Конфликтот во Сирија

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.429
Поени од реакции
35.116
SAA се самите криви зошто после сите овие години војување во Украина, а со куп непријатели на сопствена почва, сеуште се скроз неспремни за дроновско војување. Тоа е разликата од пред примирјето и смрзнувањето на конфликтите. Сега Сиријците нема каде да се повлечат за да се консолидираат, џабе се фортификации кога немаат одбрана од дронови и тоа не оние фпс што директно удираат туку обични фрлачи на гранати.

Тоа е разликата. А ако бараме кривица на РФ и Иран, да имаат и они свој дел. Требаше да очекуваат вакво нешто порано или подоцна, и требаше да ги упатат мрзливите Сиријци да се припремат. Ама тоа е што е. Со вакви случувања што се дешаваат и они си имаат свои проблеми, а тие избацени единици што ги имаат во Сирија - да они се криви за инертност. Иако за Русите се зборува дека со недели предупредувале дека се спрема нешто поголемо од муџите.
Автоматски споено мислење:

Нејсе. Мало потсетување како и зошто се започна... Пред подоста години.

Последно уредено:
Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.396
Поени од реакции
23.225
Ne se oni degradirani tuku degrdirani se Iran i Rusija, i moznosta da im pomognat. Ovie se glea deka bile spremani.

I Turcija niz godinive iskaca kako se poseriozen igrac, ne popusta za svoite interesi ni na smetka na Zapadot ni Istokot.
Ако сам човек не сака да си помогне тогаш џабе се трудиш. Гледаа дека Иран е зафатен со Израел, Хезболах и дома, Русија со Украина и цел западен свет; Сиријците можеа да поработат на било што како на пример дронови, разурнување, спремање ровови... Мене барем ми делува дека овие години си ги преспаа и сеа од каде ова вака сеа неочекувано. Нешто како Ерменија со Азербејџан пред 4 години.

Член од
3 јуни 2022
Мислења
1.742
Поени од реакции
4.207
Турскиве терористи се споиле веке од Алепо кон Тадеф, Курдите во Алепо и Тал Рифат дефакто се опколени. Не ги знаеме бројкиве на Курдите таму ама сигурно не се мали, имаат воздушна подршка од Сирија/Русија ама колку ќе издржат е знак прашање

Attachments

• 1.007,6 KB Прегледи: 19
Член од
22 декември 2018
Мислења
507
Поени од реакции
711
Вклучена е Турска војска со оружје, разузнавање и можеби имаат војници пуштено во позадина. Не е можно ваков напредок за краток период без некоја земја да не е вмешана..

Член од
17 август 2011
Мислења
10.368
Поени од реакции
18.498
Ако сам човек не сака да си помогне тогаш џабе се трудиш. Гледаа дека Иран е зафатен со Израел, Хезболах и дома, Русија со Украина и цел западен свет; Сиријците можеа да поработат на било што како на пример дронови, разурнување, спремање ровови... Мене барем ми делува дека овие години си ги преспаа и сеа од каде ова вака сеа неочекувано. Нешто како Ерменија со Азербејџан пред 4 години.
Bas slicno, Turcija gi izdominira i dvete vojni. Rabotata e so i Ermenija i Asad ne se sposobni da se sprotistavat na takva sila bez Rusija i Iran.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.429
Поени од реакции
35.116
Turcija gi izdominira i dvete vojni. Rabotata e so i Ermenija i Asad ne se sposobni da se sprotistavat na takva sila bez Rusija i Iran.
Арно ама никој не се надеваше на шпанската инквизиција... Пардон, никој не се надеваше на Корејците! :unsure:

Инаку озбилно, Турција може да е tier или два позади велесилите ама сеуште е многу моќна држава од секој поглед. Споредбите со воено уништената Сирија се несоодветни... И тек ќе видиме дали ова ќе биде голема промена на состојбата во Сирија, пошто ни РФ ни Иран нема да седат со скрстени раце во ситуација каде им се загрозени суштински интереси.

САД се комедии, иницијативата може да е од Ердо ама ресурсите/алатките и давањето зелено светло се целосно нивни.

Последно уредено:

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Другар, ај што те провоцираат - дап, те провоцираат. Но ти не си реален со ова. Не дека Хамас не се муџи, ама овие муџи се алатки на други фактори. Прво Ердо, па после и на Израел/САД. Сите топтан собрани на исто место, значи Ердо ова го прави со договор со Израел/САД и уште понекој. Пола азијски -станови имаат муџи пратено. Ете ги и од УЧК се тука.
Што се тиче Израел, они како што Хамас го користат за касус бели етнички да си ја исчистат Палестина, така и овие другиве ги користат. Така оперираат они, максимално перфидно (и мора да се признае, ефикасно).

Еве еден поздрав од муџите до колегите од Палестина..

Се поздравуваат они често така, некогаш со куршуми некогаш со пцуење... Такви ликови Израел лесно си ги контролира.

Еве поздрав (од времето) од Палестина до Сирија.

Ердоган е најголем мецена во моментов на ХАМАС. Во исто време е најголем мецена на Хајат Тарир ал Шам, групата која делува во Алепо. Во исто време Хамас и Хајат Тарир ал Шам се бореа заедно со ИСИС против силите на Башар ел Асад, Русите и Хезболах во Сирија и воедно беа дел од калифатот. Во исто време, Ердоан е најголемиот подржувач на Хамас од, условно кажано, западните земји и најнепријателски настроен кон Израел.

Значи време е да се одлучите, дали е Ердоган добриот или е лошиот. Дали е за Израел или против Израел. Неможе еднашка да е добар дека ги подржува Палестинците и Хамас, еднаш да е лош дека се бори против Башар ел Асад. Или можда во двата случаи е лош пошто во двата случаи подржува исламисти.

И згора на цела компликација, терористиве ги нападнаа и Курдите кои се најголемите сојузници на западот.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.429
Поени од реакции
35.116
Значи време е да се одлучите, дали е Ердоган добриот или е лошиот. Дали е за Израел или против Израел. Неможе еднашка да е добар дека ги подржува Палестинците и Хамас, еднаш да е лош дека се бори против Башар ел Асад. Или можда во двата случаи е лош пошто во двата случаи подржува исламисти.
Me персираш? Или за некој друг зборуваш, пошто она ниту сум го кажал ниту ми е став.

Настрана што 100% ја промашуваш поентата. За западот овие се „борци за слобода“ а Палестинците се муџи, тоа е лицемерието за кое конкретно се зборува.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Такви неблагодарни кучиња не постојат во универзумот, ви пиша Јамајка како возвратија на гостопримството во Јордан.
Не е само Јордан, да беше само Јордан ќе беше супер. Во Либан ги исчистија христијаните и ја сменија цела демографска структура, па сега христијаните место 60% се 33%, после беа и сеуште се против Асад (иако Сирија одсекогаш била на страната на Палестина) во граѓанската војна во Сирија. И така натака.

Да речеш неблагодарни кучиња е навреда за кучињата, кучињата не се воопшто расипани.

Me персираш? Или за некој друг зборуваш, пошто она ниту сум го кажал ниту ми е став.

Настрана што 100% ја промашуваш поентата. За западот овие се „борци за слобода“ а Палестинците се муџи, тоа е лицемерието за кое конкретно се зборува.
Поентата е лесно да ти се долови, еве ќе ти ја кажам твојата поента:

Израел се лоши, сами си направија терористички напад за да го користат како Касус Бели и да направат етничко чистење. Ердо во моментов е лош, пошто го нападна Башар, а баш беше добар, пошто беше против Израел.

Накратко ме боли стапот кој што е за западот, борец за слобода или муџо. За мене Хамас и Хајат Тарир ал Шам (и сите други кои произлегуваат од Муслимански Браќа да не ги набројувам) се едно те исто, муџи, кои сите до еден треба да се множат со нула.

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.429
Поени од реакции
35.116
^^ Добар/лош, тоа црно бело гледање не е својствено за мене. Ти тука само го пресликуваш и проектираш сопствениот светоглед.
Се разбира може и цитираш такво нешто ако сум кажал (во тој контекст), и да ме демантираш.

Накратко ме боли стапот кој што е за западот, борец за слобода или муџо. За мене Хамас и Хајат Тарир ал Шам (и сите други кои произлегуваат од Муслимански Браќа да не ги набројувам) се едно те исто, муџи, кои сите до еден треба да се множат со нула.
Не би имал некој посебен проблем со тоа „множење“... Со задршка дека според тоа кој колку зијан прави во светот (и нам овде), Евреите Ционистите и посебно еврејската олигархија се барем толку стасани колку муџите за такво множење (а според мене и уште повеќе)... Немам намера да ги мерам на кантар, само кажувам како реално стојат работите. Но ти не си кадарен за објективност кога се зборува за Евреите.

Последно уредено:

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
^^ Добар/лош, тоа црно бело гледање не е својствено за мене. Ти тука само го пресликуваш и проектираш сопствениот светоглед.
Се разбира може и цитираш такво нешто ако сум кажал (во тој контекст), и да ме демантираш.

Не би имал некој посебен проблем со тоа „множење“... Со задршка дека според тоа кој колку зијан прави во светот (и нам овде), Евреите Ционистите и посебно еврејската олигархија се барем толку стасани колку муџите за такво множење (а според мене и уште повеќе)... Немам намера да ги мерам на кантар, само кажувам како реално стојат работите. Но ти не си кадарен за објективност кога се зборува за Евреите.
Ционистите, Еврејската Олигархија, Чифутините... Знаеме веќе дека се тие извор на целото зло во овој свет и во твојот свет реално така стојат работите. И све што е против Евреите е во ред, па макар било и исламистички радикални брадосани главосечачи. Сочувај боже дека е тоа некакво си црно-бело гледање на работите што е уствари несвојствено за тебе.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.429
Поени од реакции
35.116
Ционистите, Еврејската Олигархија, Чифутините... Знаеме веќе дека се тие извор на целото зло во овој свет и во твојот свет реално така стојат работите. И све што е против Евреите е во ред, па макар било и исламистички радикални брадосани главосечачи.
Ова.
...не си кадарен за објективност кога се зборува за Евреите.

И све што е против Евреите е во ред, па макар било и исламистички радикални брадосани главосечачи.
Не реков ништо против Евреите, точно кажав „Ционистите и еврејската олигархија“... Први другарчиња на УЧК и Шќиперија/Косово, процесирај го тоа ако можеш.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.429
Поени од реакции
35.116
Секако ти си кадарен.... вака со ад хоминем упади...
Што кажав ад хоминем жити се?
Не си кадарен за објективност кога се тема Израел и Евреите општо. Прави разлика меѓу факти, и лични напади.

Со Ерменците беше така забеган. Милион докази за обоена револуција игнорираше се додека Пашанјан и компанија не направија апла предавство... Па и тогаш ти требаа недели за да се соочиш со реалноста.

И таму ли ти правев „ад хоминем“ кога ти посочував на реалноста?

Kajgana Shop

На врв Bottom