Ресторани - генерална дискусија

Член од
23 ноември 2011
Мислења
1.670
Поени од реакции
4.361
Ова како од Хром крофните. Ми текнува кога тргна работата пред 15 години, се палеше народ масовно купуваше. Крофните (тестото) им беа просечни, мислам исти се продаваат празни по маркетиве, сам да си ги полниш со каков сакаш фил. Тоа што продаваше беше цената, 10-12 денари, и ќе ги наџвркаа со 50-60 грама евтин еурокрем од 10кг кофа. И, ете, сега се household name.
Има повеќе од 15 години сигурно. Многу луѓе ја промашуваат поентата за тоа како они се пробија. Тоа во Хром не ни беше ресторан/пекара, туку едноставно кујна со печки каде тетките спремаа јадења преку ноќ за (мислам дека, можеби грешам) основни училишта сабајлето. Они преку ден не работеа, не ни фигурирале како услужен објект, па претпоставувам дека и го прекршуваа законот што воопшто продаваа од храната.
Муабетот е дека локални деца кои седеле у маало на клупи до касно едноставно си дошле и си побарале да си купат крофни, па со тек на време почнаа ај за 10 денара наполни ми ја, ај за 20 мене и така. Полека почна да се шири муабетот по локалните маала, дека во Хром во 3 сабајле можеш да си купиш тазе топло јадење, па одевме не толку по крофни колку по соленки, ѓевреци и посебно переците. Финтата беше не дека се посебно повкусни од други места, туку дека секое тесто тазе извадено од печка е нормално многу повкусно за јадење него ли сабајле да го купуваш во продавница, плус што беше единствено место каде можеш да јадеш во ниедно време.
Сега, откако се преселија во Влае и официјално функционираат како пекара со нормално работно време нема никава логика никој да го поминува пола град за да јаде таму. Обична пекара, како и секоја друга во Скопјево.
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.288
Поени од реакции
43.055
Има повеќе од 15 години сигурно. Многу луѓе ја промашуваат поентата за тоа како они се пробија. Тоа во Хром не ни беше ресторан/пекара, туку едноставно кујна со печки каде тетките спремаа јадења преку ноќ за (мислам дека, можеби грешам) основни училишта сабајлето. Они преку ден не работеа, не ни фигурирале како услужен објект, па претпоставувам дека и го прекршуваа законот што воопшто продаваа од храната.
Муабетот е дека локални деца кои седеле у маало на клупи до касно едноставно си дошле и си побарале да си купат крофни, па со тек на време почнаа ај за 10 денара наполни ми ја, ај за 20 мене и така. Полека почна да се шири муабетот по локалните маала, дека во Хром во 3 сабајле можеш да си купиш тазе топло јадење, па одевме не толку по крофни колку по соленки, ѓевреци и посебно переците. Финтата беше не дека се посебно повкусни од други места, туку дека секое тесто тазе извадено од печка е нормално многу повкусно за јадење него ли сабајле да го купуваш во продавница, плус што беше единствено место каде можеш да јадеш во ниедно време.
Сега, откако се преселија во Влае и официјално функционираат како пекара со нормално работно време нема никава логика никој да го поминува пола град за да јаде таму. Обична пекара, како и секоја друга во Скопјево.
Не работи уште старата локација?
 
Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.547
Поени од реакции
29.136
Има повеќе од 15 години сигурно. Многу луѓе ја промашуваат поентата за тоа како они се пробија. Тоа во Хром не ни беше ресторан/пекара, туку едноставно кујна со печки каде тетките спремаа јадења преку ноќ за (мислам дека, можеби грешам) основни училишта сабајлето. Они преку ден не работеа, не ни фигурирале како услужен објект, па претпоставувам дека и го прекршуваа законот што воопшто продаваа од храната.
Муабетот е дека локални деца кои седеле у маало на клупи до касно едноставно си дошле и си побарале да си купат крофни, па со тек на време почнаа ај за 10 денара наполни ми ја, ај за 20 мене и така. Полека почна да се шири муабетот по локалните маала, дека во Хром во 3 сабајле можеш да си купиш тазе топло јадење, па одевме не толку по крофни колку по соленки, ѓевреци и посебно переците. Финтата беше не дека се посебно повкусни од други места, туку дека секое тесто тазе извадено од печка е нормално многу повкусно за јадење него ли сабајле да го купуваш во продавница, плус што беше единствено место каде можеш да јадеш во ниедно време.
Сега, откако се преселија во Влае и официјално функционираат како пекара со нормално работно време нема никава логика никој да го поминува пола град за да јаде таму. Обична пекара, како и секоја друга во Скопјево.
Не е точна приказнава, никогаш не спремале јадења за училишта. Се пробија баш ради тоа, затоа што надуван, напиен, досадно ти е у маало на клупи, идеш кај нив и зимаш свежо топло пециво. Крофните им беа од 10 денари, па 11,12,15 итн се до 25. Повеќето муштерии ги изгубија баш ради тоа што сега работат денски, а навечер не. Затворени пици ко во кифла продаваа и имаа добри переци, крофните никогаш не ги сакав, преблаги беа.
 

