Пожар во Кочани, диско Пулс.

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.392
Поени од реакции
21.981
Нема трагедија/скандал во која овие не се замешани. И после ќе ни кажуваат за европски фронт, европски вредности, борба против корупција...

Беким Максути, поранешниот директор на ДЗС, во притвор
Еден поранешен директор и инспектори на Дирекцијата за заштита и спасување (ДЗС) се дел од притворените во случајот со големата несреќа во Кочани, кога во голем пожар во дискотеката „Пулс“ загинаа 59 лица. Овој податок го објави министерот за внатрешни работи Панче Тошковски, без детали за кого се работи и која е причината. МКД.мк дознава дека се работи за поранешниот директор Беким Максути, кај кого, при полицискиот претрес во неговиот дом било пронајдено и оружје и муниција.

Законот за заштита и спасување детално ги опишува надлежностите на ДЗС. Претпоставуваме дека дел од причините за притворот на Максути се токму во непочитувањето на неговите обврски.

Во член 69 од Законот за заштита и спасување пишува дека „државните органи, органите на државната управа, единиците на локалната самоуправа, трговските друштва, јавните претпријатија, установите и службите се должни да имаат соодветни уреди и инсталации за заштита од пожари, друга противпожарна опрема, средства за гаснење на пожари и противпожарни апарати, според пропишани стандарди.

Веќе наредниот член ја опишува обврската на инвеститорот – „во проектната документација за изградба на објекти, како и за објекти на кои се врши реконструкција-пренамена инвеститорот е должен да изготви посебен елаборат за заштита од пожари, експлозии и опасни материи.

Дирекцијата, односно нејзините подрачни организациски единици се должни во рок од пет дена од денот на приемот на писменото барање за увид во проектната документација од органот кој ја спроведува постапката за издавање на одобрение за градење, да изврши увид и да даде согласност за застапеност на мерките за заштита од пожари, експлозии и опасни материи или да даде забелешки на записник, доколку не се исполнети условите за согласност.

Директорот на Дирекцијата ја утврдува содржината на елаборатот за заштита од пожари, експлозии и опасни материи. Директорот на Дирекцијата ги пропишува мерките за заштита од пожари, експлозии и опасни материи“.

Во член 139-в од овој закон се вели дека инспекторот на ДЗС има право и обврска на субјектот на надзорот: да му укаже на утврдените неправилности и да определи рок за нивно отстранување; да му нареди да преземе соодветни мерки и активности во рок кој ќе го определи инспекторот и да му поднесе барање за поведување прекршочна постапка.

Исто така, според член 141-д, инспекторот при вршење на надзор ако утврди дека постои непосредна опасност од уривање на објекти; настанување на пожари и експлозии; отежната евакуација на загрозени лица; оневозможување на ефикасна интервенција на тимовите и други опасности, со решение може да нареди забрана на користење на објектот или на дел од објектот.

Очигледно е дека во случајот со пожарот во дискотеката „Пулс“ во Кочани голем дел од законските обврски и инспекциски надлежности едноставно не се спровеле.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.940
Поени од реакции
25.461
Градоначалник не проверува, исто како и министри. Инспектори проверуваат. Општина Кочани има двајца вработени градежни инспектори, буквално работа им е секој ден да се на терен и да проверуваат дали објектите ги исполнуваат критериумите. Да видиш како се активни и ги знаат сите прописи кога сакаат да ти извадат пари за да не те казнат/затворат. Работата на градоначалникот е да се осигура дека инспекторите си ја работат работата. Да бидеме сериозни не можеш да ми кажеш дека градоначалник на Кочани, човек кој цел живот го поминал во градот и е градоначалник еве скоро 4 години , не знае што му се случува во општината и кој прави што. Тоа се несериозни аргументи. Но не само он туку и сите пред него, зошто не е фер он само да испадне крив зошто во негово време ете конечно пукнал балонот

А за системот на надлежности, тоа не е прашање на каков систем сакаме туку беше направено од коруптивно партиски цели. Општините во СФРЈ, или подобро нивниот еквивалент биле околии само 17 ги имало и секоја била направена да биде само-одржлива целина од човечки и економски капацитет. И заради тоа имале и толкави надлежности. Другата причина е што не сакале на централно ниво да ја трупаат власта со надлежности за мали работи и со тоа да се создава масивна бирократија. Во 1989 сме имале мислам повеќе од два пати помалку администрација, на далеку поголема популација, и запази централно планирана економија. А денес на толкава администрација никој не е одговорен за ништо.

Они хаосот го направија и ги фузираа двата система за да вработат што повеќе партиски војници. А не поради некакви дискусии кој систем е подобар. Која верзија е подобра, дали се да концентрираш под централна власт, или да оформиш функционални општини ( не повеќе од 20 ) и да ја ослободиш централната власт да не се занимава со секојдневни прашања е за дискусија и преференци.

НИКОЈ НЕ СИ ЈА РАБОТИ СВОЈАТА РАБОТА, е тоа е проблемот.
znaci zatoa rekov odlucete koj sistem go sakate i terajte taka. mene mi nema logika ovaa mesavina sto sega ja imame... pak ke kazam ne gledam kade e kriv gradonacalnikot, eve imalo zaposleno inspektori pretpostavuvam ne od nego, sto ne si ja zavrsile rabotata... za on da znae deka ne ja zavrsile rabotata kako treba treba i on da trca i proveruva po niv za sto ne e strucen. aj ok za kocani malo mesto ama ako treba da go pravis u pogolem grad e neizvodlivo. sistemot ne cini, odberete eden i drzete se do nego.

pak ispaga deka onoj sreden menadzment ustvari ne cini.

Член од
5 мај 2024
Мислења
120
Поени од реакции
192
Какво перење мозок врши ВМРО тоа страшно нешто, а што не ги апселе досега овие што се сили Мицко дека по уши ќе ги влечел, или треба да изгорат 60 деца па да дознаел он што и како се работи кај нас.
со вакви финти пробува да смири маса народ, овој а и сите други од Заев до Али им треба иста судбина како на Вујчиќ, собери се низ секој град, блокирај од улици па се до нивни влез излез од своите куќи.
Јаките овиа ќе ги влечел по уши, нека наведе еден ама еден јак човек кој што одлежил затвор досега.
Во Тетово кабелот беше затворен, тука најверојатно завесата

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.392
Поени од реакции
21.981
Прегледај го приврзокот 446361

Еве ги џукелите што делат народ во вакви моменти и што профитираат од туѓите трагедии. Би ја газел под нозе оваа гнасотија.
Нека се одлучи мрднатава што сака, не може од една страна да кења како смеело да има малолетни внатре, а од друга страна ѝ смета што е приведен тој кој е одговорен за примање луѓе во објектот, кој претпоставувам по препорака на сопственикот дозволил да влегуваат малолетници.

Член од
19 март 2013
Мислења
3.552
Поени од реакции
5.442
Чекај бе сериозно ниедна дискотека у утепаново Скопје немала лиценца? Буквално ниедна? Почнувајќи од себе , колку глуп народ сме ние шо сме иделе на тие места

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.940
Поени од реакции
25.461
Какво перење мозок врши ВМРО тоа страшно нешто, а што не ги апселе досега овие што се сили Мицко дека по уши ќе ги влечел, или треба да изгорат 60 деца па да дознаел он што и како се работи кај нас.
со вакви финти пробува да смири маса народ, овој а и сите други од Заев до Али им треба иста судбина како на Вујчиќ, собери се низ секој град, блокирај од улици па се до нивни влез излез од своите куќи.
Јаките овиа ќе ги влечел по уши, нека наведе еден ама еден јак човек кој што одлежил затвор досега.
Во Тетово кабелот беше затворен, тука најверојатно завесата
za da odlezi nekoj treba sudiite da go osudat. imame sdsm/dui sudstvo taka?

eve apsat, mnogu poveke nego koga bese modularnata ili drumo taka? istragata seuste e vo tek, posle toa ke vidime sto ke napravi sudstvoto.

Coca Cola

Пашламарка
Член од
4 јануари 2009
Мислења
1.032
Поени од реакции
1.778
Чекај бе сериозно ниедна дискотека у утепаново Скопје немала лиценца? Буквално ниедна? Почнувајќи од себе , колку глуп народ сме ние шо сме иделе на тие места
E арно рече некој, шо треба на влез лиценца ли да бараме ние? Си има инспектори тоа што требало да го проверуваат ама.. гној од држава.

Член од
20 јули 2014
Мислења
3.403
Поени од реакции
9.087
Нема да се случи тоа кај вмровците, против свој да се свртат. Можеби со некој притисок од страна, па да проценат ако тераат инат дека штети на колективот, и да падне жртва…

Член од
16 октомври 2021
Мислења
754
Поени од реакции
1.706
od kaj ke znaes pa i ti deka nemaat licenca? eve ja nemav pojma a sum bil u sekoe disko ovde u skopje. Sum mislel deka sum bezbeden ama ete ne sum bil, abe mamicata nivna zemi izdemoliraj toa sve i aaaaaaaaaaaajt u pm

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.940
Поени од реакции
25.461
koj znae kako e se toa registrirano i regulirano. ova vo kocani bilo "kabare" sto ustvari podrazbira masi i pretezno sedecka publika pa bilo daleku od toa.

ali da, nacija na improvizacija sme, zatoa i si patime.

Член од
19 март 2013
Мислења
3.552
Поени од реакции
5.442
E арно рече некој, шо треба на влез лиценца ли да бараме ние? Си има инспектори тоа што требало да го проверуваат ама.. гној од држава.
Не , ние сме неуки. Еден влез и излез шо има треба да си го ставиме прстот на глава шо кур се бутаме ко сардини внатре 1000 кај шо не се дише од многу луѓе , не па недајбоже друго. Не мислиме што последици може да имаат такви дупки, се дур трагедија од најголеми размери не се деси. Забот црви ќе ти влезат , пак ќе одложиш за на забар.

Kajgana Shop

На врв Bottom