Политички случувања во САД: Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување

Дали санкциите на администрацијата на Џо Бајден, кон Русија, вродуваат со плод?

• Вкупно гласачи
    48
  • Гласањето е завршено на .
Ne, muabetot bese za pari, ekonomija i kako toa ke se odrazi na SAD.
Inaku i Saudi Arabija pa i Turcija im se bliski, i sekako Irak.
Moze da se kaze deka transakcijata so SA nosi resursi. Sto ne e slucaj so Izrael.
Nekako cel svet e pod impresii deka USA e satelit na Izrael, a ne obratno.
Америка е ПИОНЧЕ на Евреите, а во контекст на муабетот, Швајцарија е МИЛЕНИЧЕ на Евреите.
Во западниот свет има 3 центри на моќ:
Рим - религиски центар
Лондон - финансиски центар
Вашингтон - воен центар
Ама членот Јузе иако по цел ден чита политики за Америка и слично, или не сака да признае или нема сфатено дека во западниот свет пиле не смее да прелета без дозвола на Евреите. Сите главни текови тие ги контролираат.
После избори во Америка, кој и да е претседател, дали повторен или нов, веднаш патува на бакни рака во Израел и одеше кај кралицата во Лондон додека беше жива.
И самиот Путин има речено дека без разлика кој е претседател во Америка, ќе дојдат луѓето во црно со актовките и ќе му кажат што и како да прави.

на евреите им е голема главоболка Кина, каде што влијанието не можат да го шират. Затоа мислам дека и Трамп многу го шилчат против Кинезите. Иако и они не се некои цвеќиња, но сепак еден евреј таму нема стапнато да шири отровот.

Хаха... Па ова е како некој да ти каже дека си глуп и дека секое одрекување е нешто што го кажуваат глупите (посебно они). :LOL:

Поентата беше дека не ми ги демантираш ставовите во дискусијава, барем не со аргументи, и прибегнуваш кон лични коментари за мене. На пример јас не ти кажувам дека ти си „добар гојим“ или слично, ти покажувам куп аргументи дека граѓаните на САД немаат интерес да водат војни за Израел. Таков интерес има само олигархијата на САД.
Епа ок, кога на аргументи одговараш со „муслиманска пропаганда“, тогаш само покажуваш колку не можеш да си го докажеш ставот. Кој е тој став уствари, дека граѓаните на САД имаат интерес да гинат во израелски војни? Еве ти лично, имаш државјанство така? Би идел сега да гинеш во Иран за Израелците?
Ставовите што ги имаш ги имаат истите другари Палестинци што ги имам. Тие за се ги криват евреите, многу од таа пропаганда иде од UN и останати организации што се полни со Палестинци. Затоа и го спомнав примерот со шефот. Не викам дека намерно го правиш тоа, ама за се се виновни евреите иде од нив.

Јас бев против тоа што ги експлодираа пејџерите во Либан затоа што голема беше шансата за цивили да настрадаат. А за Газа кажав, после тоа од Октомври што го направија, комотно може да ги изгазат.
Скроз исто, буквално исто. Како идат едните или другите, така во МBP/ДБK ги тргаат досегашните и ставаат свои луѓе. Исто како Трамп сега со ФБИ и другите агенции.
Функциите во МBP/ДБK дејуре не треба да се политички функции, но фактички секако се политички функции. Пошто партиски се поставуваат луѓето и партиски луѓе се на функциите. Не ни јавна тајна тоа, туку општо прифатена пракса (не дека некој не прашал, исто како Америте во САД). Не знам како ова не можеш да го разбереш (за МBP). Одамна не живееш овде?
Ако беше исто тогаш Трамп ќе ги избркаше во 2016та. Значи не е исто. Дел од нив беа вработени под Буш. Овие се тие фамозни дипстејт, не се ротирани овие со секоја промена на влада.

Јас сум надвор од МК 15+ години, брат ми, забар по професија го избрка СДС од Болница затоа што имаше само договор на дело и не директно вработување. Македонските партиски ротации се на луѓе со договори на дело, не перманентни позиции. Неможеш паралела да тргаш со тоа што Трамп го прави моментално.
Ај сеа за главното: Американски граѓани го финансираат АИПАК? Па нормално, олигарсите во САД што се претежно по националност? Кинези? Руси? ...или Евреи?
Тоа и е поентата, САД се компромитирани одвнатре. АИПАК сеедно од каде е финансиран, нескриено и очигледно работи за израелски интереси дури и кога тоа е против американските интереси. Погрешно, или точно? :)
Ако ти е ова поентата зошто прашуваше оти FARA не го опфаќа AIPAC. 25-40% од топ 100 се евреи по потекло, мада голем број од нив не се ни гледаат како такви.

Го прочитав артиклот што го сподели и артикли со слично име, тој наслов е интерпретиран од Кинеска ТВ. Изјави од официјални владини агенции нема ни од Кина, ни од Кореја ни од Јапонија.

China, Japan and South Korea agreed to jointly respond to U.S. tariffs, a social media account affiliated with Chinese state broadcaster CCTV said on Monday.

Ова е Ројтерс лижење Кинески мадиња и извршување пропаганда. 90% од луѓето не ги читаат артиклите, читаат само наслов и носат заклучоци на грешна или манипулирана вест.
Тарифата е цена за пристап кон Американскиот пазар. Ќе биде многу добро за САД, нема да биде добро за паразитите што живеат од САД.
Трамп гледа најдобро за Американците.
Комотно нека одат каде сакаат. Не можеш да замениш Американска куповна моќ.
Просечниот Американец најчесто вози Тојота,Хонда,Худаи или КИА.Сега ќе им бидат поскапи за 25%.Шо е придобивката за него!?Тесла е веќе во пад со продажбата,падот во Европа е уште поголем,омилените амерички камионети со цените достигнаа плафон.Шо добива обичниот американец,поскапи возила?Ќе возат и тие ко на балканот крнтии со по пола милион километри.Некој работи Трамп и тие околу него добро ги спроведоа ама за некои се посраа за сите пари.

Америка е ПИОНЧЕ на Евреите, а во контекст на муабетот, Швајцарија е МИЛЕНИЧЕ на Евреите.
Швајцарија незнам, Америка е таа што му кажува на Израел. Не пратиш Американска политика затоа не знаеш.
Во западниот свет има 3 центри на моќ:
Рим - религиски центар
Лондон - финансиски центар
Вашингтон - воен центар
Ме изнасмеа да сибиш векот. Западот има 1 центар на моќ, Вашингтон ДЦ.
Ама членот Јузе иако по цел ден чита политики за Америка и слично, или не сака да признае или нема сфатено дека во западниот свет пиле не смее да прелета без дозвола на Евреите. Сите главни текови тие ги контролираат.
После избори во Америка, кој и да е претседател, дали повторен или нов, веднаш патува на бакни рака во Израел и одеше кај кралицата во Лондон додека беше жива.
И самиот Путин има речено дека без разлика кој е претседател во Америка, ќе дојдат луѓето во црно со актовките и ќе му кажат што и како да прави.
Путин рече тоа за CIA, не за евреите.

Ова ми го прати еден другар денес, точно од А до Ш.

Инаку, пратам доволно политика за да знам кој ја свири музиката а кој мора да игра како ќе му свират.

Со тебе би било agree to disagree во случајот.

Ми текна на еден виц:

Груевски и Заев имале средба и се договорија дека никогаш нема да се договорат.

Просечниот Американец најчесто вози Тојота,Хонда,Худаи или КИА.Сега ќе им бидат поскапи за 25%.Шо е придобивката за него!?Тесла е веќе во пад со продажбата,падот во Европа е уште поголем,омилените амерички камионети со цените достигнаа плафон.Шо добива обичниот американец,поскапи возила?Ќе возат и тие ко на балканот крнтии со по пола милион километри.Некој работи Трамп и тие околу него добро ги спроведоа ама за некои се посраа за сите пари.
Да повторам пак по 10ти пат. Парафразирање на тоа што го рече Трамп:

„Секој што ги произведува своите автомобили во Соединетите Држави, нема да има тарифа. Ако го правите вашиот автомобил во Соединетите Држави, нема да има тарифа воопшто.“

Исто така имаше најави дека ќе го скини данокот на коли што се поизведени во САД. Данокот е ~7%

Тојота
Број на погони во САД: Тојота има 10 производствени погони во САД за автомобили и компоненти. Главните фабрики за склопување возила се:

• Џорџтаун, Кентаки (Toyota Motor Manufacturing Kentucky - TMMK)
  • Блу Спрингс, Мисисипи (TMMMS)
  • Сан Антонио, Тексас (TMMTX)
  • Принстон, Индијана (TMMI)
Дополнителни погони за мотори и делови се во Алабама, Западна Вирџинија, Мисури и Тенеси.

Годишно производство: TMMK сама произведува околу 550.000 возила годишно (Camry, RAV4). Вкупниот капацитет на Тојота во САД е околу 1,2 до 1,3 милиони возила годишно, според извештаи од 2023 и 2024 година, со фокус на модели како Corolla, Tacoma и Highlander.

Хонда
Број на погони во САД: Хонда има 5 главни погони за производство на возила:

• Мерисвил, Охајо (Marysville Auto Plant)
  • Ист Либерти, Охајо (East Liberty Auto Plant)
  • Линколн, Алабама (Honda Manufacturing of Alabama)
  • Гринсбург, Индијана (Honda Manufacturing of Indiana)
Погон за мотори во Ана, Охајо.

Годишно производство: Хонда произведува околу 1,2 милиони возила годишно во САД. На пример, Мерисвил и Ист Либерти заедно имаат капацитет од околу 680.000 возила (Civic, Accord), додека Алабама додава околу 340.000 (Pilot, Odyssey). Ова е потврдено од извештаи за 2023 година, со мали варијации во 2024.

Хјундаи
Број на погони во САД: Хјундаи има 1 главен погон за возила:

• Монтгомери, Алабама (Hyundai Motor Manufacturing Alabama - HMMA).
Дополнително, има погони за мотори и делови, но само еден за финално склопување на возила.

Годишно производство: HMMA има капацитет од околу 400.000 возила годишно (Sonata, Elantra, Santa Fe). Во 2024, Hyundai објави планови за нов погон во Џорџија за електрични возила (очекуван старт 2025), но засега производството е ограничено на Алабама.

Киа

Број на погони во САД: Киа има 1 погон за возила:

• Вест Поинт, Џорџија (Kia Motors Manufacturing Georgia - KMMG).
Годишно производство: KMMG произведува околу 340.000 до 350.000 возила годишно (Telluride, Sorento, K5). Капацитетот беше проширен во 2023 за да поддржи зголемена побарувачка, но останува под Хјундаи и јапонските конкуренти.
Автоматски споено мислење:

Ne, muabetot bese za pari, ekonomija i kako toa ke se odrazi na SAD.
Inaku i Saudi Arabija pa i Turcija im se bliski, i sekako Irak.
Moze da se kaze deka transakcijata so SA nosi resursi. Sto ne e slucaj so Izrael.
Nekako cel svet e pod impresii deka USA e satelit na Izrael, a ne obratno.
Саудиска Арабија да, Турција и Ирак не баш.

Israeli innovations have boosted U.S. industries. The USB flash drive, co-invented by Israeli firm M-Systems, revolutionized data storage. Intel’s Pentium processors, developed partly in Israel, powered U.S. tech dominance in the 1990s. Today, 650 Israeli tech companies operate in the U.S., creating jobs and driving sectors like cybersecurity (e.g., Check Point Software) and medical tech (e.g., PillCam for diagnostics).

Маск се повлекува од Doge, иако не е уште сигурно. Ќе видиме наскоро официјално.

Ставовите што ги имаш ги имаат истите другари Палестинци што ги имам. Тие за се ги криват евреите, многу од таа пропаганда иде од UN и останати организации што се полни со Палестинци. Затоа и го спомнав примерот со шефот. Не викам дека намерно го правиш тоа, ама за се се виновни евреите иде од нив.
... А за Газа кажав, после тоа од Октомври што го направија, комотно може да ги изгазат.
Тогаш не можеме да имаме „исти“ ставови јас и твоите другари од Палестина.
Не точно дека јас „за сѐ ги ги кривам Евреите“.

Каде сум го кажал тоа? Ме читаш ли внимателно, или само површно колку за да понудиш ваква генеричка реплика?

