Политички случувања во САД: Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување

Дали санкциите на администрацијата на Џо Бајден, кон Русија, вродуваат со плод?

• Вкупно гласачи
    48
  • Гласањето е завршено на .
Во комунистичките или централно планираните економии, контролата на цените е централна функција. Владата често ги поставува цените на стоките и услугите, со цел да се постигне еднаквост, да се елиминираат класните разлики и да се задоволат општествените потреби, наместо да се дозволи понудата и побарувачката да ги диктираат цените.

Ќе да разбира повеќе од тебе.

Понудата и побарувачката ги диктираат цените во последниве 3 години, па ги кривите Бајден и Харис за тоа. Кога Харис пробува да понуди решение за тоа, пак не ви чини.

Кога почна војната во Украина во 2022, цената на бензинот се качи на 5 долари. Маркетите ги качија цените на производите како резултат на тоа. Сега цената на бензинот е 2.50 долари. Зошто цените во маркетите не се спуштени?

Price gouging е нелегален во повеќето држави, вклучувајќи и Тексас, кој е воден од републиканци во последниве 29 години. На федерално ниво нема закон против price gouging. И сега кога предложуваат таков закон, тоа било комунизам?

Понудата и побарувачката ги диктираат цените во последниве 3 години, па ги кривите Бајден и Харис за тоа. Кога Харис пробува да понуди решение за тоа, пак не ви чини.

Кога почна војната во Украина во 2022, цената на бензинот се качи на 5 долари. Маркетите ги качија цените на производите како резултат на тоа. Сега цената на бензинот е 2.50 долари. Зошто цените во маркетите не се спуштени?

Price gouging е нелегален во повеќето држави, вклучувајќи и Тексас, кој е воден од републиканци во последниве 29 години. На федерално ниво нема закон против price gouging. И сега кога предложуваат таков закон, тоа било комунизам?

ти си отишол у Тексас да ги саботираш републиканците?

па најверојатно си дошол. Рани куче да те лае, како тие што идат од Калифорнија.

Тие што доаѓаат од Калифорнија во Тексас се воглавно конзервативци на кои им смета либералната политика на Калифорнија.

И не гледам како се однесува тоа "рани куче да те лае" на мене. Како прво, не ме рани државата мене, сам се ранам. Не е комунизам ова. Како второ, не лаам ни против Тексас, ни против Америка. Дома тексашкото и американското знаме ми стојат одма до македонското.

Тие што доаѓаат од Калифорнија во Тексас се воглавно конзервативци на кои им смета либералната политика на Калифорнија.

И не гледам како се однесува тоа "рани куче да те лае" на мене. Како прво, не ме рани државата мене, сам се ранам. Не е комунизам ова. Како второ, не лаам ни против Тексас, ни против Америка. Дома тексашкото и американското знаме ми стојат одма до македонското.

пa штом си за демократите џабе ти стојат.

Па не знам баш дали се конзервативци, да беа конзервативци marginот за републиканците ќе растеше а ко што можеш да приметиш таму секоја година паѓа. Така Флорида стана републиканска благодарение на иселениците. 2000 и 2004 гласа црвено едвај, 2008 гласа сино едвај, 2012 гласа сино океј, 2016 по некое изненадување гласа црвено океј, 2020 гласа црвено многу океј и сега на овие избори се очекува да гласа црвено како Јужна Каролина на пример која со децении гласа црвено.

Не не, тоа од небо падна, како може да ги кривиме тие што ја водат државата.
Може да им се заблагодариш на Републиканците, само педофиливе ја блокираат во Senate и бајдено.
Цените во маркетите ќе се приспособат, дај им време, пред месец дена нафтата беше 3$.
Сака да направи price fixing, тоа не е особина на слободен пазар.

Последно уредено:
Сака да направи price fixing, тоа не е особина на слободен пазар.

Точно, тоа не е особина на 100% слободен нерегулиран пазар. Тоа е владина интервенција како мерка против несовршеностите на пазарот. Постојат повеќе економски теории за тоа, неколку од нив се постари од марксизмот. Така да сеуште не гледам како тоа е комунизам, кој вклучува 100% контрола на пазарот, вклучувајќи и контрола на средствата за производство.

Точно, тоа не е особина на 100% слободен нерегулиран пазар. Тоа е владина интервенција како мерка против несовршеностите на пазарот. Постојат повеќе економски теории за тоа, неколку од нив се постари од марксизмот. Така да сеуште не гледам како тоа е комунизам, кој вклучува 100% контрола на пазарот, вклучувајќи и контрола на средствата за производство.
Комунизам во вистинска смисла на зборот не, дали трга во комунистичка страна, да. Контрола на цените на услуги и производи е централна функција на комунизмот.

За да бидиш прецедателски кандидат треба да поминеш на Primary, то ест да те гласаат членовите на партијата. Камала беше донесена како кандидат без Primary гласање, слично како Politburo или Централен Комитет.

If it walks like a duck, quacks like a duck, it is a?
Автоматски споено мислење:

2016та не гласав за никој, Трамп изгледаше малце забеган, дефинитивно немаше да гласам за гнасата Хилари.
2020та гласав за Трамп,
2024та и те како ќе гласам за Трамп.

Незнам за Тексас, ама NJ/NY си еба матер, рента од 1,100 рипна на 2,400 , куќите од 300,000-400,000 рипнаа на 650,000-800,000

Последно уредено:
2016та не гласав за никој, Трамп изгледаше малце забеган, дефинитивно немаше да гласам за гнасата Хилари.
2020та гласав за Трамп,
2024та и те како ќе гласам за Трамп.

Незнам за Тексас, ама NJ/NY си еба матер, рента од 1,100 рипна на 2,400 , куќите од 300,000-400,000 рипнаа на 650,000-800,000

2016 да бев тука ќе гласав за Трамп. По ниедна цена не би дозволил член на семејството Клинтон да влезе пак во Белата куќа.

За ренти не знам, ама вредностите на куќите се кренати за минимум 10% во последниве 3 години. Тексас нема данок на приход, ама и тоа како надокнадува со данокот на имот.

Бајден го одбил зелениот и неговиот глуп план. Не им треба ескалација на американците у моментов.

Ќе му одобри после 5 ноември 2024, без разлика кој ќе победи на изборите.

Не бидејќи американците се истурија пари во крвопролевањето во Украина колку што ќе им завршеа работа во најмала рака за да ја обноват постоечката железничка и патничка инфраструктура, ако не и за да ја прошират истата, туку затоа што никогаш нема да има доволно реки крв за да ја смират жедта на воено-профитерските крвожедници.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom