Општи вело муабети, прашања, совети

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.769
Поени од реакции
8.793
Ми треба совет за електричен велосипед. Значи не сакам обичен да не го правиме тој муабет ич, строго електричен ми треба, не за да спортувам, туку за до работа, на кафе да одам и слично. Значи градски велосипед.

Она што ми е важно е да е релативно мал или најдобро на склопување, затоа што во стан ќе го чувам.

Ако некој има некакво искуство - совет, добредојдено е :)

Член од
6 ноември 2024
Мислења
139
Поени од реакции
247
Ми треба совет за електричен велосипед. Значи не сакам обичен да не го правиме тој муабет ич, строго електричен ми треба, не за да спортувам, туку за до работа, на кафе да одам и слично. Значи градски велосипед.

Она што ми е важно е да е релативно мал или најдобро на склопување, затоа што во стан ќе го чувам.

Земи си обичен и врти педаљи. Пешачи и трчкај колку можеш. На стари години сети се на СтолеД кога ќе ти кажат дека имаш здраво срце.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.769
Поени од реакции
8.793
Земи си обичен и врти педаљи. Пешачи и трчкај колку можеш. На стари години сети се на СтолеД кога ќе ти кажат дека имаш здраво срце.
Па и на ел. не е дека не се движиш, ако не вртиш педали - не оди :D Е сега колкав е отпорот нормално, има разлика.

Не ми брка работа обичен велосипед, размислувам меѓу скутер 50цц или ел.велосипед. Вториов може да се вози на патека и бар малку ќе се движам :)

Се знам себе, ако треба многу да се мачам кола ќе запалам :D На младост возев доста, сега немам ни време, ни нерви, ни кондиција :) Најголем проблем имам со паркинг и релативно побрзо стигање од точка А до точка Б, блиску живеам до работа, а не сакам да пешачам - па со кола одам.

• Ми се допаѓа
Reactions: ob1
Член од
27 септември 2010
Мислења
5.074
Поени од реакции
7.161
Па и на ел. не е дека не се движиш, ако не вртиш педали - не оди :D Е сега колкав е отпорот нормално, има разлика.

Не ми брка работа обичен велосипед, размислувам меѓу скутер 50цц или ел.велосипед. Вториов може да се вози на патека и бар малку ќе се движам :)

Се знам себе, ако треба многу да се мачам кола ќе запалам :D На младост возев доста, сега немам ни време, ни нерви, ни кондиција :) Најголем проблем имам со паркинг и релативно побрзо стигање од точка А до точка Б, блиску живеам до работа, а не сакам да пешачам - па со кола одам.
Дури и да купиш, батеријата со тек на време слабее и на крајот инвестицијата ти била за 2-3 години.

Според мене, доколку не сакаш да користиш мускули, многу подобро е скутер на дизел.

И јас инсистирам да си купиш вистински точак и да појачиш кондиција. На долгорочно ќе ти се исплати.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.769
Поени од реакции
8.793
Дури и да купиш, батеријата со тек на време слабее и на крајот инвестицијата ти била за 2-3 години.

Според мене, доколку не сакаш да користиш мускули, многу подобро е скутер на дизел.

И јас инсистирам да си купиш вистински точак и да појачиш кондиција. На долгорочно ќе ти се исплати.
Возев точак обичен пред околу 5 години, но рекреативно, не би се нафатила да возам за commute, посебно кога му е "време" - на пример во лето.

Батерија ваљда се менува?

Има ли некој искуство да имал таков точак?

Скутер ми е последна опција, знам да возам ама немам ќеиф на скутери лично (плус ризик е пред зграда да го чувам, ќе го дигнат брзо).

Acohipmk

Манипулативна кокошка.
Член од
3 ноември 2008
Мислења
1.456
Поени од реакции
2.008

Scott
E-Tour de Suisse

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.769
Поени од реакции
8.793
Јас на MS Energy баш гледав еден, сега е и на попуст 500 евра испаѓа, што е повеќе од скроз ок цена за било каков велосипед.
Инаку сум висока 158см, така што и тоа ми игра улога, и обични велосипеди тешко наоѓав да ми одговара на висина, а да не е bmx или детски :)

За овој успеав само едно видео да најдам, единствена маана што јас ја воочувам е немање корпа напред/држач позади, ама па тоа се докупува.

Мислење? MS Energy Urbanfold i6
URBAN-FOLD-i6-black-P-side-right.png

Другово ми се чини океј, ама немам искуство па затоа барам мислења :)

Не знам како се вика ова среднава цевка во рамот, но генерално преферирам да ја нема (да не се прекачувам)
Screenshot_20241203_232746_Chrome.jpg

Partizanen banditen

Психијатриски случај
Член од
24 август 2016
Мислења
5.820
Поени од реакции
17.411
Нема везе прекачување, ако одбереш велосипед за твојата висина, а сигурно имаат.

Acohipmk

Манипулативна кокошка.
Член од
3 ноември 2008
Мислења
1.456
Поени од реакции
2.008
Јас на MS Energy баш гледав еден, сега е и на попуст 500 евра испаѓа, што е повеќе од скроз ок цена за било каков велосипед.
Инаку сум висока 158см, така што и тоа ми игра улога, и обични велосипеди тешко наоѓав да ми одговара на висина, а да не е bmx или детски :)

За овој успеав само едно видео да најдам, единствена маана што јас ја воочувам е немање корпа напред/држач позади, ама па тоа се докупува.

Мислење? MS Energy Urbanfold i6
Прегледај го приврзокот 437346

Другово ми се чини океј, ама немам искуство па затоа барам мислења :)
Има многу маани. Ама да не солам памет кога веќе си решила дефинитивно да биде и-бајк. Единствена предност е што е мал и склоплив.
Нема сила да качува угорнини, една брзина е, тежок е, итн.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.769
Поени од реакции
8.793
Има многу маани. Ама да не солам памет кога веќе си решила дефинитивно да биде и-бајк. Единствена предност е што е мал и склоплив.
Нема сила да качува угорнини, една брзина е, тежок е, итн.
Градски угорнини или збориме за Водно угорнини? Бидејќи немам намера така да го качувам, по Скопје што има угорнини - тоа.

Важно ми е да е мал оти во стан внатре ќе го чувам, на работа во канцеларија.

Тоа што нема менување брзини за мене е предност (возев mountain со брзини - преферирам градски без брзини) зборувам за обичен велосипед.

Не ми е целта да спортувам туку да стигнам од едно место до друго, а притоа да е релативно ефтин превоз, да не барам паркинг, а и тој кој го има да не е поскап од пијачката што ќе ја испијам пример :)

Acohipmk

Манипулативна кокошка.
Член од
3 ноември 2008
Мислења
1.456
Поени од реакции
2.008
Градски угорнини или збориме за Водно угорнини? Бидејќи немам намера така да го качувам, по Скопје што има угорнини - тоа.

Важно ми е да е мал оти во стан внатре ќе го чувам, на работа во канцеларија.

Тоа што нема менување брзини за мене е предност (возев mountain со брзини - преферирам градски без брзини) зборувам за обичен велосипед.

Не ми е целта да спортувам туку да стигнам од едно место до друго, а притоа да е релативно ефтин превоз, да не барам паркинг, а и тој кој го има да не е поскап од пијачката што ќе ја испијам пример :)
Тогаш зошто не земеш тротинет. Се што опиша се совпаѓа со тротинет, ем полесен, ем помал.

Kajgana Shop

На врв Bottom