Кучиња скитници

Ваше мислење:

• Вкупно гласачи
    609

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.220
Поени од реакции
34.812
Некогаш одамна ги заштитиле мечките, и дивите свињи, и други животни, пошто биле загрозени. Во ред. Сега истите се намножија дотолку што дури и на Водно има мечки со мечиња и врие од диви свињи, мама им ебaa на флора и фауна, ситни животинки. За тоа никој не води сметка, ниту за сјeбaниот баланс во ланецот на исхрана, ана свињи уште не смее да се убиваат освен со специјални дозволи, а на Водно не смее да се ловат ни со замки во сопствен имот каде прават штета на посевите и лозјата. По селава од мечки дерман немаат, буквално луѓе напаѓаат и дома дури им влагаат. Ама некој убил мечка и сега одма да се распне на крст. ОК тој барем бил толку глуп да се објавува на нет, ваљда и си заслужил со глупоча... Ама државава што прави? Како се донеле некои закони пред пола век и оттогаш наваму повеќеа нема размислување, согледување и анализа. Слепо се следат истите работи како од пред миљон години.

Целосна дисфункционалност. Се прават на аутопилот. Тоа западното virtue signalling ќе ни ја eбe реалноста (не дека веќе не е сјeбaна). Најинтересни се овие што џукеливе ги бранат со истите скрипти како од пред 20 години.

glupata si ti, i jasno se gleda koj e za psihijatar, ocigledno e, jasno opisuvas sto si zamisluvas koga vidis kuce ,.. e toa ti se simptomi na.. ? "vreden eden" :P
Измислува нешто? Фантазира?
Нема буквално секој ден пријави за нападнати и повредени/каснати луѓе? Инаку рачунај дека во просек секој 10-ти напад се пријавува.

Член од
28 октомври 2019
Мислења
142
Поени од реакции
130
Некогаш одамна ги заштитиле мечките, и дивите свињи, и други животни, пошто биле загрозени. Во ред. Сега истите се намножија дотолку што дури и на Водно има мечки со мечиња и врие од диви свињи, мама им ебaa на флора и фауна, ситни животинки. За тоа никој не води сметка, ниту за сјeбaниот баланс во ланецот на исхрана, ана свињи уште не смее да се убиваат освен со специјални дозволи, а на Водно не смее да се ловат ни со замки во сопствен имот каде прават штета на посевите и лозјата. По селава од мечки дерман немаат, буквално луѓе напаѓаат и дома дури им влагаат. Ама некој убил мечка и сега одма да се распне на крст. ОК тој барем бил толку глуп да се објавува на нет, ваљда и си заслужил со глупоча... Ама државава што прави? Како се донеле некои закони пред пола век и оттогаш наваму повеќеа нема размислување, согледување и анализа. Слепо се следат истите работи како од пред миљон години.

Целосна дисфункционалност. Се прават на аутопилот. Тоа западното virtue signalling ќе ни ја eбe реалноста (не дека веќе не е сјeбaна). Најинтересни се овие што џукеливе ги бранат со истите скрипти како од пред 20 години.

Измислува нешто? Фантазира?
Нема буквално секој ден пријави за нападнати и повредени/каснати луѓе? Инаку рачунај дека во просек секој 10-ти напад се пријавува.
da, ako stom vidi ili se spomne kuce i prvata asocijacija i e ona sto pisa togas problemot e vo nea/nego a ne vo kuceto
dr da ima kasnati od kuce no ima i namerni kasnuvanja da dobijat osteta a takvite se pobrojni
a od dr srana strana sekoj den slusame ovoj napadnal ubil tolku i tolku luge, ovoj brzo vozel udril pesaci, sekoj den minimum 100 zeni samo kaj nas se pretepani a dal edna ke prijavi a i da prijavi isto ko da ne prijavila i da ne redam se po red verojatno znaes sto se pravat lugeto no nebitno e za vas, covek bil so svest i razum?
si spomnuval pogore i lanec na ishrana, vo toj lanec spagas i ti
i pak ke prasam od kade i koj ti dade ekskluzivno pravo na ovaa planeta ? planetata e na site zivotni i insekti i covekot a covekot gledame za sto se e spremen od kavgi i omraza kon se i sesto pa do vojni
ama udri po toj sto ne moze da se odbrani a ako te kasne branejki se pak e krivo
pak ke ti povtoram nikoj ne ti e vinoven zs ti imas fobija od kuce toa e tvoj problem, a znaes kolku e lesno da izbrkas kuce, samo isprskaj go so voda i bega i najagresivnoto kuce ako veke ne sakas da mu dades hrana
kuce koe e rodeno na odredena teritorija i rasteno na ulica nema ni da napadne ako ne go provociras no problemot poveke e sto ovie budalite sto sobiraat kucinjata od edna lokacija, grad i gi nosat i pustat vo drug grad vo nepoznato ama tebe toa ne te interesira zs ti nadmoken si tvojata tvoite prava ko ekskluzivna licnost se "zagrozeni "
a koj e vinovnikot? pak covekot , no udri kuceto e vinovno
uste malku i od macki ke pocnete da se plasite , tie grebat znaes ?

