Феминизам!

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.927
Поени од реакции
12.496
Последниве неколку страни не читав и само скролав брзински, чисто да видам дали ќе се судрат @мкд владе и @Goyathlayyy .
Се судруја.
Сега турам ракија, нозе на маса и блуз: boom boom boom boom...
Го прогласувам денов за заокружен!

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.287
Поени од реакции
7.638
Затоа треба модерните феминистки да протестираат пред амбасади на разни сауди и емирати.
Многу лошо размислување. Што има ти да идеш во туѓ дом и да им солиш памет како треба.
На жените во западните држави, кој од страна им помогна да се здобијат со некои права што претходно ги немале?
Не заборавај дека во многу држави од арапскиот свет жените до 60тите живееле како жените во западните држави.

Самиот народ треба да си се избори во какви услови сака да живее.
Нема што САД да се меша во Северна Кореја и Русија ако народот тоа си прифатил или па некој од страна да им кажува на жените во С.А како треба.

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.050
Поени од реакции
9.407
Нема спас од исламот, злоба од идеологија е и никад нема жени да дочекаат еднаквост таму. Нивото на свест кое се негува е ептен мало за да сфатат дека и самите се жртви на системот на верување. Ако некоја жена нема права таа истата има татко и браќа што го оправдуваат тоа.

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.899
Поени од реакции
25.226
На жените или на мажите?
На мажите. И мене би ми пријало да имам безгласни робови дома со кои ќе се општам кога ќе ми се присака.
@Shahbaz
Автоматски споено мислење:

Sega samo se nametnuva edno prasanje.
Sto ako zena krvnicki tepa kuce ?
Dali toa e dovolno opravdana pricina da se kreni raka vrz nejze ?
Kako treba da se postapi pri takva situacija, nasoki nesto :cautious:
Жените се грижливи по природа. Никогаш нема да видиш жена така крвнички да млати некое друго живо битие.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.125
Поени од реакции
30.207
Точно е дека има примери каде се отпушта бремена жена, без никаква казна. И дека некогаш за иста работа и саати жена добива помала плата (проблем е и системот на плати и додатоци). И дека често прашуваат за брачен статус, деца итн. И за старост патем, бараат слики од кандидати.
Активистите треба не пред амбасади него пред мвр, суд, влада и собрание да протестираат. Ова веќе е регулирано, ама системот не функционира, системски проблем. Спроведување на правилници и закони, а не феминизам ни е потребно.

Ама корупција...
Не мислиш дека е попродуктивно во моменталната економија, мажите и жените заедно да се бунат за цените на живеачката?

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.287
Поени од реакции
7.638
Жените се грижливи по природа. Никогаш нема да видиш жена така крвнички да млати некое друго живо битие.
Децата нели се живи битија, а бајаги деца се млатени од "грижливите по природа"!

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.287
Поени од реакции
7.638
Не мислиш дека е попродуктивно во моменталната економија, мажите и жените заедно да се бунат за цените на живеачката?
Треба, ама модерниот феминизам првин направи на машкоста да се гледа како токсична работа. Сега во недостаток на машкост, нормално е да нема кој да го брани понежниот пол.
Автоматски споено мислење:

Бафра за феминисткиве е како темјанот за џаолите
Немој вакви изјави, сега ќе ме направиш мета за отстрел, па покрај феминистките и профеминисти ќе ми се нафрлат.

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.899
Поени од реакции
25.226
Децата нели се живи битија, а бајаги деца се млатени од "грижливите по природа"!
Од кого? Од жени кои биле млатени како деца?

П.С.Знаев дека некој ќе ми го даде овој пример, ама ова е многу покомплексна тема која треба да се разглаба. :)

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.287
Поени од реакции
7.638
Од кого? Од жени кои биле млатени како деца?

П.С.Знаев дека некој ќе ми го даде овој пример, ама ова е многу покомплексна тема која треба да се разглаба. :)
Што ако биле млатени... Баш зашто они биле млатени, треба да знаат дека не треба. Плус како тоа се грижливи по природа, за џукели ќе те пратат на бесилка, ама деца на нерви им идат.

А треба да се оправда женско однесување одма коплексна тема.

Член од
16 јули 2021
Мислења
324
Поени од реакции
666
Да, ова е доказ, 50-50 се процентите, дај и една рударка и една што работи на скеле и нема потреба да вадиме статистики на велико, доволни се неколку клипа. Мислам, знаете дека светот нема да пропадне ако за нешто се согласите, ако за нешто што е црно кажете црно е, а не бело?
Еве директно прашање, стварно ли мислиш дека има еднаков број на ѓубретарки жени и жени во рудник ко и мажи? Или ова беше еве има 2-3 што го работат? Зашто јас не оспорив дали жените се способни, оспорив зашто феминистките не се бунат за квоти и еднаквост во тие индустрии.
Реално јас можам да ти најдам и мажи стујарди, па не значи дека мнозинството се мажи, или медицински сестри. Или така да дебатираме, ко прва светска војна, сантим по сантим во ровови, па коа стигнеме до поентата тогаш?

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.287
Поени од реакции
7.638
Мислам, знаете дека светот нема да пропадне ако за нешто се согласите, ако за нешто што е црно кажете црно е, а не бело?
Можеби не знаат. Ако признаат како после ќе си наоѓаат оправдувања за да избегнат одговорност!

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.125
Поени од реакции
30.207
Еве директно прашање, стварно ли мислиш дека има еднаков број на ѓубретарки жени и жени во рудник ко и мажи?
Има доста жени ѓубретарки, рударки-не.
Плус ако ги земеме и чистачките по хотели, болници и тн, таму доминираат жени.
Жена да биде рудар е ко прво многу ризично за газдата на рудникот, бидејќи не може да даде физичка спремност и ефикасност како маж, и има поголеми шанси да се повреди. Ако се пријават 200 жени да работат во рудник и 10 мажи што мислиш газдата колку мажи ќе вработи и одбие, а колку жени?
А дека има ретки случаи што го работат тоа, има.
Но исто како и со полицијата и пожарната и армијата кои имаат значајно поголем број жени од други професии, се знае кој пол е физички поспремен за некои професии.
Така да, со критикава за рамноправност на некој начин му одмагате на општеството а,му помагате на феминизмот.

Член од
16 јули 2021
Мислења
324
Поени од реакции
666
Има доста жени ѓубретарки, рударки-не.
Плус ако ги земеме и чистачките по хотели, болници и тн, таму доминираат жени.
Жена да биде рудар е ко прво многу ризично за газдата на рудникот, бидејќи не може да даде физичка спремност и ефикасност како маж, и има поголеми шанси да се повреди. Ако се пријават 200 жени да работат во рудник и 10 мажи што мислиш газдата колку мажи ќе вработи и одбие, а колку жени?
А дека има ретки случаи што го работат тоа, има.
Но исто како и со полицијата и пожарната и армијата кои имаат значајно поголем број жени од други професии, се знае кој пол е физички поспремен за некои професии.
Така да, со критикава за рамноправност на некој начин му одмагате на општеството а,му помагате на феминизмот.
А дека има ретки случаи што го работат тоа, има. - Фала, конечно еден директен одговор, каков таков, но го прифаќам.
Ако се пријават 200 жени да работат во рудник и 10 мажи што мислиш газдата колку мажи ќе вработи и одбие, а колку жени? - Нема да се пријават уопште жени, но да, ако дојде до таков екстремен случај, ќе претпочита мажи.
Така да, со критикава за рамноправност на некој начин му одмагате на општеството а,му помагате на феминизмот. - Не се согласувам, баш напротив, се открива лицемерието на феминизмот, значи не се бара еднаквост, се бара привлегирана еднаквост под нивни услови.
Пеј гепот, како една од темите на западниот феминизам, баш го прават тешките физички работни места, тешка металургија, нафтена индустрија. На сите им е јасно дека у една компанија, за едно работно место има опсег на плата. Мажите повеќе ризикуваат, и затоа бараат повеќе пари. Ако сме аплицирале за иста позиција со жена (а тука зборам за канцелариска работа) и опсегот е од 20 до 40К денари, и јас сум барал 40К а жената барала 28К, и не примат, и утре разбере за тоа, сигурно ќе каже, еее тоа затоа што сум жена, но не е така, тоа е затоа што си барала помалку за да те примат, а ја сум играл шизик на ризик.
И второ, еднаквост е еднаквост, ако се повикаат навистина на тоа што го проповедаат и притиснат феминистките јако, ќе примат жени и по рудници, и по сите професии што ги наброја, но, ко што реков, лицемерие, не сакаат да притиснат натака, затоа што не им одговара, автогол е. За пример, имаше лик у Шпанија, газда на компанија за пренесување на мебели, баш кичма транс работа, и за да ја тестира еднаквоста (ваљда, шпекулирам), барал 10 жени и 10 мажи. Мажи нашол брзо, жени уште чека да најде, од пред некоја година :ROFLMAO: Така да, тој чекал да аплицираат, ама нешто т`нка работата.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.125
Поени од реакции
30.207
А дека има ретки случаи што го работат тоа, има. - Фала, конечно еден директен одговор, каков таков, но го прифаќам.
Ако се пријават 200 жени да работат во рудник и 10 мажи што мислиш газдата колку мажи ќе вработи и одбие, а колку жени? - Нема да се пријават уопште жени, но да, ако дојде до таков екстремен случај, ќе претпочита мажи.
Така да, со критикава за рамноправност на некој начин му одмагате на општеството а,му помагате на феминизмот. - Не се согласувам, баш напротив, се открива лицемерието на феминизмот, значи не се бара еднаквост, се бара привлегирана еднаквост под нивни услови.
Пеј гепот, како една од темите на западниот феминизам, баш го прават тешките физички работни места, тешка металургија, нафтена индустрија. На сите им е јасно дека у една компанија, за едно работно место има опсег на плата. Мажите повеќе ризикуваат, и затоа бараат повеќе пари. Ако сме аплицирале за иста позиција со жена (а тука зборам за канцелариска работа) и опсегот е од 20 до 40К денари, и јас сум барал 40К а жената барала 28К, и не примат, и утре разбере за тоа, сигурно ќе каже, еее тоа затоа што сум жена, но не е така, тоа е затоа што си барала помалку за да те примат, а ја сум играл шизик на ризик.
И второ, еднаквост е еднаквост, ако се повикаат навистина на тоа што го проповедаат и притиснат феминистките јако, ќе примат жени и по рудници, и по сите професии што ги наброја, но, ко што реков, лицемерие, не сакаат да притиснат натака, затоа што не им одговара, автогол е. За пример, имаше лик у Шпанија, газда на компанија за пренесување на мебели, баш кичма транс работа, и за да ја тестира еднаквоста (ваљда, шпекулирам), барал 10 жени и 10 мажи. Мажи нашол брзо, жени уште чека да најде, од пред некоја година :ROFLMAO: Така да, тој чекал да аплицираат, ама нешто т`нка работата.
Мислам дека еднаквоста се бара на социјално општествена правна линија, значи да се има права на глас, право на едукација, и сите други општествени права што ги имаат мажите. А плус според мене е одлично што и мажите полека стекнуваат право на "породилно" да поминат време со семејството, нешто што досега само жените го имаа.
Физичка еднаквост или физичка супериорност на жените за да бидат квалитетни рударки е делулу идеја.

Kajgana Shop

На врв Bottom