Турцификација на Македонија

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.954
Поени од реакции
50.912
E sea, znaes koj, intelektualata, avangardata sho zivee vo centar i karposh.
Не беше само интелектуалата. Поддржано си беше и од ИВЗ и А1 телевизија. ИВЗ планираше таму џамија да гради.
Спорната џамијата во Охрид беше исто отварана во присуство на високи гости од Турција.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.404
Поени од реакции
24.121
E sea, znaes koj, intelektualata, avangardata sho zivee vo centar i karposh.
Ostaj tie, dali oficijalen pretstavnik na Republika Turcija protestirase, dali Republika Turcija ni prati oficijalen protest, nota, nesto bilo sto kade se protivi na izgradbata na crkvata. Dali se krsi nekoj zakon so koj se zabranuva donacija i finansiranje na verski objekti od nadvoresni finansieeri, drzavi ili fondacii.
Ako nema takvo nesto za sto voopsto se bunite tuka. Sekularna drzava sme, kako za edni taka za drugi.
Ako vi e vo red i nemate nisto protiv da im se vrati na crkvata bukvalno celo ohridsko krajbrezje, za drugite imoti i da ne pravime muabet, ako nemate problem da im se vrakja na evrejskata zaednica imotite, da im se renoviraat grobistata, verskite objekti od drzavata Izrael, togas i ke si kjutite koga drzavata im vrakja na IVZ imoti i objekti, koga drugi drzavi doniraat i finansiraat nivna restarvacija i gradenje na novi.
Ne sme Vatikan nie, sekularna republika sme. Ili za site ili za nikoj. Ako imate problem so toa, menvajte zakoni i srekjno okolu toa so ogled na procentualnata zastapenost na religiite vo republikata.

Screenshot_20250212-093059_Instagram.jpg

P.s vo Bitola od koga pamtam za sebe se gradi crkva koja treba da bidi poprilicno golema. Niti nekoj protestira, niti se buni, a sepak nikako da se izgradi, taka temelite sedat. Od druga strana site djamii vo gradot im se vratija na IVZ, i site se renovirani . Da ne zboruvame za objektite vo strog centar i na koj se im se vrateni.
I sega Turcija vi e kriva ?

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.407
Поени од реакции
30.853
Ostaj tie, dali oficijalen pretstavnik na Republika Turcija protestirase, dali Republika Turcija ni prati oficijalen protest, nota, nesto bilo sto kade se protivi na izgradbata na crkvata. Dali se krsi nekoj zakon so koj se zabranuva donacija i finansiranje na verski objekti od nadvoresni finansieeri, drzavi ili fondacii.
Ako nema takvo nesto za sto voopsto se bunite tuka. Sekularna drzava sme, kako za edni taka za drugi.
Ako vi e vo red i nemate nisto protiv da im se vrati na crkvata bukvalno celo ohridsko krajbrezje, za drugite imoti i da ne pravime muabet, ako nemate problem da im se vrakja na evrejskata zaednica imotite, da im se renoviraat grobistata, verskite objekti od drzavata Izrael, togas i ke si kjutite koga drzavata im vrakja na IVZ imoti i objekti, koga drugi drzavi doniraat i finansiraat nivna restarvacija i gradenje na novi.
Ne sme Vatikan nie, sekularna republika sme. Ili za site ili za nikoj. Ako imate problem so toa, menvajte zakoni i srekjno okolu toa so ogled na procentualnata zastapenost na religiite vo republikata.

Прегледај го приврзокот 443158

P.s vo Bitola od koga pamtam za sebe se gradi crkva koja treba da bidi poprilicno golema. Niti nekoj protestira, niti se buni, a sepak nikako da se izgradi, taka temelite sedat. Od druga strana site djamii vo gradot im se vratija na IVZ, i site se renovirani . Da ne zboruvame za objektite vo strog centar i na koj se im se vrateni.
I sega Turcija vi e kriva ?
Ti pa ko portparol na Turkje nekoj so odgovorov.

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.144
Поени од реакции
25.727
Taa e realnosta, toa sto na nekoj ne im e po kef ne go pravi pomalce vistinit.
Не ти ја разбирам фасцинацијата со сечениве, а каур си и би те наденале прв на кол кога би имале можност. Има некој дел од приказнава што не го знаеме. Од мешан брак си, газдата од работа ти е сечен, во Истанбул кога си им кажал дека си од Македонија те изгушкале, што е работава? Да не си торбеш бе?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.404
Поени од реакции
24.121
Не ти ја разбирам фасцинацијата со сечениве, а каур си и би те наденале прв на кол кога би имале можност. Има некој дел од приказнава што не го знаеме. Од мешан брак си, газдата од работа ти е сечен, во Истанбул кога си им кажал дека си од Македонија те изгушкале, што е работава? Да не си торбеш бе?
Iskreno i jas ne vi ja razbiram opsesijata da laete na pogresna vrata. Vi rekov jas i prethodno, ova vaseto e namesto da si ja priberite zenata, vie resivte so svalerite da se raspravate , tie vi se krivi a ne taa doma so ve peri.
Ako sakate da sprecite nadvoresno i vnatresno finansiranje treba zakonski da se resi toa, djabe se treskate od zemja i placite po socihalni mrezi. No ne vi odgovara ni toa, vie bi vas da ve finansiraat ama ne i drugite. I kako vi odi toa sega zasega.
A ednostavno e, se nosi zakon da ne smee povekje da se gradat novi verski objekti, nikakvi.
Site postoecki se klasificiraat kako kulturno nasledstvo i republikata stanuva stopan i odgovorna za niv. Verskite zaednici ednostavno ke si bidat kiradjii i ke si plakjaat kirija za nivnoto koristenje koe ke odi vo novoformiran fond za odrzuvanje i rekonstrukcija na postoeckite verski objekti, no nema povekje da se nivni vlasnici. Drzavata preku komisija od strucni lica ke odlucuva na koj verski objekt mu e potrebna najjitna rekonstrukcija. Ke se formira fond kade sekoj ke mozi da donira finansiski sredstva, no kako ke se raspolaga so tie sredstva ke odlucuva samo komisijata, a ne donatorite. Vrsenje na bogosluzba vo privatni i divi objekti ke se racuna kako akt na terorizam i rusenje na sekularnoto ureduvanje na republikata. Strogo da se regulira narusuvanjeto na javniot red i mir od verskite objekti.
Eve vi ko za pocetok.
P.s nisto od nabrojanoto, samo ne sum tolku pobozen ko vas pa malce poinaku gledam na rabotite :toe:

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.407
Поени од реакции
30.853
Sega vo moda e presaduvanje kosa tamu, moze toa e...

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.404
Поени од реакции
24.121
Sega vo moda e presaduvanje kosa tamu, moze toa e...
Abe skraja da e da ne ve fati losoto, dvata ke se nacrtate vo nekoja turska klinika ko popcinja. Ke zabotajte i na islam, turcizam i na se. Ti i feredje ke klajs i ovcko ke projadis ako treba. Da ne mislis Cveta ke ja izigravas od makedonska krvava svadba.
Inaku fala za zagrizenosta ali site vlakna mi se na broj, a i generalno i zdravjeto me drzi :toe:

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.407
Поени од реакции
30.853
Abe skraja da e da ne ve fati losoto, dvata ke se nacrtate vo nekoja turska klinika ko popcinja. Ke zabotajte i na islam, turcizam i na se. Ti i feredje ke klajs i ovcko ke projadis ako treba. Da ne mislis Cveta ke ja izigravas od makedonska krvava svadba.
Inaku fala za zagrizenosta ali site vlakna mi se na broj, a i generalno i zdravjeto me drzi :toe:
Zosto da stavam feredze koga site doktori tamu se makedonci be vlade.
Da pravea najgolema najsovremena bolnica na balkanov aj nekako ke ja branev i ja turkje, a sho fajde od dzamija. Moze tebe ti se prijalo ovcko i kozite ti stanale licni :toe:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.404
Поени од реакции
24.121
Zosto da stavam feredze koga site doktori tamu se makedonci be vlade.
Da pravea najgolema najsovremena bolnica na balkanov aj nekako ke ja branev i ja turkje, a sho fajde od dzamija. Moze tebe ti se prijalo ovcko i kozite ti stanale licni :toe:
Rekov jas, skraja da e da ne dojdi do toa. Posle drug muabet ke pravis.
Patem receno ne ja branam jas tolku Turcija kolku so vi se cudam na umot.
Zaprepasteni oti drzava so dominatno muslimasko naselenie tuka finansira vo djamii namesto vo crkvi.
A i sto fajde od crkva koga sme kaj toa ?
Ti sto bi sakala povekje, da se napravi nova crkva ili nova bolnica ?

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.407
Поени од реакции
30.853
Rekov jas, skraja da e da ne dojdi do toa. Posle drug muabet ke pravis.
Patem receno ne ja branam jas tolku Turcija kolku so vi se cudam na umot.
Zaprepasteni oti drzava so dominatno muslimasko naselenie tuka finansira vo djamii namesto vo crkvi.
A i sto fajde od crkva koga sme kaj toa ?
Ti sto bi sakala povekje, da se napravi nova crkva ili nova bolnica ?
Nekade treba bolnica, nekade crkvi.
Vo drzavava tesko ostanuvaat lekari, pa novi bolnici moze ko samoposluga ke sluzat.
Najveke ni trebaat penzionerski domovi realno.
Dzamii imame mnogu poveke od potrebno.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.404
Поени од реакции
24.121
Nekade treba bolnica, nekade crkvi.
Vo drzavava tesko ostanuvaat lekari, pa novi bolnici moze ko samoposluga ke sluzat.
Najveke ni trebaat penzionerski domovi realno.
Dzamii imame mnogu poveke od potrebno.
Ok toa e druga tema, drug problem.
Kakvo fajde ima od ta bilo crkva, ta djamija. Realno.
Imame ne dovolno tuku i premnogu i od ednite i od drugite.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.407
Поени од реакции
30.853
Ok toa e druga tema, drug problem.
Kakvo fajde ima od ta bilo crkva, ta djamija. Realno.
Imame ne dovolno tuku i premnogu i od ednite i od drugite.
Epa ima fajde, crkvata kako i bolnicata e lek za edna bolest sho se shiri od dzamiite.
Prasaj gi francija, italija, dali ima fajde ili ne :D Milioni turisti odat da se slikaat so crkvi tamu :D
Eve da sporedime koj odi vo katar ili dubai za da se slika so dzamii.

Kajgana Shop

На врв Bottom