Анализа на крв - толкување резултати

Член од
11 февруари 2025
Мислења
18
Поени од реакции
6
Колку си висок, од што ти се состои храната , што јадеш најчесто.
visok metar i 70 jadam gotveni jadenja ponekogas i brza hrana sa na rabota
Автоматски споено мислење:

Автоматски споено мислење:

ete dali sum debel

Attachments

McLovin

Politically Incorrect
Член од
11 август 2016
Мислења
3.841
Поени од реакции
15.106
Нишо не ти е инаку, цепај! И не си стварај комплекси, ниту си дебел ниту грозен. На заебанција го кажав тоа со фризурата.

Член од
23 септември 2015
Мислења
943
Поени од реакции
470
Направи барем основна крвна слика за секој случај a ако може провери и Hba1c.

Член од
9 јануари 2021
Мислења
1.067
Поени од реакции
1.129
Па пожелно би било....ако сакаш да знаеш најточно.
Или појди во некоја аптека ако може да ти измерат шеќер нагладно.
Друго све е нагаѓање.
5,6 шеќер во крвта не е многу и лесно можи да се разреди со внимавање на исхрана и пиење течности спрема килограмите кои ги има човек. За течностите вода колку треба човек да внесува дневно, имав учено во 3та година средно, од тогаш одамна е поминато ко ни кажуваа, но мислам дека на 20 килограми беше 1л вода или 1,5 литри вода дневно, не ме фаќај за збор, за 75 килограми би дошло негде 3литри вода дневно.

Член од
23 септември 2015
Мислења
943
Поени од реакции
470
5,6 шеќер во крвта не е многу и лесно можи да се разреди со внимавање на исхрана и пиење течности спрема килограмите кои ги има човек. За течностите вода колку треба човек да внесува дневно, имав учено во 3та година средно, од тогаш одамна е поминато ко ни кажуваа, но мислам дека на 20 килограми беше 1л вода или 1,5 литри вода дневно, не ме фаќај за збор, за 75 килограми би дошло негде 3литри вода дневно.
Да но 6.4 на гладно не е баш најдобро.

Член од
28 ноември 2022
Мислења
498
Поени од реакции
959
non stop sum so fizicka aktivnost lekarot rece deka na gladno koga bev vo mk mi rece deka mi e dobar sekerot vecerta kasnoto okolu 2 casot bev izlezen jadev i sabajle otidov napraviv krvna slika ispadna 6.4 drugiod den ne jadev nisto samo voda od prst se bocnav 5.8 znaci imam seker
Ajde ,,vaka,, bez shala, kako lekar da ti ,,razglobam nesto prosto,,.
Pred analizi //od vakov tip// ,,preporaclivo,, e da ne se jade najmalku 8h dodeka 12h ,,glad,, e najdobro.
6.4 ,,najverojatno,, ti dalo bidejki ,,ne si bil celosno gladen,,
5.8 posle ,,gladuvanje cel den,, =? za vrednost od kapilarna krv //koja sekogas kako rezultat ,,e poniska od venska,, za 0.2-0.5//

Podolu sto ke ,,napisam,, se odnesuva ako si gladen min 12h //od labaratorija do labaratorija ,,mozna razlika,, 0.2-0.5 na rezultat//
Normalni vrednosti ,,racunaj,, 3.9-5.5
Ponatamu 5.6-6.9 veke ,,se somnevame,, na narusena glikoregulacija t.e. preddijabet.
Nad 7 veke ,,se znae,, dijabet i tocka.

Rezimiram: 6.4 mmol/L 99% ti se dolzi sto ,,ne si bil dovolno vreme bez hrana,,
Ako do tolku ,,sakas da bides siguren,, izmeri seker venski nautro no gladen 12h
Ako i pokraj toa ,,prodolzis da se somnevas,, odi napravi OGTT pa ,,vidi sto ke kaze,, , so toj test nema greska.

Da dopolnam, koga ,,velam gladen,, se odnesuva da bides samo na voda, ne na sokovi, kafinja, itd.

Drugo ako nemas ,,zgolemena zed,, , zamor, zacesteno mokrenje, itd opusteno, ,,no sepak,, povtori labaratorija!
Sekoe dobro.

Последно уредено:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.475
Поени од реакции
24.221
Od kaj vi idat be ovie idei so vodata :facepalm:

Член од
28 ноември 2022
Мислења
498
Поени од реакции
959
Nema ,,nekoja ramka,, t.e. individualno soglasno aktivnost, pol, klima, zdravstvena sostojba, itd.
Ajde ,,grubo,, neka e nekoj optimum 2.5l zeni, 3l mazi //dnevno// ,,iako ne e definicija,, t.e. 30ml po kg ,,kako optimalen vnes na voda,, t.e. sumirame voda vnesena preku hrana, pitka voda, itd
No ,,definicja nema,, sepak e individualno soglasno potrebite od poveke faktori.
Sepak da ne se zaboravi deka ,,hidracijata e vazna,,.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.475
Поени од реакции
24.221
Nema ,,nekoja ramka,, t.e. individualno soglasno aktivnost, pol, klima, zdravstvena sostojba, itd.
Ajde ,,grubo,, neka e nekoj optimum 2.5l zeni, 3l mazi //dnevno// ,,iako ne e definicija,, t.e. 30ml po kg ,,kako optimalen vnes na voda,, t.e. sumirame voda vnesena preku hrana, pitka voda, itd
No ,,definicja nema,, sepak e individualno soglasno potrebite od poveke faktori.
Sepak da ne se zaboravi deka ,,hidracijata e vazna,,.
Ova ne e hidratacija, ova e davenje od voda. Taa voda organizmot treba da ja isfrli od nekade, dali preku mokraca, pot ili pojma nemam kako sto vo sekoj slucaj e nepotrebno preopteretuvanje na organite.
Oti ednostavno ne se koristi bojata na mokracata. Ako e temno zolta, povekje tecnosti. Ako e skoro prozirna, otpovekje tecnosti. Ako e svetlo zolta taman. So treba tolku kompliciranje.

Kajgana Shop

На врв Bottom