Дежурна Ординација! #2

Член од
30 октомври 2022
Мислења
461
Поени од реакции
1.290
Еден познаник мој имаше гастрит со големи тегоби, но самиот си беше крив, не внимаваше на исхрана, јадеше многу луто...оддамна го немам видено, но знам дека се излечил од живи полжави......секој ден ке голтнеше по еден до два полжава.
Пробај.
Ризично

Член од
27 ноември 2024
Мислења
4
Поени од реакции
0
Би сакал да поставам прашање соодветно на дадената тема.
Повеќе од две недели ме измачува болка во грлото, проследена со температура од 37 степени, затнатост и течење на нос, како и омалаксаност.
Антибиотици самиот си купив, 5 дена Зинат, 7 дена Доксициклин и без резултат.
Со батерија пред огледало гледам четири бели точки во грлото, поточно како залепени со крајниците што ми наликува на гној. Лоцирани се на или попрецизно околу мојот лев крајник, откаде и потекнува болката. Левата страна на грлото најмногу ме боли.
Бев кај матичната, ми препиша Амоксиклав додека за гнојот не коментираше.
Совет некој би дошол добро. За брис не ми кажувајте, можеби требаше но времето измина.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.691
Поени од реакции
42.281
Пиј го амоксиклавот, доксицилин не е баш за тоа. Тој е повеќе за бактериски инфекции по тело. Иначе земи шуруп Мукоплант од тегавец, многу е добар.

Член од
22 ноември 2018
Мислења
324
Поени од реакции
622
Антибиотици самиот си купив
Антибиотици на своја рака мислам дека не се дозволени како успеа да ги земеш?
шуруп Мукоплант од тегавец
Сируп од тегавец се пие за друго нешто, не баш за ваква ситуација.
Еден краток совет може да дадеме да си ја слушаш матичната докторка.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.691
Поени од реакции
42.281

Сируп од тегавец се пие за друго нешто, не баш за ваква ситуација.
Еден краток совет може да дадеме да си ја слушаш матичната докторка.
За што се пие?

Член од
28 ноември 2022
Мислења
380
Поени од реакции
647
Би сакал да поставам прашање соодветно на дадената тема.
Повеќе од две недели ме измачува болка во грлото, проследена со температура од 37 степени, затнатост и течење на нос, како и омалаксаност.
Антибиотици самиот си купив, 5 дена Зинат, 7 дена Доксициклин и без резултат.
Со батерија пред огледало гледам четири бели точки во грлото, поточно како залепени со крајниците што ми наликува на гној. Лоцирани се на или попрецизно околу мојот лев крајник, откаде и потекнува болката. Левата страна на грлото најмногу ме боли.
Бев кај матичната, ми препиша Амоксиклав додека за гнојот не коментираше.
Совет некој би дошол добро. За брис не ми кажувајте, можеби требаше но времето измина.
Streptokokno grlo, ,,osnovi vo medicinata,,. Penicilinski antibiotik za tebe //neka e Amoxiclav kako ,,prva linija,,//.
Gnojna angina mozebi //i bez pokacena temp// ili stanuva zbor za ,,kamencinja,, //mislam na ,,belite tocki,,//.
Za bris ,,ajde ke molcam,,.

Ajde ,,narodski,, //ne medicinski// ke opisam za da me razberes.
Jas ,,po stara skola,, tie ,,kesicki,, //dokolku se gnojni i ,,sozreani,,// ke ti gi ,,skinam,,. Ubavo kje se izdrenira i tolku ke bide ,,od makata,, //so antibiotska Th prodolzuvas sekako//. Sam da experimentiras ,,ne znam,, kolku e pametno t.e. do kolku si ,,vichen da se srabotis,, //iako ,,ne e nekoja filozofija,,//.

