Промена и еволуција на фудбалските правила

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.114
Поени од реакции
6.607
Првите кодифицирани правила биле усвоени на универзитетот Апингем во 1848 во Англија.
Оттогаш се променети куп правила, но основата останува иста.
Вие мали сте тука, кој се сеќава на СП во САД 1994 можеше да забележи неколку правила кои стапија на сила на тоа СП а тоа беа три наместо две измени, стопиџ тајм, да не смее рандом играч да ја врати топката директ на голман и некои други, незнам дали беше и она последно коло да се играво исто време за да не се дешаваат дубари во кои предничеле "поштените" германци. Тука биле и обавезни имиња на грб на играчот.
Последна радикална промена беше 2016-18 кога на сцена стапи ВАР технологијата за која имаме поделени мислења, па и тука на форумов е тоа присутно. Јас мислам дека е релативно добра ствар но ќе треба време да се прифати од јавноста и евентуално панелот во студио да се замени со АИ.

Кои се вашите предлози кои би го направиле фудбалот подобар?
Лично мислам дека предлогот на уметникот на фудбалското менаџирање, доајенот на атрактивната игра, великиот и неверојатен Арсен Венгер има одлична идеја! Тој бара правило оф-сајд да се смета само доколку играчот од напаѓачкиот тим е целосно одделен во линија пред последниот одрамбер на противникот а не како сега милиметар од рамото или коленото да решава. Прилично едноставно и ефикасно.
Нешто како ова биле испробано во славната НАСК, прилично јаката северноамеричка лига од 1974-84 кога офсајдот бил редефиниран со голем успех заедно со неограничен број замени. Пеле, Кројф, Чинаља, Бест, Преки, Бекенбауер и остали хипер-звезди играле во таа лига!

Инаку мој предлог би бил проишрување на стативите од 7,24 м на 7,74 м а висината од 2,20 м на 2,35 м со што би се отворила шанса за поголем број голови. Актуелниве правила се од 1848 кога просек на висина на голман била околу 1,50 м и 54кг со рачиња како Тираносаурус Рекс и без ракавици. Во време кога на сцена се голманишта по 2 метра и 120 кг со мускули како Кларк Кент ова правило е трагично.
Жолт картон да значи 10 мин. ислучување а после три такви автоматски црвен. Исто да важи и за менаџери и помошно особље.
Да се укинат пенали после продолженија како суров и непотребен детал, ако е нерешено во 120 мин. онаа екипа која имала повеќе удари во рамката на голот, повеќе удари општо, број на корнери, повеќе посед да оди понатаму без пенали туку поради целосен труд во тие 120 мин.
Но не баш 120 мин туку 90 мин. Затоа што во современи услови повредите ги рушат сите можни рекорди и покрај елитната спортска медиција и хирургија. 35*2=70 мин. плус стопиџ тајм би било сосема доволно. Ете вчера Вест Хем - Арсенал беа 2-4 до 35 мин.

Враќање на СП на 32 или ајде некако нек се 40 тима, ама ова? Бламот со клупско светско со 32 екипи не е за коментирање, ништавило.

Што мислите вие за ова?

Последно уредено:
Мислам дека е подобро да се држиш до теми како сатанизам и законот на телемата :D

Зашо шо му фали на темава? Нек си пише секој кој би сакал да види некое ново правило.
Знаеш дека пеналот не постоел едно пола век после првите правила? Нит бројки на дресови? Е па така некому текнало тоа. Селтик се инаетеле до крај на 1980-ти и не ставале бројки или скраја да е имиња на маици, само на шорц.
На овој начин би се намалило и дајвањето.

