Моите деца го направија тоа пред половина година. Истите документи (формулари, автобиографија и крштевки) како и за сите други плус копија од бугарскиот пасош и лична карта на родителот кој е бугарски државјанин. Доколку детето е малолетно, потребна е и согласност од двајцата родители (лично присуство или заверена преведена изјава). Моите деца (14+ години) одговорија на прашањата... но нема многу прашања
Моите деца го направија тоа пред половина година. Истите документи (формулари, автобиографија и крштевки) како и за сите други плус копија од бугарскиот пасош и лична карта на родителот кој е бугарски државјанин. Доколку детето е малолетно, потребна е и согласност од двајцата родители (лично присуство или заверена преведена изјава). Моите деца (14+ години) одговорија на прашањата... но нема многу прашања
Какви видови на прашања ги прашаа нив и вам? Мојата сестра од 16г сака да аплицира за да може да студира факс надвор после средно, ама само јас имам добиено а родителите не па веројатно би можела со истите документи за потекло? Дали би можел некој да даде мислење за оваа ситуација бидејќи не е како повеќето каде родителите више имаат државјанство
Какви видови на прашања ги прашаа нив и вам? Мојата сестра од 16г сака да аплицира за да може да студира факс надвор после средно, ама само јас имам добиено а родителите не па веројатно би можела со истите документи за потекло? Дали би можел некој да даде мислење за оваа ситуација бидејќи не е како повеќето каде родителите више имаат државјанство
istite dokumenti shto gi podnese ti treba. Edinstveno ne treba potvrda za krivichna i kaznena evidencija i lekarsko uverenie bidejkji e maloletna. I treba biografija od dvata roditeli i lichno prisustvo. I normalno dokumentot za poteklo, nejzin izvod i izvodi za povrzuvanje do treto koleno najmnogu. I ako e vo red za 3 godini treba da dobie.
istite dokumenti shto gi podnese ti treba. Edinstveno ne treba potvrda za krivichna i kaznena evidencija i lekarsko uverenie bidejkji e maloletna. I treba biografija od dvata roditeli i lichno prisustvo. I normalno dokumentot za poteklo, nejzin izvod i izvodi za povrzuvanje do treto koleno najmnogu. I ako e vo red za 3 godini treba da dobie.
Zadolzitelno li e prisustvoto na dvata roditeli? Procitav deka mozelo i so izjava na notar, bidejki edniot roditel saka no drugiot ne se soglasuva so idejata
Konzulot mi rece taka. I deka nema da pomini srpska kniska oti pisi dedo mi deka e makedonec, ako na druga strana pisi tamu deka sluzel bugarija i deka imal promena na prezime.izvadiv na notar i ke gi nosam, samo ne znam dali srpskata da ja nosam. Maticno ne dava oti nemale vo nivnite knigi vneseno, ima samo vneseno vo ministerstvo za odbrana i za penzisko. Za penzisko go dadov originalot vo bg i me stavija na ovoj status da dokazam deka e edno i isto lice, a vo odbrana imat zabrana da davat vakov dokument ako pisi deka ima promena vo nivnite knigi ne davat zaradi zabranata. A vo arhivot ne davat pokje dokument ako od maticnoto ne im pratat baranje ovie da pobarat a maticnoto ne dava. Izjavata mi rekoja od notar moralo da e od lugje koi ne se rodnini, a gledam i od rodnini lugje davale, ako e od rodnini te molam kazi mi da gi baram i niv imam cickovci i tetka. Ve molam za sovet dali ima smisla da se nosi srpskata oti vo nea e makedonec, pisi deka sluzel bugarija, pisi deka smenal prezime ama godinata ne se poklovpa na raganje. Inaku sum so voena kniska, udostovenie od arhiv, i dokumentot od penzisko od sfrj kade dedo mi bara promena na prezime i mu ja uvazvat za da mu go prifatat stazot od vojka (verojatno vrz osnova na kniskata i zaverenoto vo ministerstvo za odbrana). Toj bil zapisan vo maticni knigi vo 1975 so e cudno oti do 1960 toj vekje bese zenet i imase 6 deca.