Ako ,,si raspolozen,, nekolku ,,stapcinja,, za zemanje bris vo raka //imas vo apteka//, natopeno vo betadine spremno vo edna raka. Baterija vo drugata raka i pred ogledalo //kako sto se ,,pregleduvas,,//. Dopri ,,stranicno,, so ,,pamucniot del,, NEZNO na edna od ,,kjesickite,, i ,,butkaj prema centar,, , ako se skine super! Neka istece ,,se vo grlo,,.
Potoa ,,obraboti,, gi i ostanatite. Iscisti se! No samo dokolku ,,rabotata odi lesno,, bez ,,golem potisok,, //pazi da ne povratis!// za da ,,ne se povredis,,.
Potoa gargara so ,,mlaka solena voda,, nekolku pati dnevno. Pred spienje gargara so caj od zalfija.
Bez primena na bilo kakvi alkoholni plaknenja i spreevi za grlo //alkohol 0%// po ,,intervencijata,,.

Ako ,,ne ti odi rabotata,, javi se na ORL i ke te sredat. Samo po sebe, vklucitelno i Amoxiclav-ot sto go primas sega, po ,,izminati 15 dena,, macno i sporo ke ti odi procesot na lekuvanje.

Последно уредено:
Член од
27 ноември 2024
Мислења
4
Поени од реакции
0
Streptokokno grlo, ,,osnovi vo medicinata,,. Penicilinski antibiotik za tebe //neka e Amoxiclav kako ,,prva linija,,//.
Gnojna angina mozebi //i bez pokacena temp// ili stanuva zbor za ,,kamencinja,, //mislam na ,,belite tocki,,//.
Za bris ,,ajde ke molcam,,.

Ajde ,,narodski,, //ne medicinski// ke opisam za da me razberes.
Jas ,,po stara skola,, tie ,,kesicki,, //dokolku se gnojni i ,,sozreani,,// ke ti gi ,,skinam,,. Ubavo kje se izdrenira i tolku ke bide ,,od makata,, //so antibiotska Th prodolzuvas sekako//. Sam da experimentiras ,,ne znam,, kolku e pametno t.e. do kolku si ,,vichen da se srabotis,, //iako ,,ne e nekoja filozofija,,//.

Ako ,,si raspolozen,, nekolku ,,stapcinja,, za zemanje bris vo raka //imas vo apteka//, natopeno vo betadine spremno vo edna raka. Baterija vo drugata raka i pred ogledalo //kako sto se ,,pregleduvas,,//. Dopri ,,stranicno,, so ,,pamucniot del,, NEZNO na edna od ,,kjesickite,, i ,,butkaj prema centar,, , ako se skine super! Neka istece ,,se vo grlo,,.
Potoa ,,obraboti,, gi i ostanatite. Iscisti se! No samo dokolku ,,rabotata odi lesno,, bez ,,golem potisok,, //pazi da ne povratis!// za da ,,ne se povredis,,.
Potoa gargara so ,,mlaka solena voda,, nekolku pati dnevno. Pred spienje gargara so caj od zalfija.
Bez primena na bilo kakvi alkoholni plaknenja i spreevi za grlo //alkohol 0%// po ,,intervencijata,,.

Ako ,,ne ti odi rabotata,, javi se na ORL i ke te sredat. Samo po sebe, vklucitelno i Amoxiclav-ot sto go primas sega, po ,,izminati 15 dena,, macno i sporo ke ti odi procesot na lekuvanje.
Сега приватно бев на специјалист само што влегов во кола. Докторката со игла ми ги дупна гноевите. Ангина била, се друго ми кажа докторката ко што си ми напишал и ти за сеа отпосле ова што ми го правеа. Само Панцеф ми препиша за да продолжам. Сега боли малку поише или дргачие, изгледа од што е чепкано али валда ќе пројде. Фала во секој случај.
Па антибиотик во секоја втора аптека даваат, највише во маалскиве. Зборувам за СК, незнам како е по другиве градови валда исто.

Член од
28 ноември 2022
Мислења
380
Поени од реакции
647
Сега приватно бев на специјалист само што влегов во кола. Докторката со игла ми ги дупна гноевите. Ангина била, се друго ми кажа докторката ко што си ми напишал и ти за сеа отпосле ова што ми го правеа. Само Панцеф ми препиша за да продолжам. Сега боли малку поише или дргачие, изгледа од што е чепкано али валда ќе пројде. Фала во секој случај.

Па антибиотик во секоја втора аптека даваат, највише во маалскиве. Зборувам за СК, незнам како е по другиве градови валда исто.
Bravo za tebe i bravo za spec. koj ,,te sredil,, na pravilen nacin. Posle ova, smetaj ,,deka si ozdraven,,.
Pancef, imalo ,,dobra pricina,, siguren sum. Primaj go redovno so probiotik //veruvam deka ti e veke kazano//.
Ne zaboravaj na gargara so ,,mlaka solena voda,, vo tekot na denot nekolku pati i pred spienje ,,kako posledno vo usta,, gargara so zalfija. Ke ti ,,olesni,,.
Bolkata t.e. poveke nelagodnosta koja sega ,,ja custvuvas,, e normalna po ,,intervencijata,, , ke se smiri do utre.
Sovet: promeni go maticniot lekar ,,koj gleda t.e. ne gleda angina,, vednas po ozdravuvanjeto.
So lesno i sekoe dobro.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.515
Поени од реакции
37.353
проследена со температура од 37 степени,
...37 С, не значи покачена телесна температура, туку нормална телесна температура и токму тој факт ни дава сомнеж дека се работи за вирусна инфекција, па антибиотиците не помагаат, бактериска инфекција е брза инфекција за 24 ч дига над 38 С температура телото брзо реагира, а не две недели да „те мачи“,
Лоцирани се на или попрецизно околу мојот лев крајник, откаде и потекнува болката. Левата страна на грлото најмногу ме боли.
...локација на инфекција ги зафаќа и двете страни, нема тука лево боли и зафатено!
бели точки во грлото, поточно како залепени со крајниците што ми наликува на гној.
...сигурен си дека бели точки се гној? што ако се камчиња? и твоето течење и затност на носот не е поврзано со болката на грлото? што ако тоа е едно, а грлото е друго, независно еден од друг како симптоми препознатливи, ама може не е тоа тоа?

Screenshot 11-28-2024 23.43.56.png 1200px-Pos_strep.JPG
... лево камчиња....................десно гнојно грло од стафи инфекција

...секогаш сум грдото црно пајче меѓу другите (не ме критикувај стерн :)) тоа што нема покачена телесна температура над 38 С , а со такви „гнојави“ крајници не ми држи баш вода, па уште две недели да тера, па тие испиени антибиотици да не делуваат ич макар и како несоодветна група за стафи инфекција, не знам ...дискутабилно!

... кашлицата е природен рефлекс со кој нашето тело се труди да ги отстрани надразнувачите, па и патогените навлезени од горните (грлото) до долните (белите дробови) дишни патишта, со што го штити нашето тело и го заздравува, со што терминолошки вистинските ,,Антитусици" веќе не се применуваат како што се фолкодин, носкапин кои делуваат на поинаков начин од спомнатите билни сирупи.

...секогаш, народски кажано ,,шлаемот" е проблемот што се создава при инфекции на дишни патишта, а тоа всушност е одбранбена реакција на телото да го опколи патогенот да не се шири и некако да го исфрли- тоа е шлаемот кој зависно индивидуално се оформува веќе втор, трет, четврти ден и телото се труди прво да го ,,откачи" од плуќата и со кашлање и искашлување да го исфрли надвор.

... таквото често пробување на телото да го исфрли патогенот опколен со нашиот шлаем доаѓа често кашлање и до иритација на слузокожата најлесто и при менување на телото лево, десно во легната состојба (навечер при спиење), па тие што малку се ,,поспори" во исфрлување им се дава сируп кој делува прво како секретолитик, па како експекторанс и тоа преку ден, а навечер ете нека биде една лажица мед или спомнатите билни сирупи кои ќе ја смират наздразнатата слузокожа од толку кашлање, ама после повеќекратно наше кашлање кога е создадена, а не веднаш во првото кашлање да се даде билни сируп, кое кашлање не е од слузницата надразба, туку природниот рефлекс на телото во акција.