Инаку мој предлог би бил проишрување на стативите од 7,24 м на 7,74 м а висината од 2,20 м на 2,35 м со што би се отворила шанса за поголем број голови. Актуелниве правила се од 1848 кога просек на висина на голман била околу 1,50 м и 54кг со рачиња како Тираносаурус Рекс и без ракавици. Во време кога на сцена се голманишта по 2 метра и 120 кг со мускули како Кларк Кент ова правило е трагично.
Жолт картон да значи 10 мин. ислучување а после три такви автоматски црвен. Исто да важи и за менаџери и помошно особље.
Да се укинат пенали после продолженија како суров и непотребен детал, ако е нерешено во 120 мин. онаа екипа која имала повеќе удари во рамката на голот, повеќе удари општо, број на корнери, повеќе посед да оди понатаму без пенали туку поради целосен труд во тие 120 мин.
Но не баш 120 мин туку 90 мин. Затоа што во современи услови повредите ги рушат сите можни рекорди и покрај елитната спортска медиција и хирургија. 35*2=70 мин. плус стопиџ тајм би било сосема доволно. Ете вчера Вест Хем - Арсенал беа 2-4 до 35 мин.

Враќање на СП на 32 или ајде некако нек се 40 тима, ама ова? Бламот со клупско светско со 32 екипи не е за коментирање, ништавило.

Што мислите вие за ова?

Искрено, без желба да те навредам, мислам дека во животот имаш изгледано околу 10 натпревари и зборуваш за работи за кои врска немаш. Единствената паметна работа што ја напиша е за намалување на бројот на учесници на големите натпреварувања.

Искрено, без желба да те навредам, мислам дека во животот имаш изгледано околу 10 натпревари и зборуваш за работи за кои врска немаш. Единствената паметна работа што ја напиша е за намалување на бројот на учесници на големите натпреварувања.

Правилата еволуирале со тек на време, зошто да не продолжат на тој начин?
Можеби и Венгер е фудбалски аналфабет. Идеја за 35 мин.

И Фифа не ги бидува. Врска немаат. Али зато форумџије знају знање.
Ете ти, уште и изведување на аут со нога предлагаат :)
Веќе тестирано во мечеви од млади категории.

Правилата еволуирале со тек на време, зошто да не продолжат на тој начин?

Еве да то објаснам. Прво, тргнуваш од погрешна премиса, повеќе голови = подобро. Од тука предлагаш глупости од типот поголеми голови или аути со нога. Убавината на фудбалот е во тоа што да се постигне гол е тешко, и тоа им дава шанса на помалите екипи да добиваат натпревари со одбрана и контри. Ако сакаш да гледаш многу поени, имаш ватерполо, ракомет, кошарка...

Второ, да гледаше повеќе фудбал и да се дружеше со луѓе кои сакаат фудбал, ќе знаеше дека што се однесува до менување на правилата тие луѓе се многу конзервативни. Ние што го сакаме фудбалот го сакаме ваков каков што е. Ти едноставно не ја сфаќаш убавината на продолженијата во фудбалот или шутирање на пенали кога играчите едвај стојат на нозете.

Единствените промени на правилата кои му донесоа напредок на фудбалот беа 3 бода за победа 1 за нерешено, наместо 2 за победа и 1 за нерешено, и забраната за враќање на топката со нога кон голманот.

Така да, доста е промени, кои сака да гледа циркус на место фудбал нека си измисли свој спорт.

Последно уредено:
Еве да то објаснам. Прво, тргнуваш од погрешна премиса, повеќе голови = подобро. Од тука предлагаш глупости од типот поголеми голови или аути со нога. Убавината на фудбалот е во тоа што да се постигне гол е тешко, и тоа им дава шанса на помалите екипи да добиваат натпревари со одбрана и контри. Ако сакаш да гледаш многу поени, имаш ватерполо, ракомет, кошарка...

Второ, да гледаше повеќе фудбал и да се дружеше со луѓе кои сакаат фудбал, ќе знаеше дека што се однесува до менување на правилата тие луѓе се многу конзервативни. Ние што го сакаме фудбалот го сакаме ваков каков што е. Ти едноставно не ја сфаќаш убавината на продолженијата во фудбалот или шутирање на пенали кога играчите едвај стојат на нозете.

Единствените промени на правилата кои му донесоа напредок на фудбалот беа 3 бода за победа 1 за нерешено, наместо 2 за победа и 1 за нерешено, и забраната за враќање на топката со нога кон голманот.

Така да, доста е промени, кои сака да гледа циркус на место фудбал нека си измисли свој спорт.

Јас не предлагам ништо, сите предлози се превземени од луѓе кои професионално се бавеле или менаџирале фудбал. Првобитно немало ни мрежи на головите а пречка претставувало затегнато јаже, во ФА куп се играло така. Можеби неам гледано милион утакмици ама имам прочитано неколку книги.
Правилото за оф-сајд е два-три пати менувано, нема да ти се верува какво било порано :) Мал милио правила се менати. Да бил форумов во 60-те и да сме биле на него ти ќе беше оној кој се противи на воведување на жолт и црвен картон (1970) пошто Стендалов синдром лол

Јас сум за забава, крв, голови во последна секунда, драма, грицкање нокти. Сите гледаме фудбал за голови да не се лажеме. Убавина во играта кулминира со голови а со тоа и со победа. Јас сум чисти лаик кој бара голови, возбуда, јаки дуели, пцовки, кошкања, страст...Вие како стручни лица кои го апсорирале фудбалот до најситни детали верувам дека не сте разочарани да поминете два часа пред ТВ без да видите гол, јас како лаик би бил крајно разочаран.

Едноставно е, фудбалот е игра која ја играат профи играчи а крајна цел им е да постигнат барем гол повеќе од противникот, што повеќе тоа подобро за нив.

Човек без работа.
Ја исполни ли квотата неделава за отворени теми?

@callejón de la muerte една утакмица е онолку добра колку што се добри фудбалерите на терен.

Дали е тика така (на кур да скака хех) или брзи продори преку крила па луд шут или набацување кај што голманот прави вончовечки одбрани или пак Меси стил со топка в гол, небитно.

Важна е снаодливоста, елеганцијата во потезите, течната игра, координираноста со соиграчите, знам дека е таму пуштам топка без да гледам и втрчувам на 16 метри.

Голови броиме ако сме пуштиле тикетче, за се друго тука е МастерКард.

Човек без работа.

Иии ме погоди сеа :)
Неам работа 09-17 часот или како некои овде што кодираат по 12 часа додека им истечат очите како на нацистите во Индијана Џонс, глеај ти за себе, мене ми е раб.ден 3-4 часа, мноооооооооогу ретко 5-6. Не би го менувал тоа за сите пари на светот.
Повеќе постови месец за месец во просек имаш од мене али ти си градски ебач, фрајерчина, могул, гуру,

Да, но под овие услови. Никој нема да сака да гледа утакмици кои редовно завршуваат со 6-4,7-6 или 6-6.

Или што би рекол Волтер "Живееме во најдобриот од сите светови" :)

Зошто да не сака? Повеќе голови повеќе публика. Поголема неизвесност, драма, голчини од 35м публика има да свршава. Дури и традиционално земји во кои фудбалот не е доминантен спорт би можел да доживее бум. САД, Канада, Австралија, Индија, Пакистан, Филипини тоа се повеќе од милијарда народ.
Пример е НАСЛ 1974-85 кога Кисинџер лобирал а некој лик не ми текнува името, делувал да се создаде профи лига во Сев.Америка.
И тоа пази, таму одат Пеле, Кројф, Бекенбауер, Скоблар, Дитер Милер, Џорџи Бест, Џеки Чарлтон, Франческо Чинаља, Кист, Преки Радосављевиќ, Џиџи Рива, Ејал Берковиц, Франко Чинаља и кој све не од кремот на светскиот фудбал.
Додуша таа лига се преценила семата себе и пропаднала но зад себе оставила лига во мал фудбал која било необично успешна, каде мислам дури и ненамерен допир на топка со рака не се санкционирал.
Јас сум за Селтик но во ПЛ некако получесто го пратам Арсенал и паметам страшни мечеви на овој тим, 7-5 против Рединг или 4-4 после 4-0 со Њукасл, па 4-4 со Ливерпул, 6-3 со Тотнем, 6-3 со М.Сити и уште плејада на фантастични текми. И како после да го презираш клубот?

Ти како прекрасен соговорник особено со оние со кои не се сложуваш би требало да се воздржиш од навредливи и потценувачки изјави.

Последно уредено:
Ти како прекрасен соговорник особено со оние со кои не се сложуваш би требало да се воздржиш од навредливи и потценувачки изјави.

Каде сум употребил такво нешто?

зборуваш за работи за кои врска немаш.
Од тука предлагаш глупости од типот поголеми голови или аути со нога.

Каде сум употребил такво нешто?

Има по нешто, повеќе имплицитно него експлицитно но без разлика, можеби тоа е твој начин на изразување и тоа е тоа.
Кој воопшто памети меч кој завршил 0-0 или 1-0? Што би кажал рандом фан за таков скор? Па сите паметат оние 3-3 од Стамбол!

Јас сум лик со скромно фудбалско знаење, од СП до ЕП и тоа е, плус чат-пат Селтик или Арсенал.

Сакам да кажам дека фудбалот е склон на еволуција и промени, па порано немало права на измени, ако се повреди играч играле со играч помалку, потоа еден за замена, па 2 па 3 од 1994 СП па сега 5 од Катар.
Немало пенал, офсајд се рачунал не само со последниот во линија него и со еден противнички плус па после и со двајца плус (?!) се додека Херберт Чепмен не се изборил за офсајдот каков што го знаеме денес.

Јас имам феноменална идеја за спорт базиран на фудбал и се надевам еден ден со заштедени пари да организирам еден егзибиционен меч, нормално со аматери :)
Апелирам да останеш најдобар соговорник на форумов. Немав зла мисла со напишаново, едноставно изразување на став базиран на екс-фудбалери и екс-фудбал-чиновници.

Последно уредено:
Повеќе голови може да се постигнат и со ставање на головите од крај до крај, од едното до другото корнер знаменце. Намалување на пречникот на топката, како пинг понг топче. Од пенал кога се шутира, голманот да нема право со раце да ја фати топката.

Има начини ако сакаш да заврши утакмицата 21-17, не треба многу.

Човек без работа.

Иии ме погоди сеа :)
Неам работа 09-17 часот или како некои овде што кодираат по 12 часа додека им истечат очите како на нацистите во Индијана Џонс, глеај ти за себе, мене ми е раб.ден 3-4 часа, мноооооооооогу ретко 5-6. Не би го менувал тоа за сите пари на светот.
Повеќе постови месец за месец во просек имаш од мене али ти си градски ебач, фрајерчина, могул, гуру,

Да, но под овие услови. Никој нема да сака да гледа утакмици кои редовно завршуваат со 6-4,7-6 или 6-6.

Или што би рекол Волтер "Живееме во најдобриот од сите светови" :)

Зошто да не сака? Повеќе голови повеќе публика. Поголема неизвесност, драма, голчини од 35м публика има да свршава. Дури и традиционално земји во кои фудбалот не е доминантен спорт би можел да доживее бум. САД, Канада, Австралија, Индија, Пакистан, Филипини тоа се повеќе од милијарда народ.
Пример е НАСЛ 1974-85 кога Кисинџер лобирал а некој лик не ми текнува името, делувал да се создаде профи лига во Сев.Америка.
И тоа пази, таму одат Пеле, Кројф, Бекенбауер, Скоблар, Дитер Милер, Џорџи Бест, Џеки Чарлтон, Франческо Чинаља, Кист, Преки Радосављевиќ, Џиџи Рива, Ејал Берковиц, Франко Чинаља и кој све не од кремот на светскиот фудбал.
Додуша таа лига се преценила семата себе и пропаднала но зад себе оставила лига во мал фудбал која било необично успешна, каде мислам дури и ненамерен допир на топка со рака не се санкционирал.
Јас сум за Селтик но во ПЛ некако получесто го пратам Арсенал и паметам страшни мечеви на овој тим, 7-5 против Рединг или 4-4 после 4-0 со Њукасл, па 4-4 со Ливерпул, 6-3 со Тотнем, 6-3 со М.Сити и уште плејада на фантастични текми. И како после да го презираш клубот?

Ти како одличен и крајно нетипичен форумски соговорник особено со оние со кои не се сложуваш би требало да се воздржиш од потценувачки изјави, макар и дискутантот да не е во право.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom