Бугарско државјанство (процедура и потребна документација)

Член од
29 октомври 2024
Мислења
1
Поени од реакции
0
Здраво, имам прашање, излегов од Македонија со МК пасош и влегов во Србија со МК. На излез од граница на Србија према Хрватска, излегов со Бугарски пасош од Србија и влегов во Хрватска со Бугарски. Дали на враќање треба пак да влезам во Србија со Бугарски и да излезам со МК кон Македонија. Или која е процедурата доколку сум во европска држава дали можам да патувам со авион директен лет за МКД со МК пасош?

Sikimco

Подобро ужасен крај, одколку ужаш без крај
Член од
25 јули 2011
Мислења
518
Поени од реакции
222
Ako moze nekoj da kaze koi dokumenti se potrebni za da se izvadi bugarski pasos na dete pomalo od dve godini,rodeno posle zemen bugarski pasos na eden od roditelite.
Извод на родени преведен на бугарски, копиjа од документите на родителите (БГ лична карта и МК пасош) и да ви е признаен грагански брак во БГ. Одиш во општината дека се води лицето со БГ државjанство, го приjавуваш за ЕГН, чекаш 1-2 недели зависи дали и колку им се работи, зимаш изводот од таму и може да го сликаш за пасош.

Член од
17 септември 2019
Мислења
70
Поени од реакции
67
Ako ne trebalo nemalo voopshto od ambasadata da mu pravat intervju.
Ne treba intervju samo za decata koi se rodeni po steknuvanje na bugarskoto drzhavjanstvo na eden od roditelite. Togash avtomatski stanuva do 14 godini. Vo ovoj sluchaj roditelot steknal drzhavjanstvo, a deteto bilo rodeno pred roditelot da stekne drzhavjanstvo i zatoa deteto mora da odi na intervju. Inaku iako dokolku se aplicira vo postapkata za dete chij shto roditel e bugarski drzhavjanin treba da odi pobrzo, za zhal ne e taka. Gore dolu isto se cheka za site sluchai bilo da e preku poteklo, preku roditel koj e bugarski drzhavjanin ili pak preku naturalizacija dokolku imash prestoj i rabota vo Bugarija i bez razlika dali e polnoletno lice, dete pod ili nad 14 godini.
Imam iskustvo od drugarce koe otide na intervju i dzabe cekase 2 godini. Ova mi go ima kazuvano toj

Член од
26 октомври 2020
Мислења
18
Поени од реакции
34
Извод на родени преведен на бугарски, копиjа од документите на родителите (БГ лична карта и МК пасош) и да ви е признаен грагански брак во БГ. Одиш во општината дека се води лицето со БГ државjанство, го приjавуваш за ЕГН, чекаш 1-2 недели зависи дали и колку им се работи, зимаш изводот од таму и може да го сликаш за пасош.
Blagodaram za informacijata,samo uste toa ako moze da mi kazete kako moze da bide priznaen graganskiot brak vo bg,dali e toa so internacionalna vencanica ili treba nekoj drug proces za priznavanje na graganskiot brak.

Sikimco

Подобро ужасен крај, одколку ужаш без крај
Член од
25 јули 2011
Мислења
518
Поени од реакции
222
Blagodaram za informacijata,samo uste toa ako moze da mi kazete kako moze da bide priznaen graganskiot brak vo bg,dali e toa so internacionalna vencanica ili treba nekoj drug proces za priznavanje na graganskiot brak.
Како што ми е останато на памет, МК пасош, БГ лична карта, венчаница преведена на БГ (ние така отидовме незнам дали може со интернационална), одиш во општина ги даваш, се чека 2-3 работни дена и после ти jа дават венчаницата. Не сум сигурен да не има некоj измени оти таа процедура jа теравме пред околу 4-4 ипол години.

Член од
26 октомври 2020
Мислења
18
Поени од реакции
34
Како што ми е останато на памет, МК пасош, БГ лична карта, венчаница преведена на БГ (ние така отидовме незнам дали може со интернационална), одиш во општина ги даваш, се чека 2-3 работни дена и после ти jа дават венчаницата. Не сум сигурен да не има некоj измени оти таа процедура jа теравме пред околу 4-4 ипол години.
Blagodaram mnogu,ubav den.

Член од
24 јуни 2023
Мислења
4
Поени од реакции
3
Здраво, треба да го однесам новиот пасош со "Северна" во амбасада како дополнителен документ па ме интересира како оди таа процедура?
Кои сè документи ми се потребни, дали ми треба термин во амбасада или не и дали ќе можам сам да завршам работа без посредник?
Знам дека кружеше низ форумов документ за дополнителни документи ама не успеав да го најдам.

Член од
7 ноември 2024
Мислења
2
Поени од реакции
2
Здраво, дали може некој да ми каже дали овој статус се однесува за подигање на указот во Софија, или во Скопје каде што ми беше интервјуто? И што тррба да правам понатаму? Благодарам.

Attachments

Член од
26 октомври 2024
Мислења
4
Поени од реакции
7
Здравејте! Предварително се извинјавам за поставенија в'прос от мен понеже нјама да е св'рзан с темата за бг гражданство заштото аз го взех оште 2020 година и благодарение на сајта се справих много лесно с всичко необходимо самич'к.
Това което искам да ви попитам е дали нјакој си е сменјавал шофьорската книжка с б'лгарска ако има такива ште ви помолја за информација. Ако нешто има значение имам ср'бска шофьорска книжка категории B C E и искам да ја сменја с б'лгарската.
Благодарја предварително на всички!
Ако имаш македонска или српска возачка си полагал и сега со државјанството можеш да ја преведеш во бугарска со тоа што ќе ја загубиш првата. Или покомплицирана постапка да полагаш во Софија за кола ова само ако имаш државјанство. Со посредник најдобро да видиш по фејсбук ако ти е за Европа само со бугарската се ти е доволно

Kajgana Shop

На врв Bottom