Пан-турцизмот на Ердоган во замав

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.226
Поени од реакции
84.189
Nemav popametna rabota pa ja citkav drugata tema za Erdo.
Tugj sram me jadese iskreno.
Oti be ne zemite ne si gi izbrisite profilite i ne si napravite novi. Ne e kaznivo toa sega, ne se sankcionira toa kako porano. Mene stvarno posle tolku gluposti tresenje, pogresni analizi i predviduvanja ke mi bese nezgodno da pisam vo vakvi temi, mislam opsto politika ne strogo za Turcija.
veruj deka povekéto gi boli kur sto mislis ti ili sulejman velicanstveni

(пишав на латиница за да ме разбереш)

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.120
Поени од реакции
23.601
veruj deka povekéto gi boli kur sto mislis ti ili sulejman velicanstveni

(пишав на латиница за да ме разбереш)
Toa ne go menuva faktot okolu toa sto go rekov deka analizite i teoriite vi se na nivo na deca od predskolska vozrast :toe:
I ne mora da mi vervas, zemi procitaj si kolku gluposti imate treskano tamu, kakvi analizi i teorii vi se motaa niz glavata :pos:
Izvini ne znam bugarski za da me razberes taka da snajduvaj se nekako.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.427
Поени од реакции
5.107
Ova za Mladoturcite zboras taka, bas za nivno vreme mame ebale na se so ne e Turcin. Ataturk bil Mladoturcin vo slucaj da ne si zapoznaen. Istiot toj Ataturk ja vodel borbata za nezavisnost od tvoite zapadni prijateli. Kako pomesani cuvstva da imas tuka :cautious:
Која независност бе Владе? Знаеш дека Турците не биле под ничија окупација, така?
Кои се тие моите/твоите? Што пишуваш знаеш?

a koj drug ne istrebuval narod be druze?
Па сите нека ги снајди она што го правеле.
Гајле ми е за останатите. Нас едни не истребувале, тие истите ни се единствената реална закана и денес и од нив не сакам ништо да остани.

Ако Турците навистина имале намера да го истребат секое малцинство на териториите што ги контролирале, за 500 години Османлиската империја ќе го постигнела тоа БЕЗ ПРОБЛЕМ...

Напротив, во текот на тие векови многу различни етнички и верски групи опстојувале и коегзистирале под османлиската власт. Тоа не значи дека нема темни делови во историјата, секоја голема империја има свои грешки, но да се сведува целата историја на 'геноцидни суштества' е некоректно и историски неточно.

Обиди се да ги гледаш работите со објективност, а не со омраза и емоции.
Мизерија. Турците се рекордери по бројот на етнички чистења.
Грци, Ерменци, Курди, Асиријци, Бугари, Македонци, Евреи, сето тоа во одреден период било елиминирано од одредени територии.

Druga mu e makata nego. Uste ne mozi da prezali oti ne im uspea pucot na negovite i ne instaliraa nekoj idiot kako Zelenski na vlast i tamu. Odma podrugo ke bese ;)
Токму тоа.

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.054
Поени од реакции
13.333
Не сум знаел дека до толку има подржувачи на баклавите и тулмбите на Ердоган.

Неможам да сфатам некој да вика убаво е тоа да се градат џамии преку Турски и Катарски фондови, а при тоа да тврди декс е атеист. Верски слободи и тн тоа приказни за мал деца. Моменталниот број на верски исламски објекти е доволен за исламската верска заедница и нивните верници. Ниту пак таа верска заедница е дискриминирана па да е потребен Ердо да ги брани интересите.

Дека имале пријателски однос кон Мк, секско не смее да се каже дека е погрешно. Но според мене најголеми подржувачи на Македонија се Хрватска, Словенија, Германија и Вишеградската група.

Член од
11 октомври 2024
Мислења
224
Поени од реакции
379
Не сум знаел дека до толку има подржувачи на баклавите и тулмбите на Ердоган.

Неможам да сфатам некој да вика убаво е тоа да се градат џамии преку Турски и Катарски фондови, а при тоа да тврди декс е атеист. Верски слободи и тн тоа приказни за мал деца. Моменталниот број на верски исламски објекти е доволен за исламската верска заедница и нивните верници. Ниту пак таа верска заедница е дискриминирана па да е потребен Ердо да ги брани интересите.

Дека имале пријателски однос кон Мк, секско не смее да се каже дека е погрешно. Но според мене најголеми подржувачи на Македонија се Хрватска, Словенија, Германија и Вишеградската група.
Хрватска ги поддржува Бугарите, Словачка полов орган не ја боли за Македонија, а Вишеградската група не ни знае на карта каде е Македонија. Сите овие земји ништо не сакаат да имаат со Македонија, а не пак да ја поддржуваат.

Верски објекти во Македонија се градат според потребите на жителите. Ако во една држава 40 % се муслимани и 55% од новородени деца, тогаш не можеш да очекуваш МПЦ да има ексклузивно право кој и што да гради. Зошто во Струмица, Радовиш, Берово, Штип не се дозволува изградба на џамија, а има илјадници верници муслимани? Многу џамии се преполни со народ, па има потреба од изградба и на нови.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.418
Dali e dobro ili loso za republikata, toa e ona sto bi trebalo da te zagrizuva, ako vekje si zagrizen za nesto okolu panturcizmot na Turcija i Erdogan. Se nesto zagrizen si za Ermenci, Evrei, tamu hristijani udjum nekade. Vidi sranje u Ruandi rabotata :(
Во моментов не не засега, затоа ако си приметил ја отворам темата во свет. Кога ќе почне да не засега, ако почне, ќе се префрлиме на домашна политика.
Автоматски споено мислење:

Ако Турците навистина имале намера да го истребат секое малцинство на териториите што ги контролирале, за 500 години Османлиската империја ќе го постигнела тоа БЕЗ ПРОБЛЕМ...

Напротив, во текот на тие векови многу различни етнички и верски групи опстојувале и коегзистирале под османлиската власт. Тоа не значи дека нема темни делови во историјата, секоја голема империја има свои грешки, но да се сведува целата историја на 'геноцидни суштества' е некоректно и историски неточно.

Обиди се да ги гледаш работите со објективност, а не со омраза и емоции.
Како на пример Ерменците ?

Член од
12 август 2024
Мислења
231
Поени од реакции
593
Хрватска ги поддржува Бугарите, Словачка полов орган не ја боли за Македонија, а Вишеградската група не ни знае на карта каде е Македонија. Сите овие земји ништо не сакаат да имаат со Македонија, а не пак да ја поддржуваат.

Верски објекти во Македонија се градат според потребите на жителите. Ако во една држава 40 % се муслимани и 55% од новородени деца, тогаш не можеш да очекуваш МПЦ да има ексклузивно право кој и што да гради. Зошто во Струмица, Радовиш, Берово, Штип не се дозволува изградба на џамија, а има илјадници верници муслимани? Многу џамии се преполни со народ, па има потреба од изградба и на нови.
Лупаш бројки од ракав и 55% од новоредените не се муслимани. И ако имаш отидено до Берово ќе знаеш дека има џамија што е сосема доволно за тие 300 декларирани муслимани. Радовиш на ниво на општина има 7-8 џамии , Штип и Струмица имаат џамии. Штип сеуште се над 90% христијани и Струмица. Берово нема потреба да објаснуваме проценти. Само во една општина од истокот градот и народот не дозволи џамија и тазе откриените муслимани откако се вратија забрадените оџи од каде и да беа престанаа да бидат муслимани.
Пехчево кај се муслиманите имаат џамија(Црник) што нема ни народ.
Ајде сега да видиме колку од тие џамии се ограбени или оштетени и да споредиме колку цркви се ограбени или оштетени.

Незнам од кај ги вадиш овие глупости ама сум сигурен дека не си ни бил во источна македонија. Берово џамијата им е во градот и на тој минорен број муслимани пак ечи понекогаш и изградија и минаре без некој да им прави проблеми.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.314
Поени од реакции
18.393
a koj drug ne istrebuval narod be druze? Sekoj sto imal moznost toa go pravel. Pa trgni samo od krstonosnite vojni, dali ostanala edna dzamija u spanija toj period, pa ponatamu sto gi palele na klada... So praime so vlad the impaler koga nadenuval muslimani na kolec. Britancite kolonizirale i mama ebavale na domorodniot narod vo Amerika, otvori na reddit ima subreddit za niv kako do den denes im se serat i kolku se obespraveni do stadium da gi maltretiraat fizicki na dnevna baza i mnogu drugi primeri.

Mnogu e prosto, ako nekoj oseti deka si poslab od nego logicno e da te napagja i da te izede na krajot. Toa e surovata realnost, ama da se kjuti za edno a drugo da ne cini ne ide.
Zatoa ne go sakame toa so nas ne afektiralo. Mnogu prosto. Ne zabole kur za domordcite u afrika

Idealno za nas e da imaat nekakva gragjanska vojna i da se ispokolat tamu. Drzavata im e ekspanzivna i nie sme na target. Daleku pogolema opasnost od Grcija, Bugarija pa duri i siptarive.

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.095
Поени од реакции
2.921
Јас само едно ќе кажам, кога на Турчин кој е верник и живее во Турција му смета исламизацијата што ја спроведува Ердоган значи работата е навистина сериозна. На ЧАТ ГПТ ајванот да му порачам дека авионот кој успеале да го склепаат леташе малку подолго од авионот на браќата Рајт. А тоа што не успеа ни тркалата да ги собере е доказ дека е далеку од готов прототип а не пак сериско производство. Инаку многу помали земји од големата и “моќна„ Турција произведувале и произведуваат и авиони и тенкови и тоа со децении за разлика од Турција, која откако Американците ја опнаа по тиква заради курчењето на Ердоган, од немајкаде се запна да прави тенкови и ни малку ни повеќе авиони и тоа стелт а дотогаш единствено клипни авиони правеле. Од прототип до сериско производство, пиле шарено, е долга нива за орање. Ова што успеале да го склепаат од документацијата која ја поседувале додека заедно соработувале на F35 не е доволно за краен производ. Сега Ердо ќе се слика со него со цел да излаже некој од своите сојузници, Азербејџан на пример, да го финансира овој пропаднат проект. Зошто е пропаднат затоа што Турција нема ни технологија а ни искуство во развој и производство на млазни мотори а државите кои ги произведуваат ни под разно нема да им продадат. Едно е мотор за тенк, кој ако се расипе, тенкот ќе застане, што е лошо единствено во воени услови, но доколку откаже моторот на авионот тогаш на пилотот му останува да се моли дека катапултирачкото седиште не е целосно домашно дизајнирано и произведено. :pos: :pos: :pos: :pos:

Член од
16 октомври 2021
Мислења
682
Поени од реакции
1.521
Zatoa ne go sakame toa so nas ne afektiralo. Mnogu prosto. Ne zabole kur za domordcite u afrika

Idealno za nas e da imaat nekakva gragjanska vojna i da se ispokolat tamu. Drzavata im e ekspanzivna i nie sme na target. Daleku pogolema opasnost od Grcija, Bugarija pa duri i siptarive.
da ama prvicniot muabet bese deka bile genociden narod, i otkako mu kazav deka i drugite narodi se genocidni mi vrati na toa epa site treba da se istrebat koi vrsele genocid. Ne be nekoj ne zivee u realniot svet tuku svetot go gleda u prizma niz ubavini i na mravka ne stapnuvanje. Za sea ti da pises deka ne zabole kur za niv poso ne ne zasegalo toa nas, ok. Eve i sto ke napravis ti vo vrska so toa, chare? Nisto. Pojaki se i posilni i ke svirat kako sakaat... imaa obid za puc da instaliraat druga vlast i narodot si go kaza svoeto podobro vo grob otkolku necij rob, ama toa e si igraat drzava? Epa oni se od retkite koi i si ja zasluzija drzavata. E ne tetki ke si igraat, ne islamizacija abe i ja da sum na mestoto na erdogan istoto ke go pravev (so ogled sto sum pravoslaven ke sproveduvav pravoslavie i crkvi ke gradev na sekoj kjos). A toa deka daleku e poloso turcija otkolku bugarija i grcija... mozebi ne vikam ne, ama gledam sto podobro vidovme od dobrite nasi pravoslavni "brakja" grcite i bugarite. Ne utepaa od stavanje embarga i razno razni ekonomski zaebancii uste od 91. Da ne zboram grcite so instalirana vlast od britanija i prviot kral otto so britanski koreni deka im napravija drzava i se sto im se desavase na makedoncite u egejot, istrebuvanje i asimilacija do koska i do den denes. Pa se do ne priznavanje na identitet na jazik na istorija na nisto.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.120
Поени од реакции
23.601
Која независност бе Владе? Знаеш дека Турците не биле под ничија окупација, така?
Jas znam ali ti ocigledno istorija slabo :(
Vlaznite sonista za podelba i sirisko scenario ne vi se od sega, ne izmislivte topla voda vie, ali kako sto gledas slabo vi odi nekako taa rabota. Od 1918 pokusavate ;)

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.237
Поени од реакции
30.470
И ајде да те прашам: ако толку ја презираш Османлиската империја, дали истата мера на критика ја применуваш и за другите империјалистички сили што владееле со репресија, освојувања и уништување низ историјата ? Или оваа омраза е резервирана само за Турците ? Можеби е време да престанеш со селективното паметење и да ја погледнеш историјата со пореална перспектива. Мада тешко е со лимитирани мозоци да се дискутира вакви теми што се отрујени од нивните историски лажни книги.
Не бидејќи додека Британија градела универзитети и инфраструктура и трговија во сите колонии, турците се дрогирале со опиум.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.120
Поени од реакции
23.601
Кои се тие моите/твоите? Што пишуваш знаеш?
Tvoite se tie na koi svrsvas na sekoja tema :toe:

Мизерија. Турците се рекордери по бројот на етнички чистења.
Грци, Ерменци, Курди, Асиријци, Бугари, Македонци, Евреи, сето тоа во одреден период било елиминирано од одредени територии.
I kako sto ti predociv a ti i ostanatite ocigledno pojma nemate koga zalite deka Turcija skrsnala od Ataturkovata Turcija, bas tie etnicki cistenja se slucuvale organizirano bas za vreme na Mladoturcite i Ataturk.
I sega uste zalis sto Turcija skrsnuva od likot i deloto na Ataturk ili ke sednis malce da go zagrees stolceto.

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.095
Поени од реакции
2.921
Не бидејќи додека Британија градела универзитети и инфраструктура и трговија во сите колонии, турците се дрогирале со опиум.
Заради тоа Британија со помалку од 100000 војници владеела со Индија. По падот на Австро Унгарија позади таа држава остануваат еден куп училишта, патишта, канали и развиена индустрија. После падот на Османлиската империја единствено што останало биле џамии, чешми и турски бањи.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.120
Поени од реакции
23.601
Во моментов не не засега, затоа ако си приметил ја отворам темата во свет. Кога ќе почне да не засега, ако почне, ќе се префрлиме на домашна политика.
Ti mozese temata i vo ljubov i seks da ja otvoris, ako zaprimetis po muabetite tuka, lesno ke voocis kade gi boli zabot povekjeto, ne povekjeto tuku site bez isklucok sto imaat uplav od Turcija.
Tuku ne mi odgovori, koj pogrden naziv go koristis za nasite izrodi od narod koj se pisale bugari za eden pasos, i ne samo niv tuku do treto koleno na nazad. Sigurno imas nekoj naziv i za niv cim imas i za ovie sto navodno si ja prodale verata za edna torba ili sto i da e posto tehnicki gledano ovie prvite se kade kade pogolemo dno od ljuge, bukvalno talogot na eden narod.

Kajgana Shop

На врв Bottom