3.) Orthosiphon stamineus (Lamiaceae) воден екстракт од листот и цветот, познат како мачкини мустаќи или Јава чај, Кина, Југоисточна Азија,Квинсленд, Австралија) се користи за зголемување на излачувањето на урината, намалување на урична киселина, заштита на бубрезите.
Прегледај го приврзокот 431279 Прегледај го приврзокот 431291
...исто така има дејство врз намалување на оксидативниот стрес, намалување на воспалението, заштита на црниот дроб, заштита на желудникот, намалување на крвниот притисок, подобрување на дијабетесот, подобрување на хиперлипидемија, борба против микроорганизми и борба против анорексија.
Прегледај го приврзокот 431280Прегледај го приврзокот 431281Прегледај го приврзокот 431282Прегледај го приврзокот 431284Прегледај го приврзокот 431285Прегледај го приврзокот 431287
... не е лошо да се знае дополнително, дека лековитото растение Orthosiphon stamineus е потенцијален агенс за лекување на дијабетес и дијабетични компликации, екстрактите од O. stamineus, вклучувајќи 50% екстракт од етанол, екстракт од хлороформ, воден екстракт и екстракт од хексан, може да се користат за:
- лекување на дијабетес преку механизми кои вклучуваат инхибирање на активностите на α-амилаза и α-глукозидаза,
- промовирање на лачењето на инсулин и подобрување на инсулинската резистенција, подобрување на чувствителноста на инсулин, зголемување на навлегувањето на гликоза, промовирање на гликолизата, инхибиција на глуконеогенезата, промовирање на секрецијата на GLP-1 и антигликациски ефекти, а воден екстракт може да се користи и за третман на дијабетична нефропатија при што главни активни компоненти, како што се розмарин киселина, ферулинска киселина, метил кафеат, ванилна киселина, протокатехуична киселина, изокерцитрин, баикалеин, нарингенин, арјунолна киселина, бетулинска киселина, мачна киселина, олеанолна киселина, урсолна киселина, маселинска киселина Б, сифоноли , ортосифолите B, G, I и N исто така имаа добри ефекти во третманот на дијабетесот и неговите компликации.
- антиоксидантни и антиинфламаторни активности,
- регулирање на липидниот метаболизам,
4.) Prunus avium (Rosaceae) воден екстракт од дршка од цреша, инаку плодот на црешите се исклучително богат извор на минерали (особено калиум), витамини, протеини и растителни влакна и се полни со антиоксиданси, содржат полифенолни флавоноидни соединенија (антоцијани), кои имаат моќни, научно докажани антиинфламаторни својства и проинфламаторните ензими за да помогнат во намалувањето на болката.
Прегледај го приврзокот 431292 Прегледај го приврзокот 431295
...добро е да се знае дека содржината на антоцијаните имаат значителна вредност за здравјето на мозокот и се покажа дека ја подобруваат меморијата.
Прегледај го приврзокот 431296Прегледај го приврзокот 431297Прегледај го приврзокот 431298
...луѓе обично ја консумираат црешата, а дршките се фрлаат, но науката ни кажува дека стеблата на црешата содржат исклучителни скапоцени испарливи масла и калиумови соли кои се и антиинфламаторни и диуретици, а како црешите, стеблата од црешата исто така имаат моќни детоксикациски и депуративни својства, така да во круговите на алтернативната и комплементарната медицина, стеблата на црешата со векови се применуваат во фитотерапијата како првокласен природен диуретик, а се должи на природните биофлаваноиди и калиумови соли содржани во стеблото на цреша.
Уринарниот тракт:
... поради нивните моќни диуретични и антиинфламаторни својства, стеблата од цреша често се користат, или во прав или во форма на чај, за да помогнат во чистењето на бубрезите и уринарниот тракт и да помогнат во ублажување на симптомите поврзани со состојби како што се урогениталните инфекции, интерстицијален циститис и гломеруларни заболувањ, можат да помогнат во разградувањето и чистењето на камењата формирани во уринарниот тракт и бубрезите.
Регулирањето на метаболизмот, а со тоа и слабеењето.
... поради нивната способност да му помогнат на телото да ги исфрли отпадните материи и токсините, се верува дека стеблата од цреши му помагаат на телото да ги елиминира мастите и целулитот и помагаат на кожата да ја задржи/поврати формата и еластичноста во текот на процесот на слабеење.
Нормализирање на активноста на цревата и ги поддржуваат процесите на детоксикација,
Според неодамнешните научни истражувања објавени во Journal of Agricultural and Food Chemistry на Американското хемиско друштво, полифенолните флавоноидни соединенија, антоцијаните присутни во стеблата на црешата, помагаат да се зголеми создавање на инсулин за 50% и на тој начин може да бидат корисни за стабилизирање на нивото на шеќер во крвта и за контролирање на апетитот.