосни години пред Бугарите во секоја смисла на зборот, и мило ми е што барем на овие Македонци (ако сеуште се чувстуваат како такви) не им можат ништо. Според мене најчистото и најубавото од Македонија и Македонскиот народ е сочувано таму, во Егејска, а Бугарите никогаш нема ни на сон да допрат до нив. Ние овде сме еден обичен шлајм што сопственото не си го почитува ниту сака да си го сочува.

Најјаката работа, а и сум го пишувал ова, е дека Бугарите на нас од Вардарска Македонија ни викаат тие во Егејска не се Македонци туку Бугари, и таму живееле Бугари пред да се случи граѓанската војна во Грција, во исто време, еве овие "бугари", пеат песни за Македонија, на Македонски јазик, а пеат и за Гоце Делчев кој нели според Бугарите и он бил Бугар, ама на Бугарите им прпа ова да им го кажат на Грците, затоа што знаат дека ќе јадат заушки.

Зошто Бугарската држава и ликови како оној орангутанон Виктор Стојанов не искочат и не речат, овие луѓе во Грција што пеат за Гоце Делчев се Бугари и ние бараме целосно признавање на Бугарското малцинство во Грција и бараме такви и такви права за нив. Зошто од позиција на моќ, над нас се иживуваат, а молчат према Грците? Дали затоа што се класични пиченца, па према послабиот се прават јаки, а према појакиот виткаат опашка? Најверојатно да.

Грците се светлосни години пред Бугарите во секоја смисла на зборот, и мило ми е што барем на овие Македонци (ако сеуште се чувстуваат како такви) не им можат ништо. Според мене најчистото и најубавото од Македонија и Македонскиот народ е сочувано таму, во Егејска, а Бугарите никогаш нема ни на сон да допрат до нив. Ние овде сме еден обичен шлајм што сопственото не си го почитува ниту сака да си го сочува.

Токму тоа и ја го пишав. Се пеат Македонски песни, за комити и војводи, Македонски, се викаат Македонски пеачи за веселби, се слават Македонски празници. Овие немаат никаква поврзаност со Бугарија. Проблемот е до нас, Македонската држава, се одкажавме од нив не ги сметаме за наши.

Искрено доста емоционално да се гледаат овие видеа, млади како пеат и се веселат на овие песни Македонски покрај сите тешкотии кои ги имале Македонците во Егејска Македонија.

Плус не можат овие да ги купат со бугарски пасош како оние од Македонија и Албанија затоа и не им се од интерес

еве @roden ќе го тагнеме да каже дали и овие во денешна Грција се создадени од тито

Токму тоа и ја го пишав. Се пеат Македонски песни, за комити и војводи, Македонски, се викаат Македонски пеачи за веселби, се слават Македонски празници. Овие немаат никаква поврзаност со Бугарија. Проблемот е до нас, Македонската држава, се одкажавме од нив не ги сметаме за наши.

Искрено доста емоционално да се гледаат овие видеа, млади како пеат и се веселат на овие песни Македонски покрај сите тешкотии кои ги имале Македонците во Егејска Македонија.

овие не се Македонци! Овие се Грци и ќе останат така,не чуствуваат ништо македонско освен танц и ора

овие не се Македонци! Овие се Грци и ќе останат така,не чуствуваат ништо македонско освен танц и ора
Вори, ај бе оди бркај работа, ти знаеш како се чувствуваат.
Плус не можат овие да ги купат со бугарски пасош како оние од Македонија и Албанија затоа и не им се од интерес

еве @roden ќе го тагнеме да каже дали и овие во денешна Грција се создадени од тито
Ете нека каже дудукот како и овие Тито ги направил после 45та, а никогаш не живееле во Југославија. Баш ме интересира менталната гимнастика што ќе ја направи и од каде ќе фати.

Бугари биле, а Бугарија како држава не пратила едно барање до Грците. Ја мајката.

Вори, ај бе оди бркај работа, ти знаеш како се чувствуваат.
прво не сум кој и да е, второ кој и да е очигледно добро и ве шупчел со причина зошто бладате изгледа на секој нов член со напади дека е истиот кловн и чекав за активација на членство и проверка море морону и трето ако се Македонци зошто се сведени на разбирање дека Македонец чуство на ора и музика или панаѓури.Пар број се кои се идентификуваат со македонска држава и народ.Овие разбираат дека е само култура и крај.Врска со народ, припадност и Република Македонија гледам е на нула и самиот Павле Васкопулис го кажал

ете ти болдирано причина,каков шупак

Последно уредено од модератор:
прво не сум кој и да е, второ кој и да е очигледно добро и ве шупчел со причина зошто бладате изгледа на секој нов член со напади дека е истиот кловн и чекав за активација на членство и проверка море морону и трето ако се Македонци зошто се сведени на разбирање дека Македонец чуство на ора и музика или панаѓури.Пар број се кои се идентификуваат со македонска држава и народ.Овие разбираат дека е само култура и крај.Врска со народ, припадност и Република Македонија гледам е на нула и самиот Павле Васкопулис го кажал

ете ти болдирано причина,каков шупак

Немора да чувствуваат припадност кон Република Македонија оти не живеат тука. Припадоста према другите Македонци е битна а се изразува очигледно преку културна и емоционална поврзаност.

Глеј, разбирам дека пропагандата на одредени „служби“ т.е држави е каде-каде појака од нашава тука, во Републиката.

Ви ја разбирам и потребата за убедување и докажување дека „не сме во право“ - само за да вие, вашите газди, шефови, надредени останат задоволни.

Прва работа, под овој коментар (од горе), само според куцањето се гледа дека не си наш или си некое педерско дете што тераш некоја пропаганда. Се приметува, џабе пробуваш да бидеш нешто што не си. И јас сеа да почнам српско-хрватски да куцам, ќе се примети дека не сум нивни. Сашко како викаше, „мермер е, ама не е мермер“.

Ама нема везе, џабе ќе ти кажувам не знаеш за кој Сашко зборам и за каков мермер.

Поентата ми е следна:
  • 1) Прво и најважно од се е дека овие луѓе покрај сите притисоци, тепање, контроли од служби и пропагада...јбг, останале таму, не киднале. Но за некоја среќа (наша) а за ваша мука, уште си го памтат коренот и се веселат на македонска музика.
  • 2) Овие панаѓури, празници, веселби се можеби единствениот простор каде вистински можат да бидат тоа што се - Македонци, а притоа да не бидат оцрнети од грците (полиција, комшии ити итн итн). Грција со признавање на името „Северна“, си го направи своето. За нив они се вистинските македонци а ние сме северните. Но... и покрај тој потпис, сфатија дека овие се „малце повеќе Македонци“. Па сеа пробуваат пак со тие притисоци како пред 2014/15та каде пробуваат ваквите веселби да ги намалат. Но џабе, многу се.
  • 3) Добар дел од овие што ги гледаш се деца, синови и ќерки на бегалци што избегале во други држави а сега си се враќаат бидејќи таму им е родно место. Бендот Македонски мерак или Македонико мераки, 90% од репертоарот му е Македонска музика. 1 член од бендот е „чист“ Македонец, од Битолски регион ако не се лажам.
  • 4) Луѓево јавно на грчка телевизија нема да излезат и да кажат дека се македонци, ама па нема ни да излезат и да кажат „ние сме Грци“. Едноставно - помирени се дека живеат во таа поробена и окупирана територија и тоа е тоа, животот оди понатаму. Ако ние на време не сме решиле, сеа во гради удирање кој е каков е... касно е.
  • 5) Но и покрај тоа, се веселат и пеат на Македонска музика. Резервираат пеачи како Влатко Миладиновски и на песните „Велат не нема“ и „Од там се гледа“ вистински од душа се радуваат и веселат, потоа Спасен Силјаноски, Јордан Митев, Сузана Спасовска, Благица Павловска...
  • 6) Ако не се македонци, зошто само македонски изведувачи има? Зошто најголемите приватни веселби (значи не овие на јавна површина), по кафани и ресторани се направени со наши од тука изведувачи? Зошто не викнат бугар, србин...? Зошто не ја викнеле Преслава со Азис да им пее?
  • 7) И зошто на крајот од краиштата, пробувате да се убедувате во нешто кога секој ден има клипови од Егејска Македонија на интернет каде апла се гледа што и како се пее, збори итн итн итн? Абе да ви се намочам на ботовите во уста.
Да не го тупам многу, еве ти видео од пред 12 години.

Да ти ебам мајката јаничарска ако си наш, а да ти ебам циганот бугарски ако си нивни.

Голема препорака да го прочитате првиот текст. Страната е преведена од грчки на Македонски со гугл.

Документарец за „грчкиот“ поет Маркос Мескос, роден 1935та во Воден, чија судбина и судбината на Македонците, понижувањата и потерувањата, одземање на идентитот била главна тема низ неговите дела.

Во Воденско, каде само се зборувало Славјански, или по наше, Македонски, јазикот бил забранет и со тоа луѓето кои само зборувале Македонски, останаа неми покрај тоа што зборувале еден јазик. Луѓе со одземен идентитет под притисок да се асимилираат и да го остават Македонскиот идентитет зад себе.

Суштината на проблемот на Егејските Македонци е токму тоа. Прашањето каде припаѓаат? Која е нивната заедница? Македонија окупирана од три држави а Македонците без права. После граѓанската војна во Грција на север друга држава, во која не живеат. После независноста на Р. Македонија слаба држава која се одкажа од Македонците во Егејска Македонија. До денес. Тоа е суштината на проблемот кои треба да го разбереме дека Македонците во Егеј се Македонци како ние, поминале ама низ друга историја, друга држава - кај нив терор и асимилација беше секојдневие, во Македонија во рамките на СФРЈ колку толку Македонците беа (по)слободни во културниот развој. Ќе треба уште време, таа рана да се излечи и Македонците на Балканот, делени од границите, да бидат едно. Само со лични контакти и активно залагање на Р. Македонија за Македонците во Егеј може да донесе успех на колку толку постоечкиот плод.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom