Феминизам!

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.687
Поени од реакции
8.716

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.083
Поени од реакции
30.137
Супер, жали се дека ти се нарушени човековите права во соодветни институции за заштита на човекови права, не ме замарај мене зошто сум користела официјално име на државата. Мислам, ако ти е арно можеш да тетовираш кутлешево сонце на чело, твоја работа.
Веќе си истетовирав под левата цицка. Те реков селанка сум.
Автоматски споено мислење:

А најјако е што не знаеш дека педофилот и убиецот уствари инспирација има од христијанството, во дадените прилики на периодот кога се настаниве, вообичаено било да се мажат и женат на 8, 9, 10 години, 12-13 веќе крајно.
Ова не е точно, раното христијанство има влијание од римски закони и баш минималната граница за брак е 12-13, а најчесто браковите биле помеѓу 15-16г.

Член од
17 септември 2022
Мислења
1.021
Поени од реакции
2.451
Значи зборувам за примери што се класифицира како фемицид, еве ти кажи ми што е убивањето на новородени женски бебиња затоа што се женски? Или абортирање на женски фетуси затоа што се женски?
Dve pitanja..
1. Dali ova ti e del od rabotava, da gi sledish site ovie statistiki ili vo slobodno vreme so ova se zanimavash?
2. Kako feminizmo po tebe treba da izbalansira se ova? Ja sum eve futurist so jasni eugenicarski sklonosti i mi izgleda deka gubite vreme samo so aktivizam na vakvi temi, seriozno me zagrizuva zashto taa tackaj sho izvrshila ubistvo pred deteto imal voopshto prilika da se razmnozi. Sistemski za zal seushte ne moze da davame dozvola koj moze koj ne no mozevte vie feministkite da gi obrazovate zenite pred kakvi majmuni nikako da ne shirat noze.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.687
Поени од реакции
8.716
Dve pitanja..
1. Dali ova ti e del od rabotava, da gi sledish site ovie statistiki ili vo slobodno vreme so ova se zanimavash?
2. Kako feminizmo po tebe treba da izbalansira se ova? Ja sum eve futurist so jasni eugenicarski sklonosti i mi izgleda deka gubite vreme samo so aktivizam na vakvi temi, seriozno me zagrizuva zashto taa tackaj sho izvrshila ubistvo pred deteto imal voopshto prilika da se razmnozi. Sistemski za zal seushte ne moze da davame dozvola koj moze koj ne no mozevte vie feministkite da gi obrazovate zenite pred kakvi majmuni nikako da ne shirat noze.
1. Не можам да ти одговорам најконкретно, и да и не. Не е активизам, нво, итн.
2. ЕДУКАЦИЈА. Прво и основно на денешни родители, кои имаат деца и кои треба да ги воспитуваат некако, а потоа едукација на жените за сопствените права и рушење на стереотипите. Многу е длабоко, почнува од домашно воспитување, социоекономски статус, образование итн. Едноставно жените кои се во подобри услови (и воспитувани во подобри услови) се помали шансите да трпат, ако имаат можност за финансиска независност, поддршка од семејство, и најважно - поддршка од институции. Затоа што институциите затајуваат, затоа барем на Балканот оние жени кои немаат финансиска слобода и поддршка од семејство, трпат цел живот насилство, додека оние кои ова го имаат, поретко се жртви - не остануваат во таа заедница.

Не е можно вака накратко да се објасни, цел систем е, каде што се испреплетени многу социјални и личносни прашања. Правниот дел доаѓа отпосле, кога првиот дел потфрлува.

Jas sum edinstveniot tuka sto ne te napagja i mene najde da mi se pravis pametna.
Ako si stara, ne si nepismena ;) .
Видиш, не ти се правам паметна Владенце, паметна сум. Ама тоа за другиот час ;)

@PurplePuma ме интересира дали ако љубовникот ја убие транс жената дали е фемицид или не?
Според мене не е, затоа што транс жените не ги сметам за жени. Според некои други феминисти, е.

и за тебе имам прашање, што е разликата меѓу фемицид и убиство?
10 пати објаснив јас барем, ај замарај ги сите што е па што е.
Разликата меѓу фемицид и "обично убиство" (стварно така се вика инаку) е во МОТИВОТ ЗА УБИСТВОТО.
Ако е жената убиена затоа што е жена, заради перцепција што треба или не треба да прави како жена, ако е убиено новороденчето оти родителите сакале син, ама се родила ќерка, ако ја убие ќерка му оти го посрамотила, ако ја убие мајка му, тоа е фемицид.

Не е фемицид ако е убиена некоја жена која би била убиена и да е маж - примерот со грабеж во банка. Независен е полот на жртвата, сторителот ќе пукал без оглед дали е маж или жена.

Последно уредено:
Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.571
Поени од реакции
42.073
1. Не можам да ти одговорам најконкретно, и да и не. Не е активизам, нво, итн.
2. ЕДУКАЦИЈА. Прво и основно на денешни родители, кои имаат деца и кои треба да ги воспитуваат некако, а потоа едукација на жените за сопствените права и рушење на стереотипите. Многу е длабоко, почнува од домашно воспитување, социоекономски статус, образование итн. Едноставно жените кои се во подобри услови (и воспитувани во подобри услови) се помали шансите да трпат, ако имаат можност за финансиска независност, поддршка од семејство, и најважно - поддршка од институции. Затоа што институциите затајуваат, затоа барем на Балканот оние жени кои немаат финансиска слобода и поддршка од семејство, трпат цел живот насилство, додека оние кои ова го имаат, поретко се жртви - не остануваат во таа заедница.

Не е можно вака накратко да се објасни, цел систем е, каде што се испреплетени многу социјални и личносни прашања. Правниот дел доаѓа отпосле, кога првиот дел потфрлува.

Видиш, не ти се правам паметна Владенце, паметна сум. Ама тоа за другиот час ;)

Според мене не е, затоа што транс жените не ги сметам за жени. Според некои други феминисти, е.

10 пати објаснив јас барем, ај замарај ги сите што е па што е.
Разликата меѓу фемицид и "обично убиство" (стварно така се вика инаку) е во МОТИВОТ ЗА УБИСТВОТО.
Ако е жената убиена затоа што е жена, заради перцепција што треба или не треба да прави како жена, ако е убиено новороденчето оти родителите сакале син, ама се родила ќерка, ако ја убие ќерка му оти го посрамотила, ако ја убие мајка му, тоа е фемицид.

Не е фемицид ако е убиена некоја жена која би била убиена и да е маж - примерот со грабеж во банка. Независен е полот на жртвата, сторителот ќе пукал без оглед дали е маж или жена.
Никој не убива жена зошто е жена. Најчесто убиствата се ради неверство. И една жена го рокна мажот и пред некоја година и му се намоча на судството, ја пуштија без никаква казна. Никој не се бунеше за меницид.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.687
Поени од реакции
8.716
Никој не убива жена зошто е жена. Најчесто убиствата се ради неверство. И една жена го рокна мажот и пред некоја година и му се намоча на судството, ја пуштија без никаква казна. Никој не се бунеше за меницид.
Леле Ронче, леле дете :D
Андроцид Ронче, така се вика.
Пале го уби џандарот во самоодбрана, со претходно пријавување дека бил насилен кон неа, но другарите џандарчиња го криеле.
И не, убиствата кои се истражувани, ниту едно не е поради неверство, ама тоа треба да седнеш и да прочиташ, ти МИСЛИШ ама немаш никакви податоци.

Од друга страна, неверство не е причина некого да убиеш, да се разведеш, да.

Кога 56% од мажите ќе умрат од женска рака затоа што не биле морални во наши очи, може да напишеме посебно дело андроцид.

Објаснив и пример за андроцид ;)

Член од
14 август 2018
Мислења
4.701
Поени од реакции
10.419
Пале го уби џандарот во самоодбрана, со претходно пријавување дека бил насилен кон неа, но другарите џандарчиња го криеле.
И не, убиствата кои се истражувани, ниту едно не е поради неверство, ама тоа треба да седнеш и да прочиташ, ти МИСЛИШ ама немаш никакви податоци

Кога 56% од мажите ќе умрат од женска рака затоа што не биле морални во наши очи, може да напишеме посебно дело андроцид.

Еми шо правиме со таа црната вдовица, три-четворица у кревет што ги проумре?
Слободна ко птица, ваљда си нашла некој поиздржлив.
Ај изгуглај, консултирај се таму.. шо -цид ќе да е тоа.
Таман малку ќе не едуцираш :rolleyes:

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.571
Поени од реакции
42.073
И не, убиствата кои се истражувани, ниту едно не е поради неверство, ама тоа треба да седнеш и да прочиташ, ти МИСЛИШ ама немаш никакви податоци

Мене не ми е гајле за вашиот новокомпониран лџбтк+- речник. Муабетот беше дека го уби и не одговараше. Кој може тоа да убие некого и да не одговара?

Друга работа, се курвате наоколу и очекувате од домаќинот како Тошо од К15 да ви ги пегла алиштата.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.687
Поени од реакции
8.716
Мене не ми е гајле за вашиот новокомпониран лџбтк+- речник. Муабетот беше дека го уби и не одговараше. Кој може тоа да убие некого и да не одговара?

Друга работа, се курвате наоколу и очекувате од домаќинот како Тошо од К15 да ви ги пегла алиштата.
Може ако е во самоодбрана да не одговара, тоа нема врска маж или жена, самоодбрана е самоодбрана. И тебе да те нападе некој да те дави и да го убиеш, кога е изборот твојот или неговиот живот, нема да одговараш.
Ако не ти е гајле, не знам зошто коментираш, која е поентата?

А за второто, домаќинот може да нè остави, да се разведе, не смее да нè тепа и да нè убива. Ама тоа требало дома да те научат, не јас на форум.

Kajgana Shop

На врв Bottom