Добро бе од кај ги вадите муабетиве, од кај тоа дека на каратистот му се лизнало кога го тепале ка кажал дека е таткото вмешан? И каратистот и Манев кажуваат дека под присила и тортура се натерани да кажат дека таткото е вмешан, со тоа што полицијата му кажува на Манев дека веќе Кешишев (значи не каратистот) го кажал таткото, односно дека слушнал разговор помеѓу него и Палчо. Не дека треба нешто премногу да се верува на зборот на било кој од монструмиве, ама сите четворица негираат пред суд (Палчо во јавност, уште не пред суд) било каква вмешаност на таткото, нити дека го виделе некад, нити дека го чуле некад. Еве и Кешишев и Велибор демек се решени да кажат се, па пак таткото не го спомнуваат како вмешан. Зошто би ги кажале сите, би опишувале во детали, како копале дупки, како правеле планови, подготовката, самите киднапирања и убиства, само таткото би го штителе. Според Кешишев, Палчо и Велибор Манев (дури овој и бил тој кој ја почнувал темата за киднапирања) биле главни организатори и планери, а не каратистот. Јасно е ко ден дека обвинителство не изнесе ни еден доказ, ниту се замараше да докажува било каква вмешаност на таткото. Скоро и да не беше спомнат, освен од инспекторите зошто им делувал сумњив, ама и тоа во 2 реченици. Јасно е ко ден дека има и други вмешани, можно е и нарачатели, со кои Палчо бил во контакт, дури и минути пред да ја убие Вања. Мене поише ми делува дека со товарење на таткото сакаат да ја свртат истрагата во друг правец, да сокријат некои други битни фаци вмешани, отколку сегашново објаснување и мотив, киднапирање за изнуда, за пари од стан, иако детето е одма убиено, нити се побарани пари, нити се контактирани родителите, ниту е докажана на било кој начин поврзаност на таткото. Со оглед на тоа што таткото беше пуштен во домашен притвор, ми делува дека и на судот и на обвинителство им е јасно дека човекот не е поврзан со ова. Никој нормален немаше да го пушти во домашен притвор, ако имаа доказ дека е вмешан, туку ќе скапуваше по самици ко овие четворица.