Не ги мешај работите, за многу работи поврзани со злоделата кои ги прават САД јас ги обвинувам олигарсите. Кои повеќето се Евреи. Ама олигарсите ги обвинувам, а не сите Евреи... Направи ја дистинкцијата и чукни си ја малку главата кога ти самиот под етикетата „Хамас терористи“ ги ставаш сите Палестинци, па дури и децата и жените.

Разликата меѓу мене и тебе не е во тоа што имаме спротивни ставови за ова. Разликата е во тоа што јас мојот став го имам изградено на многу поширока основа, и не дозволувам да ме замајаваат со флоскули и пропаганда. Иронијата е што баш ти кој очигледно си под влијание на меинстрим пропагандата, ти мене ме обвинуваш дека јас сум индоктриниран од нечија пропаганда.

А не можеш да одговориш на едноставно прашање - каков интерес има да војува и да гине за Израел, обичниот секојдневен Амер кој чесно работи и заслужува нормално да може да си го живее животот. Кажуваш нешто за влијание на Блискиот Исток, чуму тоа? Чиј интерес е тоа? На обичниот човек во САД? Или тоа е интерес на олигархијата во САД.

Ми враќаш со некои генерички флоскули кои секој ден ти ги повторуваат. Очигледно не се обидуваш ни да ме разбереш што ти пишувам. Епа чорба тогаш.

Тогаш не можеме да имаме „исти“ ставови јас и твоите другари од Палестина.
Не точно дека јас „за сѐ ги ги кривам Евреите“.

Каде сум го кажал тоа? Ме читаш ли внимателно, или само површно колку за да понудиш ваква генеричка реплика?

Не ги мешај работите, за многу работи поврзани со злоделата кои ги прават САД јас ги обвинувам олигарсите. Кои повеќето се Евреи. Ама олигарсите ги обвинувам, а не сите Евреи... Направи ја дистинкцијата и чукни си ја малку главата кога ти самиот под етикетата „Хамас терористи“ ги ставаш сите Палестинци, па дури и децата и жените.

Разликата меѓу мене и тебе не е во тоа што имаме спротивни ставови за ова. Разликата е во тоа што јас мојот став го имам изградено на многу поширока основа, и не дозволувам да ме замајаваат со флоскули и пропаганда. Иронијата е што баш ти кој очигледно си под влијание на меинстрим пропагандата, ти мене ме обвинуваш дека јас сум индоктриниран од нечија пропаганда.
Не сум во можност сите постови што си ги напишал да ги прочитам, обично сум на 2-3 теми така да не знам што правиш муабет на другите, ама од тоа што го имам прочитано, да, немам од тебе видено ништо позитивно да кажеш за нив.
А не можеш да одговориш на едноставно прашање - каков интерес има да војува и да гине за Израел, обичниот секојдневен Амер кој чесно работи и заслужува нормално да може да си го живее животот. Кажуваш нешто за влијание на Блискиот Исток, чуму тоа? Чиј интерес е тоа? На обичниот човек во САД? Или тоа е интерес на олигархијата во САД.

Ми враќаш со некои генерички флоскули кои секој ден ти ги повторуваат. Очигледно не се обидуваш ни да ме разбереш што ти пишувам. Епа чорба тогаш.
Знаеш дека многу Американски Христијани ги гледаат евреите како братски религии? Еве сега знаеш, затоа Америка го штити Израел, заедно со тоа што има огромен број од Израелци со двојни пасоши.

Е сега ти не можеш да сватиш или не сакаш дека Израел не диктира што прави Америка. Ако диктираше ќе имаше веќе војна со Иран. Нетањаху ги молеше и Бајден и Трамп за тоа. Ама Американецот кажува што ќе биди, не Израел.

Одговорено прашањето?

Во САД мислеле дека со Јудеизмот биле братски религии? И затоа гинеле по војни за израелски интереси?
Мислам... Сериозно?? Тоа веруваш дека е суштината на светот во кој живееш толку години?