AAbrat

*******
Член од
28 октомври 2015
Мислења
740
Поени од реакции
1.694
Кога веќе сме кај овие "ноќни" пекари дали некој памти пекара Мајче или Кај Мајче. Не беше класична пекара ко шо паметам истиот принцип кујна со печки и тетки што те служат. Се наоѓаше околу соборна некаде, мислам ноќниот клуб ,,Балет" кај што е сега. Ова зборувам за пред 12/13 години. Во 2-3 сабајле тазе пецива за сите пробисвети :D
 
Член од
17 јануари 2019
Мислења
3.456
Поени од реакции
7.761
Се гледав пак ова палачинките, како сеа да фатам тесто од пица и да почнам да фрлам пршути, салами, кулен, сланина, ајдамер, пармезан, овчи кашкавал, да го превртам тестото од горе да истурам 5 вида кечап, да наросам пармезан и уште две кила мортадела да наредам, и една плескавица...

Ова е солен еквивалент на палачинките...
 
Член од
8 мај 2013
Мислења
11.887
Поени од реакции
36.946
Тестото се разбира секад е дебело и тегаво. Едвај се сече, го џвакаш ко да е мастика и после имаш цигла во стомак.
 
Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.420
Поени од реакции
23.281
Муабетиве за јадење пецива по полноќ ме потсетија на школските години кога одевме кај курвите (Кисела Вода). Не знам зошто го викаа тоа место така знам само дека има друго име, работеа две сестри и брат па можам да претпоставам зошто. Братот многу се лутеше на тоа име, еднаш наслуша муштерија како на телефон кажува дека е кај курвите и го истепа. Интересно баш минатата недела барав на гуглс мапс нешто и ми излезе местото.

viber_image_2024-11-22_12-29-34-240 к.png

Пецивата беа одлични иако можеби носталгијата во мене го кажува тоа.
 
Член од
9 октомври 2022
Мислења
2.795
Поени од реакции
8.209
Кога веќе сме кај овие "ноќни" пекари дали некој памти пекара Мајче или Кај Мајче. Не беше класична пекара ко шо паметам истиот принцип кујна со печки и тетки што те служат. Се наоѓаше околу соборна некаде, мислам ноќниот клуб ,,Балет" кај што е сега. Ова зборувам за пред 12/13 години. Во 2-3 сабајле тазе пецива за сите пробисвети :D
На зденка маслинка мислиш? Убиен од Балет, на зденка маслинка. И јазикот изгорен и три дена шупакот бетон хала.
Муабетиве за јадење пецива по полноќ ме потсетија на школските години кога одевме кај курвите (Кисела Вода). Не знам зошто го викаа тоа место така знам само дека има друго име, работеа две сестри и брат па можам да претпоставам зошто. Братот многу се лутеше на тоа име, еднаш наслуша муштерија како на телефон кажува дека е кај курвите и го истепа. Интересно баш минатата недела барав на гуглс мапс нешто и ми излезе местото.

Прегледај го приврзокот 436727

Пецивата беа одлични иако можеби носталгијата во мене го кажува тоа.
Ова беше по скалите надоле?
 
Член од
22 декември 2011
Мислења
2.364
Поени од реакции
5.493
Курвите, Дезо, бурек од Буцко, Ла Делишес, крофните од Хром, рскавци од Вили, се ти беше убаво после толку пиво.

Кажете други кој беа така за против мамурлак.
 
Член од
9 октомври 2022
Мислења
2.795
Поени од реакции
8.209
Курвите, Дезо, бурек од Буцко, Ла Делишес, крофните од Хром, рскавци од Вили, се ти беше убаво после толку пиво.

Кажете други кој беа така за против мамурлак.
Сме иделе у тобакото карши Гинекологија на Водњанска. Тој имаше печка надвор извадена и топлеше сендвичи. Имаше со кулен, шунка такви а можеше да купиш кечап и мајонез у кесичка.
РАФ донер на почеток на Јаја Паша додека немаше донери нигде низ град.
Фурна Козле додека работеше до ниедно време. Од летно диско кога ќе искочиш оние со приколката што беа стационирани карши Луна Парк.

Кај Гиланац у Вили кај Холидеј Ин, му фрлаш од гурманската на кучето, бега од месото до Нова Железничка. Гнасотии. Па чекаш само некој алчен да почне да извољева стај ми од стај ми од она за исти пари, и тогаш почна таа заебанцијата “и чоколаден прелив стај му се да му ебам!”.

Генерално какви гнасни работи имаме јадено навечер, можеме у Индија и без вакцини.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom