Телеком ADSL и OPTIC интернет - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

• Креатор на темата vmx
  • Време на започнување

dantemkd

demon hunter
Член од
5 јануари 2013
Мислења
10.368
Поени од реакции
9.558
Mislam deka 4G internetot e mnogu podobar od ADSL zatoa kade sto nema optika treba da nudat internet preku 4G mreza
Друже мешаш брзина и стабилност, 4г е побрз али никад нема да е постабилен од жична врска.

Член од
9 јануари 2021
Мислења
956
Поени од реакции
974
Друже мешаш брзина и стабилност, 4г е побрз али никад нема да е постабилен од жична врска.
4G е одлична замена за ADSL, особено на места каде што почнува да откажува бакарот. Јас би препорачувам кој сака за побрз интернет, а не толку стабилен да си земи, еве колега мој зел некни таков интернет и ми се пофали дека му терал интернетот.

Член од
27 декември 2008
Мислења
1.617
Поени од реакции
769
АDSL е.
Кај мене е проблемот што и сигналот во цел стан се менува зависно од тоа каде се наоѓаш, дали дневна или во некоја соба.

Кога прв пат местеа интернет пред не знам колку години го наместија рутерот и телефонската линија во моја соба и така остана. Знам го носеа кабелот некако за да стигне и до дневна. Еднаш пробував дали може рутерот барем да го преместам во дневна ама нешто не ми успеа и го вратив.

Можеби дека сум стара зграда и јас сум најгоре на доградба.
двете жици кои влегуваат во рутерот ќе треба да ги продолжиш со дополнителен кабел и да ги однесеш до посакуваната локација не е толку голема филозофија за ова ти треба скалпер клешти и изолир од алат како и кебел ова ти го зборам за партизански начин да го направиш сам и да функционира друг начин е имаш кабли веќе со вградени конектори од двете страни и да го уштекаш во постоечкиот кабел доколку тој е поставен во дозна со штекер ако не ќе си земеш адаптерче и ќе го уштекаш доводниот кабел и потоа новиот.Трета опција е некој кој има клешти за поставување на конектори просто кажано некој другар кој се мафта со мрежи да ти помогне да беше од Скопје јас ке ти помогнев да го средиме ни чинам дека си од Струга тој регион ако не се лажам .И секогаш бежично дава послаби резултати од кабел кабел си е кабел ,и повторно појди во телком можеби има можност за ВДСЛ да ти постават

dantemkd

demon hunter
Член од
5 јануари 2013
Мислења
10.368
Поени од реакции
9.558
4G е одлична замена за ADSL, особено на места каде што почнува да откажува бакарот. Јас би препорачувам кој сака за побрз интернет, а не толку стабилен да си земи, еве колега мој зел некни таков интернет и ми се пофали дека му терал интернетот.
Имав искуство со нестабилен интернет никому не би препорачал.
Иначе ако е некој у центар на градот ќе му функционира 4г, ако е у некоја рурална средина одалечена од градот не добива стабилност ич.

Член од
16 март 2019
Мислења
3.320
Поени од реакции
5.382
Muabetot e e deka 4G internetot e pobrz za razlika od ADSL i zatoa kade sto nema opticki internet treba Telekom da ponudi alternative za korisnicite so 4G internet kako sto nudi A1 so Combo Box-ot

Vo red no korisnicite neka inaat izbor koj nema opticki internet a saka pogolema brzina togas 4G internet a ne ADSL zatoa Telekom treba da ima takva moznost so 4G internet

Член од
21 ноември 2011
Мислења
1.478
Поени од реакции
824
Во ептен специфични услови телеком даваат 4г рутер, порано беше Хуавеи денес незнам. Даваа 4г рутер кога интернетот (адсл) беше послаб и служеше како појачување на линијата (брзината)

dantemkd

demon hunter
Член од
5 јануари 2013
Мислења
10.368
Поени од реакции
9.558
Muabetot e e deka 4G internetot e pobrz za razlika od ADSL i zatoa kade sto nema opticki internet treba Telekom da ponudi alternative za korisnicite so 4G internet kako sto nudi A1 so Combo Box-ot

Vo red no korisnicite neka inaat izbor koj nema opticki internet a saka pogolema brzina togas 4G internet a ne ADSL zatoa Telekom treba da ima takva moznost so 4G internet
Мислам дека мене ми поудиа 4г врска кога станав корисник на телеком али муабетот заврши кога почнав да се распрашивам за стабилност.
Како што реков погоре ако си блиску до центарот на град и немаш проблем со стабилност 4г, но ако ти треба стабилна врска ВДСЛ е боље.
4 години користев АДСЛ после тоа 3 години сум на ВДСЛ само ако ми доведат оптика би сменил.

Член од
22 јули 2015
Мислења
454
Поени од реакции
206
Kај мене нема можност за побрз интернeт.Моментслно имам адсл со максимум 14mbps кога не користам тв.За ВДСЛ нема можност 1.3км од централа сум оддалечен oптика нема.Од А1 само Combo box можи немам баш избор.

Член од
21 ноември 2011
Мислења
1.478
Поени од реакции
824
Kај мене нема можност за побрз интернeт.Моментслно имам адсл со максимум 14mbps кога не користам тв.За ВДСЛ нема можност 1.3км од централа сум оддалечен oптика нема.Од А1 само Combo box можи немам баш избор.
Технички може вдсл иако си малце вон граница ама телеком ќе се вади на тоа дека си далеку и ќе те одбие.
Што би рекле во телеком: Нема Теничка можност.
Јас сум одалечен 800-900м од пошта и одвај добив вдсл (3 месеци по шалтери, пријатели, чат на телеком, маила и што све не)

Член од
9 јануари 2021
Мислења
956
Поени од реакции
974
Технички може вдсл иако си малце вон граница ама телеком ќе се вади на тоа дека си далеку и ќе те одбие.
Што би рекле во телеком: Нема Теничка можност.
Јас сум одалечен 800-900м од пошта и одвај добив вдсл (3 месеци по шалтери, пријатели, чат на телеком, маила и што све не)
Освен ADSL/ VDSL, може слободно да се потпиши договор и за на 4G интернет само како информација да имате, Телеком ја прошири својата 4G мрежа низ државата, па би требало да нема никој проблем.
VDSL технологијата е достапна на локации каде што има техничка можност за користење на услугата, а каде што нема се користи ADSL/4G/Hybrid.

Член од
22 јули 2015
Мислења
454
Поени од реакции
206
Освен ADSL/ VDSL, може слободно да се потпиши договор и за на 4G интернет само како информација да имате, Телеком ја прошири својата 4G мрежа низ државата, па би требало да нема никој проблем.
VDSL технологијата е достапна на локации каде што има техничка можност за користење на услугата, а каде што нема се користи ADSL/4G/Hybrid.
Иста брзина би имал и преку 4G/Hybrid?

Член од
21 ноември 2011
Мислења
1.478
Поени од реакции
824
Проблем е што официјално не нудат 4г телеком како што нуди а1 со комбо боксот. А 4г рутер даваат телеком како појачање на адсл линијата т.е е комбинација на брзина

Член од
24 октомври 2021
Мислења
1.115
Поени од реакции
760
moze internet fiksen na 4G, brzinata e 15/1, dodeka A1 nudi 100/10 Combo Box paket
Автоматски споено мислење:

zosto uste imate adsl so brzina pod 10??? zosto??? pa vo najlos slucaj A1 Combo ke izvadi 30/5 brzina na 4G, bilo kade niz zemjava.

dantemkd

demon hunter
Член од
5 јануари 2013
Мислења
10.368
Поени од реакции
9.558
moze internet fiksen na 4G, brzinata e 15/1, dodeka A1 nudi 100/10 Combo Box paket
Автоматски споено мислење:

zosto uste imate adsl so brzina pod 10??? zosto??? pa vo najlos slucaj A1 Combo ke izvadi 30/5 brzina na 4G, bilo kade niz zemjava.
Друже 5 пати напишавме погоре дека не е стабилен 4г.
На комшија му активираа ВДСЛ а1, зато што 4г мрежата е нестабилна.

Kajgana Shop

На врв Bottom