Автоматски споено мислење:
Vo srpskata pisi deka smenal prezime so pecat i brojce za zaverka ama godinata na raganje e gresno vnesena kako 23, a vo site izvodi i dokumentot od penzisko kaj so baral promena na preziminjata e 22. I sega ako ja pustam dali ke se zeznam. A maticno dava samo i samo ako coekot e ziv i bara sega promena. Ili ako coekot e pocinat mora da go pisi to vo nivnite knigi nikako vo knigi na drugi institucii i taka ke ti dat mislam spored clen 28 bese. Jas pokazav dokumenti od to penzisko i mi rekoja deka vo nivni knigi ako ne e se e gabe
Zadolzitelno li e prisustvoto na dvata roditeli? Procitav deka mozelo i so izjava na notar, bidejki edniot roditel saka no drugiot ne se soglasuva so idejata
mozhe i so izjava. No podobro e izjavata da e na bugarski i da se zaveri vo ambasadata, otkolku da se napishe na makedonski, da se zaveri na notar, eventualno apostil od ministerstvo za pravda da se zeme (mislam ova ne treba) i potoa da se prevede na bugarski preveduvac koj e ovlasten za ambasadata i potoa da se zaveri prevodot vo ambasadata.
mozhe i so izjava. No podobro e izjavata da e na bugarski i da se zaveri vo ambasadata, otkolku da se napishe na makedonski, da se zaveri na notar, eventualno apostil od ministerstvo za pravda da se zeme (mislam ova ne treba) i potoa da se prevede na bugarski preveduvac koj e ovlasten za ambasadata i potoa da se zaveri prevodot vo ambasadata.
Verna li e informacijata deka moze so izjava? Isto taka sto treba da sodrzi izjavata? Tatko ni zivee vo Malta, bi mozel li da ja legalizira izjavata vo bugarskata ambasada koga ke dojde vo mk pa da ja iskoristime taka
Verna li e informacijata deka moze so izjava? Isto taka sto treba da sodrzi izjavata? Tatko ni zivee vo Malta, bi mozel li da ja legalizira izjavata vo bugarskata ambasada koga ke dojde vo mk pa da ja iskoristime taka
Mozhe kolku shto znam. Izjavata treba da sodrzhi deka roditelot e soglasen deteto da uchestvuva vo postapkata za dobivanje na bugarsko drzhavjanstvo. Za maloletni deca pokraj biografija na deteto treba i biografija od dvajcata roditeli. Normalno na bugarski treba da se. I normalno treba da se plati za postapkata vo banka, za intervjuto i za zaverkite na dokumentite.
Mozhe kolku shto znam. Izjavata treba da sodrzhi deka roditelot e soglasen deteto da uchestvuva vo postapkata za dobivanje na bugarsko drzhavjanstvo. Za maloletni deca pokraj biografija na deteto treba i biografija od dvajcata roditeli. Normalno na bugarski treba da se. I normalno treba da se plati za postapkata vo banka, za intervjuto i za zaverkite na dokumentite.
Само што го проверив сајтот на министерството https://mjs.bg/home/index/21b782d0-ff10-4b33-81cb-1fef6118448d и во документот за неопходните документи за деца до 18г само спомнува дека треба документ од родител кој што е бугарски државјанин, не спомнува дали може да се аплицира преку докажување предок до 3ти степен како што јас добив. Најдобро да пишам на амбасадата за овој специфичен случај
15 evra mislam e. Se plakja vo denari, a pokraj PP10 ili PP30 obrazec treba ushte eden list da ti dade bankata. Listot e ist kako da pravish transfer za stranstvo. Na veb sajtot na ambasadata imash upatstvo za cel ili doznaka.
Само што го проверив сајтот на министерството https://mjs.bg/home/index/21b782d0-ff10-4b33-81cb-1fef6118448d и во документот за неопходните документи за деца до 18г само спомнува дека треба документ од родител кој што е бугарски државјанин, не спомнува дали може да се аплицира преку докажување предок до 3ти степен како што јас добив. Најдобро да пишам на амбасадата за овој специфичен случај
Izvini izgleda malku se zbuniv preska. Ako roditelot ima bugarsko drzhavjantstvo ne treba dokumenti za poteklo. Samo pasoshot od roditelot. shto ima drzhavjanstvo. A vo tvojot sluchaj ako dobro sfativ sestra ti e maloletna, a roditelite nemaat bg drzhavjanstvo, no imash dokumenti za poteklo do treto koleno. Mislam deka nema da mozhe da aplicira. So poteklo za da se aplicira mislam liceto treba da e polnoletno. Maloletno lice mozhe da aplicira samo ako eden od roditelite e bugarski drzhavjanin. No sepak proveri vo ambasadata. Mislam za ova imashe pishuvano i nanazad za forumot.
Zdravo, trenutno se nalazim u ovom statusu od decembra 2024 godine, kada mogu da se nadam promeni i sta je sledeci status, hvala unapred! Образувана преписка 2023 г. Преписката се намира в процедура по зад'лжително с'гласуване
Denes dobiv informcija deka vo slucaj koga na kniska i na izvod ima razlicno prezime izjava na notar povekje ne vazat vo bugarija, a vo makedonija osven maticnoto nikoj drug ne smej da izdaj. Vo moj slucaj dokaz deka e isto lice ima vo ministerstvo za odbrana i tie imat zabrana da izdat takov dokument iako im stoj vo knigata. Dali nekoj imal vakov slucaj i sto dokumenti ste podnele vo sofija. Momentalno na dopolnitelna za da dokazam deka e isto lice. Imam bugarska kniska, udovwstenie od arhiv, dokument od penzisko od sfrj kade dedo mi izjavuva deka bara promena na prezime i mu e uvazena, i srpska kniska koj konzulot mi rece deka nema da uspej oti pisi deka e makedonec, iamm i privatna moja slika koja e istata kaj so s slikan vo bugarska kniska plus uste edna slika. Sovet ve molam kakov dokument nosite koga vi baraat da dokazite deka e isto lice. I ako znaete koj dokumenti se nosat vo sofija za dopolnitelni
Istiot slucaj go imam I jas,od maticno ne smeat da izdadat deka se raboti za edno isto lice taka da jas priloziv samo uverenie sto mi go dadoa od maticno pa sto ke bide neznam
Istiot slucaj go imam I jas,od maticno ne smeat da izdadat deka se raboti za edno isto lice taka da jas priloziv samo uverenie sto mi go dadoa od maticno pa sto ke bide neznam
vo edinstveniot dokument od penzisko kaj so dedo mi veli deka smenal prezime bara penzija vrz osnova na sluzba vo jna i to e tamu pisano i mu priznale promena na prezime vrz osnova na ta izjava so ja dal, dokumenti kako lican kartai sl so dal kaj so e so segasnoto prezime i mu priznale promena na prezime. druga sansa nemam, momentalno ako ova ne uspej ke e otkaz. na prvata strana na ta kniska (ja imam original) pisi so pecat od ministerstvo za odbrana deka e napraena promena na prezime. jas ke ja dam ta strana i uste edna strana kaj vo nea pisi deka sluzel bugarska vojska zaverena na notar i prevedena. razmilsiv i imas pravo vo ta kniska na edna strana pisi deka e makedonec i za ova konzulot mi rece deka ke mi naprat problem. sega samo se molam da ne ja pobarat cela kniska oti maf mi e planot tamu i datata na raganje e gresna otkaz nema da mi izbega. slabi se sansite mn vo moj slucaj
greska od odbrana, da ima deka sluzel vojska vo nivnite knigi, ovde pisi i deka naprajl promena ama ne ja datat. odis baras, davat samo podatoci za sluzenjeto vojska (i ova so molenje go dobiv i to ne go davale) i nema da pisi deka naprajl promena , i samo ti vo molbata mozis nesto da povrzis podatoci i da pisis i tolku. slab dokument e ama prakjam samo oti e posledna sansa da aplicirav sega nemase
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.