Сè за опаѓањето на косата - совети и искуства

Coca Cola

Пашламарка
Член од
4 јануари 2009
Мислења
974
Поени од реакции
1.601
Буквално никакви несакани ефекти, освен покачен тестостерон што е плус ;). Јас ги прекинав пред година време пошто немаше никаква разлика и не делуваа.
A napravi panel na hormoni pred da go zemas?

Mnogu razlicni iskustva ima niz netov i reddit i mi e strav da pocnam, a pecen sum..

Член од
10 декември 2017
Мислења
11
Поени од реакции
1
vo aptekava od kaj so zimav finasterid do sea mi vikaat deka nemaat ako znaete vo nekoi drugi apteki kaj bi imalo kazete oti panicam haha
Го зимаш финастерид со рецепта, или без? Ако си рецепта, како до нејзе? Освен уролози други кој препишуваат финастерид и дутастерид?

Член од
4 ноември 2017
Мислења
2.199
Поени од реакции
4.170
Го зимаш финастерид со рецепта, или без? Ако си рецепта, како до нејзе? Освен уролози други кој препишуваат финастерид и дутастерид?
Го даваат и без рецепта, зависи кај начекаш. Еден другар од Зегин во Аеродром го земеше без рецепта, ама ми кажа немало нешто во последно време на неколку место, и во Виола кај Бит Пазар ми има кажано дека земал.

Мене антибиотици во Зегин ми давале без рецепт. Како ти се падне и како работи аптеката. Не треба, али даваат. Во последниве години има некој дефицит кај нас на лекови. Сум купувал за роднини во години, па знам. Полно луѓе за некои лекови одат и во Косово. Катастрофа.

Член од
10 декември 2017
Мислења
11
Поени од реакции
1
Го даваат и без рецепта, зависи кај начекаш. Еден другар од Зегин во Аеродром го земеше без рецепта, ама ми кажа немало нешто во последно време на неколку место, и во Виола кај Бит Пазар ми има кажано дека земал.

Мене антибиотици во Зегин ми давале без рецепт. Како ти се падне и како работи аптеката. Не треба, али даваат. Во последниве години има некој дефицит кај нас на лекови. Сум купувал за роднини во години, па знам. Полно луѓе за некои лекови одат и во Косово. Катастрофа.
Да, но последниве години некако е построго кај нас. Дали во Косово е полабаво?

Triadis

splinter in your mind
Член од
10 јануари 2024
Мислења
44
Поени од реакции
117
A napravi panel na hormoni pred da go zemas?

Mnogu razlicni iskustva ima niz netov i reddit i mi e strav da pocnam, a pecen sum..
Да, сите андрогени хормони освен DHT. Мислам дека беше околу 500ден во државна.

Заеби tressless, тешки лоботоми има таму, постираат транџи и ако идеш контра наративот ќе те банираат. Искуството е различно кај секој, ама генерално има подобрување. Нема од што да се плашиш, поарно сега кога може да се санира отколку после коа ќе иде у пм.

Coca Cola

Пашламарка
Член од
4 јануари 2009
Мислења
974
Поени од реакции
1.601
Да, сите андрогени хормони освен DHT. Мислам дека беше околу 500ден во државна.

Заеби tressless, тешки лоботоми има таму, постираат транџи и ако идеш контра наративот ќе те банираат. Искуството е различно кај секој, ама генерално има подобрување. Нема од што да се плашиш, поарно сега кога може да се санира отколку после коа ќе иде у пм.
wow, 500 e dosta eftino. koj ti dade upat, maticen ili internist / endokrinolog?

da ne imas sliki od before/after?

jas imam probano so saw palmetto eden period ama dobiv mnogu jak dht itch na glavata, mnogu pojacano cesanje i zgolemeno opagjanje. go koristev okolu 2ipol meseca i go prekinav - mi beshe strav. ne dobiv nikakvo podobruvanje.

Triadis

splinter in your mind
Член од
10 јануари 2024
Мислења
44
Поени од реакции
117
wow, 500 e dosta eftino. koj ti dade upat, maticen ili internist / endokrinolog?

da ne imas sliki od before/after?

jas imam probano so saw palmetto eden period ama dobiv mnogu jak dht itch na glavata, mnogu pojacano cesanje i zgolemeno opagjanje. go koristev okolu 2ipol meseca i go prekinav - mi beshe strav. ne dobiv nikakvo podobruvanje.
Аахаха, тоа беше 2018, инаку од матичен упат за ендокринолог. Пробај Реконазол или Vichy DS зелениот за инфламација. Не троши пари на витамини и други глупости, се е маркетинг и copium. Кај мене почна со DHT itch, од тогаш почна дифузно да ми опаѓа косата. Со фин/дут ќе се намали или елиминира тоа.

Член од
4 ноември 2017
Мислења
2.199
Поени од реакции
4.170
Да, но последниве години некако е построго кај нас. Дали во Косово е полабаво?
Кај нас до 2012/2013 можеше се да купиш без рецепт. После зајакнаа, ама и сега даваат се и сешто, зависи кај начекаш. Во Чаир, Бутел, Топанско, тој реон, најверојатно ништо нема да ти бараат. Ти викам, ја сум купувал антибитотици и други лекарства без рецепт. Ме прашале само дали сум користел претходно и за што ми е. Дијазапами, такви ствари, е тоа не знам дали ќе ти дадат. Ама прашав скоро во Зегин за другарот финастерид, и ми рекоа дека би ми дале, ама немаат, веќе подолго време.

За во Косово знам луѓе што оделе да купуваат лекови, ама не финастерид, за хронични болести што беа на дефицит тука, и земале без проблем.

Јас пиев исто saw palmetto едно 8-9 месеци константно, немав нус појави, ама и мене ко да ми предизвика зголемено опаѓање. Немаше никаков позитивен ефект.

Член од
10 декември 2017
Мислења
11
Поени од реакции
1
Кај нас до 2012/2013 можеше се да купиш без рецепт. После зајакнаа, ама и сега даваат се и сешто, зависи кај начекаш. Во Чаир, Бутел, Топанско, тој реон, најверојатно ништо нема да ти бараат. Ти викам, ја сум купувал антибитотици и други лекарства без рецепт. Ме прашале само дали сум користел претходно и за што ми е. Дијазапами, такви ствари, е тоа не знам дали ќе ти дадат. Ама прашав скоро во Зегин за другарот финастерид, и ми рекоа дека би ми дале, ама немаат, веќе подолго време.

За во Косово знам луѓе што оделе да купуваат лекови, ама не финастерид, за хронични болести што беа на дефицит тука, и земале без проблем.
Да, порано без проблем даваат антибиотици, за седативи незнам. За финастерид или аводарт предпоставувам многу од уролозите би се противеле да препишат на некој што е под 50 години. Но, ќе се проба, или последна шанска Чаир/Тетово :)

Пеце

Пелистер-Битола
Член од
16 септември 2009
Мислења
4.341
Поени од реакции
5.370
@Coca Cola и јас го пиев saw palmetto отприлика пола година, ми го препиша доктор, као на прородна база е, не е штетен ништо демек го блокирал тој хормонот и спречувал опаѓање и го одржувал и стимулирал растот на косата.
Ништо немав од то, напротив продолжи со опаѓање, на две контроли му кажвам немам подобрување, упорен е и вика палметото се пиело цел живот и ме убедва на камера дека имам нови влакна (муда од вол), па за на третата контрола на која ојдов малку покасно, да речи дека ситуацијата е влошена.....а јас то му го кажав и претхпдно.....
Така да лек нема, освен трансплантација, се друго е маркетинг и фрлање пари бадијала, ниту шампоми, ниту лосиони разни, терапии, витамини и шо не сум испробал, пари имам даено за ваквк глупости колку за 2-3 трансплантации во Истанбул, не знам чоек дали има повеќе нешто пробано од мене....
Џабе е се, ако почни да опаѓа толку е, радвајте се дури не опаѓа, ако почни се знај накај кој стадиум оди....
На толку пробвања од се и сешто, остана уште крзно од тигар да си клам

Член од
10 февруари 2012
Мислења
19
Поени од реакции
4
@Coca Cola и јас го пиев saw palmetto отприлика пола година, ми го препиша доктор, као на прородна база е, не е штетен ништо демек го блокирал тој хормонот и спречувал опаѓање и го одржувал и стимулирал растот на косата.
Ништо немав од то, напротив продолжи со опаѓање, на две контроли му кажвам немам подобрување, упорен е и вика палметото се пиело цел живот и ме убедва на камера дека имам нови влакна (муда од вол), па за на третата контрола на која ојдов малку покасно, да речи дека ситуацијата е влошена.....а јас то му го кажав и претхпдно.....
Така да лек нема, освен трансплантација, се друго е маркетинг и фрлање пари бадијала, ниту шампоми, ниту лосиони разни, терапии, витамини и шо не сум испробал, пари имам даено за ваквк глупости колку за 2-3 трансплантации во Истанбул, не знам чоек дали има повеќе нешто пробано од мене....
Џабе е се, ако почни да опаѓа толку е, радвајте се дури не опаѓа, ако почни се знај накај кој стадиум оди....
На толку пробвања од се и сешто, остана уште крзно од тигар да си клам
Saw palmetto ne e efektiven samo poradi slabiot afinitet kon blokiranje na konverzijata vo DHT. Iskreno, verojatno poefektiven e kaj zeni. Mazi imaat znacitelno po agresivna konverzija vo androgeniot DHT. Finasteridot ke blokira megju 50 i 70 procenti od konverzijata, so kratok poluzivot. Dutasteridot 90%, so dolg poluzivot. Bilo koj od ovie dva blokatori se zemaat zaedno so minoxidil (stimulator, dostapen kako namenski sprej ili tableta). Najmokjna kombinacija e minoksidil tableti (najcesto 2.5mg ednas dnevno ili 2.5x2 za znacitelno podobri rezultati).

Bilo kakva transplantacija ke bide trajna samo ako se potpreme na vakvi blokatori, inaku androgeniot hormon ke si ja zeme i presadenata kosa, poradi prisustvoto na DHT vo skalpot.

RU58841 (eksperimentalna opcija) e lokalen antiandrogen koj se nanesuva na skalpot. Farmacevtski ne e dostapen i ponatamosni istrazuvanja se prekinati. Idejata e deka bi imal minimalen sistemski efekt i pomalku kontraefekti. Dostapen na "siviot" pazar.

Edinstvena opcija kade dutasterid + oralen minoksidil ne bi bile uspesni vo sprecuvanje kosopast i izrasnuvanje novi vlakna e ako kosopasta ima drug pricinitel. Alopecia areata, incognita i slicni se tretiraat so steroidni kremi/samponi/masti kako betametazon ili klobetazol.

P.s. oralen minoksidil e kontrolirano lekarstvo za hipertenzija i ne se konzumira proizvolno, a nikako vo slucaj na istorija so kardiovaskularni problemi.

Coca Cola

Пашламарка
Член од
4 јануари 2009
Мислења
974
Поени од реакции
1.601
Bilo kakva transplantacija ke bide trajna samo ako se potpreme na vakvi blokatori, inaku androgeniot hormon ke si ja zeme i presadenata kosa, poradi prisustvoto na DHT vo skalpot.
nema vrska, do folikulite e. ako transplatiranata kosa e od pozadi kade shto folikulite ne se senzitivni na dht togas nema da padnat nikogas. ama loso ako prodolzi da ti se povlekuva kosata, togas ke bides kako iskubana kokoska i zatoa mora dht bloker.

od ru lugeto imaat strasni negativni efekti po internetov pa ja ne bi eksperimentiral.

da, za zal seuste nema lek.

Член од
4 ноември 2017
Мислења
2.199
Поени од реакции
4.170
Edinstvena opcija kade dutasterid + oralen minoksidil ne bi bile uspesni vo sprecuvanje kosopast i izrasnuvanje novi vlakna e ako kosopasta ima drug pricinitel. Alopecia areata, incognita i slicni se tretiraat so steroidni kremi/samponi/masti kako betametazon ili klobetazol
Нема везе, ги читам овие работи од 2005, и сум гледал многу форуми, од 2005 до 2012 некаде. За некои луѓе, едноставно нема чаре, џабе и дутастерид е се. Фоликулите им се преосетливи и само нешто може да успори, дали и тоа. Кај други, само финастерид им ја враќа косата од мртвите. Се е индивидуално. Ама скоро кај никој резултатите не се вечни, си прогесира паѓањето, скоро секогаш, само споро. Затоа имаш луѓе како Роби Вилијамс и Џо Роган, кои и по 2-3 трансплатации, и пиење апчиња, глупости ставање, на крај ги бричат главите. Имаше некое истражување пред некоја година дека наводно 60% од луѓе со трансплатации, на крај ги бричат главите. Нема лек. Се е само крпење до неизбежното ако ти се ептен осетливи фоликулите. Има и луѓе кои природно имаат многу ниски дози на ДХТ, па пак им паѓа косата од други андрогени.

Иако, вреди да се каже дека сум видел и феноменални трансплатации, ама тоа и зависи која природна дебелина на влакно ја имаш, под кои агол ти излегува, дали е виткано нешто или право, која боја, и сл. Сите овие работи се битни да се постигне добар визуелен ефект на густина, зошто со трансплатација, нема да ја имаш ни пола од природната густина што си ја имал како тинејџер на било кое место. Ама за добар визулен ефект, и со толку може добро да изгледа.

Миноксидил, само тоа, на почеток обично дава резултати, аме не се одржливи, и он само го маскира проблемот, го продолжува животниот циклус на влакното, ама хормоналниот проблем не го решава. И на крај тој тебе ќе те реши. Јас сум користел миноксидил во многу високи дози повеќе од 13 години, во ретроспеткива, џабе сум се замарал.

Член од
12 ноември 2024
Мислења
4
Поени од реакции
0
Планира ли некој трансплатација на коса наскоро.Прочитав некаде дека трансплатација на коса со матични клетки спречува опаѓање на непресадената коса.Има ли некој искуство со ова?
Какво е искуството со пресадување на коса во Ватанмед клиниката во Скопје?

Член од
4 ноември 2017
Мислења
2.199
Поени од реакции
4.170
Какво е искуството со пресадување на коса во Ватанмед клиниката во Скопје?
Двајца другари пресадуваа тука. Двајцата беа со дифузно паѓање, и скоро ќелави скроз, ги бричеа главите. На двајцата им пресадија наводно над 5,000 графтови пред скоро 2 години. Тоа, 5,000 е многу. Во Америка пример, не одат повеќе од 2,500 од сесија најчесто, за да видат што ќе се деси, да не те потрошат многу, зошто идеално секој човек има 9,000/10,000 макс пред позади да делува искубено. Првично беа задоволни и двајцата. И кај двајцата напред им е пресадена, а позади се ќелави, затоа им рекоа мора на втора да дојдат.

Едниот се врати на бричење глава или на кец пошто ретка му е косата, по една година. А и подобро изгледа со бричена глава. Вториот е задоволен, и со гел ја носи нешто подолга. Со оглед дека он имаше нешто ситно на средина, ќе му се проречи малку со години, ама кај него резултатот не е лош. За тие пари, прифатлив е. Кај двајцата ако знаеш да гледаш одма ќе приметиш дека имаат пресадувано, зошто линијата напред не е вешто направена. Таму, треба да си малку уметник да знаеш краевите како да ги врзеш.

Ни на двајцата не им е дадена терапија (финастерид) за појачување и одржување на резултатите, што не е случај со еден познаник кој во Турција правеш, него му дале.

Кога гледаш слики од резултати, запамти дека они напред највеќе ставаат, ама на средина на скалпот и позади, обично е штура косата таму. Слика и лаже. Најдобро се гледа на дневна светлина во живо да процениш што точно гледаш. Исто, ќе ти треба година за да видиш што си добил. Ако одиш, пази да не ти ја спуштат надоле. Подобро е да имаш нешто залистоци, зошто неќеш на 60 години да си со рамна коса многу напред, ќе делува многу неприродно.

Ако добро изгледаш со бричена глава, и можеш психолошки да издржиш да си без коса, бричи и пичи. Чим ја избричиш, си завршил со тоа, пробуваш да се помириш, и продолжуваш со животот, зошто никој кур не го заболе дали ти имаш коса или не. Тоа е твоја преокупација.

Почнеш да се замараш со овие работи, знај дека со една нема да завршиш работа за цел живот. Кој знае кај им е крајот. На нет сум сретнал многу луѓе со 7-8 трансплатации и пак не се задоволни. Ама знам и некои случаии кај што некој ептен завршил работа со 1-2. Се е до човекот. Еве ти го и овој Американски ТВ водител со 9та - https://youtu.be/RytntIH8tEQ

Kajgana Shop

На врв Bottom