- Член од
- 24 октомври 2021
- Мислења
- 1.112
- Поени од реакции
- 753
uste davaat ruteri so wifi5 standard...ZTE ZXHN F670L
uste davaat ruteri so wifi5 standard...ZTE ZXHN F670L
Па и последниот рутер од Хуавеи HG8145 V5 што го даваа(т) на користење доаѓа со Wi-Fi 5 верзија.uste davaat ruteri so wifi5 standard...
e daПа и последниот рутер од Хуавеи HG8145 V5 што го даваа(т) на користење доаѓа со Wi-Fi 5 верзија.
Wi-Fi безжичната мрежа е најмал проблем, ако не ти врши работа рутерот од телекомуникацискиот оператор ќе си купиш втор рутер или Wi-Fi екстендер - подобра опција е вториот рутер.
Далеку поважно е рутерот кој ти го дале на користење да биде полесен и попрактичен за конфигурирање, за разлика од Техниколор ѓубрињата кои Македонски Телеком им ги дава на своите корисници.
Kaj a1 docsis e obratno ,samo technicolor tc7200 e najstabilen, prvite motorola Cbn i poslednite/najnovi Ubee e uzas ...Па и последниот рутер од Хуавеи HG8145 V5 што го даваа(т) на користење доаѓа со Wi-Fi 5 верзија.
Wi-Fi безжичната мрежа е најмал проблем, ако не ти врши работа рутерот од телекомуникацискиот оператор ќе си купиш втор рутер или Wi-Fi екстендер - подобра опција е вториот рутер.
Далеку поважно е рутерот кој ти го дале на користење да биде полесен и попрактичен за конфигурирање, за разлика од Техниколор ѓубрињата кои Македонски Телеком им ги дава на своите корисници.
А што им фали на Ubee јас сум од него повеќе задоволен него ли од Technicolor-от дури го имав, баш ми правеше доста проблеми.Kaj a1 docsis e obratno ,samo technicolor tc7200 e najstabilen, prvite motorola Cbn i poslednite/najnovi Ubee e uzas ...
Последните 2 години пред да го откажам Вип - подоцна се ребрендираше во А1 - го користев Техниколор рутерот и можам да потврдам дека бев задоволен.Kaj a1 docsis e obratno ,samo technicolor tc7200 e najstabilen, prvite motorola Cbn i poslednite/najnovi Ubee e uzas ...
Во А1 не инсталираат свој софтвер, туку од рутерот што е.Последните 2 години пред да го откажам Вип - подоцна се ребрендираше во А1 - го користев Техниколор рутерот и можам да потврдам дека бев задоволен.
Проблемот не е во самиот Техниколор рутер, туку во сра_ето од софтвер кој Македонски Телеком му го инсталираат на рутерот.
И се разбира техничката поддршка на Македонски Телеком за Техниколор рутерите им е катастрофа, еве во ноември 2024 се навршуваат точно 2 (ДВЕ) години од кога почнаа да ги даваат на користење и сеуште немаат софтвер за менаџирање на рутерите, а тоа во превод значи дека кога ќе им се јавиш во контакт центар, единствено можат да ти потврдат дали рутерот е успешно поврзан или не и дали сигналот е добар или не. А дали воопшто ти функционира Интернетот, MaxTV или Магента ТВ, едноставно не примаат такви податоци од рутерот бидејќи немаат софтвер за таква дијагностика.
Но затоа такви проблеми немаат со Хуавеи рутерите, под услов да не се најстарите црни Хуавеи рутери кои Македонски Телеком ги даваше на почетокот, тие доаѓаат со стар софтвер и не можат да ги менаџираат од контакт центар и техничка поддршка. Ако корисникот има бел Хуавеи рутер - без разлика дали е постариот модел HG8245H или поновиот модел HG8145 V5, самиот софтвер од Хуавеи на вработените во контакт центар и во техничка поддршка им дава детална дијагностика за рутерот и ако има било какви проблеми веднаш истите им ги прикажува на луѓето во контакт центар и во техничка поддршка. Од друга страна кај Техниколор рутерите мора или корисникот да е добро запознаен со начинот на кој функционира рутерот за да знае како на луѓето од контакт центар да им ги објасни проблемите со кои се соочува, или мора да биде присутно техничко лице од Македонски Телеком за да може од лице место на терен да им објасни на колегите од техничка поддршка што точно се случува со Техниколор рутерот кај крајниот корисник.
Сега даваат на користење Техниколор рутери со понов RDK софтвер - истите модели FGA2233 и FGA2235, само со поинаков софтвер од Македонски Телеком - кој им овозможува поголемо и полесно менаџирање на рутерите од техничка поддршка и од контакт центар, но на сметка на тоа корисникот нема никаков пристап до конфигурацискиот интерфејс на рутерот и не може рачно да врши никакви промени во подесувањата. Секако дека ја нудат опцијата Wi-Fi Менаџер кај Телеком МК апликацијата за да можеш преку мобилен телефон да промениш име на мрежа и/или лозинка на Wi-Fi мрежата, но само со доплата - нешто што е најобична бесплатна опција кај сите телекомуникациски оператори Македонски Телеком сака да го наплаќа како дополнителна услуга.
Претпоставувам дека А1 сеуште не им инсталираат сопствен софтвер на рутерите кои им ги даваат на своите корисници, и секако дека тоа е одлично, не само што се полесни за конфигурирање со фабричкиот софтвер од самиот производител, туку и полесни се за менаџирање од страна на контакт центар и техничка поддршка.
Знам дека така беше порано, паметно од нивна страна ако и понатаму практикуваат таков начин на работење.Во А1 не инсталираат свој софтвер, туку од рутерот што е.
Kako misles +100 den kade pisuva daj linkpraznicnata ponuda A1 ja pusta mesecov? ke ima +100 na predplata?
99% sigurno +100kapraznicnata ponuda A1 ja pusta mesecov? ke ima +100 na predplata?
А зошто да поскапуваат? Ај 20 евра 1199 денари за неограничено се (150GB интернет) и опција за размена ај ќе сфатам, како последица на нова мрежа, поскапена струја, инфлација и т.н. и за профит правење, ама 100 денари плус на сегашнава цена не ми е логично, ама имај во предвид трошоци за плати, дуќани, струјата индустриска што ја плаќаат и за одржување на базните станици.99% sigurno +100ka
Sakate da recete deka ova sto plakamo po 1200 mesecno ke se Kaci uste 100ka pa Kako moze koj ja imam potpisan dogovor za ovaa sumaА зошто да поскапуваат? Ај 20 евра 1199 денари за неограничено се (150GB интернет) и опција за размена ај ќе сфатам, како последица на нова мрежа, поскапена струја, инфлација и т.н. и за профит правење, ама 100 денари плус на сегашнава цена не ми е логично, ама имај во предвид трошоци за плати, дуќани, струјата индустриска што ја плаќаат и за одржување на базните станици.
Инфлација пак луѓе ќе има, татко ми денеска ми кажа дека се пак ќе се поскапува, така да не е исклучено и покачување на цените на претплатите.
Ti imas ama novata tarifa ke odi +100, pa potoa ke te ubedat deka ke ti dadat povejke budzet(vo prevod 12 000mkd tel,vo prodazba kaj niv e 20 000)Sakate da recete deka ova sto plakamo po 1200 mesecno ke se Kaci uste 100ka pa Kako moze koj ja imam potpisan dogovor za ovaa suma
Nee za opravduvajne voopsto, ama,nema kako poinaku da kradat cisti profit,Premnogu se alcni i poradi toa 4ig ili One ke pocne so 600mkd, primer pretplata/bidejki dodeka pocnat/ako zapocnat - ovie pocetna ke bide 1000ka,i taka vo krug na alcnata demokratija(dogovorena-monopolisticka)А зошто да поскапуваат? Ај 20 евра 1199 денари за неограничено се (150GB интернет) и опција за размена ај ќе сфатам, како последица на нова мрежа, поскапена струја, инфлација и т.н. и за профит правење, ама 100 денари плус на сегашнава цена не ми е логично, ама имај во предвид трошоци за плати, дуќани, струјата индустриска што ја плаќаат и за одржување на базните станици.
Инфлација пак луѓе ќе има, татко ми денеска ми кажа дека се пак ќе се поскапува, така да не е исклучено и покачување на цените на претплатите.