...споменатите билни сирупи само ја ублажуваат иритацијата на наздранетата слузокожа од природниот рефлекс кашлање ама по извесен период од телото што кашла се пие, а тоа е еднакво на ефект да се изеде една лажица мед кој исто ја смирува како филм покривка надразнетата слузокожа, има многу уште да се напише, но едно да се памти при бактериска инфекција нека антибиотикот го направи своето и телото нема да го активира кашлањето како одбранбен механизам, а не ,,антитусици,, тие се веќе историја.

Последно уредено:
Член од
28 ноември 2022
Мислења
380
Поени од реакции
647
Abe sega ,,filozofii do 1001 i nazad,, za edno grlo t.e. grlo ,,moralo,, da boli ednakvo od 2 strani, ovaa bakterija, onaa bakterija, pa ,,moralo,, visoka temp pri angina. Nisto ,,ne mora,,.
Individualno kon ,,sekoj pacient,,. Sekoj ,,e razlicen,, pr. edniot krajnik ,,e mutav,, //brda i planini prirodno// drugiot ne. Sekogas prv i poveke boli ,,mutaviot,,.
Angina bez temp ,,eheeee i toa kako,,. Steptokokna e najcesta 90% pri ,,taa anamneza,,. Zosto ,,ne buvnalo,, kon poveke? Pokrien bil so terapija ,,vrti go suci go,, pokrien bil.
TOA SE OSNOVI VO MEDICINATA //koj studiral i diplomiral ,,opsta medicina,, znae!// nema potreba ,,da debatiram,, so nitu eden zbor poveke.

Kako zavcera ,,slucka,, so eden pacient na dezurstvo. Kako hirurg //primarna specijalizacija: opsta hirurgija// vrsam priem vo ambulanta.
- doktore ,,torzija na testis imam,, cuvstvuvam ,,nelagodnost,, cel den i testisot ,,kako zavrten da e,,.
Pacientot na noze vo top forma.
Kako dojde do klinika?
- peski
Odgovor: nemas torzija!
Ako imase torzija ,,kje cvilese kako mace,, ne ke mozese da mrdas, ne da se setas. Kako ,,dinja,, veke ke bese otecen tamo dolu!

Ajde pregled ,,fizicki,, pa ,,da go napravime redot,, i dopler. Normalno ,,daleku e sonceto od torzija,, no anomalija ima //i toa ne ,,od vcera,, , koj znae od koga no ,,togas videl,,//. Ja velime ,,bell clapper,, deformitet! ,,shantra edniot tesis vo scrotumot,,. No toa ,,so kolegata,, od urologija za povekje. Ova e itna sluzba!

Taka komparirajki ,,i za edna osnova od ORL,, t.e. komentirajki za edno ,,obicno vospaleno grlo,, //pri dadena precizna anamneza//. Ha!
Ajde cao : )

Последно уредено:
Член од
27 ноември 2024
Мислења
4
Поени од реакции
0
...37 С, не значи покачена телесна температура, туку нормална телесна температура и токму тој факт ни дава сомнеж дека се работи за вирусна инфекција, па антибиотиците не помагаат, бактериска инфекција е брза инфекција за 24 ч дига над 38 С температура телото брзо реагира, а не две недели да „те мачи“,

...локација на инфекција ги зафаќа и двете страни, нема тука лево боли и зафатено!

...сигурен си дека бели точки се гној? што ако се камчиња? и твоето течење и затност на носот не е поврзано со болката на грлото? што ако тоа е едно, а грлото е друго, независно еден од друг како симптоми препознатливи, ама може не е тоа тоа?

Прегледај го приврзокот 436742Прегледај го приврзокот 436745
... лево камчиња....................десно гнојно грло од стафи инфекција

...секогаш сум грдото црно пајче меѓу другите (не ме критикувај стерн :)) тоа што нема покачена телесна температура над 38 С , а со такви „гнојави“ крајници не ми држи баш вода, па уште две недели да тера, па тие испиени антибиотици да не делуваат ич макар и како несоодветна група за стафи инфекција, не знам ...дискутабилно!

... кашлицата е природен рефлекс со кој нашето тело се труди да ги отстрани надразнувачите, па и патогените навлезени од горните (грлото) до долните (белите дробови) дишни патишта, со што го штити нашето тело и го заздравува, со што терминолошки вистинските ,,Антитусици" веќе не се применуваат како што се фолкодин, носкапин кои делуваат на поинаков начин од спомнатите билни сирупи.

...секогаш, народски кажано ,,шлаемот" е проблемот што се создава при инфекции на дишни патишта, а тоа всушност е одбранбена реакција на телото да го опколи патогенот да не се шири и некако да го исфрли- тоа е шлаемот кој зависно индивидуално се оформува веќе втор, трет, четврти ден и телото се труди прво да го ,,откачи" од плуќата и со кашлање и искашлување да го исфрли надвор.

... таквото често пробување на телото да го исфрли патогенот опколен со нашиот шлаем доаѓа често кашлање и до иритација на слузокожата најлесто и при менување на телото лево, десно во легната состојба (навечер при спиење), па тие што малку се ,,поспори" во исфрлување им се дава сируп кој делува прво како секретолитик, па како експекторанс и тоа преку ден, а навечер ете нека биде една лажица мед или спомнатите билни сирупи кои ќе ја смират наздразнатата слузокожа од толку кашлање, ама после повеќекратно наше кашлање кога е создадена, а не веднаш во првото кашлање да се даде билни сируп, кое кашлање не е од слузницата надразба, туку природниот рефлекс на телото во акција.

...споменатите билни сирупи само ја ублажуваат иритацијата на наздранетата слузокожа од природниот рефлекс кашлање ама по извесен период од телото што кашла се пие, а тоа е еднакво на ефект да се изеде една лажица мед кој исто ја смирува како филм покривка надразнетата слузокожа, има многу уште да се напише, но едно да се памти при бактериска инфекција нека антибиотикот го направи своето и телото нема да го активира кашлањето како одбранбен механизам, а не ,,антитусици,, тие се веќе историја.
Те прочитав офлајн па да пишам и јас, зошо некој тука се спрдава со мене преку фотки, википедии. И јас гуглам медицина, чисто за себе. Знам да разликувам гној, крајник и јазик у грло онака општа анатомија, башка не сум мрсул него доцни 30ти океј?
Шо не мислиш ти овде по форумов, малоумни едноклетлчни суштества, а ти божицата. Јао, је*оте тужно. Веома тужно. Јбг секој у своето тело и дух, сам со себе.
Шо не ти е јасно тебе?
Шо бев на специјалист за уво нос и грло? Па ќе го негираш и ставот на специјалистот? Шо пиев антибиотици на своја рака, можда се заебав кујзнае. Шо не напраив брис. Шо те мачи, шо побарав некој совет предтоа овде на форум?
Знаеш шо ми кажа специјалистот? Пази не надри доктор, чистокрвен специјалист со педигре. Жена у години, со пола век искуство у работа. Јбг се искеширав 2500 динари за преглед али тоа ме спаси. Од утре коа се разбудив, ко друг чоек.
Нит грло да ме боли, нит к*рац. Те интересира шо ми кажа и шо ми напраи докторкава?
Кажа дека најверојатно, пази најверојатно од некаков си вирус прешло у бактерија шо сум ја крпел али не и лечел до крај со антибиотициве шо ги пиев зошо не ми делувале, знаеш кога често пиеш исто и па исто не ти делуе. Дека левиот крајник ми е партал со дупки, од раѓање и склон да се гнездат у него бактерии у мојот случај од око циљаше на Стрептокок според изглед јбг право докториште не и треба пуно да глеа, цел живот грла глеала.
Дека општо цело грло ми е жар црвено и дека имам гнојна ангина. Шо напраи, зема шприц со игла легнав на кревет кажав ааааааа и ги дупна гноевите. После со дрвена шпатула и памук буричкаше да ме дочисти валда и то. Дур не се дупнеле гноевите, нишо кај мене у овој случај. Гргорев гаргара со сол и денес праам, со жалфија исто и топ сум. Панцеф ми пиша седум дена да пијам и то. Зошо Панцев, па зошо само тоа до сеа не сум пиел у живот, за да потепа бактеријата ко шо треба. Денес и бев на контрола, толку од бизнисот прошло. Уште носот да ми се досреди, иначе бољи е и тоа е.
Пази, специјалист по уво, нос и грло. Ти тумачиш шо ако грлото не било врзано со носот јаоооо страшно. Па и на гугл читав сам, пази џандар глуп сум али до толку ми фаќа главата дека гнојна знае да иде и без високи температури. Знаеш по српскиве сајтови за тоа читкав, ми фаќаат око. Земи читај, не треси глупости кај стигнеш зошо офлајн го читам форумов две години, па божица сакаш глумиш по темиве. Тетките опасна ствар на форум јбг.
Bravo za tebe i bravo za spec. koj ,,te sredil,, na pravilen nacin. Posle ova, smetaj ,,deka si ozdraven,,.
Pancef, imalo ,,dobra pricina,, siguren sum. Primaj go redovno so probiotik //veruvam deka ti e veke kazano//.
Ne zaboravaj na gargara so ,,mlaka solena voda,, vo tekot na denot nekolku pati i pred spienje ,,kako posledno vo usta,, gargara so zalfija. Ke ti ,,olesni,,.
Bolkata t.e. poveke nelagodnosta koja sega ,,ja custvuvas,, e normalna po ,,intervencijata,, , ke se smiri do utre.
Sovet: promeni go maticniot lekar ,,koj gleda t.e. ne gleda angina,, vednas po ozdravuvanjeto.
So lesno i sekoe dobro.
Тебе докторе капа до земја доле, колку шо можам да се наведнам а веруј можам скроз до под. Супер совети ми даде, само шо ми беше страв да буричкам сам. Башка уште коа си пишал не ни прочитав веќе бев на доктор.
Али након се што прочитав од тебе, уствари истото ми го кажа и докторкава и она баш тоа ми го напраи.
Иначе иам другарче шо си буричка у грло сам коа има гној. Лелеее знаеш шо си праи, абе каков стапич за брис. Зима две стапчиња за уво, ги врзуе со изолир да ги продужи у вода ги топи и рчка сам. Нема страв, се оправуе у суштина ко ти шо кажа али јбг не може секој сам треба добри м*да за таа ствар. Фала ти уше еднаш у секој случај, зошо ептен се поклопи у знаење и мислење со докторкава. Иначе матичната е више минато свршено, ја отпишав ко и шо кажа дека треба да напраам, јбг секој може да има печат али везе да нема. Сеа ако имаш совет кај да бирам матичен, пуцај. Аеродром и околина топ би ми било локациски.

Последно уредено:
Член од
7 септември 2016
Мислења
21.515
Поени од реакции
37.353
Шо не ти е јасно тебе?
Тетките опасна ствар на форум јбг.
...не дека не ми е јасно, нивото и воспитувањето, безобразлукот кон некој што сака да помогне посебно ако е женско, цел живот ќе си го носи и ,,краси", мое е само треба да се воздражам и селектирам кому да коментирам, односно треба да не пишувам ако не сум цитирана од личности туку што регистрирани, очигледно да си добијат симпатии на таков начин на форумот како што си ти, прочитај го повторно мојот текст, па потоа твојот текст.

...ти бе бате вриеш од злоба, читал офлајн и одвај чекал да се расправа со мене, а јас му посветив внимание и време, тоа е, форум, не можам да селектирам кој седи позади мониторот јас мислам момче што има нерешлив проблем, а тоа ѕвер.

...и Да, ако тетките на форумот се опасна ствар што се пак тетините кои може се постари и од тетките, ама тоа е, секој со свое размислување, кое во моментот изгледа ,,Вауу", ама во иднина ќе бидне ,,Јаоо".

Image_1732928690.jpg

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom