Еве го #1.358. Кога ти кажав дека имаш "заблуда за своето потекло"?:Читај го својот допис #1.358.
Прво, немам желба да давам пари за да задоволам нечии расистички теории. Второ, како што веќе спомнав, не ми треба ДНК анализа за знам дека сум Бугарин.Дај сега да видиме ти што си, а не ваму да нè убедуваш дека си Бугарин, сознание што го темелиш на пропагандни памфлетчиња од крајот на XIX век.
Значи тврдењето дека си Бугарин е само твое субјективно чувство кое не се темели врз никаква научна основа, туку само на твоите лични желби и делузии?Еве го #1.358. Кога ти кажав дека имаш "заблуда за своето потекло"?:
Прво да ги видиме твоите резултати и како тие се поврзани со резултатите на Бугарите од Бугарија. Ајде да видиме колку си поразличен од Бугарин од Бугарија.
Претпоставувам дека бидејќи толку си заинтересиран за туѓа ДНК, си направил сопствена ДНК-тест.
Автоматски споено мислење:
Прво, немам желба да давам пари за да задоволам нечии расистички теории. Второ, како што веќе спомнав, не ми треба ДНК анализа за знам дека сум Бугарин.
Очигледно си имал свои сомнежи и тие се покажале вистинити, бидејќи според фенотипот кој покажа, си Анадолец. Немам такви сомнежи.
Нема научна основа за да се покаже кој на која етничка група припаѓа. Припадноста е прашање на самоопределување.Значи тврдењето дека си Бугарин е само твое субјективно чувство кое не се темели врз никаква научна основа, туку само на твоите лични желби и делузии?
За жал има и такви што се самоопределуваат во нешто што не се, како џедаи, вонземјани, магариња, Ескими, Викинзи, па што да не и Бугари, како што беше случај на последниов попис во Црна Гора.Нема научна основа за да се покаже кој на која етничка група припаѓа. Припадноста е прашање на самоопределување.
Како е во Северна Македонија? Како се врши пописот? Дали прават ДНК тестови за да утврдат кој е Македонец, Бугарин или Албанец? Или и за вас е прашање на самоопределување?
Впрочем, на последниот попис во 2021 година не ја пополнив графата за етничка припадност, јазик и вероисповед, бидејќи овие прашања беа опционални.За жал има и такви што се самоопределуваат во нешто што не се, како џедаи, вонземјани, магариња, Ескими, Викинзи, па што да не и Бугари, како што беше случај на последниов попис во Црна Гора.
Ти во такво ли друштво припаѓаш?
Popis: Izjašnjavali se i kao magarci po nacionalnosti, kao govornici seljačkog jezika, vjernici u bitkoin...
Magarac, bipolarni tranzistor Eskim, Avatar, Čiča Gliša, Vanzemaljac, samo su neki od neobičnih odgovora koji su građani davali na popisu kada je u pitanju naciwww.portalanalitika.me
Oдговорот ќе го поделам на два дела - дел што се однесува на мене и дел што се однесува на тебе.Впрочем, на последниот попис во 2021 година не ја пополнив графата за етничка припадност, јазик и вероисповед, бидејќи овие прашања беа опционални.
Мене ме интересира, откако дозна дека си Анадолец по фенотип, што напиша во графата за етничка група на последниот попис? Дали се изјасни според твоето ДНК/фенотип или се самоидентификува како Македонец?
Горенаведеното воопшто не е одговор, бидејќи јас не поставив прашање за тоа.Oдговорот ќе го поделам на два дела - дел што се однесува на мене и дел што се однесува на тебе.
Што се однесува до мене, јас не сум Анадолец по фенотип, туку имам Источно-Алпинидски фенотип, во кој покрај Анадолците спаѓаат и многу други.
Анадолците немаат никаква врска со Анадолските Турци како што ти погрешно мислиш, туку Анадолци биле Индоевропски народи (Хетити, Лидијци, Ликијци, Каријци, Палајци и др.) кои со текот на времето го изгубиле својот јазик и го замениле со грчки, кој тогаш бил лингва франка.
Кај виде дека потекнувам од Анадолија?Горенаведеното воопшто не е одговор, бидејќи јас не поставив прашање за тоа.
Ако потекнуваш од Анадола, слободно можеш да се наречеш Анадолец, исто како ако доаѓаш од Македонија - Македонец, од Балканот - Балканец, од Европа - Европеец. Во лингвистиката тоа се нарекува деривација.
Наместо да пишуваш глупости, одговори на прашањето:
Мене ме интересира, откако дозна дека си Анадолец (од Анадола) по фенотип, што напиша во графата за етничка група на последниот попис? Дали се изјасни според твоето ДНК/фенотип или се самоидентификува како Македонец?
Според ова што го пишуваш, мислам дека ти незнаеш зашто си Бугарин? Едноставно си. И никој нема право да ти кажува што си.Горенаведеното воопшто не е одговор, бидејќи јас не поставив прашање за тоа.
Ако потекнуваш од Анадола, слободно можеш да се наречеш Анадолец, исто како ако доаѓаш од Македонија - Македонец, од Балканот - Балканец, од Европа - Европеец. Во лингвистиката тоа се нарекува деривација.
Наместо да пишуваш глупости, одговори на прашањето:
Мене ме интересира, откако дозна дека си Анадолец (од Анадола) по фенотип, што напиша во графата за етничка група на последниот попис? Дали се изјасни според твоето ДНК/фенотип или се самоидентификува како Македонец?
„...Ајде да видиме колку си поразличен од Бугарин од Бугарија...„.Еве го #1.358. Кога ти кажав дека имаш "заблуда за своето потекло"?:
Прво да ги видиме твоите резултати и како тие се поврзани со резултатите на Бугарите од Бугарија. Ајде да видиме колку си поразличен од Бугарин од Бугарија.
Претпоставувам дека бидејќи толку си заинтересиран за туѓа ДНК, си направил сопствена ДНК-тест.
1. "Кај виде дека потекнувам од Анадолија?" Сами си го напишал, го има на графиконот за твојот фенотип, како и во текстот за истиот фенотип за кој тврдиш дека е 50,43%. Ова се твоите изјави.Кај виде дека потекнувам од Анадолија?
Прегледај го приврзокот 434515
Источно-Алпинидски фенотип. Најчест во планинските подрачја на Анадолија до Северна Сирија и Ирак. Исто така, се наоѓа во Западен Иран, Кавказ, Палестина и Либан. Со помала застапеност се јавува до Таџикистан, преку Арабија до Југоисточна Европа. (Во текстопт по грешка е напишана Југозападна Европа, но од мапата јасно се гледа дека се работи за Југоисточна Европа).
Македонците не живееле само во сливот на реката Вардар, туку и во Мала Азија (Анадолија).
Античките Македонци, Микенските Грци, Тракијците и Словените делат иста Y-DNA хаплогрупа R1a, како што можеш да видиш на мапите погоре.
Го разбираш ли ти тоа или ти треба објаснување на дунавско-бугарски, напишано со рунско писмо?
Јас се изјаснив како Македонец, за разлика од тебе кој се изјаснуваш како Бугарин, а 99% сум сигурен дека во животот твој немаш сретнато монголоиден туркојазичен Бугарин.
Знам зошто сум Бугарин. Моето потекло е бугарско (тука не зборуваме за ДНК, туку за предци - родители, баби и дедовци), мојата култура е бугарска (традиции, обичаи, вредности, верувања), мојот јазик е бугарски, мојот идентитет е бугарски. Ова се главните критериуми по кои се одредува етничката припадност. Секој има право да ми го каже своето мислење, дури и оној "хромозомот"...Според ова што го пишуваш, мислам дека ти незнаеш зашто си Бугарин? Едноставно си. И никој нема право да ти кажува што си.
Нема ништо ново, Бугарија гордо го држи последното место во ЕУ,Зошто не се вратите на суштината на темата, а поточно вести од политички и економски карактер, а разговорите за ДНК анализите да ги префрлите на патолошката тема или на лични.!!!
Првите два дена ми беше забавно и паднав од смеење читајќи глупости, но веке става досадно.
Оваа лага се поби со јасна и точна статистика.Нема ништо ново, Бугарија гордо го држи последното место во ЕУ,