Романија и Бугарија пет години во ЕУ, а политички и економски на Балканот

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.616
Поени од реакции
709
Читај го својот допис #1.358.
Еве го #1.358. Кога ти кажав дека имаш "заблуда за своето потекло"?:

Прво да ги видиме твоите резултати и како тие се поврзани со резултатите на Бугарите од Бугарија. Ајде да видиме колку си поразличен од Бугарин од Бугарија.

Претпоставувам дека бидејќи толку си заинтересиран за туѓа ДНК, си направил сопствена ДНК-тест.

Автоматски споено мислење:

Дај сега да видиме ти што си, а не ваму да нè убедуваш дека си Бугарин, сознание што го темелиш на пропагандни памфлетчиња од крајот на XIX век.
Прво, немам желба да давам пари за да задоволам нечии расистички теории. Второ, како што веќе спомнав, не ми треба ДНК анализа за знам дека сум Бугарин.

Очигледно си имал свои сомнежи и тие се покажале вистинити, бидејќи според фенотипот кој покажа, си Анадолец. Немам такви сомнежи.

Последно уредено:
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.380
Поени од реакции
8.979

Прво да ги видиме твоите резултати и како тие се поврзани со резултатите на Бугарите од Бугарија. Ајде да видиме колку си поразличен од Бугарин од Бугарија.

Претпоставувам дека бидејќи толку си заинтересиран за туѓа ДНК, си направил сопствена ДНК-тест.

Прво, немам желба да давам пари за да задоволам нечии расистички теории. Второ, како што веќе спомнав, не ми треба ДНК анализа за знам дека сум Бугарин.

Очигледно си имал свои сомнежи и тие се покажале вистинити, бидејќи според фенотипот кој покажа, си Анадолец. Немам такви сомнежи.
Значи тврдењето дека си Бугарин е само твое субјективно чувство кое не се темели врз никаква научна основа, туку само на твоите лични желби и делузии?

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.616
Поени од реакции
709
Значи тврдењето дека си Бугарин е само твое субјективно чувство кое не се темели врз никаква научна основа, туку само на твоите лични желби и делузии?
Нема научна основа за да се покаже кој на која етничка група припаѓа. Припадноста е прашање на самоопределување.

Како е во Северна Македонија? Како се врши пописот? Дали прават ДНК тестови за да утврдат кој е Македонец, Бугарин или Албанец? Или и за вас е прашање на самоопределување?

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.380
Поени од реакции
8.979
Нема научна основа за да се покаже кој на која етничка група припаѓа. Припадноста е прашање на самоопределување.

Како е во Северна Македонија? Како се врши пописот? Дали прават ДНК тестови за да утврдат кој е Македонец, Бугарин или Албанец? Или и за вас е прашање на самоопределување?
За жал има и такви што се самоопределуваат во нешто што не се, како џедаи, вонземјани, магариња, Ескими, Викинзи, па што да не и Бугари, како што беше случај на последниов попис во Црна Гора.

Ти во такво ли друштво припаѓаш?

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.616
Поени од реакции
709
За жал има и такви што се самоопределуваат во нешто што не се, како џедаи, вонземјани, магариња, Ескими, Викинзи, па што да не и Бугари, како што беше случај на последниов попис во Црна Гора.

Ти во такво ли друштво припаѓаш?
Впрочем, на последниот попис во 2021 година не ја пополнив графата за етничка припадност, јазик и вероисповед, бидејќи овие прашања беа опционални.

Мене ме интересира, откако дозна дека си Анадолец по фенотип, што напиша во графата за етничка група на последниот попис? Дали се изјасни според твоето ДНК/фенотип или се самоидентификува како Македонец?

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.380
Поени од реакции
8.979
Впрочем, на последниот попис во 2021 година не ја пополнив графата за етничка припадност, јазик и вероисповед, бидејќи овие прашања беа опционални.

Мене ме интересира, откако дозна дека си Анадолец по фенотип, што напиша во графата за етничка група на последниот попис? Дали се изјасни според твоето ДНК/фенотип или се самоидентификува како Македонец?
Oдговорот ќе го поделам на два дела - дел што се однесува на мене и дел што се однесува на тебе.

Што се однесува до мене, јас не сум Анадолец по фенотип, туку имам Источно-Алпинидски фенотип, во кој покрај Анадолците спаѓаат и многу други.

Анадолците немаат никаква врска со Анадолските Турци како што ти погрешно мислиш, туку Анадолци биле Индоевропски народи (Хетити, Лидијци, Ликијци, Каријци, Палајци и др.) кои со текот на времето го изгубиле својот јазик и го замениле со грчки, кој тогаш бил лингва франка.

За овие Анадолци, како што можеш да видиш и подолу на сликиве била карактеристична Y-DNA хаплогрупата R1b, која е една од хаплогрупите карактеристични за Источно-Aлпинидскиот фенотип.

1730979977950.png

1730982238294.png

1730980355470.png

1730979483497.png
1730979516565.png
1730981233427.png

Инаку, R1b e карактеристична за Келти и за Ерменци. Келти што живееле во Анадолија биле Галатјаните. Додека првите ерменски доселеници на Балканот дошле пред „твоите“ Аспарухови Бугари.

1730981015089.png
1730981063278.png

За Ерменците е карактеристична и хаплогрупата J2, која се јавува како втора најчеста хаплогрупа кај Источно-Алпинидскиот фенотип со честота од 20.99%.

Инаку, како што можеш да видиш од горните мапи, J2 e карактеристична за Кура-Аракската Култура и Минојски Крит.

1730981560029.png
1730981584813.png

Хаплогрупата Ј1 која е најчеста хаплогрупа кај Источно-Алпинидскиот фенотип со честота од 25.39% највеќе се среќава покрај Кура-Аракската Култура и Минојски Крит и во Месопотамија.

1730982129933.png

Еве ги и хаплогрупите на имигрантите од Бронзеното Доба поедноставено.

1730982324441.png

Што се однесува до Aнтичките Македонци:

Катакомбна Култура:
1730982909905.png
1730983043421.png

1730982869951.png

1730982619918.png

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.616
Поени од реакции
709
Oдговорот ќе го поделам на два дела - дел што се однесува на мене и дел што се однесува на тебе.

Што се однесува до мене, јас не сум Анадолец по фенотип, туку имам Источно-Алпинидски фенотип, во кој покрај Анадолците спаѓаат и многу други.

Анадолците немаат никаква врска со Анадолските Турци како што ти погрешно мислиш, туку Анадолци биле Индоевропски народи (Хетити, Лидијци, Ликијци, Каријци, Палајци и др.) кои со текот на времето го изгубиле својот јазик и го замениле со грчки, кој тогаш бил лингва франка.
Горенаведеното воопшто не е одговор, бидејќи јас не поставив прашање за тоа.

Ако потекнуваш од Анадола, слободно можеш да се наречеш Анадолец, исто како ако доаѓаш од Македонија - Македонец, од Балканот - Балканец, од Европа - Европеец. Во лингвистиката тоа се нарекува деривација.

Наместо да пишуваш глупости, одговори на прашањето:
Мене ме интересира, откако дозна дека си Анадолец (од Анадола) по фенотип, што напиша во графата за етничка група на последниот попис? Дали се изјасни според твоето ДНК/фенотип или се самоидентификува како Македонец?

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.380
Поени од реакции
8.979

Ако потекнуваш од Анадола, слободно можеш да се наречеш Анадолец, исто како ако доаѓаш од Македонија - Македонец, од Балканот - Балканец, од Европа - Европеец. Во лингвистиката тоа се нарекува деривација.

Мене ме интересира, откако дозна дека си Анадолец (од Анадола) по фенотип, што напиша во графата за етничка група на последниот попис? Дали се изјасни според твоето ДНК/фенотип или се самоидентификува како Македонец?
Кај виде дека потекнувам од Анадолија?

1730985549660.png

Источно-Алпинидски фенотип. Најчест во планинските подрачја на Анадолија до Северна Сирија и Ирак. Исто така, се наоѓа во Западен Иран, Кавказ, Палестина и Либан. Со помала застапеност се јавува до Таџикистан, преку Арабија до Југоисточна Европа. (Во текстопт по грешка е напишана Југозападна Европа, но од мапата јасно се гледа дека се работи за Југоисточна Европа).

Македонците не живееле само во сливот на реката Вардар, туку и во Мала Азија (Анадолија).

Античките Македонци, Микенските Грци, Тракијците и Словените делат иста Y-DNA хаплогрупа R1a, како што можеш да видиш на мапите погоре.

Го разбираш ли ти тоа или ти треба објаснување на дунавско-бугарски, напишано со рунско писмо?

Јас се изјаснив како Македонец, за разлика од тебе кој се изјаснуваш како Бугарин, а 99% сум сигурен дека во животот твој немаш сретнато монголоиден туркојазичен Бугарин.

Последно уредено:
Член од
9 декември 2012
Мислења
1.021
Поени од реакции
1.100

Според ова што го пишуваш, мислам дека ти незнаеш зашто си Бугарин? Едноставно си. И никој нема право да ти кажува што си.

Член од
30 октомври 2021
Мислења
1.629
Поени од реакции
3.782
Зошто не се вратите на суштината на темата, а поточно вести од политички и економски карактер, а разговорите за ДНК анализите да ги префрлите на патолошката тема или на лични.!!!
Првите два дена ми беше забавно и паднав од смеење читајќи глупости, но веке става досадно.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.868
Поени од реакции
4.997

„...Ајде да видиме колку си поразличен од Бугарин од Бугарија...„.

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.616
Поени од реакции
709
Кај виде дека потекнувам од Анадолија?

Прегледај го приврзокот 434515

Источно-Алпинидски фенотип. Најчест во планинските подрачја на Анадолија до Северна Сирија и Ирак. Исто така, се наоѓа во Западен Иран, Кавказ, Палестина и Либан. Со помала застапеност се јавува до Таџикистан, преку Арабија до Југоисточна Европа. (Во текстопт по грешка е напишана Југозападна Европа, но од мапата јасно се гледа дека се работи за Југоисточна Европа).

Македонците не живееле само во сливот на реката Вардар, туку и во Мала Азија (Анадолија).

Античките Македонци, Микенските Грци, Тракијците и Словените делат иста Y-DNA хаплогрупа R1a, како што можеш да видиш на мапите погоре.

Го разбираш ли ти тоа или ти треба објаснување на дунавско-бугарски, напишано со рунско писмо?

Јас се изјаснив како Македонец, за разлика од тебе кој се изјаснуваш како Бугарин, а 99% сум сигурен дека во животот твој немаш сретнато монголоиден туркојазичен Бугарин.
1. "Кај виде дека потекнувам од Анадолија?" Сами си го напишал, го има на графиконот за твојот фенотип, како и во текстот за истиот фенотип за кој тврдиш дека е 50,43%. Ова се твоите изјави.
2. "Античките Македонци, Микенските Грци, Тракијците и Словените делат иста Y-DNA хаплогрупа R1a": Токму поради ова може да се сумира дека си Анадолец - чисто по географско потекло.
3. Очигледно ти е важна ДНК - тогаш од каде знаеш дека си Македонец, а не си Грк, Бугарин, Србин, Албанец или некој друг? Дали има нешто во твојата ДНК што вели дека си првенствено Македонец? Повторно, ДНК воопшто не ми е важна, но бидејќи ти е важна, е убаво да објасниш.

Според ова што го пишуваш, мислам дека ти незнаеш зашто си Бугарин? Едноставно си. И никој нема право да ти кажува што си.
Знам зошто сум Бугарин. Моето потекло е бугарско (тука не зборуваме за ДНК, туку за предци - родители, баби и дедовци), мојата култура е бугарска (традиции, обичаи, вредности, верувања), мојот јазик е бугарски, мојот идентитет е бугарски. Ова се главните критериуми по кои се одредува етничката припадност. Секој има право да ми го каже своето мислење, дури и оној "хромозомот"...

Последно уредено:
Член од
9 декември 2012
Мислења
1.021
Поени од реакции
1.100
Зошто не се вратите на суштината на темата, а поточно вести од политички и економски карактер, а разговорите за ДНК анализите да ги префрлите на патолошката тема или на лични.!!!
Првите два дена ми беше забавно и паднав од смеење читајќи глупости, но веке става досадно.
Нема ништо ново, Бугарија гордо го држи последното место во ЕУ,

Kajgana Shop

На врв Bottom