Дали Истокот е реална алтернатива за Македонија?

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.984
Поени од реакции
6.469
Низ форумов и ирл често сретнувам лица кои се проруски ориентирани. Кај овдешниот народ уште од таму од 60-те постоела таа проруска црта. Но што правиме денес?
Јас како и многу други сум револтиран на западната декаденција, лицемерие и политички гомнарии особено од ентитетот ЕУ. Но дали тој револт значи дека човек треба да е происточно настроен? Обично неформалната група земји позната како Брикс се посочува како алтернатива за ЕУ и НАТО.
Сепак треба да се биде реален и да се видат обете страни на медаљата па све тоа да се стави на кантар.
На темава би било добро да видиме дали таква алтернатива навистина постои и ако постои дали РМ треба да се заврти натаму или не?

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.018
Поени од реакции
83.417
Македонија веќе избра и затоа повеќе не е Македонија, а Македонците ако сакаат во ЕУ треба да се откажат и од историјата. Веќе се откажаа од националните симболи и името, а суверенитетот го предадоа на А. (ова А сакаш сфати го како Америка, сакаш како Албанците, исто ти се фаќа)

Завршена приказна е ова.

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.735
Поени од реакции
4.485
Не е алтернатива. Ама реално е и небитен муабет.

Ние имаме еден куп работи што не се зависни нит од исток нит од запад.

Да беше ситуација, горе доле да си средена држава па битно ти е со кој ќе соработуваш на надворешен фактор тогаш ќе вредеше да се прави муабетов.

Кога Македончето ќе се соочи со фактот дека он/ние сме најголем проблем за напредокот на Македонија тогаш ќе има прогрес.

Да бидеме искрени не се ниту Американците ниту Русите криви што имаме ѓубре на улица.

П.С Историски не заебале и едните и другите, кој повеќе кој помалку, ама за тоа пак сме криви самите ние. Кога си глуп и неук нормално некој поучен и поспособен да те користи.

Последно уредено:

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.498
Поени од реакции
27.316
Не е алтернатива. Ама реално е и небитен муабет.

Ние имаме еден куп работи што не се зависни нит од исток нит од запад.

Да беше ситуација, горе доле да си средена држава па битно ти е со кој ќе соработуваш на надворешен фактор тогаш ќе вредеше да се прави муабетов.

Кога Македончето ќе се соочи со фактот дека он/ние сме најголем проблем за напредокот на Македонија тогаш ќе има прогрес.

Да бидеме искрени не се ниту Американците ниту Русите криви што имаме ѓубре на улица.

П.С Историски не заебале и едните и другите, кој повеќе кој помалку, ама за тоа пак сме криви самите ние. Кога си глуп и неук нормално некој поучен и поспособен да те користи.
Убаво што признаваш дека вие готованите, што чекате од државата сте најголем проблем за напредок на истата.... А поготово кога се праите наудрени кој ни ја урниса државата, да биде таква каква што е. ...

smihajlo

Член од
11 август 2010
Мислења
3.735
Поени од реакции
4.485
Убаво што признаваш дека вие готованите, што чекате од државата сте најголем проблем за напредок на истата.... А поготово кога се праите наудрени кој ни ја урниса државата, да биде таква каква што е. ...
Ваљда сакаше нешто да кажеш ама да бидам искрен ништо не те разбрав. Јас лично од државата ниту чекам ниту нешто сум добил.

Се што е мое е чесно заработено со пот и солзи.

П.С Државата е уништена од генерацијата/ите пред мојава.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.498
Поени од реакции
27.316
Ваљда сакаше нешто да кажеш ама да бидам искрен ништо не те разбрав. Јас лично од државата ниту чекам ниту нешто сум добил.

Се што е мое е чесно заработено со пот и солзи.

П.С Државата е уништена од генерацијата/ите пред мојава.
Значи само се праиш наудрен на фактот дека некој друг ни ја урниса државата, а не ние самите. Можеш така да ги учиш децата твои, дека некои други генерации самите си ја уништиле државата, ама тоа не го прави тоа вистина. Изгледа господине Михајло или си растен у саксија или твоите пљукале по државата коа имавме разноразни ембарга во 90тите или кога со сесрдна помош на Американците, Албанците ни ја превземаа државата во свои раце.

Или така ти е најлесно да кажеш, затоа што ништо не си сторил за да сопреш тоа, туку напротив со двете раце си ја поттурнал Македонија во амбисот, пљукајки по неа.

Единствено што го кажа вистинито е ова: „ние сме најголем проблем за напредокот на Македонија “. Да точно е, ти и таквите како тебе се најголемите кривци за тоа што ја снајде Македонија, играјќи по свирката на нго-ата и релативизирајќи ги омаловажувањата што ги доживеавме спуштајќи ги под притисок црвените линии кои на ниедна нација не и биле наметнати. Па уште ја изедначнува улогата на Русија и Америка, во нивната улога во нашата беда. Ко да Русија беше таа што ги палеше со напалм партизаните на Грамос, или Русин дојде за реферндумот за територијална поделба да ни го покажува саатот дека е 5 до 12, или можеби Руски беа автобусите што ги вадеа терористите од Арачиново, или можеби Руси беа тие кои не убедуваа дека името не не рани.

Михајло, Михајло дедовците во гробовите ти се превртуваат.

Последно уредено:
Член од
8 август 2013
Мислења
1.247
Поени од реакции
1.839
Македонија веќе избра и затоа повеќе не е Македонија, а Македонците ако сакаат во ЕУ треба да се откажат и од историјата. Веќе се откажаа од националните симболи и името, а суверенитетот го предадоа на А. (ова А сакаш сфати го како Америка, сакаш како Албанците, исто ти се фаќа)

Завршена приказна е ова.
ti decko imash seriozen mentallen problem.

Oladi se malku, izlezi od Kotec, zemi pasosh i surfiraj malku niz svetot.. Ne e cel svet Albanci VS Makedonci..

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.525
Поени од реакции
22.175
Nie kako nacija imame totalno pogresen pristap kako se vodi drzavata a toa e poradi sto imame pogresno sfakjanje okolu drzava, drzavnost, nacionalni interesi, strategija itn. I samoto prasanje e pokazatel za toa. Asociira, deka treba da bideme vo nekoj blok i tie da ne vodat. Drug da ni kazuva. Sekogas bilo i do denes e taka. Ambasadite ni se vladitelite a nie (zboruvam kako nacija/drzava) svesno gi barame da ni kazat sto da se pravi. Ocajno. Realno so takov pristap ne znam kolku zasluzuvame drzava ama ete ja si postojt radi istoriski okolnosti.

Kako Evropski narod i nacija prirodno pripagjame vo Evropskoto semejstvo. Sto nekoi drzavi zabeguvaat e problem ama toa ne znaci deka mestoto ne ni e vo Evropa. Koi drugi blokovi ostanuvaat? Kineski? Sto imame zaednicko za tuka? Ruski? Samata geografija e problem koga toj blok pretezno gravitira okolu Rusija i naslednickite na Sovjetskiot sojuz. Drugi blokovi ne gledam.

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.711
Поени од реакции
49.049
Нема да бидеме прашани ние за некакви си алтернативи и нивно бирање. Тоа е прашање за некој што го владее теренот што го населува.
Наше си е да фрламе цвеќиња на првите тенкови што ќе ги видиме .

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.498
Поени од реакции
27.316
Nie kako nacija imame totalno pogresen pristap kako se vodi drzavata a toa e poradi sto imame pogresno sfakjanje okolu drzava, drzavnost, nacionalni interesi, strategija itn. I samoto prasanje e pokazatel za toa. Asociira, deka treba da bideme vo nekoj blok i tie da ne vodat. Drug da ni kazuva. Sekogas bilo i do denes e taka. Ambasadite ni se vladitelite a nie (zboruvam kako nacija/drzava) svesno gi barame da ni kazat sto da se pravi. Ocajno. Realno so takov pristap ne znam kolku zasluzuvame drzava ama ete ja si postojt radi istoriski okolnosti.

Kako Evropski narod i nacija prirodno pripagjame vo Evropskoto semejstvo. Sto nekoi drzavi zabeguvaat e problem ama toa ne znaci deka mestoto ne ni e vo Evropa. Koi drugi blokovi ostanuvaat? Kineski? Sto imame zaednicko za tuka? Ruski? Samata geografija e problem koga toj blok pretezno gravitira okolu Rusija i naslednickite na Sovjetskiot sojuz. Drugi blokovi ne gledam.
Кога не оставиле да ја водиме државата, па да се види дали сме сподобни или не? Уште од одма почнаа со бадинтерови комисии, ембарга, услови… и оп најрелевантен фактор постанаа странските агентури преку нго-ата

smihajlo

Член од
11 август 2010
Мислења
3.735
Поени од реакции
4.485
Значи само се праиш наудрен на фактот дека некој друг ни ја урниса државата, а не ние самите. Можеш така да ги учиш децата твои, дека некои други генерации самите си ја уништиле државата, ама тоа не го прави тоа вистина. Изгледа господине Михајло или си растен у саксија или твоите пљукале по државата коа имавме разноразни ембарга во 90тите или кога со сесрдна помош на Американците, Албанците ни ја превземаа државата во свои раце.

Или така ти е најлесно да кажеш, затоа што ништо не си сторил за да сопреш тоа, туку напротив со двете раце си ја поттурнал Македонија во амбисот, пљукајки по неа.

Единствено што го кажа вистинито е ова: „ние сме најголем проблем за напредокот на Македонија “. Да точно е, ти и таквите како тебе се најголемите кривци за тоа што ја снајде Македонија, играјќи по свирката на нго-ата и релативизирајќи ги омаловажувањата што ги доживеавме спуштајќи ги под притисок црвените линии кои на ниедна нација не и биле наметнати. Па уште ја изедначнува улогата на Русија и Америка, во нивната улога во нашата беда. Ко да Русија беше таа што ги палеше со напалм партизаните на Грамос, или Русин дојде за реферндумот за територијална поделба да ни го покажува саатот дека е 5 до 12, или можеби Руски беа автобусите што ги вадеа терористите од Арачиново, или можеби Руси беа тие кои не убедуваа дека името не не рани.

Михајло, Михајло дедовците во гробовите ти се превртуваат.
Не би се согласил. Надворешни проблеми има секоја земја не сме посебни ние. Разликата е како ќе се справиш со тие проблеми.

Истиот муабет го прават постарите и за Југославија као некој друг бил крив, а не Југословените.

Грешки се направени еден куп ама пак се се сведува на фактот дека сме биле глупи и неуки.

Еве прост пример од модернава историја. Промена на уставното име.

Го излажаа народот да бојкотира за да може после да се протне во Собрание.

Народот беше излажан пошто е глуп и неук, беше и сеуште е пичка во душа.

Теоретски ако сакаме уште утре можеме да свикаме референдум и да го вратиме името или да ги намалиме платите на функционерите ама тоа е теорија.

Само кога ќе се соочиме со фактот дека сме глупи и неуки ќе идеме напред.

Член од
20 јули 2014
Мислења
3.267
Поени од реакции
8.637
Каури, како и во приватниот живот, така и во поширок контекст, секој се лакта за подобра позиција. Како да ви кажам, избришете ги мрсулите...

Не ги оставале на мира сами да си тераат... :icon_lol:

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.984
Поени од реакции
6.469
Каури, како и во приватниот живот, така и во поширок контекст, секој се лакта за подобра позиција. Како да ви кажам, избришете ги мрсулите...

Со тоа се амнестираат сите можни тешки криминали уште од транзицијата па до ден денес, све некако да се доведе во врска со западот.

Член од
12 август 2024
Мислења
184
Поени од реакции
449

Баки ти изгледа само со такви каури се дружиш. А знаеш како викаат каурите од србија: ским си таков си. :toe:

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.498
Поени од реакции
27.316
Со тоа се амнестираат сите можни тешки криминали уште од транзицијата па до ден денес, све некако да се доведе во врска со западот.
Што имаат врска тендерските криминали кои ги има во сите држави, со кобното влијание на западната агентура во Македонија.... Во матно најлесно се лови, а кој ја створи таа матна атмосфера кај нас? Ние самите сигурно не се си ставивме ембарго, ниту пак си вршевме притисоци (вклучувајќи и атентат на претседател) за да го смениме знамето, па рамковниот, па територијалната, па името... Лоповите треба да гнијат во затвор, ама тие што го релативизираат надворешното влијание треба да бидат јавно понижувани и плукани, за својата улога во Македонската голгота.

Цреп.
Автоматски споено мислење:

Само кога ќе се соочиме со фактот дека сме глупи и неуки ќе идеме напред.
Глупи сте и неуки и само кога ќе се соочите со тој факт и кога нема да го поистоветувате ствари попут принципиелен став за името со шовинизам, тогаш ќе почнеме да одиме напред. А до тогаш глупите и неуките ќе не кочат.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom