Vanlok
deus ex machina
- Член од
- 30 мај 2009
- Мислења
- 26.413
- Поени од реакции
- 35.097
Кој кажува глупости за Британија овде, јас или ти?Ај бе не глуши со глупостите твои овде...
Кој кажува глупости за Британија овде, јас или ти?Ај бе не глуши со глупостите твои овде...
Добро, свесен си во тоа главата дека делот за кој што се фати е апсолутно најнесуштински од целиот коментар и тој што го пишувал употребил некаква анегдота што прва му паднала на памет колку да ја почне некако реченицата? Можел да напише наместо Англија - Еден мудар човек еднаш рекол, како тоа воопшто го менува крајниот заклучок?Кој кажува глупости за Британија овде, јас или ти?
Ти си поглуп и од пингвин. Муабетот е кога знаеш дека живееш во џунгла, однесувај се така, бидејќи на секој чекор не демне опасност. Ваљда ти е појасно.Грешката е системска пред се и прекините со глупости, како тргнавте на крај девојчето кривец ќе го напрајте - не знаела да се чуват!! Ебем ве то пингвините. Детето е една од многуте грешки на системов трул и веќе е редно да се ставит крај еднаш за секогаш, максимална казна затвор со ќотек за него, татко му и таа судијката.
А ти си сигурен дека тато и мама ургирале за мобилен да добие?На гомново му дотуриле мобилен за помалку од 24 часа. Има луѓе што уште ке бараат докази дека тато и мама не ургираат и поткупуваат.
Oвој е само обично дилерче, кое штом ке падне во затвор, го забораваат тие од погоре, особено зошто целото внимание на јавноста е свртено кон него. Овој нема империја направено, копиљ кој почнал да дила пред година дена, за кого баба му прифаќа вина.А ти си сигурен дека тато и мама ургирале за мобилен да добие?
Овој чим бил во тој свет на наркотици - сигурно има и милион други врски.
И? Мислиш дека ги гајле затворените внатре за вниманието на јавноста, ако можат да спечалат нешто екстра од него?Oвој е само обично дилерче, кое штом ке падне во затвор, го забораваат тие од погоре, особено зошто целото внимание на јавноста е свртено кон него.
Секој втор во затвор лежи за дилање. За каква популарност зборуваш жити леб? Обичен дилер или мрсулко кој ќе биде фрлен на буниште 10 мин после носење во Шутка.И?
Баш ова го прави „популарен“ во затвор, односно цените за „удобностите“ внатре се повисоки.
Ај пак прочитај ми го постот пред да пишуваш глупости. Или врати се во основно, немам друг предлог.Секој втор во затвор лежи за дилање. За каква популарност зборуваш жити леб? Обичен дилер или мрсулко кој ќе биде фрлен на буниште 10 мин после носење во Шутка.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Дечкото е обичен мрсулко, уличен дилер, се разбираме? Значи од денес има замена, не знам дали ти е јасно, тука завршува со него се, толку.Ај пак прочитај ми го постот пред да пишуваш глупости. Или врати се во основно, немам друг предлог.
Во НАВОДНИЦИ ми е пишано популарен.
Пишав дека заради вниманието на јавноста е „популарен“ во затвор и затоа „удобностите“ внатре ќе бидат со повисоки цени кои очигледно може да си ги дозволи, со оглед на тоа со што се занимавал.
Затоа и пишав дека мобилниот може и сам си го има набавено, преку други врски, не преку родителите.
Што тоа „суштински“ коментираше ти?Добро, свесен си во тоа главата дека делот за кој што се фати е апсолутно најнесуштински од целиот коментар и тој што го пишувал употребил некаква анегдота што прва му паднала на памет колку да ја почне некако реченицата? Можел да напише наместо Англија - Еден мудар човек еднаш рекол, како тоа воопшто го менува крајниот заклучок?
Дали си ти воопшто способен да размислуваш надвор од тој шаблон на злобниот Запад?Што тоа „суштински“ коментираше ти?
Утописки фантазии за некаков розов свет каде законите се почитуваат заради добрина а не заради страв од консенквенци? Свет каде 80% од луѓето се добри па полесно било да се контролираат 20% лоши? И демек таков свет била Англија (Британија)?
Па како луѓето стануваат „добри“ или „лоши“? Такви се раѓаат или такви ги прави околината и системот? Не знам во кој свет живееш ти, ама долу во реалноста не 20% туку само 1% идиоти се доволни за да наметнат несреќа и страдање врз останатите. И не е проблемот дали 80% од луѓето се „добри“ или 80% се „лоши“, проблемот е во неспособноста на државата. Проблемот е во цел еден нефункционален систем од почеток до крај во хиерархијата на работите. Корумпирано судство и корумпиран систем кој служи само за добробит на мал дел од луѓето, тие кои се најгоре во хиерархијата.
Знаеш што е разликата во системите на Британија и на Македонија?
Таму корупцијата почнува од многу погоре, а овде од најдолу во системот. Таму барем сообраќајните правила и основните закони важат (скоро) исто за сите... Или така барем беше до пред некое време. Британија и сите тие западни држави кои ги гледавме како идеал за средени и нормални места за живење, сега со пробирање имиграција од најнефункционалните држави во светот - сега они полека но сигурно стануваат полоши места за живеење дури и од овде кај нас. Па овде некои поединци беснеат, а таму третина/четвртина од популацијата живее надвор од правниот систем на државата.
Епа затоа ти пишав, пошто кажуваш некои розови приказни кои немаат врска со реалноста. Баш пред некој месец имаше случај во САД со имигрант од Хаити кој - без возачка дозвола - гази и убива дете, и за тоа не лежи во затвор заради политички моменти (избори). Звучи познато? Не толку различно од случајов овде, со тоа што овде врските кои го штитат тој копиљот Васил се поинакви врски.
На крај тоа што секаде е исто, е тоа дека на добрите луѓе секогаш им се серат врз глава.
Додека не се собере народ да ги натера тие најгоре во хиерархијата да платат и тоа дебело да платат (без да навлегувам во детали), ништо никогаш нема да се промени... Освен на полошо.
„Анегдота“?Значи ти напишав, употребил едноставна анегдота која е функционална во ситуацијава, а заклучокот е дека во РСМ живее крајно нецивилизирана орда суштински неспособна да ги испочитува и оние најбанални сообраќајни прописи како застанување на црвено/пешачки премин и почитување пропишана брзина во населено место и следствено на ова, не се проблем законите и сообраќајните прописи на СРМ, туку нецивилизираната орда која ги населува овие мизерни 25.000km2.
Чекај сега. Ти спомна пример со Англија, или јас?Дали си ти воопшто способен да размислуваш надвор од тој шаблон на злобниот Запад?
Од велешкиот суд доби 15-18, па на апелационен демек од жал дека бил неженет му ја скратија.Имаше на темава прогнози дека ќе добиел 15 год. затвор, според написов, тешко веројатно...
Мене ми е јасно ама тебе очигледно не ти е, не секој е Брус Ли, Џеки Чен и Силвестер Сталоне. Такви ретарди ко овој заштитени со закон имаш на секој чекор и ае сега ради нив некои нека не излагаат од дома. Доста неутрализирате со глупи спинови - џунгли, опасности, гета, мафија и шо не ти знам јас, овој систем морат да се искоренит еднаш за секогаш - типот уште прв ден зад решетки набавил мобилен - и за тоа морат одговорност да се барат а не да се терет наративи од типот џунгла било,па така да се однесуваме, не знаела девојката да се чуват , боже поможи.Ти си поглуп и од пингвин. Муабетот е кога знаеш дека живееш во џунгла, однесувај се така, бидејќи на секој чекор не демне опасност. Ваљда ти е појасно.