Најефтин супермаркет

Член од
23 август 2010
Мислења
39.308
Поени од реакции
113.399
Sakas slika od izvod li da stavam pa da vidime koj laze, a koj veze nema od realnosta.
Inace u banka ima vraboteno i higienicari i obezbedjenje, ti mozda po toj osnov si temu vraboten, znam li...
Ама ваљда доволно си паметен да сфатиш дека се разликува од банка до банка, така? А и Господ измислил е-банкарство, таму скоро и да нема провизии, нешто ситно за екстерни налози и толку.

А што се буниш за наплата на провизија за плаќање сметки на шалтер и вадење пари од сметка? Треба ли да ти наплатат за услугата? Ти еве кажи што работиш, не мора име на фирма него кажи во кој сектор си и ќе ти споредам да видиш дека исти курац доаѓа.
Автоматски споено мислење:

Ја некако, ти никако.
Сите знаеме дека банките подлежат на регулативи.
Ти напиша дека многу внимание се посветувало на перење пари и тероризам, не јас
Сакав да му доловам дека не прават што сакаат банките како што претстави он. И да, се посветува премногу внимание за перење пари и финансирање тероризам, да знаеш само какви све трансакции се забранети или се одбиваат... Нормално не може 100% да се искорени тоа или 100% да се фатат сите трансакции, јебига.
Автоматски споено мислење:

Ти најверојатно збориш за цени на услуги за правно лице, а он ти кажува за физички лиц
Пензионер ако е правно лице тогаш ок.

Член од
28 јуни 2018
Мислења
787
Поени од реакции
956
вадење пари од сметка? Треба ли да ти наплатат за услугата? Ти еве кажи што работиш, не мора име на фирма него кажи во кој сектор си и ќе ти споредам да видиш дека исти курац доаѓа.
NE TREBA ZA VADENJE MOI PARI OD SMETKA NEKOJ DA MI NAPLAKJA

ajde sporedi so koj bilo primer od bilo koja industrija od bilo koja planeta ili univerzum

Член од
16 октомври 2021
Мислења
609
Поени од реакции
1.345
Nema bolje opcija od toj UNIFLEX paketot sho e od sekoj bankomat sho postoi u mk mozes da si vadis pari od bankomat i pritoa da ne plakjas kamata. Ednostavno 100che ti e toj paket mesecno. Vrvna rabota neka pusat kur bankomatite, ke si vadam pari od kaj mi prdne.

Член од
23 август 2010
Мислења
39.308
Поени од реакции
113.399
I od salteri isto treba. Zto ako sakam 1m da izvadam? Zasto da daam pari?

A koa sme kaj bankomati, koja e logikata za proverka na sostojba da se zema pari?
Затоа што ти се наплаќа услугата. Тој што е позади шалтерот треба да искуца налог, да изброи пари, да ти ги даде на тебе, а на крајот најбитно од се е дека треба да земе плата.

За земањето провизија за проверка на состојба тоа за мене е срам, ама реално имаш избор, смени ја банката. :toe:

И да, ако имаш 1м денари на сметка, 20 денари провизија верувам нема да ти бидат проблем. :D

Член од
16 октомври 2021
Мислења
609
Поени од реакции
1.345
proverka na sostojba ke naprais ako zivees u 2010. Ama poso zivees skoro u 2025 imas aplikacija na telefonot da si vidis sto i kako stois. Ne znam be sto tolku komplicirate so sila? Se ti e na tacna dadeno bez ic provizija da pomines

Член од
28 јуни 2018
Мислења
787
Поени од реакции
956
Nema vrska zborime tuka kako koncept deka e besmisleno, ne dali jas ti ili nekoj tret sme mozele da koristime aplikacii.

Cekaat lugje penzii, proveruvaat po bankomati, ne se site ednakvo tehnoloski spremni.
Plus fakt e deka se koristat shalterite, ne e deka se prazni... Sme offtopic malce ama eve bankive moze i da gi gleame kao supermarketi

Член од
23 август 2010
Мислења
39.308
Поени од реакции
113.399
Nema vrska zborime tuka kako koncept deka e besmisleno, ne dali jas ti ili nekoj tret sme mozele da koristime aplikacii.

Cekaat lugje penzii, proveruvaat po bankomati, ne se site ednakvo tehnoloski spremni.
Plus fakt e deka se koristat shalterite, ne e deka se prazni... Sme offtopic malce ama eve bankive moze i da gi gleame kao supermarketi
Епа во маркет сопствениците ќаруваат на маржата во производите, банката ти наплаќа за услугата, не знам зошто се чудиш. Ако се буниш зошто банката ти наплаќа провизија ти е исто како да се буниш зошто маркетот не ти продава по набавна цена.

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.673
Поени од реакции
5.992
Епа во маркет сопствениците ќаруваат на маржата во производите, банката ти наплаќа за услугата, не знам зошто се чудиш. Ако се буниш зошто банката ти наплаќа провизија ти е исто како да се буниш зошто маркетот не ти продава по набавна цена.
So edna mala razlika -
3-te najgolemi banki imaat profit od 10+ milijardi, a 3-te najgolemi marketi nemaat ni 1 milIjarda...

Ama nikoj ne bara od bankite da im se namali profitot...

Член од
23 август 2010
Мислења
39.308
Поени од реакции
113.399
So edna mala razlika -
3-te najgolemi banki imaat profit od 10+ milijardi, a 3-te najgolemi marketi nemaat ni 1 milIjarda...

Ama nikoj ne bara od bankite da im se namali profitot...
Ама чекај малце, мислам дека ги мешаш работите. Прво, ни близу 10 милијарди профит немаат банките, сеа да не гуглам ама мислам Комерцијална имаше околу 40 и кусур милиони годинава, Стопанска и НЛБ нешто помалце. Второ, ниту еден маркет не е ни близу 1 милијарда профит, онака светлосни години е далеку. Трето, затоа и пишав поназад дека банките подлежат на регулативи од НБРМ кои ти и општо народот не ги ни знае ниту ги гледа. Мислиш дека една банка цело време кредитира под најповолни услови? Си приметил дека една банка пример има најдобри камати едно 6 месеци и после тоа драстично ги качува? Знаеш зошто е тоа така? Не може банките да прават што сакаат и да станат одеднаш неликвидни, како што стана Еуростандард мада они се посебна приказна и има доста политика у пропаѓањето на таа банка. Четврто, споредуваш неспоредливи работи, маркетите се една индустрија, една гранка, а банките сосема друга. Банките се АД, маркетите се или ДООЕЛ или ДОО и сосема е различна структурата и начинот на управување со истите.

Крај краева стои она од погоре напишаното, банката наплаќа за услугата, маркетот си наплаќа исто така за услугата преку маржата. Ако не ти се допаѓа имаш избор во која банка ти е најдобро и најевитно, имаш избор во кој маркет ти е најдобро и најевтино така да џабе споредбите.

Член од
26 јануари 2009
Мислења
12.006
Поени од реакции
18.787
И не е темата кој е попрофитабилен банките или маркетите. Банките котираат на берза и учествуваат на финансиски пазари преку фондови и слично, сакам да кажам дел од парите ги прават и од тоа, не само од провизии и камати од физички лица. А и ко што се пиша, не секој зема кредит и плус секој има пристап до електронско банкарство, каде и немаш провизии практично. Од друга страна секој ден мора да се јаде и да се отиде до маркет...

Македонскиот граѓанин, кој е на дното на листата од земјите во регионот според месечните приходи, одамна ја изгуби трката со трговците, кои секојдневно ги зголемуваат цените на основните животни намирници. Познавачите на околностите во сферата на трговијата со прехранбени производи предупредуваат на недостиг од реална конкуренција на страната на понудата на домашниот пазар, што се користи од страна на трговските компании за неосновано зголемување на цените во услови на криза. Тоа се гледа од движењето на цените на храната на светските пазари, кои бележат стабилизирање, за разлика од цените во Македонија, кои се во постојан пораст.
– Кај инфлацијата во октомври нема апсолутно ништо ново во однос на она што се случува веќе некое време. Инфлацијата продолжува да расте, и тоа повторно поради цената на храната, која е зголемена за околу три отсто во однос на претходниот месец. Ова се случува во услови кога глобалната цена на храната, според податоците на Обединетите нации, има стагнација. Тоа говори дека поскапувањето на храната во Македонија не е придвижувано од надворешни фактори, туку потекнува од дома. Конкретно, поскапувањето се должи на тоа што супермаркетите и трговците со храна неоправдано ги креваат цените на храната, во обид да профитираат од инфлаторниот бран – вели Бранимир Јовановиќ, од Виенскиот институт за меѓународни економски студии.

еве ова економист ви го пиша

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.516
Поени од реакции
41.991
тоа што се дешава со банки, маркети, и што не, укажува на потребата од нови закони да се регулираат тие ствари и ограничат профитите. Ако вака продужат ќе ја продлабочат инфлацијата.

Член од
9 октомври 2022
Мислења
2.180
Поени од реакции
5.839
Боже боже боже, да се ограничувале профитите. У 2024та година се исправи овде и го кажа тоа. Уствари ти Мирољуб Идеш под Мач Бато го пратиш и постираш, што ме чуди и мене...

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.516
Поени од реакции
41.991
Боже боже боже, да се ограничувале профитите. У 2024та година се исправи овде и го кажа тоа. Уствари ти Мирољуб Идеш под Мач Бато го пратиш и постираш, што ме чуди и мене...
па не сме сите како тебе богати соросоиди, многу од народот нема за леб да јаде. Они со тие инфлаторни цени создаваат инфлација од која сите страдаат после. Така да мислам дека тоа треба под мач да иде све за да имаме нормален пазар со реални цени.

Kajgana Shop

На врв Bottom