Најекономично греење и ладење

Член од
20 јануари 2023
Мислења
379
Поени од реакции
509
А што е толку чудно со една клима да загреваш толкав простор?
И јас греам цела куќа со 1 клима и тоа 2.5кв е климата декларирана. Е сега не е No1 ама врши работа јас сум задоволен.
Да? Па што правиме ние залудно овде на 4.000 страни муабет, те купи 3,5-ка , те 5-ка, или две 3.5-ки?! Дај подели го твоето знаење како со 2,5-ка да се загрее цела куќа и тоа ќе биде крај и на темата, ќе нема после ништо потреба од дилеми, совети и дискусии, те пдизјани те каква ти е изолација, распоред на простории и сл. сите по една 2,5-ка, евентуално 3,5-ка ако е куќата ептем голема и на повеќе ката и крај :tapp:. Фативме несериозни муабети.

Последно уредено:
Член од
4 ноември 2024
Мислења
37
Поени од реакции
81
Да? Па што правиме ние залудно овде на 4.000 страни муабет, те купи 3,5-ка , те 5-ка, или две 3.5-ки?! Дај подели го твоето знаење како со 2,5-ка да се загрее цела куќа и тоа ќе биде крај и на темата, ќе нема после ништо потреба од дилеми, совети и дискусии, те пдизјани те каква ти е изолација, распоред на простории и сл. сите по една 2,5-ка, евентуално 3,5-ка ако е куќата ептем голема и на повеќе ката и крај :tapp:. Фативме несериозни муабети.
@wiksa има нордик Mitsubishi RW и ти кажува за Шведска кај што куќите им се напраени од штици.
Таква куќа побрзо се загрева отколку нашиот стил на куќи градени со бетон и блокови.
Затоа кај нас ставаме изолација стиропори ...
Perfera нордик 3kW во Финска се продава како наменета да грее 100м2

Член од
2 август 2014
Мислења
1.775
Поени од реакции
4.127
@wiksa има нордик Mitsubishi RW и ти кажува за Шведска кај што куќите им се напраени од штици.
Таква куќа побрзо се загрева отколку нашиот стил на куќи градени со бетон и блокови.
Затоа кај нас ставаме изолација стиропори ...
Perfera нордик 3kW во Финска се продава како наменета да грее 100м2
Da, ama brkaat 18C a ne 26C kako ovde, da ne e taka bi greele 3x pomal prostor isto kako ovde, a na -30C prasanje i toa.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.623
Поени од реакции
5.333
Неколку пати имам кажано тоа што не ти се верува си е твое.
Ете @Goran^^^ очигледно се сеќава па ти сподели која е климата. И точно градбите тука се дрво од надвор, камена волна 15-20цм внатре и гипс картон внатре.
климата е декларирана за до 160м2 (како и мицу ЛН 2.5ка (со ознака ВГХЗ), тошиба даисекаи 2.5 или даикин калдо2 3кв барем овие беа тоа што го нудеа тука продавачите), RW која ја имам не ја нудеа зашто сум во јужна Шведска а била наменета за поларен круг ама ако инсистираш ќе ти ја монтираат само ќе треба да почекаш некоја недела.
Da, ama brkaat 18C a ne 26C kako ovde, da ne e taka bi greele 3x pomal prostor isto kako ovde, a na -30C prasanje i toa.
Во Скопје грев на 21 степен, тука греам на 21 степен така што не ја гледам разликата ама добро ти си знаеш најдобро.
Држи температура ич не се секирај, ако дојде некој дебел минус старата Мицу ФХ35ВГХЗ е тука за помош

ПС Тошиба Даисекаи 10 2.5кв е поефтини него Даисекаи 9ка во мкд (иако
Мицу ЛН35ВГХЗ е поефтино од ЛН35ВГ што се продава во Македонија (тука продаваат демек нордик верзија у мкд за средна зона)
Нема да ме изненади и Даикинот да е поефтини тука него таму

е сега цените у мкд ги видов на клими мк кога пред некоја недела гледав за другар што избор има таму, така што може има некоја мала отстапка. Не беа барани овие специфични модели ама со оглед колку се таму набиени цените од љубопитност ги отворив

Член од
2 август 2014
Мислења
1.775
Поени од реакции
4.127
Во Скопје грев на 21 степен, тука греам на 21 степен така што не ја гледам разликата ама добро ти си знаеш најдобро.
Ajde poleka, kolku kv greeš na 21 C vo Švedska na koja T nadvor, so koja klima i koja visina na plafon. Inače jas ispađam neozbilen...
Ova 160 m2 so 2.5 kW može u Portugal i Španija vo Švedska demek dva gips kartoni i 15-20 cm kamena volna sigurno ne e dovolno ( i ovde se stava vakva da rečeme malce poozbilna izolacija).
Da se razbereme nema da se ubeduvame tuka, ama mene mi izgleda kako merenje da ne kažam što...

Последно уредено:
Член од
11 април 2012
Мислења
4.623
Поени од реакции
5.333
Ajde poleka, kolku kv greeš na 21 C vo Švedska na koja T nadvor, so koja klima i koja visina na plafon. Inače jas ispađam neozbilen...
Ova 160 m2 so 2.5 kW može u Portugal i Španija vo Švedska demek dva gips kartoni i 15-20 cm kamena volna sigurno ne e dovolno ( i ovde se stava vakva da rečeme malce poozbilna izolacija).
Da se razbereme nema da se ubeduvame tuka, ama mene mi izgleda kako merenje da ne kažam što...
Za boldot ne gi pisuvam jas tie reklami, taka si gi pisuvaat proizvoditelite/prodavacite tuka.

Ne e problem da napisam pak nikogas ne skriv sto kako i zasto pravam tuka.
Prvo ke pocnam so momentalnite temperaturi tuka se okolu 5-7 stepeni navecer, dodeka dnevnite se 8-10 stepeni, ova se temperaturite vo poslednive mesec dena bi ti rekol. Generalno blizinata do moreto pravi da jas imam dosta blaga klima, temperaturite so debeli minusi zboruvam -10 ili poveke se mnogu retki, pa duri i toa e mnogu. Pretezno temperaturite od seredina na dekemvri do pocetok na Mart se okolu 0, normalno znae da fati i 1-2 nedeli pod -10 ama toa ne e sekoj den. Vlaznosta posebno nadvor e dosta golema znaejki deka sum na pomalku od 1km vozdusno od moreto.

Nacinot na gradba sto ti go pisav e standardno za cela svedska, tuka retko imas cigli i beton, pretezno e drvo i tervol (kamena volna), mada gledam deka znaat u posledno vreme da upotrebat i stiropor (ne e mnogu cesto). Od dograma retko koj koristi PVC tuka, lugjeto koi koristat PVC pretezno go uzevzuvaat od stranstvo (najcesto Polska), ona sto e najcesto koristeno e drvo (ili ponovo drvo so sloj na aluminium od nadvoresnata strana za pomalku odrzuvanje i podobra izdrzlivost na nadvoresnite vlijanija [barem taka vikaat kolku e tocno pojma nemam]).

Klimite koi gi imam doma
Mitsubishi FH35VGHZ koja bila instalirana od prethodnite sopstvenici na kukjata (ke ja pisuvam stara ponatamu)
Mitsubishi RW25VG Koja e instalirana vo April 2023 znaci ova ke i e vtoro zimo (ponatamu ke ja pisuvam kako nova)

Kukjata veke ti pisav kakva gradba e, so drveni prozori bez aluminium koj se postar model odnosno se so dve stakla. Sporeden energetskiot pasos kukjata ima potreba od 59w na 1m2 za zatopluvanje. Energetskiot pasos bil izgotven vo 2014 godina (istiot istekuva na krajot od 2024 i koga bi ja prodaval kukjata ke treba da baram da se izraboti nov do togas nemam potreba)
Dolniot sprat e okolu 75m2, gorniot sprat e okolu 60m2 (vkupnata povrsina za ziveenje vo kukjata e 135m2).
Dolniot sprat ima visina od 2.4m, dodeka gorniot ima visina od 2.2m

Prvoto zimo vo kukjava go pominavme samo so starata klima koja postignuvase 20-21 stepen, ama poradi postavenosta na istata del od kujkata bese 1-2 stepeni poniska temperatura. Novata klima bese instalirana za da se nadmine ovoj problem, taka sto bese postavena vo delot kade sto bese poladno (ako baras moi postovi od krajot na 2022 ili pocetokot na 2023 verojatno i ke najdes skica kako izgleda kukjata barem dolniot sprat). Novata klima e postavena na 22 stepeni i dolniot sprat e 22 stepeni niz celiot prostor (+/- 0.5 stepeni), starata klima e postaven na 21 stepen za da se vkluci ako ima potreba od dopolnitelno greenje bez da imam golemi oscilacii. Dvete klimi se postaveni dijagonalno edna od druga so toa sto starata e nasocena da duva direktno vo skalite za da go tera vozduhot na gorniot sprat dodeka novata e postavena vo dnevna/trpezarija/kujna koi se spoeni, i imaat otvoreni vrati kon spalnata i hodnikot.
Na gorniot sprat ima uste edna dnevna soba so golemina od okolu 30m2, dodeka ostanatite 25-30m2 se podelni pomegu dve pomali spalni sobi (gostinski spalni koi se koristat kako kancelarii), kupatilo i walk-in plakar (od ovie sobi samo plakator e zatvoren, se ostanato e so otvoreni vrati za da se gree)

Tocno baram 22 stepeni od novata klima no toa e zasto sakam da imam 21 stepen na gorniot sprat kade sto pominuvam pogolem del od denot kako sto pisav tamu mi e kancelarijata. Dvete klimi se vkluceni na maksimalen izduv za da moze da go duvaat vozduhot niz kukjata a ne samo da great vo neposredna blizina do niv.

Dvete klimi rabotat na princip pali gasi, verojatno nivniot minimum e poveke od zagubite :(
Vo ovie mesec i polovina (od pocetokot na oktomvri koga se vluceni istite) do sega starata klima ja nemam videno da raboti preku den, obicno se vklucuva navecer.

Dokolku imas dopolnitelni prasanja slobodno prasaj, eve ti e otvorena pokana ako sakas da dojdes i licno da se uveris dali e mozno ili ne.

Ne deka nesto vi znaci ama od 01.01.2024 do denes 17.11.2024 za potrebite na domakinstvoto (bojler, gotvenje, perenje, greenje i se ostanato) se potroseni 6071kw struja
Letnite meseci koga klimite ne rabotat potrosuvackata e 320-400kw za mesec (maj-septemvri)

Последно уредено:

Rigil

Tu te reconnaîtras
Член од
14 јуни 2015
Мислења
6.610
Поени од реакции
7.737
Монтирани двете мицубиши клими(мултисплит), малку се помачив со wi-fi поврзувањето но открив како треба и успеав.

Член од
4 ноември 2024
Мислења
37
Поени од реакции
81
Перфера вчера 10:30 пм

Messenger_creation_DFF1564E-A617-4084-AC7E-06520F8565CB.jpeg

Комфора и Перфера денес пред 1 сат.
Двете се на 23 степени
Комфора

Перфера 1
Додека бев дома супер беше топло бања. Слегов долу гледам климата направила дефрост.
Или можда грее и дефростира во исто време :)

Перфера 2
Ова е снимано 15 минути после претходното

Последно уредено:

Rigil

Tu te reconnaîtras
Член од
14 јуни 2015
Мислења
6.610
Поени од реакции
7.737
Stafi fotografii od multi splitot
1 внатрешна Mitsubishi MSZ/MUZ-AY50VGK

2 внатрешна Mitsubishi Electric MSZ-AY15VGK

Надворешна Mitsubishi MXZ-2F53 VF

Автоматски споено мислење:

Screenshot_2024-11-17-21-16-24-698_mitsubishi.wifi.android.mitsubishiwifiapp.jpg

Screenshot_2024-11-17-21-16-43-518_mitsubishi.wifi.android.mitsubishiwifiapp.jpg

Последно уредено:
Член од
4 ноември 2024
Мислења
37
Поени од реакции
81

Прегледај го приврзокот 435573

Прегледај го приврзокот 435576
Јапанска технологија е тоа, нема тука промашај.
Кога ти вели стави слики се мислеше слика од самите клими да видиме како изгледаат.
Исто со тоа ги нервираш овие од но#1 што е добро.

Пример вака :
Ѕверррр :)
Screenshot_20241117_132320_Gallery.jpg

Член од
4 ноември 2024
Мислења
37
Поени од реакции
81
Хммм нешто ми е тука сумливо.
AY е матт бела боја. За тоа баш многу се зборуваше по форуми дали ќе пожолти или не ...
Небитно. Првата е AY

Втората слика е гласс бела. И поинаква е. Ми личи на AP.
Види провери испод капакот кај што има лепенка кој модел го пишува.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.793
Поени од реакции
10.616

Прегледај го приврзокот 435573

Прегледај го приврзокот 435576
Мене ме интересира колку ги зема внатрешните(посебно)? Знам дека се скапички.. ама колку нз.
И ќе ти пишев, ако ти е незгодно тука, можеш и пп. Ама ми текна на овие н.1 што не спамираат нон-стоп, па јбг. Пишуј :)

Kajgana Shop

На врв Bottom