Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .
Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.374
Поени од реакции
23.180
Во Македонија треба да помине најмалку уште една генерација, за да квалитетот и стандардот на живот достигнат некое словенско ниво, а да не зборувам за нешто повеќе. Тоа е отприлика 25-30 години од сега.

Степенот на образование кај населението е многу ниско, а со тоа и квалитетот на работната сила е низок. Тој низок степен на образование спречува дигитализација на општеството и економијата.

Приказните за враќање на младите во Македонија се само фантазија и предизборни флоскули за политички поени. Ако почнат младите да се враќаат во Македонија, тогаш процентот на Албанците и Ромите ќе скокне двоструко, затоа што тие се 70% од младите иселени од Македонија последниве 30 години.
Па не е толку до неписменоста, дигитализација не се прави бидејќи така 80% ќе треба да летаат од државна администрација а тоа е гласачкото тело на партиите, треба сами да се кастрираат. Дополнително што не можеш да го манипулираш системот толку лесно како сега со папирологија.

Во однос на словенското ниво, зависи за кои Словени зборуваш, за јужните Словени сме отприлика на исто ниво, единствено Словенија што ни руши просек на сите.

Член од
11 октомври 2024
Мислења
318
Поени од реакции
533
Па не е толку до неписменоста, дигитализација не се прави бидејќи така 80% ќе треба да летаат од државна администрација а тоа е гласачкото тело на партиите, треба сами да се кастрираат. Дополнително што не можеш да го манипулираш системот толку лесно како сега со папирологија.

Во однос на словенското ниво, зависи за кои Словени зборуваш, за јужните Словени сме отприлика на исто ниво, единствено Словенија што ни руши просек на сите.
Дигитализација на општеството би значело огромен скок на невработеност и иселување, затоа што многу од тие што се во државна администрација не би знаеле да се снаоѓаат во приватниот сектор, а приватниот сектор е многу слаб. Не е само до партиските вработувања, туку многу поголем е проблемот.

Многу нови професии се развиваат, многу стари изумираат, а Македонија се уште е во голема мера заглавена со стариот југословенски систем на образование.

Плус, дигиталната писменост на населението е многу ниска. Луѓе едвај користат најпрости апликации како Фејсбук и Инстаграм што се адаптирани за најпросечно интелегентни луѓе.

Мислев на Словенија и Хрватска, а и во некои делови со Србија. Многу заостануваме зад нив.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.818
Поени од реакции
12.308
Дигитализација на општеството би значело огромен скок на невработеност и иселување, затоа што многу од тие што се во државна администрација не би знаеле да се снаоѓаат во приватниот сектор, а приватниот сектор е многу слаб. Не е само до партиските вработувања, туку многу поголем е проблемот.

Многу нови професии се развиваат, многу стари изумираат, а Македонија се уште е во голема мера заглавена со стариот југословенски систем на образование.

Плус, дигиталната писменост на населението е многу ниска. Луѓе едвај користат најпрости апликации како Фејсбук и Инстаграм што се адаптирани за најпросечно интелегентни луѓе.

Мислев на Словенија и Хрватска, а и во некои делови со Србија. Многу заостануваме зад нив.
Што значи дигитална писменост? Наоѓам различни поими па ме интересира што подразбираш под тоа.

Член од
11 октомври 2024
Мислења
318
Поени од реакции
533
Што значи дигитална писменост? Наоѓам различни поими па ме интересира што подразбираш под тоа.
Генерално е широк поим и не може да се сврстува под една дефиниција.

Прост пример. Пред некоја недела пријател ме прашува што значи оваа реченица на англиски. Му реков зошто не си провериш на google translate, а неговиот одговор е дека не знае како се користи тоа. Не е проблем тоа што не знае, и јас милион работи не знам, туку проблемот е што нема перцепција и желба сам да научи и истражува.

Дигитална писменост не значи некој да знае веб страни да прави или да кодира, ниту пак само Фејсбук и АлиЕкспрес да користи. Јас би го дефинирал како нешто измеѓу. Тоа е некоја основна дигитална писменост.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.818
Поени од реакции
12.308
Во врска со образованието, сите ветуваа, никој не го реформира според функционалноста и потребите, сдс дури и го докрајчи. А реформи во образование за потребите на стопанството (или како што пишува во програмите "структуирана според потребите на поединецот, пазарот на трудот и заедницата") се една од структурните реформи, човечки капитал, при економските реформи со кои сите тие се фалат дека ќе ги спроведуваат.

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.215
Поени од реакции
5.853
Тоа не зависи од нас туку од еу, имаме ние како држава огромни проблеми со косово, од тие случаи па 2001 до македонците таму, јазик, устав.
Значи од ЕУ зависи дали ние ќе им ставиме вето на Косово за во ЕУ? Ајде бе :))

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.132
Поени од реакции
5.330
Во врска со образованието, сите ветуваа, никој не го реформира според функционалноста и потребите, сдс дури и го докрајчи. А реформи во образование за потребите на стопанството (или како што пишува во програмите "структуирана според потребите на поединецот, пазарот на трудот и заедницата") се една од структурните реформи, човечки капитал, при економските реформи со кои сите тие се фалат дека ќе ги спроведуваат.
Во „нашата земјата„, кога е во прашање образованието, се повторува односно се продолжува истата грешка од претходниот систем (од „комунизмот„), кога образованието, особено високото, служеше не за решавање на потребите од тогашната економија, туку за одложување на вработувањето на цели генерации, кои, арчејќи го животот по факултетите, „барем„ не дремеа на бироата за (не)вработување.

Исто е и сега, каде високото образование служи за „забава„ на младината а не за нејзина висока квалификуваност за потребите од економијата.

И тука е целиот проблем-„нашата земјата„ нема реална екононија, ама затоа има стотици илјади „административци„ и пензионери...кои се тешки за издржување во држава во која економијата е сведена на земање кредити и увоз на се‘ и сешто, се‘ до узвоз на храна.

Последно уредено:

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.215
Поени од реакции
5.853
Во некој паралелен универзум можеби но и таму е можноста -0% (непостоечка)
Ние ќе сме му ставеле на Косово вето...хаха..Па попрво со овај менталитет ние први самите на нас ќе си стајме вето а после на Косова..

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.505
Поени од реакции
18.284
Tocno! Jas ,,da se prasuvam,, bi go ukinal privatnoto zdravstvo //iako od nego zemam plata//.
Kako bese ,,porano,, //koj pameti, bil roden ,,znae,,//
Na nivo na PZZ se ,,pokrivase,, priblizno 80% od ,,potrebite na naselenieto,,. Site bea ,,vremeno usluzeni,, i zadovolni.
Sega posledno ,,sto se sluci,,. Vo ruralnite sredini ,,ke se raboti,, bez med. sestra //nema kadar, se e iseleno//.
Kako ,,e vozmozno,, bez sestra koja e moja desna raka. Kako ,,da rabotam bez sestra,,? Nevozmozno e!
Za ,,da bide uste potragicno,, 90% od naselenieto mora da se lekuva vo Skopje. Bolnicite vo vnatresnosta ,,se ocajni,, od nemanje peraonal, oprema, itd.
Strasno, koj e vo zdravstvo ,,moze samo da se naezi,,.
A zosto zemas plata koga veke bi go ukinuval? Jas bi go ukinal delot koj drzavata mi go zema sekoj mesec od plata za tn zdravstveno osiguruvanje, i bi sakal tie pari da gi vlozam vo privatno zdravstveno osiguruvanje. Nemam namera nikogas vo zivotot da odam na klinika, sakam da odberam kade jas da se lecam.

Zosto jas da plakam za nesposoben nefunkcionalen birokratski zdravstven sistem? Zosto da gi frlam parite za nekoj koj nisto ne mi znaci vo zivotot a zgora na toa za mene da plakam plus od djeb koga odam privatno da se lecam? Koj mene mi plaka i mi misli vo zivotot dali sum zdrav ili dali imam denes doma leb da jadam?

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.353
Поени од реакции
30.720
A zosto zemas plata koga veke bi go ukinuval? Jas bi go ukinal delot koj drzavata mi go zema sekoj mesec od plata za tn zdravstveno osiguruvanje, i bi sakal tie pari da gi vlozam vo privatno zdravstveno osiguruvanje. Nemam namera nikogas vo zivotot da odam na klinika, sakam da odberam kade jas da se lecam.

Zosto jas da plakam za nesposoben nefunkcionalen birokratski zdravstven sistem? Zosto da gi frlam parite za nekoj koj nisto ne mi znaci vo zivotot a zgora na toa za mene da plakam plus od djeb koga odam privatno da se lecam? Koj mene mi plaka i mi misli vo zivotot dali sum zdrav ili dali imam denes doma leb da jadam?
Zatoa sto ne zivees sam, zivees vo opstestvena sredina so luge koi imaat i poveke i pomalku pari.
Ti moze nikogas nema da odis vo klinika, ama nekoj nema sredstva za privatno zdravstvo, osobeno koga privatnite kliniki sekoja godina gi digaat cenite.
Moze i nikogas nema da imas pozar, ne daj boze, ama pak vo danocite se plaka i za pozarna.
Jas ako biram na primer najmalku bi sakala moite pari da odat kon sudiite na primer, mozebi najbeskorisniot stolb na opstestvovo.
Ne mozeme da go kaznime sistemot, mozeme samo da kaznime poedinci.

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.505
Поени од реакции
18.284
Zatoa sto ne zivees sam, zivees vo opstestvena sredina so luge koi imaat i poveke i pomalku pari.
Ti moze nikogas nema da odis vo klinika, ama nekoj nema sredstva za privatno zdravstvo, osobeno koga privatnite kliniki sekoja godina gi digaat cenite.
Moze i nikogas nema da imas pozar, ne daj boze, ama pak vo danocite se plaka i za pozarna.
Jas ako biram na primer najmalku bi sakala moite pari da odat kon sudiite na primer, mozebi najbeskorisniot stolb na opstestvovo.
Ne mozeme da go kaznime sistemot, mozeme samo da kaznime poedinci.
Nastrana drugite drzavni institucii, zdravstveniot sistem moze, i treba da bide razlicno organiziran. Jas nemam nisto protiv toa da plakam zdravstveno osiguruvanje na drzavata ako imam pristap do sistemot, a go nemam. Edna obicna operacija, hernija neka e, ke ti ja zakazat za 6 meseci i toa ako imas sreka. E sea ako ne ti se ceka, ke si platis privatno na klinika, 500 evra za da te stavat na program, ili ke se isprcis 1500 2000 evra po privatnive. Znaci imaat mesto za privatno da si platis, ama za redoven program nemaat. Magnet se ceka so meseci, mozebi i godina. Zena mi i prska vodenjak uste nevlezena vo 8. mesec i odam na klinika, cekam saat vreme da ja primat zasto ima 10 cigani pred mene koi so nisto ne pridonele vo sistemot, pa morav vo Cair da odam zasto tamu imav vrski, sto e isto taka bezveze. A i tamu podmackav so mito na kraj. Jas za ovie 20 godini plakanje zdravstvo eden denar denar ne sum ja cinel drzavata, zosto, zar nemam pravo da pravam sto sakam so moite pari? Ne sum dolzen, nitu sakam od solidarnost da plakam za nikoj, zatoa sto nikoj nikogas ne platil nisto za mene. Koga veke gi davam parite, sakam da imam usluga, i da biram kade ke se lecam.

Od instituciite na drzavata nisto ne sum dobil, nit policija me zastitila koga toa trebalo, nit sum dobil pravda na sud. Ne ni ocekuvam bilo sto od drzavata, ali aj ke plakame danoci zasto toa mora. So zdravstvoto ne mora, ima drugi nacini. Ne deka jas imam visak pari da frlam vo Sistina, Remedika ili Zan Mitrev.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.353
Поени од реакции
30.720
Nastrana drugite drzavni institucii, zdravstveniot sistem moze, i treba da bide razlicno organiziran. Jas nemam nisto protiv toa da plakam zdravstveno osiguruvanje na drzavata ako imam pristap do sistemot, a go nemam. Edna obicna operacija, hernija neka e, ke ti ja zakazat za 6 meseci i toa ako imas sreka. E sea ako ne ti se ceka, ke si platis privatno na klinika, 500 evra za da te stavat na program, ili ke se isprcis 1500 2000 evra po privatnive. Znaci imaat mesto za privatno da si platis, ama za redoven program nemaat. Magnet se ceka so meseci, mozebi i godina. Zena mi i prska vodenjak uste nevlezena vo 8. mesec i odam na klinika, cekam saat vreme da ja primat zasto ima 10 cigani pred mene koi so nisto ne pridonele vo sistemot, pa morav vo Cair da odam zasto tamu imav vrski, sto e isto taka bezveze. A i tamu podmackav so mito na kraj. Jas za ovie 20 godini plakanje zdravstvo eden denar denar ne sum ja cinel drzavata, zosto, zar nemam pravo da pravam sto sakam so moite pari? Ne sum dolzen, nitu sakam od solidarnost da plakam za nikoj, zatoa sto nikoj nikogas ne platil nisto za mene. Koga veke gi davam parite, sakam da imam usluga, i da biram kade ke se lecam.

Od instituciite na drzavata nisto ne sum dobil, nit policija me zastitila koga toa trebalo, nit sum dobil pravda na sud. Ne ni ocekuvam bilo sto od drzavata, ali aj ke plakame danoci zasto toa mora. So zdravstvoto ne mora, ima drugi nacini. Ne deka jas imam visak pari da frlam vo Sistina, Remedika ili Zan Mitrev.
Epa se cheka sekade na drzavno samo poradi toa bidejki nema poveke kadar sho ke ne lechi na drzavno.
Nie plakame danok i treba da plakame za zdravstvo mozebi i poveke, za da se stimulira medicinskiot kadar da ostane vo drzavava.
Ne e problem so danocite problem se onie koi ne gi prenasocuvaat sredstvata tamo kade sto treba da odat, tuku gi drpaat vo svoj szep.
Sekako deka vo Zan Mitrev i Sistina dobivas magnet od denes za utre, bidejki imas 3-5 dusi na den, bidejki MRI vo Sistina ti e 45000 denari a vo ZMC 17000.
A na drzavno imas 3000 dusi na cekalna zosto e 500-700 denari na drzavno a 6000 eur na privatno, kapak na toa sho pola MK ceka za Skopje, i pola Kosovo.

Член од
3 јуни 2022
Мислења
1.722
Поени од реакции
4.164
Epa se cheka sekade na drzavno samo poradi toa bidejki nema poveke kadar sho ke ne lechi na drzavno.
Nie plakame danok i treba da plakame za zdravstvo mozebi i poveke, za da se stimulira medicinskiot kadar da ostane vo drzavava.
Ne e problem so danocite problem se onie koi ne gi prenasocuvaat sredstvata tamo kade sto treba da odat, tuku gi drpaat vo svoj szep.
Sekako deka vo Zan Mitrev i Sistina dobivas magnet od denes za utre, bidejki imas 3-5 dusi na den, bidejki MRI vo Sistina ti e 45000 denari a vo ZMC 17000.
A na drzavno imas 3000 dusi na cekalna zosto e 500-700 denari na drzavno a 6000 eur na privatno, kapak na toa sho pola MK ceka za Skopje, i pola Kosovo.
Има и кај нас сега пари, ете министерката за образование вика има 5000 наставници вишок значи државата секоја година во бунар фрла најмалку 60-70 милиона евра за плати на вакви „вработени“. Замисли колку магнети и разна апаратура може да се набави секоја година со овие пари, а луѓето да се префрлат на места каде што треба кадар па и со преквалификација зошто да не и медицински кадар.

Ама не водат полуписмени политичари без знаење и капацитет да направат некоја суштинска реформа

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.374
Поени од реакции
23.180
Има кадар колку сакаш, секоја година по 200 доктори зимаат лиценца минимум. Нивното менаџирање, општата неорганизираност во здравството, ниските плати на средниот и нискиот персонал па и самиот концепт на здравство кај нас е утнат и не изгледа дека некој ќе се обиде да го поправи во блиска иднина.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.353
Поени од реакции
30.720
Има кадар колку сакаш, секоја година по 200 доктори зимаат лиценца минимум. Нивното менаџирање, општата неорганизираност во здравството, ниските плати на средниот и нискиот персонал па и самиот концепт на здравство кај нас е утнат и не изгледа дека некој ќе се обиде да го поправи во блиска иднина.
Se soglasuvam, toa e i pricinata zosto kadarot si naoga podobri uslovi na zapad i se seli tamu.

Kajgana Shop

На врв Bottom