Кучиња скитници

Ваше мислење:

• Вкупно гласачи
    619

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
2.141
Поени од реакции
2.592
Najcesto stanuvaat agresivni kon drugi kucinja, bidejki pecking order megu zivotnite.
Onie sto se agresivni kon luge naucile deka lugeto se neprijateli. Nekoi reagiraat so strav i begaat od luge, nekoi reagiraat so agresija kon luge. Nema vrska muabetot deka se poludivi, kuce nema instinkt za lov bidejki e domesticirano. Dzukela ako e pusteno vo divina ke umre za 1 nedela.
Mackite od druga strana se poludivi zivotni zatoa sto se posledni domesticirani, i ne do kraj.
Edinstven nacin da nema skitnici e da se smeni razmisluvanjeto za milenici. Toa e dolgotrajna obvrska, no tuka generalno se gleda kratkotrajnata srekja koga se zima milenik.
Мирни кучиња што може и да ги погалиш дури се сами, кога се во глутница ти ржат и се опасни. Знам другари ако треба да одат некаде навечер сами носат петарди со нив за да распрскаат глутница ако им се пушти.

Мачките имаат различна биолошка динамика од кучињата. Плус не формираат групи како кучињата.

За милениците да, тие се долготрајна обврска, плус треба повеќе контрола на размножувачките способности на скитниците. Мислам дека ја дадов идејата на предходни страници, може љубителите на животни да земат фарма надвор од град и да ги сместат кучињата. Може да се финансира преку донации, не мора вмешување политика и влада во тоа.

Член од
28 октомври 2019
Мислења
189
Поени од реакции
151
Ловец во дивина е fair game за било кое животно. Од друга страна диви (или полудиви) животни кои загрозуваат луѓе, тоа не би смеело да постои во урбана средина. Само во поновата историја се толерира вакво дивеење на полудиви животни како џукелите, и тоа е само заради политчкото влијание на невладините организации (петтата колона).
Автоматски споено мислење:

Јасно ми е дека ти друг пример (сакаш да на-) правиш, ама глуп ти е примерот. Пошто се лови за храна и ресурси, тоа е исто и за човекот и за другите предатори. Не коментирам за психопати кои не ловат од тие причини, тие секако се минијатурно малцинство. Ти самиот може да си и веган и припадник на анима дунди (не велам дека си), ама на крај секако си потомок на вид предатори. Тоа што наместо да ловиш или да купуваш од ловци, денес месото го купуваш од супермаркет - па тоа е само полошо за животните. Пошто дури и животни одгледувани на фарми имаат подобар живот од животни одгледувани во фабриките за храна каде одгледуваат огромен број животни на мал простор па тие животот го поминуваат во затвор и во сопствениот измет. Дивите животни имаат неспоредливо подобар живот а нив кога ќе им дојде времето секако ги јаде некој предатор, малтене и нема диво животно кое умира од „природна смрт“ (читај ненасилна смрт). Истото важеше и за човекот пред цивилизацијата.

Глупо ти е што ловењето го земаш како пример за нешто негативно. Ловењето е дел од човечката природа исто како што е дел од природата на сите други предатори.
najseriozno zosto kuceto go narekuvas divo zivotno i ete predator ( kon covekot) ? kuceto ne e divo zivotno i kuce da moze da te kasne no kuce nikogas ne jade covecko meso duri i da umira za jadenje nama da jade covecko meso, ..ete pr sopstvenik da pocine kuceto samo so nego zatvoreno , bez hrana i voda nema da posegne da te jade, no ako e macka da, ako e na mestoto na kuceto vo primerot , ke pocne da jade mrtviot sopstvenik
druga rabota ima divi kucinja, pr dingo vo avstralija ili vo afrika no tie izgledaat vaka images.jpg

Фактите на терен зборуваат поинаку... Кој спори поинаку може да провери Црна Хроника по медиумните (или известувањата од МВР), или едноставано само треба наутро да помине од нова железничка накај населба Аеродром и на првиот семафор со години тука има глутница џукели кои се рекреираат со бркање на се што се движи малку побргу, коли/мотори/точаци. Како се ближи накај пладне така џукелите полека ги снемува, си одат на местата каде ги хранат дежурните билмези од НВО-ата.

a kolku ima usmrteni lica od kucinja vo tie tvoi fakti? niedno!
a pogledni kolku ima usmrteni, povredeni, siluvani , zlosstavuvani itn ...covek kon covek
covekot e najloso zivotno

Ова е точно, на своја кожа сум сум почувствувал.
Едно куче кога е во дворот на газдата е мирно и воопшто не ме лаеше, а кога истото куче излегуваше од дворот на својот сопственик и ќе отиде на улица и ќе стапи во контакт со кучиња скитници, истото тоа домашно куче станува агресивно и почнува со кучињата скитници да лае кон мене.

Пријавив и во полиција едни невоспитани луѓе кои од нивниот неограден со капија двор излегуваат кучиња и ме лаат, полицијата им отиде и тие мангупи рекле дека тоа не се нивни кучиња и тие не ги чуваат кучињата туку само ги хранат кучињата.
И кога потпишував полициски записник, полицаецот ми кажа дека тие не се моќни да реагираат и да се обратам во општина во комунално, и полицаецот ми кажа ако ме каснат кучињата тогаш полицијата ќе постапува и ќе ја тужи општината.

Глупости, треба да ме каснат кучињата па полицијата да реагира?
Невоспитани луѓе, не им е ограден дворот и немаат капија, и постојано од нивниот двор излегуваат тие кучиња на патот и ме лаат, ги гаѓам со камења, ама веќе ми е преку глава, ова трае повеќе од 1 година, скоро две години ова трае.
a mesto da gi mavas so kamenja da im dades leb ili hrana sto ti ostanala mesto v kanta nim? ?
i ne sekoe laenje i skokanje na kuce e znak deka te napaga.. mnogu skokaat od radost koga ke vidat nekoj, moeto jas od ulica go zedov znaci dzukela cuvam, bese kolku dlankata koga go najdov frleno, si go zedov si vikam ova ke e minijaturno ... koga malku se oslobodi i navikna na nas si go setav bez remce si idese so mene, go zakacaa site od ullica , ajde op, ajde op, toa od radost skokase po site i taese,i taa navika mu stana i den denes skoka
e dobro ama odednas pocna da raste, na 6/7 meseci bese vekje golemo kuce i toj uste skokase a ne kasa, i pocnaa da se plasat , i pocnav da go setam so remce.. i ima eden sto ne se plase i koga go vidam , ke rasiri race i go pustam , kuceto trci trci sio seta sila i pravo mu skoknuva i onaka se ligavi , mu se pletka vo noze, go turka na zemja, si igra so nego, isto ko i mene ke mi fati raka, noga so zabite, vrti nesto glavata, no ne go kasa, e sega da skokne na drug sto se plasi, ke rece go napadnolo a ne e tocno
jas licno mislam deka stravot e toj zs gi mrazite kucinjata

Последно уредено:
Член од
3 мај 2019
Мислења
19.492
Поени од реакции
10.397
najseriozno zosto kuceto go narekuvas divo zivotno i ete predator ( kon covekot) ? kuceto ne e divo zivotno i kuce da moze da te kasne no kuce nikogas ne jade covecko meso duri i da umira za jadenje nama da jade covecko meso, ..ete pr sopstvenik da pocine kuceto samo so nego zatvoreno , bez hrana i voda nema da posegne da te jade, no ako e macka da, ako e na mestoto na kuceto vo primerot , ke pocne da jade mrtviot sopstvenik
druga rabota ima divi kucinja, pr dingo vo avstralija ili vo afrika no tie izgledaat vaka Прегледај го приврзокот 444195

a kolku ima usmrteni lica od kucinja vo tie tvoi fakti? niedno!
a pogledni kolku ima usmrteni, povredeni, siluvani , zlosstavuvani itn ...covek kon covek
covekot e najloso zivotno

a mesto da gi mavas so kamenja da im dades leb ili hrana sto ti ostanala mesto v kanta nim? ?
i ne sekoe laenje i skokanje na kuce e znak deka te napaga.. mnogu skokaat od radost koga ke vidat nekoj, moeto jas od ulica go zedov znaci dzukela cuvam, bese kolku dlankata koga go najdov frleno, si go zedov si vikam ova ke e minijaturno ... koga malku se oslobodi i navikna na nas si go setav bez remce si idese so mene, go zakacaa site od ullica , ajde op, ajde op, toa od radost skokase po site i taese,i taa navika mu stana i den denes skoka
e dobro ama odednas pocna da raste, na 6/7 meseci bese vekje golemo kuce i toj uste skokase a ne kasa, i pocnaa da se plasat , i pocnav da go setam so remce.. i ima eden sto ne se plase i koga go vidam , ke rasiri race i go pustam , kuceto trci trci sio seta sila i pravo mu skoknuva i onaka se ligavi , mu se pletka vo noze, go turka na zemja, si igra so nego, isto ko i mene ke mi fati raka, noga so zabite, vrti nesto glavata, no ne go kasa, e sega da skokne na drug sto se plasi, ke rece go napadnolo a ne e tocno
Куче не јаде човечко месо, но може да те изгризе до смрт.....и аман, доста покажувате емоции за кучињава, зарем не ви е жал за починатите и повредени луѓе искасани и потресени.....па барем еднаш покажете сожалување кон луѓето...ебави тоа кучкарите.

Член од
28 октомври 2019
Мислења
189
Поени од реакции
151
Куче не јаде човечко месо, но може да те изгризе до смрт.....и аман, доста покажувате емоции за кучињава, зарем не ви е жал за починатите и повредени луѓе искасани и потресени.....па барем еднаш покажете сожалување кон луѓето...ебави тоа кучкарите.
a ne ti e zal koga luge ubivaat,povreduvaat i da ne nabrojuvam se luge sto e sekojdnevno , a kuce da usmrti covek e od prilika aj za mk da receme e eden vo 10 god ako e i tolku
toa ne vi preci , malku ke vi e zal ko ke se sluci takvo nesto i za den dva zaboravate, no za kuce ke pamtite cel zivot
ebate umot sto imas
ajde daj statistika za poslednite 10 godini kolku luge se iskasani do smrt, kolku se povredeni, ..i isto daj statistika kolku luge, se usmrteni od covek, ubistva, soobrakajki, i kolku povredeni, i plus kolku zlostaveni zeni i deca , siluvani itn, iiii plus dodaj brojka sto ne e vo statistika zs ne prijavuvaat a sekoj den po fb gi citame kde zeni spodeluvaat deka se tepani sekoj den od mazot i psihicki i fizicki maltretirani no ne prijavuvaat ... e toa na takvi ko tebe ne vi smeta
bitno udri po kuceto , toa ne znae da kaze ni da se odbrani

Последно уредено:
Член од
3 мај 2019
Мислења
19.492
Поени од реакции
10.397
a ne ti e zal koga luge ubivaat,povreduvaat i da ne nabrojuvam se luge sto e sekojdnevno , a kuce da usmrti covek e od prilika aj ...
Не та разбирам, како да не ни ми е жал за луѓе кои убивале, повредувале!???:confused:
Нормално е да се жалат недолжно убиени, повредени луѓе, а да ги мразиме и осудуваме тие што ги сториле тие грозоморни дела....исто ко што ги мразам кучињата кои напаѓаат луѓе...мора да си добијат казна.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.609
Поени од реакции
35.459
Ама ама... АМА ЛУЃЕТО СЕ ЛОШИ!!!

Кога се зборува за проблемите со џукелите редовно иде некој од „душебрижниците“ со таа истата наратива за „луѓето се лоши“. Како да тоа е оправдување да не се решаваат џукелите затоа што некои од луѓето биле лоши. Затоа ќе оставаме да се дешаваат случаии како жената со бебето кои беа нападнати на сред Партизанска без никакво предизвикување на џукелите... Подобро било едноставано да им даваш јадење и да ги овозможуваш повеќе да се размнижуваат. Јака логика УПМ, не ми се ни зборува од што е преглуп муабетот.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.492
Поени од реакции
24.267

Кога се зборува за проблемите со џукелите редовно иде некој од „душебрижниците“ со таа истата наратива за „луѓето се лоши“. Како да тоа е оправдување да не се решаваат џукелите затоа што некои од луѓето биле лоши. Затоа ќе оставаме да се дешаваат случаии како жената со бебето кои беа нападнати на сред Партизанска без никакво предизвикување на џукелите... Подобро било едноставано да им даваш јадење и да ги овозможуваш повеќе да се размнижуваат. Јака логика УПМ, не ми се ни зборува од што е преглуп муабетот.
Mozi ne gi ostavat doma milenik da cuvat, pa ajde ke go hranime djukelceto na ulica, isto e.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.609
Поени од реакции
35.459
Се додека не настрадаат нивни блиски... А и тогаш ќе има некоја релативизација (не им давале храна, не ги разбирале, не реагирале како што треба на „кучешка психологија“, итн).

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.492
Поени од реакции
24.267
Се додека не настрадаат нивни блиски... А и тогаш ќе има некоја релативизација (не им давале храна, не ги разбирале, не реагирале како што треба на „кучешка психологија“, итн).
Za kasnuvanje od kuce opstinata plakja okolu 60000 denari odsteta. Da gi opnat tie po djep da si ja plakjat odstetata namesto opstinata, druga pesna ke peat, sami ke gi lovat, ama vaka 100 stapa po tugj grb ic ne bolat pa site humani, dusegriznici pufki ke prodavat.

Член од
28 октомври 2019
Мислења
189
Поени од реакции
151
Не та разбирам, како да не ни ми е жал за луѓе кои убивале, повредувале!???:confused:
Нормално е да се жалат недолжно убиени, повредени луѓе, а да ги мразиме и осудуваме тие што ги сториле тие грозоморни дела....исто ко што ги мразам кучињата кои напаѓаат луѓе...мора да си добијат казна.
e tuka te cekav.. kucinjata mora da dobijat kazna , a taa kazna e avtomatski smrt na kuceto, no dal te izgrebalo, ili kasnalo od sto si se primr isplasila i od samoto tegnenje te zakacilo so zabite, ne znae da kaze kuce e neli?
a da ne spomnuvame sto vie barate smrt ne samo na agresivni kucinja da receme potvrdeno e deka nekoe kuce e agresivno, tuku barate smrt na site ulicni kucinja !
no, da zal vi e za lugeto povredeni od luge, ke go kaznat nekoj mesec , godina i ke se vrati pak istoto da pravi, bitno kaznet e neli? a kolku ima sto ne prijavuvaat a sekoj den se pretepani i maltretirani , da ne navleguvam druga tema e, bitno zal vi e ama samo ZAL iskazan ko zbor, za nedela ko da ne bilo, nikakva reakcinja
zalno e kolku omraza kon kucinjata imate

mislam deka malku izvrtuvas rabotite, vie barate smrt na site ulicni kucinja!, vo red e nikoj ne negira, ima agresivni kucinja, dal traumi od lugeto, onie sto gi treniraat za borbi i koga vekje ne ide go frlaat na ulica, dal zaradi bolest, dal se od onie agresivnite rasi, (jas takvi rasi i bi zabranila so zakon da se cuvaat, osven pr. vo vojska takvo nesto) i itn... vo red e takvi kucinja da bidat ili uspieni ili cuvani zatvoreni..no da baras smrt na kuce koe mirno si lezi na ulica, ne te ni poglednuva, i da go ritnes nema da te pogledne,samo od strav deka mozebi ke te napadne a toa mozebi e nikogas !

релативизацијава куче = човек е една од најглупавите нешта што излегоа последниве години. Да рамниш живот на човек со некој лингур. Боже сачувај.
znaes sto,, primer da ti dadam.. ako treba da biram megu juce i luge ko onie sto ubija Vanja i stariot covek, kriminalci, onie sto prodavaat droga i slicni psihopati ja bi izbrala kuceto,
a ti stom ovie gi stavas vo vreden covecki zivot m razmisli si

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.609
Поени од реакции
35.459
vie barate smrt na site ulicni kucinja!, vo red e nikoj ne negira, ima agresivni kucinja, dal traumi od lugeto, onie sto gi treniraat za borbi i koga vekje ne ide go frlaat na ulica, dal zaradi bolest, dal se od onie agresivnite rasi, (jas takvi rasi i bi zabranila so zakon da se cuvaat, osven pr. vo vojska takvo nesto) i itn... vo red e takvi kucinja da bidat ili uspieni ili cuvani zatvoreni..no da baras smrt na kuce koe mirno si lezi na ulica, ne te ni poglednuva, i da go ritnes nema da te pogledne,samo od strav deka mozebi ke te napadne a toa mozebi e nikogas !
Јас (исто и повеќето нас верувам), барам(е) безбедна средина за живеење. Место каде деца и жени и немоќни луѓе нема да бидат во опасност од напади од животни како да се во џунгла.

Тоа се бара. Не бараме „убивање на џукелите“.
Џукелите може да се собарат во некој голем стационар. Таму можете да идете да ги храните, да си играте со нив, сѐ што сакате. Или можете да ги усвоите и да си ги земете дома. Но треба да се отстранат од улиците... Во некоја ситуација ако не ги храните таму во стационарот, тогаш после одреден грејс период за усвојување, јасно е дека мора да следи еутаназија.

Само јасно е дека прво мора промени во градовите. Мора строги казни за напуштање (фрлање) куче. А тоа е можно само со задолжително ставање на микрочипови, и задолжително кастрирање на сите домашни кучиња кои не се чуваат во регистрирани одгледувачници за кучиња (а за нив да има правила за микрочип веднаш по раѓање)... Тоа е тоа, топла вода е одамна измислена.
Ова за градовите, по села и по фарми може полабаво да биде. Ама не и во градовите.

Za kasnuvanje od kuce opstinata plakja okolu 60000 denari odsteta. Da gi opnat tie po djep da si ja plakjat odstetata namesto opstinata, druga pesna ke peat, sami ke gi lovat, ama vaka 100 stapa po tugj grb ic ne bolat pa site humani, dusegriznici pufki ke prodavat.
Јас велам за каснување секој треба да има можност да одбере по 10 „активисти“ од тоа маало и на сите десетемина да им удри по 10 стапа... Ете не по 100 стапа. :)

Член од
16 јули 2021
Мислења
382
Поени од реакции
775
Јас (исто и повеќето нас верувам), барам(е) безбедна средина за живеење. Место каде деца и жени и немоќни луѓе нема да бидат во опасност од напади од животни како да се во џунгла.

Џукелите може да се собарат во некој голем стационар. Таму можете да идете да ги храните, да си играте со нив, сѐ што сакате. Или можете да ги усвоите и да си ги земете дома. Но треба да се отстранат од улиците... Во некоја ситуација ако не ги храните таму во стационарот, тогаш после одреден грејс период за усвојување, јасно е дека мора да следи еутаназија.

Само јасно е дека прво мора промени во градовите. Мора строги казни за напуштање (фрлање) куче. А тоа е можно само со задолжително ставање на микрочипови, и задолжително кастрирање на сите домашни кучиња кои не се чуваат во регистрирани одгледувачници за кучиња (а за нив да има правила за микрочип веднаш по раѓање)... Тоа е тоа, топла вода е одамна измислена.
Ова за градовите, по села и по фарми може полабаво да биде. Ама не и во градовите.

Јас велам за каснување секој треба да има можност да одбере по 10 „активисти“ од тоа маало и на сите десетемина да им удри по 10 стапа... Ете не по 100 стапа. :)
Леле колку си драматичен...бараш безбедна средина за живеење, хахаха аааааааа.
Место каде деца и жени и немоќни луѓе нема да бидат во опасност од напади од животни како да се во џунгла. - не можам :facepalm:
Жими се треба да се кандидираш за парламент хахаха.

Член од
28 октомври 2019
Мислења
189
Поени од реакции
151

nee vrat+sija e , ne barate smrt za site ulicni kucinja , tuku vo stacionar i ako nikoj ne gi vdomi (a nema da bidat vdomeni, jasno e ko den ) eutanazija, bez ogled sto e mirno i nikogas nema da napadne a 99.99 posto od ulicnite se takvi
pogolema e sansata da te napadne kuce sto nekoj go cuva,znaes kucinjata znaat i da begaat

Член од
22 јули 2011
Мислења
1.067
Поени од реакции
1.185

Вие не сте дошле во ситуација да додека поминувате пеш да пешачите и додека сте на улица на јавен пат од нечиј двор каде нема капија да ви излегуваат 3 кучиња и да одат кон вас со лаење и ржење кон вас.
Па ќе пишувате овде глупости.
Јас пред недела дена моето куче го вакцинирав, дојде ветеринар и платив 800 денари вакцинација.
А тие сопствениците на тој двор од каде што излегуваат трите агресивни кучиња не ги вакцинираат тие кучиња, а полиција кога им отишла после мојата пријава, тие сопственици на тој двор кажале дека тоа не се нивни кучиња и дека тие ,,само'' ги хранеле тие кучиња. А тие три кучиња спијат ноќе во тој двор во една стара полураспадната куќа.

И полицијата ми кажа да пријавам во општина во комунално, полицијата ќе реагирала со тужба кон тие сопственици и кон општината во случај да ме каснат тие кучиња.

Ама вие овде ќе јадете бурек, кога не ве напаѓаат кучиња.

Пази какви признанија пишуваш на нет. Анима дундите се насекаде а според член 233 од кривичниот закон, за ова следува парична казна и/или затвор до шест месеци. :unsure:

Знам тоа, ама едноставно морам да се бранам од напад.
Пешачам низ јавен пат, и ми излегуваат три агресивни кучиња и ако не ги избркам од мене навистина ќе ме каснат. И ова се повторува веќе две години наназад.
Понекогаш тие три кучиња ќе отидат некаде и кога ги нема тогаш е мирно.

Kajgana Shop

На врв Bottom