Justae Verum
Sic Semper Tyrannis
- Член од
- 22 септември 2005
- Мислења
- 2.826
- Поени од реакции
- 3.345
Трамп пробува од прв ден да ја прекини војната. Проблемите се од Британија и Франција што откажаа послушност и ги користат Русите како непријател за да не мора да се соочат со внатрешните проблеми што ги имаат поради миграцијата со неписмени.Реално треба време за промена на суштинските работи ама реално и не гледам справување со најсуштинските проблеми. На пример не гледам:
- не гледам прекинување на војната со РФ во Украина
- не гледам применување на FARA врз АIРАС
- не гледам промовирање на малите бизниси и средната класа, напротив има повеќе даночење и сиромаштија
- не гледам подобрување на здравствениот систем
Ќе правиме за ова муабет 2 години внатре во Трамп влада. Сега сме 3 месеци.
Ако се ставиш во Израелска кожа, сардисани се од сите страни со муслимани што сакаат да ги поништат. AIPAC за нив е прашање за преживување.
Не сум запознаен со овој случај, треба повеќе да разгледам пред да кажам мислење.Дури и за воук и за ДЕИ, декларативно слушаме едно ама во пракса гледаме друго:
Американски сателит на блискиот исток, нешто како перманентна воена база. 5 века османлиска империја ја спомнав затоа што имаш голема омраза кон евреите како народ, а емпатија кон муслиманите кои не имаа поробено 500 години.non sequitur... или па ајде објасни ја поврзаноста со тоа зошто америте треба да гинат за еврејски интереси денес и сега, и како тоа е поврзано со 5 века османлиска империја во Македонија?
Како што би рекли Амери: That is by design.Политичар хедикепиран од политички систем и естаблишмент кој е дизајниран за да го контролира или макар хендикепира било кој ПОТУС. Повторувам... БИЛО КОЈ ПОТУС.
The American political system isn’t explicitly “designed to be gridlocked” in the modern sense of the term, but it was intentionally structured to slow down decision-making and prevent rapid, unchecked action—often interpreted as a safeguard against mob rule, or what the Founders called "tyranny of the majority." The framers of the Constitution, influenced by Enlightenment thinkers like Montesquieu and their own colonial experiences, built a system with checks and balances to prioritize deliberation over haste, which can lead to gridlock as a byproduct.
The Constitution’s core mechanisms reflect this intent. The separation of powers splits authority among the legislative, executive, and judicial branches, ensuring no single entity can dominate without cooperation. Congress itself is bicameral: the House, with shorter terms (two years) and proportional representation, was meant to reflect popular sentiment more directly, while the Senate, with six-year terms and equal state representation (originally appointed by state legislatures until the 17th Amendment in 1913), acts as a cooling mechanism. James Madison in Federalist No. 10 argued this setup diffuses factional passions—think mobs or populist waves—by forcing compromise across diverse interests.
Истиве работи беа користени против Бајдено за да не ја направи Америка лом. Ако не се овие граничници свршивме работа.