Изгледа јас сум тој кој не разбира... Не разбирам колку добро ве одработиле таму да илузиите се прелеваат и на Македонци кои работат доволно време таму.
И по стоти пат: Не велам дека Израел им диктира на САД, велам дека САД на штета на сопствените граѓани и на штета на сопствените интереси, ги владее олигархија чии интереси во голема мера се поклопуваат со интересите на Израел. Што е ваљда очекувано пошто претците на таа олигархија буквално од ништо го имаат созадено самиот Израел... Ама претерувам, ти веројатно ме изгуби 3 реченици претходно.

Одговорено прашањето?
И тоа како.
Автоматски споено мислење:

Не ми одговори само дали си спремен ти да идеш и/или синот/синовите да ги пратиш во Иран да гинат за Израел и нивната „братска“ религија. Пошто баш тоа истото го очекуваш од Американците.

Последно уредено:
Во САД мислеле дека со Јудеизмот биле братски религии? И затоа гинеле по војни за израелски интереси?
Мислам... Сериозно?? Тоа веруваш дека е суштината на светот во кој живееш толку години?
Имаш правено муабет со Евангелисти? Лутерани? Баптисти? Делови од Америка се многу религиозни. Знаеме дека левицата (демократите) ги неќе евреите, што мислиш, кое е мислењето на десницата.

American Protestants, especially Evangelicals, sometimes feel a kinship with Jews over support for Israel, tied to biblical promises (e.g., Genesis 12:3). But this can be a one-sided affinity—Jews often wary of Evangelicals’ conversion efforts don’t always reciprocate the warmth.

Genesis 12:3 - "I will bless those who bless you, and whoever curses you I will curse; and all peoples on earth will be blessed through you,"
Изгледа јас сум тој кој не разбира... Не разбирам колку добро ве одработиле таму да илузиите се прелеваат и на Македонци кои работат доволно време таму.
И по стоти пат: Не велам дека Израел им диктира на САД, велам дека САД на штета на сопствените граѓани и на штета на сопствените интереси, ги владее олигархија чии интереси во голема мера се поклопуваат со интересите на Израел. Што е ваљда очекувано пошто претците на таа олигархија буквално од ништо го имаат созадено самиот Израел... Ама претерувам, ти веројатно ме изгуби 3 реченици претходно.
Ти ме изгуби пред 50 реченици. Прекини со споредување на Неоконс со Евреи, на англиски треба да ти напишам да разбериш?

Neocon е група на политичари (Демократи и Републиканци), аналитичари и финансиери што работеа на случајот САД да го обликува светот во нивна полза, често преку воена моќ и промоција на демократија. Обама и Бајден беа последните од таа елита.

Ни го опна братот Трамп, 33 посто царина за нас. Се упрпаа, гледат дека стануваме економски тигар во светот и дека ке ги поплавиме со роба и одма царина...

Ни го опна братот Трамп, 33 посто царина за нас. Се упрпаа, гледат дека стануваме економски тигар во светот и дека ке ги поплавиме со роба и одма царина...

Шо извезуваме ние во САД ?
Ајвар ?

Исто и бројкава ми изгледа ко од г'з извадена.

Имаш правено муабет со Евангелисти? Лутерани? Баптисти? Делови од Америка се многу религиозни. Знаеме дека левицата (демократите) ги неќе евреите, што мислиш, кое е мислењето на десницата.

American Protestants, especially Evangelicals, sometimes feel a kinship with Jews over support for Israel, tied to biblical promises (e.g., Genesis 12:3). But this can be a one-sided affinity—Jews often wary of Evangelicals’ conversion efforts don’t always reciprocate the warmth.

Genesis 12:3 - "I will bless those who bless you, and whoever curses you I will curse; and all peoples on earth will be blessed through you,"
Ти ме изгуби пред 50 реченици. Прекини со споредување на Неоконс со Евреи, на англиски треба да ти напишам да разбериш?

Neocon е група на политичари (Демократи и Републиканци), аналитичари и финансиери што работеа на случајот САД да го обликува светот во нивна полза, често преку воена моќ и промоција на демократија. Обама и Бајден беа последните од таа елита.

ОК, се откажувам. :)

Дури нема ни да те прашам (по трет пат) дали и ти самиот би идел да војуваш за интересите на Израел, како што тоа го сметаш најнормално за еден Амер. :unsure:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom