Zavisi kako gledas na toa. Od moja gledna tocka, a veruvam i na povekjeto sto pratat, samo saren kurton moze da poddrzuva uste edna sarena revolucija i da go tupi za toa, dali bilo vo Srbija ili pojma nemam kade. Ili toa ili lik so ogromen deficit na nevroni.
I veruvaj nemam nisto protiv da se delam so sarenokurtonski simpatizeri. Tie se talogot na eden narod i za niv ne treba da se ima human tretman, naprotiv treba da se tretiraat kako stetni bubacki, kako naezda od staorci. Ne gi humaniziras staorcite od kanalizacija tuku bezdusno gi nistis so site raspolozlivi sredstva i nacini koi ti se na raspolaganje.
Иако изгледа за слична или иста работа, сега ќе ти кажам јас зашто не мислам дека е исто како што се случуваше кај нас, па ти после како сакаш наречи ме.
Иако и двете "револуции", во Македонија и Србија почнаа за слични работи, Мартин Нешковски/настрешницата во Нови Сад, па понатаму продолжија и се надоврзаа и други работи, се разликуваат во неколку работи.
1.
Тука, се направи револуцијата за да се тргне Никола Груевски и ВМРО од власт, и да се донесе Заев. Од како дојде Заев, во врска со системот, ништо не се смени, само се заменија улогите. Наместо до тогаш што се вработуваа вмровците, од тогаш се вработуваа комуњарите. Истиот систем се практикуваше, само сакаа комуњарите и они малку да го искусат.
Таму, се прави револуцијата за да се тргне Вучич, и да се смени целиот систем што владее во моментов.
2.
Во Србија, од досега што имам видено, студентите што блокираат, сите се со Српски знамиња и знамиња за Косово, на чело на маршот што моментало го прават од цела Србија кон Белград, носат православи икони, веат знамиња од Исус, а по пат бакнуваат рака на свештени лица.
Дали ти виде едно Македонско знаме на сите тие протести што ги организираше шарената револуција кај нас? За икони и знамиња од Исус да не правиме муабет. Дали можеш да замислиш, да Павле шмркот, Ивана Туфегџиќ, Димитар Апасиев и сличните перјаници на шарената револуција да носат православни икони во првите редови и да бакнуваат раце на свештени лица?
3.
Во Србија, иако на спротиставени страни, и овие од кај Вучич, и студентиве, имаат барем неколку работи за кои се на иста страна, како на пример Косово, и од тоа не мрдаат. Значи колку толку имаат поставено некои граници и се обединети по некои прашања. Дали слушна некој од студентиве да рече: Чуму ти Косово ако немаме пари?, или Сега Косово нека ви ги рани децата. И опозицијата и власта во Србија имаат одредени точки од кои не отстапуваат.
Кај нас, истиве Димитар Апасиевци што ја правеа шарената револуција, немаат една работа со која што се согласуваат со тие контра нив. За нив националните интереси не постојат, знаме, химна, грб, име на држава се едни обични работи со кои не осеќаат никаква поврзаност. Кај нас, и вмро и сдс немаат една точка по која што се согласуваат и се договрени да не отстапат по ниедна цена. Сдс се партија што се спремни буквално на се, и самата Чупеска пред некое време тоа го изјави. Буквално што и да им се даде на маса ќе прифатат без размислување. И со такви луѓе не можеш да градиш држава.