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.220
Поени од реакции
34.812
da, ako stom vidi ili se spomne kuce i prvata asocijacija i e ona sto pisa togas problemot e vo nea/nego a ne vo kuceto
dr da ima kasnati od kuce no ima i namerni kasnuvanja da dobijat osteta a takvite se pobrojni
Чекај сега малку, нормално дека за напади зборува твојата соговорничка. Буквално се надоврзуваш на муабет за нападнати и повредени луѓе и се чудиш за што се дискутира. Што ти е чудно тука?

Понатаму, кои се фактите овде?
Ајде да видиме, и поправи ме ако сметаш нешто од следново не е точно... Бројот на скитници е огромен, секоја година сѐ повеќе се зголемува. Тоа се кучиња кои никој не ги учел ни социјализирал, живеат и се раководат според инстинкти во средина која за нив е непријателска - во смисла дека живеат многу примероци на мала територија и постојано се напаѓаат меѓусебно за статус во глутниците и за храна. Генерално и немаат сигурен извор на храна, освен што повремено се хранети од фриковите од НВО-ата кои мислат дека нешто полезно прават со тоа хранење (и размножување) на тие диви животни.

Тие кучиња се трауматизирани животни кои е факт дека повремено напаѓаат луѓе. На толку многу кучиња и толку многу луѓе во градов, па напади има секојдневно по неколку. Тоа се дефакто повредени луѓе, со повреди од касања. Ти сакаш да кажеш дека некој намерно провоцира кучиња за да го каснат па да бара отштета? Ајде дојде да те касне на комшијава кучево, вакцинирано е со сите вакцини ама за повредите не можам да ти кажам како ќе завршиш. Некој пит хибрид е како Кане Корсо само поголемо, ама гарантирам дека нема никаква болест. Чисти пари. Не сакаш? Па нормално дека не сакаш, кој сака? Можеби има некој случај ама дека повеќето од секојдневните напади се такви? Не си сериозен.

Не си поминал на раскрсницата после нова железничка кон населба Аеродром? Посебно наутро тука цела глутница која напаѓа автомобили, мотоциклисти, минувачи. Секој ден последниве години. Па зарем ти кажуваш тие џукели немаат каснато никого? Не си сериозен... Или сериозен си?

si spomnuval pogore i lanec na ishrana, vo toj lanec spagas i ti
i pak ke prasam od kade i koj ti dade ekskluzivno pravo na ovaa planeta ? planetata e na site zivotni i insekti i covekot a covekot gledame za sto se e spremen od kavgi i omraza kon se i sesto pa do vojni
ama udri po toj sto ne moze da se odbrani a ako te kasne branejki se pak e krivo
Во џунгла владее законот на појакиот. Волкот има право да ме нападне, и јас имам право да се бранам. Дури и да го нападнам него ако сум гладен или ми треба неговото крзно... Но во град? Град е урбана среда каде не треба да има диви животни, и каде се движат само мажи кои можат да се бранат туку се движат и деца, жени, постари луѓе. Тие деца, жени, постари луѓе не мора да бидат спремни да се бранат од диви животни ако не одат во џунгла, во шума, туку се движат по своите секојдневни потреби во град.

pak ke ti povtoram nikoj ne ti e vinoven zs ti imas fobija od kuce toa e tvoj problem, a znaes kolku e lesno da izbrkas kuce, samo isprskaj go so voda i bega i najagresivnoto kuce ako veke ne sakas da mu dades hrana
Тебе да ти викнам да ми додадеш леген со вода да бркам глутница џукели ако ме нападнат? :)
Деца, жени, постари луѓе, да се движат по град со садови со вода? Колку садови со вода треба да носат за да се одбранат од повеќе диви кучиња?

a od dr srana strana sekoj den slusame ovoj napadnal ubil tolku i tolku luge, ovoj brzo vozel udril pesaci, sekoj den minimum 100 zeni samo kaj nas se pretepani a dal edna ke prijavi a i da prijavi isto ko da ne prijavila i da ne redam se po red verojatno znaes sto se pravat lugeto no nebitno e za vas, covek bil so svest i razum?
Криминал е покриен со закон, криминалци се казнуваат (барем во теорија). Диви кучиња? Не смееш да ги пипнеш ни ако те укасаат.
Во таква држава живееме, која не го решава проблемот со дивите кучиња и која се плаши од разно разни невладини организации. Обичниот човек никој не го штити, дури ни сам не му е дозволено да се брани. Одма ќе се сипаат таквите како анима дунди да малтретираат и да те напаѓаат. Буквално доксинг и напаѓање прават и не одговараат за тие напади... И ти да не си од тие таквите?
Автоматски споено мислење:

Кажи, женава со што е крива зошто и се случило ова:

Гриз од куче скитник…
Булевар 8 септември, среда 04.09…21:15-20
На прошетка со бебето неполни 40 дена, на стаза наменета за пешаци, каде што ПРИТОА нема никакво осветлување.
Гледам слика пред мене од затрчано куче и се запрашивам дали оди накај мене или према нешто друго. Ни 2 ни 3, во секунда се фрла на мене, ме каса по стомак и ме бутка на земја. Паѓам. Како што паѓам паѓа и количката во која се наоѓа син ми, паѓа од количка СРЕЌА на мека исушена трева, лазам по тревата да го фатам за да не го повреди, го зимам во раце и СРЕЌА некако ништо не му се беше случило. Две девојки позади мене ми ги слушнаа врисоците и де стрчаа да ми помогнат…
И до кога вака со кучињава пуштени како во дивина а во главен град, без никакви сериозни мерки?
Скраја да е!

• Ми се допаѓа
Reactions: A__
Член од
28 октомври 2019
Мислења
142
Поени од реакции
130
Чекај сега малку, нормално дека за напади зборува твојата соговорничка. Буквално се надоврзуваш на муабет за нападнати и повредени луѓе и се чудиш за што се дискутира. Што ти е чудно тука?

Понатаму, кои се фактите овде?
Ајде да видиме, и поправи ме ако сметаш нешто од следново не е точно... Бројот на скитници е огромен, секоја година сѐ повеќе се зголемува. Тоа се кучиња кои никој не ги учел ни социјализирал, живеат и се раководат според инстинкти во средина која за нив е непријателска - во смисла дека живеат многу примероци на мала територија и постојано се напаѓаат меѓусебно за статус во глутниците и за храна. Генерално и немаат сигурен извор на храна, освен што повремено се хранети од фриковите од НВО-ата кои мислат дека нешто полезно прават со тоа хранење (и размножување) на тие диви животни.

Тие кучиња се трауматизирани животни кои е факт дека повремено напаѓаат луѓе. На толку многу кучиња и толку многу луѓе во градов, па напади има секојдневно по неколку. Тоа се дефакто повредени луѓе, со повреди од касања. Ти сакаш да кажеш дека некој намерно провоцира кучиња за да го каснат па да бара отштета? Ајде дојде да те касне на комшијава кучево, вакцинирано е со сите вакцини ама за повредите не можам да ти кажам како ќе завршиш. Некој пит хибрид е како Кане Корсо само поголемо, ама гарантирам дека нема никаква болест. Чисти пари. Не сакаш? Па нормално дека не сакаш, кој сака? Можеби има некој случај ама дека повеќето од секојдневните напади се такви? Не си сериозен.

Не си поминал на раскрсницата после нова железничка кон населба Аеродром? Посебно наутро тука цела глутница која напаѓа автомобили, мотоциклисти, минувачи. Секој ден последниве години. Па зарем ти кажуваш тие џукели немаат каснато никого? Не си сериозен... Или сериозен си?

Во џунгла владее законот на појакиот. Волкот има право да ме нападне, и јас имам право да се бранам. Дури и да го нападнам него ако сум гладен или ми треба неговото крзно... Но во град? Град е урбана среда каде не треба да има диви животни, и каде се движат само мажи кои можат да се бранат туку се движат и деца, жени, постари луѓе. Тие деца, жени, постари луѓе не мора да бидат спремни да се бранат од диви животни ако не одат во џунгла, во шума, туку се движат по своите секојдневни потреби во град.

Тебе да ти викнам да ми додадеш леген со вода да бркам глутница џукели ако ме нападнат? :)
Деца, жени, постари луѓе, да се движат по град со садови со вода? Колку садови со вода треба да носат за да се одбранат од повеќе диви кучиња?

Криминал е покриен со закон, криминалци се казнуваат (барем во теорија). Диви кучиња? Не смееш да ги пипнеш ни ако те укасаат.
Во таква држава живееме, која не го решава проблемот со дивите кучиња и која се плаши од разно разни невладини организации. Обичниот човек никој не го штити, дури ни сам не му е дозволено да се брани. Одма ќе се сипаат таквите како анима дунди да малтретираат и да те напаѓаат. Буквално доксинг и напаѓање прават и не одговараат за тие напади... И ти да не си од тие таквите?

Кажи, женава со што е крива зошто и се случило ова:

Гриз од куче скитник…
Булевар 8 септември, среда 04.09…21:15-20
На прошетка со бебето неполни 40 дена, на стаза наменета за пешаци, каде што ПРИТОА нема никакво осветлување.
Гледам слика пред мене од затрчано куче и се запрашивам дали оди накај мене или према нешто друго. Ни 2 ни 3, во секунда се фрла на мене, ме каса по стомак и ме бутка на земја. Паѓам. Како што паѓам паѓа и количката во која се наоѓа син ми, паѓа од количка СРЕЌА на мека исушена трева, лазам по тревата да го фатам за да не го повреди, го зимам во раце и СРЕЌА некако ништо не му се беше случило. Две девојки позади мене ми ги слушнаа врисоците и де стрчаа да ми помогнат…
И до кога вака со кучињава пуштени како во дивина а во главен град, без никакви сериозни мерки?
Скраја да е!
ne, cuden mi e toj vasiot ogromen strav od kuce, i ne ne ti trebaat vangli tuku dovolno ti e sise od 500 gr voda
kuceto ne e divo zivotno, volkot e i aha ako ti ides v planina divina aj da receme nivna teritorija imoze da te napadne no MOZES i ti ako ti treba hrana ili krzno? ;ovcite imaat pravo da zemat puska i idi strejal pr svinji da se iznajadat ili od zadovolstvo da ubijat i da se fallat po fb? noooo vo gradska sredina koja patem e i nivna zs tamu se i rodeni isto ko ti, nemaat pravo da ziveat? i pak ke ti povtoram ne e kuceto divo zivotno!
pa pisuvaj do sabajle ako sakas fakt e deka na edna povreda ok kuce imas 100 povrdi koi covek gi pravi na drug covek ..ne mi zboruvaj za zakon zs gledame kolku kaznuvaat, [pgolema kazna ke dobies ako ukrades ili proneveris pari primer, otkolku covek da ubies a ako go povredis nisto nema da te kaznat , ke te opomenat i tolku.
[a ima namerno sto provociraat da dobijat osteta imase i na tv zaboraviv koj grad bese, dal bese tetovo ne sum sigurna
jas ne velam deka nema i ne napagaat nekoi kucinja no poveketo se skroz bezopasni, sto ako se ulicni
pogolema e sansata covek da te povredi otkolku kuce
treba da ima poveke stacionari, treba da bidat kastrirani i stterilizirani no toa e pak vina na covekot , davaat tenderi na svoi bliski koi mesto da pravat toa sto treba tie samo ko sto kazav gi sobiraat od edna lokacija i nosat na druga
i ne mozes ti da me ubeduvas deka ako ulicno kuce od malo mesto da go sutiras, brkas i plasis go pogalis, odvreme navreme dades hrana i slicno utre toa kuce ke se plasi od lugeto i ke se brani ili ke napadne. pa ne sum slepa gledam i vozrasni a i deca kako maltretiraat mali kucinja i macki po ulici

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.220
Поени од реакции
34.812
Mногу конфузно за читање, ваљда пошто такви ти се и мислите. Гледај, јас понудив аргументи базирани на факти. Ти само ги повторуваш истите бајати „луѓето лоши, животните добри“ глупости... Што да кажам повеќе а да не се повторувам? Па на пример дека со такви ставови ти и таквите како тебе да живеете во дивина - повеќе од сигурно ќе станете добитници на дарвинови награди. Но за ваша среќа (и сечија несреќа) и вас ве штитат благодетите на цивилизицијата. Па следствено сеуште сте овде и замарате со истото „луѓето лоши, животните добри“.

Само уште еден научен факт за крај: Волците и кучињата делат 99.9% од ДНК и меѓусебно сe размножуваат.

Член од
28 октомври 2019
Мислења
142
Поени од реакции
130
Mногу конфузно за читање, ваљда пошто такви ти се и мислите. Гледај, јас понудив аргументи базирани на факти. Ти само ги повторуваш истите бајати „луѓето лоши, животните добри“ глупости... Што да кажам повеќе а да не се повторувам? Па на пример дека со такви ставови ти и таквите како тебе да живеете во дивина - повеќе од сигурно ќе станете добитници на дарвинови награди. Но за ваша среќа (и сечија несреќа) и вас ве штитат благодетите на цивилизицијата. Па следствено сеуште сте овде и замарате со истото „луѓето лоши, животните добри“.

Само уште еден научен факт за крај: Волците и кучињата делат 99.9% од ДНК и меѓусебно сe размножуваат.
voopsto ne e konfuzno, ti odgovaras po red na tvojata replika nit imam konfuzni misli, tuku obratno e, se drzis do edno isto, divi kucinja?
drugo nikakvi fakti ne ponudi tuku jas ti kazav realnata slika deka na edna povreda od kuce imas nad 100 povredi na maltretirani zeni i deca pa nikoj ne reagira no za kucinja oooo odma skokate , a zs ? samo zatoa sto vi e strav ! pa i mene mi e strav od zabar no ne gi okrivuvam niv tuku go gledam ko moj problem
nemam potreba da idam vo divina jas nemam strav od kucinja a i kucinjata ne se divi zivotni, nema ni da najdes kuce vo divina!
p.s. majmunot e divo zivotno, ti imas so simpanzo 99.9 isti geni i fakt? ke kazes nekoj?
imame slicnost vo genite i so svinjite no gi jades a veke imame presaduvanja na srce od genetski modificirani svinji
pak da ti povtoram kuceto ne e divo zivotno!
a i na krajot za primerot pogorem koj normalen pobogu bi setal tolku malo bebe u nok vo neosvetlena ulica? i kako vo temnica taa vide deka bas togas paga i kolickata i bebeto i vo temno gleda deka ne e povredeno? jas vo temno nisto ne gledam

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.220
Поени од реакции
34.812
a i na krajot za primerot pogorem koj normalen pobogu bi setal tolku malo bebe u nok vo neosvetlena ulica? i kako vo temnica taa vide deka bas togas paga i kolickata i bebeto i vo temno gleda deka ne e povredeno? jas vo temno nisto ne gledam
Леле колку избеган светоглед! :LOL:

Абе летна топла ноќ во милионскиот град Скопје. На факинг Партизанска!
Па не си во џунгла. По кој резон да не смееш да си го прошеташ детето во 8 часот после зајдисонце? Претходно е премногу жешко.

Си имала дете?
Или само со кучиња чување се занимаваш?

p.s. majmunot e divo zivotno, ti imas so simpanzo 99.9 isti geni i fakt? ke kazes nekoj?
Неточно.
Се работи 98.8% (конкретно сродност со шимпанзите) и не с(м)е компатибилни за размножување... Но сродни сме. Што сакаш да кажеш во врска со волк/куче и човек/шимпанзо. Што менува тоа во првичната теза дека кучињата се малтене волци со 0.01 генетска разлика?? Имаат исти инстикти за лов, за плен, инстикти кои земаат возачко место кога условите ќе се погодат.

nemam potreba da idam vo divina jas nemam strav od kucinja
Таквите како тебе да не ве штити цивилизацијата ќе треба да им пеете „кумбаја“ на предаторите, пошто они имаат „исти права“ како луѓето... Не мора ни да објаснувам дека еволуциски не сте подобни, во природа ќе ве снема за една генерација - нема да оставите потомци пошто ќе ве изедат предатори додека со другите луѓе се објаснувате за „правата на животните“.

na edna povreda od kuce imas nad 100 povredi na maltretirani zeni i deca pa nikoj ne reagira no za kucinja oooo odma skokate , a zs ? samo zatoa sto vi e strav ! pa i mene mi e strav od zabar no ne gi okrivuvam niv tuku go gledam ko moj problem
Статистикиве од каде ги вадиш? Од ракав или од некое друго темно место?
И хаха сега кучињата ги споредуваш со забарите... Ти иде дискусијава колку што ти успева да направиш upgrade на виндовс 7. :D

Член од
28 октомври 2019
Мислења
142
Поени од реакции
130
Леле колку избеган светоглед! :LOL:

Абе летна топла ноќ во милионскиот град Скопје. На факинг Партизанска!
Па не си во џунгла. По кој резон да не смееш да си го прошеташ детето во 8 часот после зајдисонце? Претходно е премногу жешко.

Си имала дете?
Или само со кучиња чување се занимаваш?

Неточно.
Се работи 98.8% (конкретно сродност со шимпанзите) и не с(м)е компатибилни за размножување... Но сродни сме. Што сакаш да кажеш во врска со волк/куче и човек/шимпанзо. Што менува тоа во првичната теза дека кучињата се малтене волци со 0.01 генетска разлика?? Имаат исти инстикти за лов, за плен, инстикти кои земаат возачко место кога условите ќе се погодат.

Таквите како тебе да не ве штити цивилизацијата ќе треба да им пеете „кумбаја“ на предаторите, пошто они имаат „исти права“ како луѓето... Не мора ни да објаснувам дека еволуциски не сте подобни, во природа ќе ве снема за една генерација - нема да оставите потомци пошто ќе ве изедат предатори додека со другите луѓе се објаснувате за „правата на животните“.

Статистикиве од каде ги вадиш? Од ракав или од некое друго темно место?
И хаха сега кучињата ги споредуваш со забарите... Ти иде дискусијава колку што ти успева да направиш upgrade на виндовс 7. :D
ama ti namerno mi izvrtuvas mislenjeto
jas napraviv sporedba na strav od kuce (tvojot) i zabar (mojot), a ne sporedba na kuce i zabar i rekov toa e problem na toj sto ima strav a ne na toj/a sto predizvikuva strav.
dr da , i ne e 8 tuku 10 vecerta i imas pisano temna neosvetlena ulica , partizanska e osvetlena, jas licno dete ne bi setala po temni ulici

aaaa za ova si lut pa ne davas link za loader, ako , ako jas pak ke sakam kucinjata i mackite i site zivotni pa i lugeto

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.383
Поени од реакции
10.313
ama ti namerno mi izvrtuvas mislenjeto
jas napraviv sporedba na strav od kuce (tvojot) i zabar (mojot), a ne sporedba na kuce i zabar i rekov toa e problem na toj sto ima strav a ne na toj/a sto predizvikuva strav.
dr da , i ne e 8 tuku 10 vecerta i imas pisano temna neosvetlena ulica , partizanska e osvetlena, jas licno dete ne bi setala po temni ulici

aaaa za ova si lut pa ne davas link za loader, ako , ako jas pak ke sakam kucinjata i mackite i site zivotni pa i lugeto
Многу ретардирани споредби правиш, дај приземји се малце. Нормално е дека стравот од куче не е ист со стравот од забар.
Кучето ќе ти направи болка, ке ти смени личен опис , а забарот ке ти помогне да немаш болка, ке ти помогне.
Залудно е со тебе моабет човек да прави, земи собери ги оние кучиштана од плоштадон, за да можеме на раат да поминуваме од таму.

Член од
28 октомври 2019
Мислења
142
Поени од реакции
130
Многу ретардирани споредби правиш, дај приземји се малце. Нормално е дека стравот од куче не е ист со стравот од забар.
Кучето ќе ти направи болка, ке ти смени личен опис , а забарот ке ти помогне да немаш болка, ке ти помогне.
Залудно е со тебе моабет човек да прави, земи собери ги оние кучиштана од плоштадон, за да можеме на раат да поминуваме од таму.
hahaha bog da cuva, kaj strav, dal od kuce, dal od zabar dal od pajak visina itn simptomite se isti a ona sto ti si opisala ne e simptom na strav tuku posledica
no i pokraj toa sigurno ne se poretardirani od tvojata sporedba kasnat od ulicno kuce i deteto sto samo vleze u kafez kaj agresivno kuce
jas si imam kuce normalno od ulica go zedov nekoj maloumen go frlil tek sto pocnalo da jade a drugi da pribiram nemam namera moze samo da im davam hrana , mene ne mi smetaat, a za ostanatoto obrati se kaj nadlezni institucii i normalno za tvojot neosnovan strav kaj soodvetni lica
od tebe um , fala ne

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.220
Поени од реакции
34.812
Вчера.

Денес...

Како можеш да пишуваш вакви глупости. Па специјално за тебе аплоадирав и поставив линк за да ја симнеш алатката. Што повеќе сакаш од мене? Да дојдам да ти го средам копјутерот? Можеби и да ти го прошетам кучето?

Не разбираш дека browser или AV ваквите алатки може да ги најдат како false positive и да ги блокираат... Да разбираше немаше на своја рака да надградуваш OS кој е десетина години EOL. Mногу работи не разбираш, исто како што не разбираш дека куче чувано и социјализирано и со газда кој одговара за него - тоа не е исто со куче кое никој не го чува, никој не го учи, никој не го социјализира - и никој не одговара за него. И резултатите се гледаат, секојдневно напаѓаат и касаат луѓе. Само прашање на време е и кога ќе распарчат/убијат некој доволно слаб што не може ни малку да се брани.

Не можат сите да се одбранат од напади на животни. Луѓето во урбана средина треба да бидат безбедни од животни.
Најголем проблем се луѓе што не разбираат ништо ама многу љубат да објаснуваат. Уште па ако им понудат работа во НВО... Беља. Дури и мајката која летно време во 8 часот навечер по ладот си го шетала детето ти ја најде дека била крива, као што барала сама во џунглата каде може ненадејно и без причина да ја нападнат диви животни. Со таква „логика“ далеку ќе стигнеш во животот.

Последно уредено:
Член од
30 октомври 2022
Мислења
613
Поени од реакции
1.639
Тој некој директор утепал мечка и Анима Мунди барале да биде сменет и казнет.
Само ќе кажам, Господ на помош да и е на таа држава во која шљакнати кучкари ќе кажуваат кој да е сменет и казнет.
Не е точно.Дранго не ја утепал мечката туку била изгазена,а овај ја влечкал по шума за да направи селфи со неа.Само му вадите муабети на чоекот!:D

Член од
6 ноември 2024
Мислења
393
Поени од реакции
663
Не е точно.Дранго не ја утепал мечката туку била изгазена,а овај ја влечкал по шума за да направи селфи со неа.Само му вадите муабети на чоекот!:D
Заебанции на страна, моронов не бил член на ловечко друштво а дозволата за поседување ловечко оружје (карабин) му е одземена.
Треба да се разјасни дали тој ја одстрелал мечката или некој од неговата група и дали било во самоодбрана.
А сликата што верувам ја ставил од курч, целиот сомнеж го фрла на него. Глуп чоек.

Инаку мечките околу 200 на број кај нас се забранети за одстрел.

Член од
6 февруари 2022
Мислења
1.049
Поени од реакции
4.054
Проблемот со кучињата скитници е реален и мора да се реши, физички да се отстранат кучињата.
Да се донесат закони како пример во Германија: сакаш да чуваш куче ок, ќе дојдат да те проверат дали си добар со паметот и имаш услови за чување куче, ако ги исполнуваше тие услови следува регистрација плаќање данок и комплетна одговорност за постапките на кучето, ако се посере у дворот на комшијата јадеш казна, ако нападне некој одговараш за обид за убиство. :toe:

Тој проблем произлегува и заради тоа што кучињата не се дел од диетата во Европа, во Азија пример немаат такви проблеми.
Замислете наместо кучињата скитници низ Скопје да има стада свињи, па нема ни една да остане се тоа ќе отиде на ражен или у дубоко замрзнување, навистина штета што кучињата не се дел од исхраната на овие простори.
И да кучкарите се сјебани у мозокот со тоа нивно издигнување на кучињата на пиедестал во однос на останатите цицачи, секое животно цицач што ќе го земеш од мало чуваш храниш и се грижиш за него ќе ти стане најдобар пријател.

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.514
Поени од реакции
4.343
Историски најдобриот пријател на човекот бил коњот. Број 1 транспортно и агрикултурално животно-погон-возило. Овие глупости за кучињата се холивудска пропаганда веројатно од 50тите.

Kajgana Shop

На врв Bottom