Во петок на бојкот? – Секоја акција може да успее ако има масовност! 31.01.2025

Ќе бојкотирате ли пазарување во Петок?

• Да

• Не, не ме интересира

• Да, но мислам дека нема ефект.

Резултатите може да се погледнат само после гласање.
Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
Ама не биле надуени цените
индексот на цените во земјоделството во јануари 2025 година, во однос на истиот месец од претходната година, кај инпутот е зголемен за 5.9 % а кај аутпутот е зголемен за 20.8 %.
Проценета кумулативна инфлација од нбрм за декември 2024 е 4.4%.
Трошоци на живот јан 2025/јан 2024 вкупно зголемени за 4.92, за храна се зголемени за 5.6%.
Со оглед на тоа што земји како нашата најмногу трошат на храна 50-60%, заради висина на платите, ова има дополнителна тежина за нас.
Кој ќарува во ланецот од вакви качувања на цени во Македонија, тоа е на министерствата да откријат и делуваат. За тоа служат со плати над 40-50000, функционери, советници и државни секретари со плати над 2000е плус примања од разни комисии и совети, ИПА и МИПА.

Член од
8 октомври 2009
Мислења
788
Поени од реакции
395
Општ бојкот на маркетите мислам дека не може да има ефект. Тоа луѓето нема да го купат во петок ќе го купат друг ден.
Во Франција пред неколку години имало бојкот на месарниците поради зголемени цени. Месарите кога виделе дека месото ќе им се расипе морале да попуштат и да ги вратат цените.

Член од
5 март 2018
Мислења
17.311
Поени од реакции
19.777
Ова примерот што го постираш - се вика ебење прост народ во мозок.
Абе, уклучувате ли малку мозок пред да пишете нешто. Како побогу Веро и Кам се "договориле да ги ставаат истите цени? Си ги видел цените во Веро и Кам?

Инаку, "гревот" на овие маркети е што пуштиле (и тоа е јавно) дека не прифаќаат нови поскапи цени од добавувачите до крајот на првото тромесечје.

Прегледај го приврзокот 444255
Автоматски споено мислење:

Добро, да те прашам, не приметуваш дека се е поскапено последен период? Ресторани, авто делови, намештај, берберот мој качи цена, Телекабел ми поскапи интернет....Што, сите се во картел поврзани?
Или можеби проблемот е во нешто друго?
Во шо е проблемот ? Јас те прашав дали оправдуваш исклучување на фрижидери и менување на рокови и продавање на чкарт роба без декларација.
Кога ќе ми го продава Крали Марко 55 денари очекувам барем ладно да го пијам, а не мочка.

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.806
Поени од реакции
6.246
Во шо е проблемот ? Јас те прашав дали оправдуваш исклучување на фрижидери и менување на рокови и продавање на чкарт роба без декларација.
Кога ќе ми го продава Крали Марко 55 денари очекувам барем ладно да го пијам, а не мочка.
Зашто ова воопшто е тема на муабет?
Јас подржувам 10х повеќе инспекции и 100х поголеми казни за проблеми со рокови, декларации, квалитет, неплаќање прекувремено/празници на вработени ...и ред други реални проблеми. Ама не сакам да ме јебат у здрав мозок со картел глупости ...

ПС. Тоа со пивото ти нема врска. Имаш доволно конкуренција низ градот да си купиш од кај сакаш...

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.493
Поени од реакции
10.397
Може ли некој да каже кои се тие 1000 производи кои се намалени и во кои продавници?
Доста не прават ретардирани овие од власта, лажат сушат :mad::mad::mad:

Член од
5 март 2018
Мислења
17.311
Поени од реакции
19.777
Зашто ова воопшто е тема на муабет?
Јас подржувам 10х повеќе инспекции и 100х поголеми казни за проблеми со рокови, декларации, квалитет, неплаќање прекувремено/празници на вработени ...и ред други реални проблеми. Ама не сакам да ме јебат у здрав мозок со картел глупости ...

ПС. Тоа со пивото ти нема врска. Имаш доволно конкуренција низ градот да си купиш од кај сакаш...
Точно, ама зошто некаде пивото е 55 некаде 50 некаде 49 а некаде дури 60 денари? Ако веќе држи таква цена нека ги уклучи фрижидерите. Цела зима и пролет му се исклучени фрижидерите за пијалоци а цените се нагоре одат. Оти нема логика да се жали дека струјата поскапела и си има и тој трошоци а фрижидер заборавил кога уклучила последно.
Ова за малите маркети зборам.

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.806
Поени од реакции
6.246
... телекабел 3г по ред плакам по 600денари какви црно поскапување ауу која превара си бе
Со години плаќам ТВ + Интернет 950 денари. Од пред некој месец, 1150 денари.
Глуп.

Точно, ама зошто некаде пивото е 55 некаде 50 некаде 49 а некаде дури 60 денари? Ако веќе држи таква цена нека ги уклучи фрижидерите. Цела зима и пролет му се исклучени фрижидерите за пијалоци а цените се нагоре одат. Оти нема логика да се жали дека струјата поскапела и си има и тој трошоци а фрижидер заборавил кога уклучила последно.
Ова за малите маркети зборам.
Тоа се вика деловна стратегија, и ти не можеш да му кажуваш како да работи. Можеш да одбереш конкуренција.

Член од
5 март 2018
Мислења
17.311
Поени од реакции
19.777
Со години плаќам ТВ + Интернет 950 денари. Од пред некој месец, 1150 денари.
Глуп.

Тоа се вика деловна стратегија, и ти не можеш да му кажуваш како да работи. Можеш да одбереш конкуренција.
Тоа се вика лакомштилок, по наше со сув газ риби фаќаат.
Деловна страгегија е да исклучиш фрижидер и да продаваш производи со поминат рок и без декларација?
Оти во Германија нема исклучени фрижидери ? Или тие не знаат за деловна стратегија ?

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.806
Поени од реакции
6.246
Тоа се вика лакомштилок, по наше со сув газ риби фаќаат.
Деловна страгегија е да исклучиш фрижидер и да продаваш производи со поминат рок и без декларација?
Оти во Германија нема исклучени фрижидери ? Или тие не знаат за деловна стратегија ?
Ти си жив доказ за муабетот од Рамбо како се одвива нивото на муабет...

Член од
5 март 2018
Мислења
17.311
Поени од реакции
19.777
Ти си жив доказ за муабетот од Рамбо како се одвива нивото на муабет...
Не туку ти си пример и доказ зошто не ебат в мозок дваесет години де едните де другите.
И 200 денари лебот да го направат ти ќе речиш ами житото поскапе, шо да прат маркетите во загуба да работат ...
Буквално ти презентираат тука графи од маржи, откупни цени на земјоделски производи, берзи итн, излегуваат инспектори и викаат дека со огромни маржи работат некои маркети, некои со 40%, ти како слеп за бандера лета магарето лета
Освен ако не си засегнат од тој бизнис не знам која ти е поентата.

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.806
Поени од реакции
6.246
Не туку ти си пример и доказ зошто не ебат в мозок дваесет години де едните де другите.
И 200 денари лебот да го направат ти ќе речиш ами житото поскапе, шо да прат маркетите во загуба да работат ...
Буквално ти презентираат тука графи од маржи, откупни цени на земјоделски производи, берзи итн, излегуваат инспектори и викаат дека со огромни маржи работат некои маркети, некои со 40%, ти како слеп за бандера лета магарето лета
Освен ако не си засегнат од тој бизнис не знам која ти е поентата.
Еве ти ги бројките.
Кој маркет работи со 40% профит?

1000008207.jpg

Член од
24 август 2017
Мислења
613
Поени од реакции
1.395

Kajgana Shop

На врв Bottom