Рециклирање пластика или перење мозоци?

Не-го-знам

svetac ivan iscelitel
Член од
3 мај 2015
Мислења
609
Поени од реакции
448
Јавна тајна е дека најголемиот дел од се што се фрла за рециклирање не е рециклирано. Некои 10% од сите пластики фрлени за рециклирање се рециклираат. Цената за да се рециклира едно пластично шише е многукратно поголема од цената за ново шише. Хартијата е едноставна ама освен за паковање после тоа ретко кој ја користи за друго. Единствено што е доста евтино да се рециклира е стакло, бидејќи е многу едноставно. Голем дел од металите се исто евтини за рециклирање. Ова првично зошто самиот процес е евтин, а исто така бидејќи се хемиски едноставни, за разлика од пластиките кои се полимери и чии својства се менуваат при различни надворешни влијанија. Исто така и зависи во што ќе се рециклираат. Има неколку нивоа, дали ќе биди неодредена смеса што ќе се прават некои производи пример тули, или ќе биде механички или хемиски рециклирана за да можи да се направат вистински производ, ново шише, кутија или било што.

А ние сме трагикомедија во однос на рециклирањето. Не знам дали воопшто има некој кој што се занимава со рециклирање пластика сериозно. За стакло/хартија/метал има. Но никако да проработи системот кај нас како во странство со задолжително селектирање на отпад за рециклирање. Поставија контејнери и канти ама истите пак се користат за сѐ и после се откажаја. Ваљда треба некој од власта да отвори фирма за рециклирање па да проработи бизнисот.

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.744
Поени од реакции
4.507
Дел од пластиката не се рециклира, а дел има ограничени циклуси т.е после 2-3 рециклирања станува микропластика.

Интересно видео за темава.

Да сум на позиција на власт би забранил користење на пластика секаде каде што има валидна алтернатива.

На пример шишиња за било какви пијалоци може да бидат или стакло или алуминиум/метал.

Мислам дека има простор одредени производи кои што се користат подолг период да се користи пластика ама треба да се гледа на неа како потребно зло и да се бара замена што поскоро.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.880
Поени од реакции
42.558
Не можам да го сфатам тој backlash на народов за пластика. Пластиката не е отровна. Не ја афектира природата на никаков начин освен што ствара ѓубре кое може да се изгори за да се произведе енергија.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.232
Поени од реакции
30.460
Не можам да го сфатам тој backlash на народов за пластика. Пластиката не е отровна. Не ја афектира природата на никаков начин освен што ствара ѓубре кое може да се изгори за да се произведе енергија.
Phtalates koi se mikroplastika pravat haos na endokriniot sistem, koj e odgovoren za plodnost i opsto zdravje, a najmnogu se opasni za plodot vo razvoj na majkata. Znaci kolku poveke e majkata izlozena na mikroplastika i zagaduvanje, za zhal se zgolemuva shansata deteto da se rodi so problemi.
Ima teorija deka prisustvoto na mikropastika vo utrobata pridonesuva za homoseksualnost, so ogled na toa deka go razoruva endokriniot sistem.

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Phtalates koi se mikroplastika pravat haos na endokriniot sistem, koj e odgovoren za plodnost i opsto zdravje, a najmnogu se opasni za plodot vo razvoj na majkata. Znaci kolku poveke e majkata izlozena na mikroplastika i zagaduvanje, za zhal se zgolemuva shansata deteto da se rodi so problemi.
Ima teorija deka prisustvoto na mikropastika vo utrobata pridonesuva za homoseksualnost, so ogled na toa deka go razoruva endokriniot sistem.
Му е гајле на него, он е момче. ;)

Член од
3 јуни 2022
Мислења
1.611
Поени од реакции
3.917
Му е гајле на него, он е момче. ;)
Па веројатно и на машките микропластиката делува штетно, не за џабе во денешно време секој трет човек има проблем со пореметени хормони плодност итн. Дали преку пиење течности од пластика, дали преку кожата со облеката што ја носиме сите сме изложени

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Па веројатно и на машките микропластиката делува штетно, не за џабе во денешно време секој трет човек има проблем со пореметени хормони плодност итн. Дали преку пиење течности од пластика, дали преку кожата со облеката што ја носиме сите сме изложени
Има фајзер брат, го боли кур. ;)

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.880
Поени од реакции
42.558
Има фајзер брат, го боли кур. ;)
Па еве ни сум се пропедерчил ни ништо. А сигурно имам тони микропластика внесено преку јадење. Уствари сите имаме, храната е полна со тоа. Тоа е како кислородот у атмосферата што е.

All types of proteins contained microplastics
In the February study, which was published in Environmental Research, researchers looked at over a dozen commonly consumed proteins, including beef, breaded and other types of shrimp, chicken breasts and nuggets, pork, seafood, tofu and several plant-based meat alternatives, such as nuggets, plant crumbles similar to ground beef and plant-based fish sticks.

Breaded shrimp contained the most tiny plastics by far, at well over an average of 300 microplastic pieces per serving. Plant-based nuggets came in second, at under 100 pieces per serving, followed by chicken nuggets, pollock fish sticks, minimally processed White Gulf shrimp, fresh caught Key West pink shrimp and a plant-based fish-like stick.

The least contaminated proteins were chicken breasts, followed by pork loin chops and tofu.

After comparing the results to consumer consumption data, researchers estimated the average exposure of American adults to microplastics could range between 11,000 and 29,000 particles a year, with a maximum estimated exposure of 3.8 million microplastics per year.

Последно уредено:
Член од
9 февруари 2016
Мислења
1.457
Поени од реакции
3.591
Па еве ни сум се пропедерчил ни ништо. А сигурно имам тони микропластика внесено преку јадење. Уствари сите имаме, храната е полна со тоа. Тоа е како кислородот у атмосферата што е.

Замисли 5 души играте руски рулет, умира некој ропак, а тебе ништо не ти е. Ништо не им е и на другите 3ца. Сега вие може колку сакате да зборите дека руски рулет е безопасно, бидејќи сте играле, а еве сега сте здрави и прави.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.880
Поени од реакции
42.558
Замисли 5 души играте руски рулет, умира некој ропак, а тебе ништо не ти е. Ништо не им е и на другите 3ца. Сега вие може колку сакате да зборите дека руски рулет е безопасно, бидејќи сте играле, а еве сега сте здрави и прави.
Имаш поента, но колку овој проблем е решлив? Немаме ни замена за пластиката ни пак имаме решение како да се ослободиме од неа на микроскопско ниво. Можеме само да погаѓаме дали има или нема производот кој го конзумираме.

А за ова штетноста нема некои цврсти докази. Пример како за азбестот во минатото што предизвикувал рак па бил исклучен. За пластикава нема никакви докази дека нешто прави освен на Дарлинг муабетиве дека создава хомосексуализам.

И тука доаѓаме до прашањето што создава хомосексуализам? Тоа се најверојатно генетски предиспозиции кои се пренесуваат преку некое колено. Исто така и масовната пропаганда за педеризација која владее моментално со тоа колку е ин да се пукаш у гз. Али ние сме го нашле сега виновникот, еј пластиката прави педери и прави да се пукаш у гз, ма дај ви се молам.

Член од
9 февруари 2016
Мислења
1.457
Поени од реакции
3.591
Имаш поента, но колку овој проблем е решлив? Немаме ни замена за пластиката ни пак имаме решение како да се ослободиме од неа на микроскопско ниво. Можеме само да погаѓаме дали има или нема производот кој го конзумираме.

А за ова штетноста нема некои цврсти докази. Пример како за азбестот во минатото што предизвикувал рак па бил исклучен. За пластикава нема никакви докази дека нешто прави освен на Дарлинг муабетиве дека создава хомосексуализам.

И тука доаѓаме до прашањето што создава хомосексуализам? Тоа се најверојатно генетски предиспозиции кои се пренесуваат преку некое колено. Исто така и масовната пропаганда за педеризација која владее моментално со тоа колку е ин да се пукаш у гз. Али ние сме го нашле сега виновникот, еј пластиката прави педери и прави да се пукаш у гз, ма дај ви се молам.
За педерлуков не знам, ама и јас имам налетано на истражувања дека влијае на хормоните и дека дури може да доведе до неплодност. Не сум ги простудирал ептен длабоко, ама пластиката е неприродно нешто, вештачки и неразградлив материјал, што одеднаш е секаде околу нас (и во нас, за жал) и сум прилично сигурен дека штети за некои работи. Ако ништо друго прави ѓубре кое не може безбедно да се уништи.

Сега проблемот со неа е малку покомплексен, бидејќи цела светска економија и масовно производство на храна е поврано со пластикава. За да се исфрли скроз од употреба е прилично тешко и бара некои работи да се сменат од корен, што секако дека нема туку-така да се случи.

Рециклажа исто не е решение, нејќам јас да носам мајца од рециклирана пластика, но за жал познативе марки им го продаваат на луѓево како да е добра работа.

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.175
Поени од реакции
3.422
Кој неќе да користе пласитка може да иде у некоја пештера и да си живее здраво до крајот на животот, ако несака да си игра со камења може да си продолжи да си ужива во придобивките од пластиката, секој што јаде гомна колку била лоша пластиката може одма да престане да ја користи, првото нешто е да престане да пишува на пастични тачови или пластични тастатури.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.232
Поени од реакции
30.460
Кој неќе да користе пласитка може да иде у некоја пештера и да си живее здраво до крајот на животот, ако несака да си игра со камења може да си продолжи да си ужива во придобивките од пластиката, секој што јаде гомна колку била лоша пластиката може одма да престане да ја користи, првото нешто е да престане да пишува на пастични тачови или пластични тастатури.
Moe prasanje e zosto ako moze koka kola i pivo da se prodava vo stakleni sisinja, zosto da ne moze i voda, mleko, jogurti, i ostanati sokovi?
Porano mnogu ednostavno funkcioniralo toa, si go cuvas siseto, go nosis vo prodavnica go vrakas, i zimas novo, plakas samo mleko, ne ambalaza.
Tastaturata osven ako ne ja lizes ne znam koj e problemot so nea. Sozdadena e kako aparat koj ke sluzi dolg period. No koga konzumiras raboti direktno si nanesuvas steta.
Автоматски споено мислење:

Conclusion
Long-term exposure to PAEs increase the femininity trait scores in boys with early onset of puberty. Although the mechanisms remain to be determined, environmental pollution might have subtle, yet measurable effects on childhood gender identity. Reducing these chemicals exposure has important public implications on gender development.
Ne znam, jas ne sum naucnik, samo prenesuvam toa sto sum procitala.
I jas se smeev na Alex Jones koga vikase "they are turning the frogs gay!" ama po nekoja bizarna slucajnost, izgleda bil vo pravo.

Последно уредено:
Член од
3 јуни 2022
Мислења
1.611
Поени од реакции
3.917

Kajgana Shop

На врв Bottom