Најекономично греење и ладење

Член од
6 април 2014
Мислења
5.086
Поени од реакции
6.455
E ako e predimenzionirana de,ako dobro modulira so deka e predimenzionirana.
Mozis da zemis i poslaba pa da ne moze da modulira dobro kako pojakata.
I jas imam 24BTU klima vo 40m2 pa dobro se ponasa i od 90% drugi 12btu klimatizeri vo 40m2.
Povazna e modulacijata a ne goleminata.
Taa sto ja imas ti 24 vo 40m2 dobro rabote od 15 dekemvri do 15 januari, se pred i posle ovie dati pravi pali gasi. Ili ajde da kazeme deka ubavo raboti i modulira koga temp nadvor e pod 5 stepeni.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.647
Поени од реакции
7.485
Dali go cuvas grafikonot za COP izmeren na +12 pomegu amberot i LN mislam bese 8 za mitsu i Cop 4 za amber,aj prikazi go ako go imas
Sporeduvas Amber 9000btu 2.5ka kaj Fincite oti Fincite samo Amber 2.5ka imaat mereno....i so sto da ti go sporedi i daj sifri koj model e ne tuku lupaj...

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.232
Поени од реакции
2.278
Sporeduvas Amber 9000btu 2.5ka kaj Fincite...so sto ?
so Mitsu LN nordic 25
Автоматски споено мислење:

Taa sto ja imas ti 24 vo 40m2 dobro rabote od 15 dekemvri do 15 januari, se pred i posle ovie dati pravi pali gasi. Ili ajde da kazeme deka ubavo raboti i modulira koga temp nadvor e pod 5 stepeni.
dobro rabote i na 12do 15selzi,ima min 300w.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.647
Поени од реакции
7.485
so Mitsu LN nordic 25
Kade ja ima taa LN Nordic 25, sifra na model pisi...u start se gleda deka e 2.5ka, 25 u sifrata nemoze da e drugo....eve ja ke go pisam za tebe modelot kaj Fincite testirana e MUZ-LN25VGHZ...a toj model VGHZ ne se prodava kaj nas(iloi ti imas nekoe tvoe strucno objasnuvanje deka e poinaku...bas bi sakal da gu slusnam :) ), ti si dosaden kako prdez i pak ke si verglas neli isto ne e isto .....konkretno kazi ni kolku kosta modelov LN nordic 25 u denari... u kes/na rati u Mk i kade moze da se kupi???
Kade ima takvo cudo Finskata klima da se kupi u MK ???? Odgovori!!!
Lepi...toj model ne se nosi kaj nas a ti go sporeduvas so Amber 3.5kw sto go ima ovde i moze da se kupi?
Pa bidi Muz naracaj 1000parcinja od taa 2.5kw-tnata i daj im ja na lugevo za 50000...mnogu ednostavno :)
P.S...ne sporeduvaj modeli na klimi sto gi nema u ponuda na MK pazar so onie sto gi ima....ustvari toa ti e rabota fiktivni klimi prodavas i sporeduvas babi i zabi

Последно уредено:
Член од
29 август 2019
Мислења
1.246
Поени од реакции
2.970
@Strelec компресорчето мало пашламарки и мава на Амберкава.... нормално ќе ме игнорираш....
Го немало.... кај го имало.... тоа малото... знаеш ти убаво кај да го најдиш во Сервисното и во Партс-мануел-от :D
Бујрум @filipinec

VTT GWH09YD.png
VTT LN25VGHZ.png

Последно уредено:
Член од
9 февруари 2023
Мислења
151
Поени од реакции
316
Fujitsu LLC @-7 za 2.83Kw ima COP 2.38 znaci tada trosi koliko ? Trosi 1189W
Прегледај го приврзокот 428868

GREE Fairy @-7 za 2.81kw ima COP 2.55 sta znaci trosi 1101w

Прегледај го приврзокот 428865

Pa Uporegenje koje pravis ide u prilog GREE Fairy koji je prvo i na R32 ...a ne na stari R410 ko tvoj LLC i plus ima ugragjen WiFi bez doplate...
Uporegenja radi, Eurovent to i potvrguje, manju potrosnju ili ako oces modulaciju Eurovent kaze da ima Fairy model a ne Fujitsu
Vidis kako je dobro kada se svi vezemo za opipljive argumente i ne pricamo bajke. Ok, Fairy je na -7 malo stedljiviji od llc, vec malo nize, na jacim minusima nije - bolji je ovaj drugi. I tu nema dileme, niti bajke.

E sad :) ... sto se tice modulacije i komfora, tu si ipak malu bajku opet rekao, nekako smuseno i pokusao da je provuces neprimetno :). Ne modulira bolje Fairy, tu je kroz ceo raspon puno bolji Fujitsu LLC :). Opet je bio pokusaj da se argumentove cinjenice upropaste bajkom.

Kada se malo bolje razmisli, kultura rada je kroz ceo raspon za grejanje na ovdasnjim zimama mnogo bitna stvar. Cak i ovo sto je Fujitsu llc za neku nijansu bolji od Gree Fairy na temperaturama ispod -10C je manje bitno od kulture rada koju ima od -7 do 15C i koja je vasiona za Fairy ;)
A takodje to sto Fairy ima malo bolju efikasnost na -7 ama uopste ne znaci da i bolje modulira kroz ceo raspon. U Srb se taj model gwh12acc prodavao kao Muse Evo ... imas mnogo pisanja po netu da ne moze ispod 400w da sidje.

Druga stvar, LLC je bukvalno ulazni model tog brenda iz te serije. I star bre ko Biblija, a jos uvek se nosi i sa najnovijim tehnologijama, recimo G10 - sta god to znacilo :)

Kao da poredimo iskusnog tihog starca-visoko skolovanog muzicara, koji u kutiji nosi neki Antonio Sanchez, i za kog nema poznatog muzickog mesta na planeti gde nije gostovao i svirao sa jos sijaset takvih istih svojih kolega, .... znaci njega poredimo sa polunadarenim klincem bez muzicke skole, koji nosi polufalsifikovan el.Fender u futroli od skaja, sa ugradjenim wifi extenderom, koji svira najcesce samo u svom gradu i okolini, takodje i na yt .....i ima kolege koji takodje sviraju sa njim, ali su totalni antisluhisti te shodno tome cesto mnogi od njih posle jedne godine probavanja, prestanu time da se bave i odu da voze taksi.

Последно уредено:
D

Deleted member 157923

Гостин
@Strelec компресорчето мало пашламарки и мава на Амберкава.... нормално ќе ме игнорираш....
Го немало.... кај го имало.... тоа малото... знаеш ти убаво кај да го најдиш во Сервисното и во Партс-мануел-от :D
Бујрум @filipinec

VTT GWH09YD.png
VTT LN25VGHZ.png
И што гледаме на сликите?
Ова е COP најверојатно по вертикала?
Тоа ли испитуваат на VTT тест?
Од старт тој тест е неферски.
Сите други модели се 2.5kW а Daikin Perfera 3.0kW

20240910_215037.jpg

Член од
29 август 2019
Мислења
1.246
Поени од реакции
2.970
@zlatko_ti412
Amber ve sije u sekoj pogled, od onaa sto ja imas u sekoj pogled, a i onaa fiktivnata sto ne se ni pojavila vo MK :)
Се гледа на графикон, шие Амбер ама многу на ситно шиеното хихи максимален COP 3.5.... не баш A+++

Пак да те прашам....
Дај да не те молиме веќе... кажи ни колку часа годишно во Македонија имаме температура испод -15С.
Бар на луѓево на кој им продаваш НОРДИК климички објасни им да знаат колку саати ќе бидат згреани со Амберката до -30С.
За ова сеуште "no comment"?

И што гледаме на сликите?
Ова е COP најверојатно по вертикала?
Тоа ли испитуваат на VTT тест?
Од старт тој тест е неферски.
Сите други модели се 2.5kW а Daikin Perfera 3.0kW

Прегледај го приврзокот 428918
Испитуваат повеќе работи, го споредувам само овој Граф со ефикасноста (COP) зашто е најлесено да се воочи разликата.
Инаку ги тестираат најмалите величини (2.5ките) ама ете за Daikin зеле 3ка.... тоа се модели што највеќе се трошат кај нив на север као најекономични и со најдобри перформанси.

Член од
16 март 2019
Мислења
3.315
Поени од реакции
5.377
Predimenzionirana ke bide ovaa 12ka, si pisuva do 40m2 a mene mi treba za 20 zatoa baram 9ka(2.5kw)
@tzlatko ima prapetna Vivax vo 13m2 i zadovolen e taka da kaj tebe vo 20m2 e odlicen model

Imam 3.5ka vivax aeri vo druga soba koja e von funkcija zosto ne mi treba. Dali moze na nadvoresniot motor vo drugata soba da se vkluci vnatresna parapetna?
Prasaj vo Pakom TEL:02-3202-800

Kajgana Shop

На врв Bottom