Здравството кај нас

Член од
23 септември 2015
Мислења
918
Поени од реакции
455
А што ако некој стварно сака да го почести иако знае дека не е должен?

И што ако го почести една недела после операција дека истата била успешна?

Член од
5 март 2018
Мислења
17.012
Поени од реакции
19.374

Аман бе за операција за жолчка да го почасти, небаре којзнае каков зафат е, па уште 150 евра.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.053
Поени од реакции
8.787

Еве ќе ти кажам како е во Германија.

Ниеден пациент не части, може да даде 20-30 евра на сестрите за кафе или да им донесе кафе и толку. И тоа ако сака. Иначе тоа кафе не менува апсолутно ништо во третманот. Обврските си е обврски! Докторите ретко добиваат подароци, едноствно тоа им е обврска да работат.

Операцијата ако има индикација и хирургот не ја направи, после може кривично да одговара за непружање на навремена медицинска помош со последици и тачка.

Доколку ова го има во МК со довербата од 2% во суСтвото. Верувај вакви вести нема да читаме.

Какво сељачко размислување и стокхолмски синдром владее во вукојебинава, тоа страшно!

Хоуп

ümid edirəm
Член од
13 април 2012
Мислења
2.576
Поени од реакции
9.696
Е сега ради тие што частат и за земање крв од прст овие мислат дека сега на сите обврска ни е да почастиме нешто за да добиеме третман како што треба. Ако не, викање, дерење, не примаат, те бркаат, не си за таму... Никој не е крив освен нас.
И јас сум во тие. Така сме ги научиле.

Член од
23 септември 2015
Мислења
918
Поени од реакции
455
Аман бе за операција за жолчка да го почасти, небаре којзнае каков зафат е, па уште 150 евра.
Јас не реков дека треба ни дека мора...што ако некој сам одлучи од желба?

И што ако го избркаат кога нема никаков доктор...кој ке работи кога доктори немане... пак пациентот губи?
Што мислиш на приватно поефтино е

Подобро би му дал 150евра за операција да ме оперира Х доктор на државно него да ме матка во негова ординација или негде на приватно без мито за 800е.
Како што пиша @Хоуп.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.053
Поени од реакции
8.787
Јас не реков дека треба ни дека мора...што ако некој сам одлучи од желба?

И што ако го избркаат кога нема никаков доктор...кој ке работи кога доктори немане... пак пациентот губи?
Што мислиш на приватно поефтино е

Подобро би му дал 150евра за операција да ме оперира Х доктор на државно него да ме матка во негова ординација или негде на приватно без мито за 800е.
Како што пиша @Хоуп.
Подобро да се избрка таквиот примерок пошто и онака одбива да работи. Иначе од таквите црепови кои се мислат богови имаме специјализанти полни со капацитет и желни за работа оставени на 35 години, без стаж, примања и здравствено осигурување.

Член од
23 септември 2015
Мислења
918
Поени од реакции
455
Подобро да се избрка таквиот примерок пошто и онака одбива да работи. Иначе од таквите црепови кои се мислат богови имаме специјализанти полни со капацитет и желни за работа оставени на 35 години, без стаж, примања и здравствено осигурување.
Ако се толку капацитет на приватно би се снашле....не би седеле така магистри до 35г....без работа

Член од
23 септември 2015
Мислења
918
Поени од реакции
455
Што подразбираш по тоа "снашле"?
Би успеале да добијат некаква позиција и работа на приватно...дека ако се капацитет и толку ги бива...згора на тоа магистрирани...вреди да се вложи во такви.
Можеби државното бара врски,партија...додека во приватнито можеби би успеале со потпора од знаењето?
Доктор магистрант не верувам дека така би лутал до 35г...како што опиша

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.053
Поени од реакции
8.787
Би успеале да добијат некаква позиција и работа на приватно...дека ако се капацитет и толку ги бива...згора на тоа магистрирани...вреди да се вложи во такви.
Можеби државното бара врски,партија...додека во приватнито можеби би успеале со потпора од знаењето?
Само да те информирам дека во медицинскиот факултет не постои предмет дудлање и лижење г'з.

Тие "вештини" ги нудат само партиските штабови! Еден доктор вистински професионалец е посветен само на медицината и нема време за вакви гнасотии.

Проблемот е што приватните специјализанти плаќаат специјализација, и на нив треба да им пружат обука тие т.н. "Богови" кои не го прават тоа баш заради тоа да не им бидат конкуренција. Нешто што им се може пошто никој од нив не носи судска одговорност.

Доколку носат и имаме здраво судство, ќе видиш како истиот тој "Бог" ќе се моли да обучи некој за да му помогне, пошто нема да може да постигне све сам!

Зошто све од провинција се праќа во Скопје? Каде се кадрите?

Последно уредено:
Член од
23 септември 2015
Мислења
918
Поени од реакции
455
Само да те информирам дека во медицинскиот факултет не постои предмет дудлање и лижење г'з.

Тие "вештини" ги нудат само партиските штабови! Еден доктор вистински професионалец е посветен само на медицината и нема време за вакви гнасотии.

Проблемот е што тие плаќаат специјализација, но тие што треба да им пружат обука не го прават тоа баш заради тоа да не им бидат конкуренција. Нешто што им се може пошто никој од нив не носи судска одговорност.

Доколку носат и имаме здраво судство, ќе видиш како истиот тој "Бог" ќе се моли да обучи некој за да му помогне, пошто нема да може да постигне све сам!
Мхм сакаш да кажеш дека и на приватно не би вработиле квалитет ради конкуренција..туку онака да се има некој па "што сака нека прави" секако никој не снесува одговорност.
А за на државно јасно ми е....
Само не ми е јасно како магистрирале без знаење
Зошто ја одбрале оваа струка....од толку факултети....сепак не е совесно секој да си игра доктор.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.053
Поени од реакции
8.787
Мхм сакаш да кажеш дека и на приватно не би вработиле квалитет ради конкуренција..туку онака да се има некој па "што сака нека прави" секако никој не снесува одговорност.
А за на државно јасно ми е....
Само не ми е јасно како магистрирале без знаење
Зошто ја одбрале оваа струка....од толку факултети....сепак не е совесно секој да си игра доктор.
Каде ќе се формира тој квалитет кога базата нема стандарди и не нуди обука? Зарем оперирање на жолчка е операција за која треба да се земе мито? Па таа ја прават и специјализанти.

Хирург не се станува само со читање книги! Пракса, обука, ментори требаат! Види ги како се понашаат тие што треба да обучуваат со пациентите само и ќе ти стане јасно.

Тој на раководна функција треба да може да оперира панкреас, желудник а не само слепо црево и жолчка!

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.673
Поени од реакции
37.658
...во државно, ако си заштитена мечка, синче на тато доктор или партиско милениче не е важно дали се работи или не,

.... се притискаше до сега, дека ете млади желни за работа по професија да се вработат, арно успешно си потпишаа договори на дело со ветување дека во мај ќе добијат и решенија ...и ?

...што и, ете веќе втор месец добар дел не се појавуваат на работа, ич, чист безобразлук и никој ништо не зборува, а најмалку да превземе нешто и пак недостаток на кадар.
... аууу, немој ма вака да размислуваш, како можеш вака да ја потцениш оперативата што никој не знае кога ќе се отвори што ќе најде, односно како ќе реагира телото и на анестезијата или воопшто на вбризгување на воздух и подување на стомакот при лапараскопско остранување на жолчка,

...што ако има ,,слезено,, камче во жолчниот канал и го затне, што ако се пресече при лапараскопска холецистекомија погрешен канал?

...кај стоматолог одложуваме за чистење кариес од страв, а не пак жолчка, стравот покажува на телото состојба за опасност нели?

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom