Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    720

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.371
Поени од реакции
24.508
Без разлика што си увезол, за да можеш да извезеш таква сума на стоки и услуги не се случува магично. Ако сакав да ти ги фризирам бројките ќе ти ја кажев Холандија која има 960 милијарди извоз, но голем дел од тоа се ре-експортирани стоки. Нормално ќе имаат голем увоз кога се развиена економија и големи потрошувачи.

За да биде разликата по драстична, Русија има два и пол пати поголема популација од Италија.

A sepak italija ima zagubi sekoja godina a rusija dobivka. Ednite imaat zdrava realna ekonomija koja se sveduva na toa sto svetot ima potreba od se sto izvezuvaat, drugite aj sto se zagubari moraat da molat nekoj da im prade surovini za da zaposlat luge i da prodadat nesto nadvor.... ama ne italija bila razviena ekonomija sto zivee na kredit a rusija sto ima i prozveduva raketi i cuda ne bile...

Sfati deka rusija NEMA POTREBA da proizveduva koli. Proizveduva ona sto saka, i sto i e bitno. Voopsto ne im e problem da proizvedat bilo sto ako resat, ednostavno nemaat potreba, ok im e da si uvezuvaat, nitu imaat dovolno rabotna sila za toa.

Член од
23 август 2024
Мислења
358
Поени од реакции
681
Од утре ќе има големи рестрикции на струјата во Украина. Изгледа баш гадно ги удрија вчера.

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
6.829
Поени од реакции
12.896
Ова одамна сум се прашувал кано. Посебно откако почнав да читам за тргување, акции, берза. Не ми делува дека имаат толкава индустрија и производство за да ја имаат таа економија со тој раст. Повеќето технолошки гиганти се таму, Гугл, Ејпл, Амазон, Фејсбук, Мајкрософт, Нвидиа, па и Тесла, ИБМ, Сејлсфорс и овие зс електронско плаќање и со картички како Пејпал, Виса и Мастер не се шала.
Читајќи како дојде до 2008ма кризата и што правеле банките со хипотеките и како измислувале работи за да прават пари е продавање ветер и магла. И ова со берзата каде имаш шпекулации, пумпање на вредност и вртење на парата само. Да не збориме и колку трилиони ФЕД вбризгаа во економијата од корона наваму. Секоја друга држава ќе имапе во плафон инфлација.

За некој кој што не му економија струка мене ми делува на ветер и магла ама ете сепак им тера и мое мислење е дека ќе предизвикаат големи војни само да ја задржат економијата зашто ако им падне стандардот ќе гледаме циркуси.

ЕУ го ебал ежот и им требаат драстични промени, графикот тоа вели ама муабетот беше за дедоларизација а муриканците екононијата според бројките никад подобра.
Патем нели БДП не е битно, што има везе што Русија има помал БДП од Италија која е небитна.

Супер што се повика на БДПто.
Еве нешто што го збореше Путин, Ммф и некои квази таму треторазредни економски организации.

Да цитирам
Looking at GDP in PPP (purchasing power parity) terms removes price level differences and allows a better comparison, especially of living standards, between countries.

In these terms Russia has just overtaken Germany to become the fifth wealthiest economy in the world and the largest in Europe, worth $5.3 trillion.
Сега можеш понатака слободно да се повикуваш на ГДП.
Ја објаснив јас ситуацијата во Русија економска пред некој ден и ја споредив со таа во Германија.

Патем рака на срце економиите на Германија и Италија се развивале во најдобрите години за капитализамот во Европа. Русија била дел од СССР, комунизам кој знаеме како заврши. 1990-1998 имаше распад систем кој кулминираше во 1998 кога прогласија банкрот. Неколку воени конфлики, две Чечении, Грузија и сега Украина. Јас би рекол дека добро ја развиле, и треба да продолжат во тој правец. Но надворешните фактори тоа гледаат на секој начин да го спречат.

На темава, само што прочитав дека имаат зелено светло од Сад да применуваат Американски ракети врз Русија.

Голема грешка е што не им даваат нјукс. Огромна.
Автоматски споено мислење:

Од утре ќе има големи рестрикции на струјата во Украина. Изгледа баш гадно ги удрија вчера.
Од тоа што прочитав, ударот е извршен после добивањето информации од Руското разузнавање дека Бајден ќе одобри употреба на ATACMS во блиска иднина, патем веќе користеа врз Крим од тој тип на ракети.

Очекувам комбинирано со StormShadow, дронови и ATACMS да извршат напад наредниве денови.

Најголема опасност би бил напад на Курската нуклеарна централа.

Последно уредено:
Член од
24 април 2008
Мислења
10.931
Поени од реакции
12.316
...

Но без грижи сепак сме членка на најмоќниот воен сојуз во историјата на човештвото и седиме на маса со најмоќните.
Повеќе им стоиме пред масата во улога на дворски шут отколку што им седиме, треба некој да ги орасположува "најмоќните".

Член од
24 април 2008
Мислења
10.931
Поени од реакции
12.316

Sent from my SM-G998B using Tapatalk
Тотално неочекуван потег.

29 септември 2024

Ќе му одобри после 5 ноември 2024, без разлика кој ќе победи на изборите.

Не бидејќи американците се истурија пари во крвопролевањето во Украина колку што ќе им завршеа работа во најмала рака за да ја обноват постоечката железничка и патничка инфраструктура, ако не и за да ја прошират истата, туку затоа што никогаш нема да има доволно реки крв за да ја смират жедта на воено-профитерските крвожедници.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.552
Поени од реакции
42.050
не верувам ова да смени нешто, освен Атакамс немаат некое оружје кое може да напаѓа длабоко во Русија. За крстосувачки ракети треба авиони или бродови како платформа.

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
6.829
Поени од реакции
12.896
Тотално неочекуван потег.

29 септември 2024
Според ЛеФигаро. Франција и Британија дале зелено светло за употреба на Скалп и СтормШадоу, после одобрението од Бајден.

Ова е веќе планирано некое време, поради тоа Шолц ја изгуби владата бидејќи не отиде по уцените на Линднер кој притискаше Таурус да биде доставен до Украина пред да дојде Трамп на власт.

не верувам ова да смени нешто, освен Атакамс немаат некое оружје кое може да напаѓа длабоко во Русија. За крстосувачки ракети треба авиони или бродови како платформа.
Ќе имаат проблеми. Не дека немаат искуство, на Крим неколку пати со Атамс и Скалп се обидуваа да нападнат. Вака поголема граница имаат за одбрана. Крим се знае од кај можеш да го нападнеш. Вака неколку илјади километри кај што нема пиле а не пво се одличен простор да пробие до целта.
Автоматски споено мислење:

Biden's last gift
Following the lifting of the US ban on the use of ATACMS missiles on international recognised Russian territory, Europe is likely to step in and allow the use of its Storm Shadow missiles.This was the case with the lifting of the US ban on HIMARS strikes in the Russian border area, followed by a cascade of similar approvals from various European states regarding the weapons they had transferred.

The outgoing Biden administration delayed this major step under all sorts of pretexts until the very end. It appears that the Democrats have decided to literally torpedo any peace negotiation efforts by Trump, who has not even taken office yet. This event is still more than two months away and during this time the AFU will have time to shoot enough to reduce the chance of any agreements to zero. It is likely that a large enough stock of systems has been created for such goal.

By the way, Reuters is already writing that Ukraine is planning to launch the first strikes with ATACMS in the Kursk region in the coming days.

Член од
9 октомври 2022
Мислења
2.224
Поени од реакции
6.024
Drugar, ne e fintata da printas pari.. Znaes kakva e realnata slika vo sad i rusija? Si videl kolku bezdomnici ima vo sad? Si gledal videa kako celi kvartovi vo Filadelfija nju jork kalifornija se so geta bezdomnici?? Si videl videa od moskva kako e? Na ulica normalen narod si seta nigde nema eban bezdomnik..
И пак повеќе руси сакаат во Америка него ли американци во Русија.

Член од
24 април 2008
Мислења
10.931
Поени од реакции
12.316
И пак повеќе руси сакаат во Америка него ли американци во Русија.
Тоа не ја менува реалноста ниту во Русија, ниту во САД.

И двете држави си имаат свои предности и недостатоци, со разликата што една од нив си игра светски банкар кој може да печати пари колку сака, до кога сака и да уценува кого сака со пристапот до истите тие пари, додека другата мора да изнаоѓа секакви можни решенија со кои ќе ја сведе на минимум потребата од истите тие печатени пари.

Со оглед на фактот дека руската економија не колабираше после 2014 година, а уште помалку после 2022 година, заклучокот е дека банкарот печати пари кои во не толку далечна иднина нема да бидат безвредни какви што навистина се, но сепак ќе имаат помала вредност во споредба со сегашната.

Член од
9 октомври 2022
Мислења
2.224
Поени од реакции
6.024
Тоа не ја менува реалноста ниту во Русија, ниту во САД.

И двете држави си имаат свои предности и недостатоци, со разликата што една од нив си игра светски банкар кој може да печати пари колку сака, до кога сака и да уценува кого сака со пристапот до истите тие пари, додека другата мора да изнаоѓа секакви можни решенија со кои ќе ја сведе на минимум потребата од истите тие печатени пари.

Со оглед на фактот дека руската економија не колабираше после 2014 година, а уште помалку после 2022 година, заклучокот е дека банкарот печати пари кои во не толку далечна иднина нема да бидат безвредни какви што навистина се, но сепак ќе имаат помала вредност во споредба со сегашната.
Сепак повеќе руси и општо светот сакаат повеќе во САД него во Русија.

Член од
24 април 2008
Мислења
10.931
Поени од реакции
12.316
Сепак повеќе руси и општо светот сакаат повеќе во САД него во Русија.
И сепак ти се заглави во круг на повторување.

Прави рестарт на тоа машината за тролање, ќе ти се прегрее.

Член од
9 октомври 2022
Мислења
2.224
Поени од реакции
6.024
И сепак ти се заглави во круг на повторување.

Прави рестарт на тоа машината за тролање, ќе ти се прегрее.
И сепак на фактите немаш одговор па се префрлаш на старата добра ад хоминем а тука знаеш дека ако сум на лева нога ќе те испердашам ко тепих пред зграда. Затоа или врати на темава или мукла.

Kajgana Shop

На врв Bottom