Како, како да се научи македончето да почитува закони?

• Креатор на темата Креатор на темата pozdrav eden topol
  • Време на започнување Време на започнување
Па и тоа го спомнав во мојот пост, само не се изразив како што треба. Кај што има корупција, партизација и врски не барај држава.

Зборам да има закони и за сите подеднакво да важат и енормни казни.
Ама тоа мало сутра кај нас.
Toa nikade go nema, ne si prajte bajram so umot.

Toa nikade go nema, ne si prajte bajram so umot.
Затоа не барајте многу строги закони, секако само за обичниот човек би важеле исамо би отежнале ситуација.
Подобро да се бара за сите да важат, секако елитата ја нраци цела збрка.
Како што редеа во затвор за неносење маски.

На шо мислиш конкретно? Сакаш да кажиш дека и во нормални држави исто како кај нас е ?
Тие кројат игра, обичниот човек ја игра.
Ајде јас да воведсм закон мене што ми се свиѓа мислиш би се согласиле?
Имам моќ да го спроведам?

Ево пример некој што е автомеханичар да немора да ја носи колата на сервис, нели тој е експерт?
Секако дека неможе мора да плати за технични.
А ако имаш своја фирма може да имаш свој технички преглед хахахаха.
Каде логика.
30 автобуси по 500€ 15.00€ заштедени. Ова грубо од ракав, колку да видите.
Сервис кога сакаш и како сакаш.

Тие кројат игра, обичниот човек ја игра.
Ајде јас да воведсм закон мене што ми се свиѓа мислиш би се согласиле?
Имам моќ да го спроведам?
Збораме за нормална држава како треба да функционира, знајме дека кај нас тоа е невозможно.
Во Австралија министер си поднесе оставка откако ќерка му возела над 200км на час во пијана состојба, така беше мислам случајот, одамна е.

Кај нас луѓе газат секој ден на пешачки и има луѓе кои се на слобода.

Збораме за нормална држава како треба да функционира, знајме дека кај нас тоа е невозможно.
Во Австралија министер си поднесе оставка откако ќерка му возела над 200км на час во пијана состојба, така беше мислам случајот, одамна е.

Кај нас луѓе газат секој ден на пешачки и има луѓе кои се на слобода.
Но затоа во затвор се оди и се добива енормни казни за банални работи што ги прави обичен граѓанин.
Тие живеат од нашите пари труд и работа.
Автоматски споено мислење:

Некој плаќал 30+ години по 100€ здравствено за на крај да се лечи на приватно и лековите да не ги покрива фондот???
30*12*100€ = 36.000€ кога ке ги искористиш овие пари што си ги дадол?

Дури не ја отепа утре други ден.
Без разлика која била причината што не пријавила мора зад решетки да заврши гадот.
Во комшии кај нас имаше случај жената и бабата мажот го тепаа, пријавивме, дојде полицијата му тропнаа на врата, видоа дека нема галама, му рекоја овие од внатре се смиривме нема ништо и си заминаа, ни записник не потпишаа.
Не е нормално ова што ни се прикажува низ телевизија и низ социјалните мрежи.
Каде е тој закон за спречување и заштита на жените од семејно насилство? Или тоа не се смета за кривично дело ако жртвата не сака да го пријави гадот? Па половина од жртвите не пријавуваат насилство заради страв, страм или стигмата поврзана со тоа. Половина од нив не ни размислуваат рационално од истите тие причини и независно од нивниот социјален статус, образование, интелект, моќ и сл. Државата нема ли обврска да спроведе истрага и да ги заштити жртвите од насилникот?

Законите не смеат да зависат од тоа дали жртвата ќе зборува или не. Ние како општество мора да го осудиме насилството, а не да ја оставиме жртвата сама да се справува со тоа. Ваквото молчење само ја продлабочува неправдата и ја продолжува траумата.

Не е нормално ова што ни се прикажува низ телевизија и низ социјалните мрежи.
Каде е тој закон за спречување и заштита на жените од семејно насилство? Или тоа не се смета за кривично дело ако жртвата не сака да го пријави гадот? Па половина од жртвите не пријавуваат насилство заради страв, страм или стигмата поврзана со тоа. Половина од нив не ни размислуваат рационално од истите тие причини и независно од нивниот социјален статус, образование, интелект, моќ и сл. Државата нема ли обврска да спроведе истрага и да ги заштити жртвите од насилникот? Законите не смеат да зависат од тоа дали жртвата ќе зборува или не. Ние како општество мора да го осудиме насилството, а не да ја оставиме жртвата сама да се справува со тоа. Ваквото молчење само ја продлабочува неправдата и ја продолжува траумата.
Полицијата е тука да ја брани елитата од народот.
А не да се грижи за народот.
Зошто се плаши некоја да пријави, дека знае ништо нема да биде.
Само маж и ке дознае и повеќе ке ја тепа.

И таму сите советници за брак и насилство...сите да лечат последици место да се борат да се спречи истото.
Тоа чекаат тие да има насилство да извадат некиј денар од нивното "советување".
Што линија за поддрша од насилство глупости во боја...
Тие таму ке си млатат нешто колу да се сработи штодаенешто....да се извади платата некако.

Со издржи и биди силна ништо не се постигнува....нека и се помогне финансиски да може да се осамостои , а не да плаќа некаква нега каде што ке и кажуваат работи што не се логички изводливи....сите одма ке покренат подкасти за вјус...само за својот интерес и поен за себе.Прават пари и поени на луѓе што се фаќаат за сламка.

Тешко тој што си има мака.

Последно уредено:
На шо мислиш конкретно? Сакаш да кажиш дека и во нормални држави исто како кај нас е ?
Sekade e.
Imase eden vic, ustvari poke vistina od vic e.
Si prat dvajca zatvorenici muabet, koj za so lezi i kolku dobil.
Edniot ( siromaviot, nebitniot ) mu kazva deka dobil 10 gidini oti na komsijata senoto mu go zapalil.
Ovoj drugiot proneveril 10 mil dolari i go osudile na pola godina.
E kako be jas za eden stog seno 10 godini, Ti za 10 mil dolari 6 meseci.
Kako da ti kazam, sudite na jadat seno :toe:

Коректно е овака да поминува камион по партизанска најмалку еднаш дневно ама без smart water spray

Прегледај го приврзокот 446632
Убаво се вели - Власта е огледало на народот.
Но време е да го искршиме, сол да го направиме тоа огледало...бевме будали, но се опаметивме, прогледавме, само не умееме....
Ова ми личи на онаа старата, ее ме фанаа млада и неискусна па ме .баа. Сега да пак да бидам нееста, знам како!
Уствари ништо не правиме, само си лафиме вака, време да ни пројде.

Секаде, ама баш секаде!

Последно уредено:
Sekade e.
Imase eden vic, ustvari poke vistina od vic e.
Si prat dvajca zatvorenici muabet, koj za so lezi i kolku dobil.
Edniot ( siromaviot, nebitniot ) mu kazva deka dobil 10 gidini oti na komsijata senoto mu go zapalil.
Ovoj drugiot proneveril 10 mil dolari i go osudile na pola godina.
E kako be jas za eden stog seno 10 godini, Ti za 10 mil dolari 6 meseci.
Kako da ti kazam, sudite na jadat seno :toe:
Ова ми личи на онаа старата, ее ме фанаа млада и неискусна па ме .баа. Сега да пак да бидам нееста, знам како!
Уствари ништо не правиме, само си лафиме вака, време да ни пројде.

Секаде, ама баш секаде!
Дека има корупција секаде има тоа е јасно, ама не како кај нас.
Не ме зафркавајте со Владе дека во Германија или било која земја ќе му свртиш на началникот да ти ја скини казната за брзо возење или слично.
Закони се почитуваат таму оти има строги казни.
Ова кај нас е безредие и не се знај ни кој јади ни кој плаќа.
Во една недела извадија толку неправилности во секој сектор, што прашање е што е исправно во државата отколку неисправно.

Секаде има корупција, што поголема тишина(ЕУ на пример) тоа помрсна корупција. Само фон дер Лајен земи ја за пример со Фајзер.
Ова кај нас е аматерски башибозук.
Чисто сељачко изживување над народот.
Кој ти се аристократија? Сашо и Чифлиганец, два збора не можат да врзат саглам.
Затоа и обичниот народ пробува да ги заобиколи законите!

Во насловов многу ми пречи ова македончето.Многу сакаме да си се самопонижуваме.Никаде не сум прочитал србите себе си да се викаат србчето или хрватчето,бугарчето или гркчето.Малодушност на квадрат.

Во насловов многу ми пречи ова македончето.Многу сакаме да си се самопонижуваме.Никаде не сум прочитал србите себе си да се викаат србчето или хрватчето,бугарчето или гркчето.Малодушност на квадрат.
И во песнава ли ти пречи?

Attachments

• Screenshot_20250328-220146_Chrome.jpg
    Screenshot_20250328-220146_Chrome.jpg
    521,6 KB · Прегледи: 16

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom