Конфликтот во Сирија

Newton'

Fapstronaut
Член од
25 јули 2015
Мислења
338
Поени од реакции
317
Колку брзо се распадна Сириската војска, ова е невидено. Ова беше мапата во петок

Сега со голем вакуум на моќ, господ да им е напомош на народот, од една страна HTS и Курдите, брегот кај Руските бази, господ знае кој ќе го преземе, таму Alawite на Асад малцинство живее, Израел сака тампон зона да прави, Америка мастурбира...
Нема пострашно од вакуум на моќ, секој се обидува колку може повеќе да освои и украде пред да се договорат, никакви институции не функционираат

Член од
26 ноември 2024
Мислења
2
Поени од реакции
14
Здраво на сите нов сум на форумов,и ја пратам оваа тема одамна. Јас мислам дека власта на Асад се распадна пред се економски, бидејќи пред војната Сирија произведуваше 400.000 барели на нафта а по американската,па и курдската окупација на нафтените полиња да произведува лани само 100.000 барели нафта. Со што Асад немаше пари да даде добри плати на војниците.На друг форум прочитав, не знам колку е точно дека земале околу 300 евра плата плус имало големо незадоволство и кај обичните луѓе заради економијата а големата и тоа довело сите да сакаат тој да падне од власт.

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.106
Поени од реакции
11.564
Здраво на сите нов сум на форумов,и ја пратам оваа тема одамна. Јас мислам дека власта на Асад се распадна пред се економски, бидејќи пред војната Сирија произведуваше 400.000 барели на нафта а по американската,па и курдската окупација на нафтените полиња да произведува лани само 100.000 барели нафта. Со што Асад немаше пари да даде добри плати на војниците.На друг форум прочитав, не знам колку е точно дека земале околу 300 евра плата плус имало големо незадоволство и кај обичните луѓе заради економијата а големата и тоа довело сите да сакаат тој да падне од власт.
Иншала сега со козоебачите ќе биде подобро

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.065
Поени од реакции
13.343

Така стои финаиската ситуација. Под санкции и без перспектива. Живеат главо со помош од бегалците кои ја напуштија Сирија. Околу 8-12 милиони кои ја напуштија Сирија.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.060
Поени од реакции
5.244
Колку брзо се распадна Сириската војска, ова е невидено. Ова беше мапата во петок

Сега со голем вакуум на моќ, господ да им е напомош на народот, од една страна HTS и Курдите, брегот кај Руските бази, господ знае кој ќе го преземе, таму Alawite на Асад малцинство живее, Израел сака тампон зона да прави, Америка мастурбира...
Нема пострашно од вакуум на моќ, секој се обидува колку може повеќе да освои и украде пред да се договорат, никакви институции не функционираат
Значи...уште една Либија во овој дел од светот.

Русите беа (економски) губитници во Либија, да видиме дали истото ќе го повторат и во Сирија.

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.059
Поени од реакции
5.700
^^ Тоа било тогаш, сега се сменил и сега е „умерен“ главосечач кој се застапувал за "diversity". :unsure:

Ти треба да си го држиш правецот.. Не можеш да пишуваш жалопојки за Синвар и за тоа колкав воин бил, а овој другар му да го нарекуваш главосечач..Двојни стандарди имаш господине Ване, како докажан љубител на главосечачите и нивни омилен поет....

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.060
Поени од реакции
5.244
Многу чудна позиција на Русија и Иран.
Од Иранците (читај-муслиманите) не ни очекував да опстојат до крај, како помошници на Асад...а Русиве, барем во моментов, делуваат изгубено (во Сирија).

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.107
Поени од реакции
34.574
Така стои финаиската ситуација. Под санкции и без перспектива. Живеат главо со помош од бегалците кои ја напуштија Сирија. Околу 8-12 милиони кои ја напуштија Сирија.
Многу чудна позиција на Русија и Иран.
Финансиите имале голем уддел во падот. Главен приход на бивша Сирија беше нафтата а производството е паднато за барем 70 проценти, но заради контролата на нафтените полиња од тоа што се произведува 80+ проценти го земаат Америте и понешто Курдите, ситнежот што останувал бил за владата на Сирија.

Со оглед на тоа што немаше ниедна поголема битка - ниедна - ова се повеќе личи на пуч, па потоа договорено предавање на власта. РФ и Иран се губитници овде, еве и РФ испадна со изјава дека не учествувале во договарањето на Асад со другите страни. Инаку памтите летово дека имаше руски навестувања во Идлиб и позади граница дека се спрема нешто. Групирања на муџите, носење муниција и техника, итн... Најголемата мистерија овде е зошто Асад и владата ништо не преземале цело ова време и покрај сите предупредувања.

SAA едноставано не се бореше, ниедна битка немаше. Што да направат тука сојузниците? Иран и да сакале да влезат воено, не можат целата армија да ја префрлат во Сирија. РФ водат егзистенцијална војна со НАТО во Украина... Во секој случај ова е и нивна грешка, премногу влогови имаат вложено за летово да остават се да пропадне. И една задршка: Којзнае што и дали е нешто договорено на глобален план. Ќе видиме наскоро, но јас мислам дека западните пак на својот педерски начин победија во многу важна геополитичка битка.

Последно уредено:

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.065
Поени од реакции
13.343
Од Иранците (читај-муслиманите) не ни очекував да опстојат до крај, како помошници на Асад...а Русиве, барем во моментов, делуваат изгубено (во Сирија).
Обрлазложи зошто мислиш дека Русите се изгубени?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.107
Поени од реакции
34.574
Извесно е дека ќе мораат да ги напуштат базите. Веројатно договорено е. Во моментов ги „работат“ другите фракции таму во Сирија... И веројатно е дека сега кога бунтовниците немаат заеднички непријател (Асад), дека ако гледаме според историјата сега ќе почнат да борат меѓу себе. Затоа муџиве од Нусра/ХТС нешто као ги „заштитуваат“ малцинствата, да не се распадне се веднаш.

Инаку срањата веќе почнаа. Израел влезе со тенкови и војска кај голанските висорамнини, а турската армија влезе кај Алепо и тргаат на Курдите. За Курдите ова е истовремено и борба за преживување и историјска шанса за држава. Шиитите се загрозени, нема веќе копнен мост кон другите Шиити во Иран и Ирак. Има куп други секти и народи, како тие Друзе, па тие по религика што се Зороастријанци (не ми текнува како се викаа), итн... Калакypница. И уште не се ни почнати срањата таму во Сирија. :-/
Хезболах веќе нема копнен мост кон Иран. Израел се осилени и во експанзионистички филм. На САД и нивниот военоиндустриски комплекс секогаш им одговараат војни и проблеми.
Автоматски споено мислење:

Најважното за западните: Патот за гасовод од Катар кон ЕУ е отворен... Но само ако во Сирија нема војна. Што значи дека ... на Иран и РФ сега им одговара таму да има војна. Нема да биде добро таму, за долго долго време.

Последно уредено:
Член од
9 октомври 2022
Мислења
2.599
Поени од реакции
7.476
Тргна Путин во геополитика подалеку од Чеченија и Украина без да обезбеди замена за Асад ако дигне раце од опстанок. Ехеее Владимире, американците ја свртеа таа игра со еден жетон одамна. Ај млад е ќе научи, има време. Нека тера трубадурски твитер пропаганди со Бебовци и други серковци, ќе го јаде стапот и у Африка многу брзо.

Член од
3 јуни 2022
Мислења
1.627
Поени од реакции
3.942
Иншала сега со козоебачите ќе биде подобро
Ќе видиме сега колку е Турција спремна да ги финансира, и дома не стојат баш економски најдобро а не пак и надвор да фрлаат пари за да ги смират стотиците фракции во Сирија и да одржи некаков мир. Веројатно следни амбиции на Ердо ќе бидат да ги врати под контрола и нафтените полиња да не бидат на негов грб групиве, ама таму веќе влегуваат во конфликт со Американските прокси

Еве Русиве јавуваат дека Асад си заминал по договор за ненасилно префрлање на власта, затоа и го немаше со никаква изјава

• Ми се допаѓа
Reactions: A__

Kajgana Shop

На врв Bottom