Дежурна Ординација! #2

Член од
21 ноември 2005
Мислења
5.215
Поени од реакции
939
Совет ве молам. 2 дена по враќање од одмор, осетив малаксаност и умор. Претпоставив дека имам закачено некој вирус (корона нели хара пак), се опремив со витамини, парацетамол, електролити. Други симптоми освен малаксаност немав. После долги 2 недели, конечно се опраив, бев добар 1 недела, и сега пак ме бувна истото. Сега ги пијам истите ствари со тоа што место парацетамол земав бруфен. Немам температура, не кашлам, носот ми е Ок, не кивам, ништо таква работа, само малаксаност и умор. Да проверувам тироидна или што да правам?
Инаку направив крвна слика, се е Ок со исклучок на триглицеридите кои ми беа високи уште пред тоа.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.499
Поени од реакции
37.332
Совет ве молам. 2 дена по враќање од одмор, осетив малаксаност и умор. Претпоставив дека имам закачено некој вирус (корона нели хара пак), се опремив со витамини, парацетамол, електролити. Други симптоми освен малаксаност немав. После долги 2 недели, конечно се опраив, бев добар 1 недела, и сега пак ме бувна истото. Сега ги пијам истите ствари со тоа што место парацетамол земав бруфен. Немам температура, не кашлам, носот ми е Ок, не кивам, ништо таква работа, само малаксаност и умор. Да проверувам тироидна или што да правам?
Инаку направив крвна слика, се е Ок со исклучок на триглицеридите кои ми беа високи уште пред тоа.
...ништо нема да правиш,
телото ќе се избори на таква блага може инфекција, а можеби не, едноставно промена на временските услови, а тоа како смееш да пиеш бруфен така на своја рака само затоа што си омалаксан и чувствуваш замор, сакаш да ја пореметиш циркулацијата и да имаш кардиоваскуларни проблеми, да оглувиш, да го расипеш желудникот? што ти е целта?
...секој што се враќа од одмор не два дена, туку цела недела е како мува без глава, ошамутен додека не влезе во колосек, дополнително шмркање, кивање све е тоа нормално да се исчистат синусите и телото да се прилагоди на временските промени, доста со тој неоправдан страв, дај бидите посериозни, од толку грижа за здравјето вие неоправдано и несвесно го уништувате!

Член од
13 јануари 2024
Мислења
49
Поени од реакции
20
(y)Здраво на сите незнам дали се сеќавате на мене,но ако не се лажам пред околу 3 месеци ви кажвав за мојот покачен крвен притисок дека завршив на болница итн итн итн.Пред околу месец дена се вагав кај еден мој пријател и резултатите ме изненадија бев 20 килограми минус а немав некоја посебна физичка активност само диетата и тоа беше то дури и малку ја прескокнував диетата ама ете 20 килограми сум минус можеби не кој знае колку но јас подобро се осеќам немам такви тежини на организмот какви што имав.Исто така и мислите си ги посредив,но знам од време на време да под заминам со мислите меѓу тоа сум подобар.Почнав да не бидам толку стегнат леле ова леле она во глобала сум подобар и физички и психички.Од крајот на август пак се под опуштив со храната но за брзо сакам пак со диетата што ја терав пак да си терам затоа што видов добро од неа.Што се однесува за кафето го намалив на минимум кафе ако се напијам еднаш на 4 5 дена и тоа слабо кафе и по едно не 100 кафина ред бул алхохол не сакам да навидам а не да пијам е сега има една негативна работа бројот на цигари го зголемив но знам ќе дојди и тој ден и нив коке ги баталам полека полека.Терапијата си ја пијам почна и да не ми смета се навикнав на неа ма да крвна слика не направив ама се осеќам добро притисокот ми оди 120 116 со 66 со 70 повеќе од 80 ми нема заминато одкуцајте 80 90 до 100ка.Сакав само да се заблагодарам за советите кој што ми ги дадовте тогаш вродија со плод ми помогнаја на некој начин,Поздрав и ви посакувам убав ден на сите во форумот.(y)

Член од
21 ноември 2005
Мислења
5.215
Поени од реакции
939
...ништо нема да правиш,
телото ќе се избори на таква блага може инфекција, а можеби не, едноставно промена на временските услови, а тоа како смееш да пиеш бруфен така на своја рака само затоа што си омалаксан и чувствуваш замор, сакаш да ја пореметиш циркулацијата и да имаш кардиоваскуларни проблеми, да оглувиш, да го расипеш желудникот? што ти е целта?
...секој што се враќа од одмор не два дена, туку цела недела е како мува без глава, ошамутен додека не влезе во колосек, дополнително шмркање, кивање све е тоа нормално да се исчистат синусите и телото да се прилагоди на временските промени, доста со тој неоправдан страв, дај бидите посериозни, од толку грижа за здравјето вие неоправдано и несвесно го уништувате!
Абе кажи ми чаре што да прам, што да пијам да се опрам. :)
имам наскоро веселба во фамилија и сакам да бидам оздравен до тогаш. Еве ќе го оставам бруфенот.
Моментално земам магнезиум глицинат, електролити, Urgent-C, од претходно пиев Niacin за циркулација.

Член од
6 август 2024
Мислења
83
Поени од реакции
38
sakam da prasam care za mene , me fati prvo ka da me cesa grloto ka toplina temperatura da imav vo grloto , posle eden den pocna da boli i toa traese nekolku casovi potoa pocna kivanje zatnat nos , no so kapki se lekuvav samo da ne mi se spusti na pluka , pa fativ temperatura do 39 so nesto dva dena so paracetamoli ja spreciv odma stom se javese , miris vkus nemav nekolku denovi za sega da sum epten zasemeten u mozokov znaci nemam brzii reakcii za bilo sto ka cuknat da sum , osven devojka mi koj doaga navecer za tie raboti mi go kacue pritisokot od ubajna , neznam kako ke me svatite ama kako moze temperaturata popusta i pak se javuva posle odreden period od paracetamol , cel den osekam kao zamor umoren pa makar i 12 saaata da gi spiem ama epten ako nafatim za seks e togas i ocite i bratot stanuvaa kako kamce jaki

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.499
Поени од реакции
37.332
Витилиго - Хипопигментацијата

vitiligo3.jpg

depigmentacija na lice.
... депигментацијата (хипопигментирана кожна болест) ситуцација кога кожата целосно го губи пигментот и побелува (губење на меланоцити), тоа би било автоимуната состојба витилиго.
...причина различна фактори индивидуални, може генетика, може како последица од примена на некои лекови, може претерано изложеност на УВ зраци, емотивна и психолошка состојба, може габични инфекции, може автоимуна состојба витилиго, предизвикуваат пигментни абнормалности.
...хиперпигментацијата и хипопигментацијата се двата основни типа на пигментација на кожата, кога меланин се произведува прекумерно, предизвикува хиперпигментација, која се манифестира како потемни дамки на кожата, а хипопигментацијата е предизвикана од губење на меланин.

341.jpg imagesdfv.jpg

... третмани при хипопигментација траат подолго за да се добијат видливи или постојани резултати и затемнување на кожата, што може да потрае многу месеци, на тој начин што ги намалуваат воспалителните или хиперимуните одговори и двата вмешани како механизми за витилиго, кортикостероиди се препишуваат како креми/масти (Clobetasol propionate, Betamethasone dipropionate, Fluticasone propionate).

...светлосна терапија (фототерапија) како најефикасна меѓу достапните третмани за витилиго обично се дава 2-3 х неделно и често комбинирано со кортикостероиди или инхибитори на калцинеурин може да помогне во забавување на прогресијата, иако може да бидат потребни неколку месеци за да се видат одржливи ефекти.

2021-06-12-12-29-54-350142-646235953d77a6dea3d9c5d897923ae5.jpg 2021-08-03-17-04-13-653466-04daa6a1f283ba5ef4ae1285b0f84fb9.jpg

Метоксален (8-метоксипсорален) може да се користи за лекување на псоријаза, витилиго и други болести, 8-Метоксипсорален има силна фотосензибилна активност и лесно се активира со долготрајни ултравиолетови зраци за да произведе фототоксичност што може да ја инхибира синтезата на ДНК и делбата на клетките на кожата, метокссален може да акумулира ултравиолетови зраци во бели дамки и да го забрза производството на меланин.

Дозирање 1% метоксален (меланоцил) при Псоријаза:
Возрасни: Во форма на 0,15% раствор (доколку е потребно, разреден до 0,015%) се нанесува на погодените области 15 минути пред изложување на UVA, како алтернатива, пациентот може да се бања за целото тело со раствор од метоксален 15 минути, проследено со непосредно зрачење со УВА.

Репигментација на витилиго области
:
Возрасни: во форма на 1% раствор (разреден до 0,1-0,01%): се нанесува на погодените области, потоа веднаш по нанесувањето, се изложува на UVA до 2 часа, а се заштитува областа околу лезијата со крема за сончање, третманот обично се повторува еднаш неделно, репигментација обично ара од 6-9 месеци третман.

Член од
23 септември 2015
Мислења
876
Поени од реакции
439
Витилиго - Хипопигментацијата

Прегледај го приврзокот 429735

... депигментацијата (хипопигментирана кожна болест) ситуцација кога кожата целосно го губи пигментот и побелува (губење на меланоцити), тоа би било автоимуната состојба витилиго.
...причина различна фактори индивидуални, може генетика, може како последица од примена на некои лекови, може претерано изложеност на УВ зраци, емотивна и психолошка состојба, може габични инфекции, може автоимуна состојба витилиго, предизвикуваат пигментни абнормалности.
...хиперпигментацијата и хипопигментацијата се двата основни типа на пигментација на кожата, кога меланин се произведува прекумерно, предизвикува хиперпигментација, која се манифестира како потемни дамки на кожата, а хипопигментацијата е предизвикана од губење на меланин.

Прегледај го приврзокот 429736 Прегледај го приврзокот 429737

... третмани при хипопигментација траат подолго за да се добијат видливи или постојани резултати и затемнување на кожата, што може да потрае многу месеци, на тој начин што ги намалуваат воспалителните или хиперимуните одговори и двата вмешани како механизми за витилиго, кортикостероиди се препишуваат како креми/масти (Clobetasol propionate, Betamethasone dipropionate, Fluticasone propionate).

...светлосна терапија (фототерапија) како најефикасна меѓу достапните третмани за витилиго обично се дава 2-3 х неделно и често комбинирано со кортикостероиди или инхибитори на калцинеурин може да помогне во забавување на прогресијата, иако може да бидат потребни неколку месеци за да се видат одржливи ефекти.

Прегледај го приврзокот 429728Прегледај го приврзокот 429730

Метоксален (8-метоксипсорален) може да се користи за лекување на псоријаза, витилиго и други болести, 8-Метоксипсорален има силна фотосензибилна активност и лесно се активира со долготрајни ултравиолетови зраци за да произведе фототоксичност што може да ја инхибира синтезата на ДНК и делбата на клетките на кожата, метокссален може да акумулира ултравиолетови зраци во бели дамки и да го забрза производството на меланин.

Дозирање 1% метоксален (меланоцил) при Псоријаза:
Возрасни: Во форма на 0,15% раствор (доколку е потребно, разреден до 0,015%) се нанесува на погодените области 15 минути пред изложување на UVA, како алтернатива, пациентот може да се бања за целото тело со раствор од метоксален 15 минути, проследено со непосредно зрачење со УВА.

Репигментација на витилиго области:
Возрасни: во форма на 1% раствор (разреден до 0,1-0,01%): се нанесува на погодените области, потоа веднаш по нанесувањето, се изложува на UVA до 2 часа, а се заштитува областа околу лезијата со крема за сончање, третманот обично се повторува еднаш неделно, репигментација обично ара од 6-9 месеци третман.
А без креми и масти за кожа.
Што треба да се користи за телото природно да почне тоа од внатре да си го произведува тоа како и претходно?

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.499
Поени од реакции
37.332
...ако е автоимуно, малку потешко телото да се врати само од себе од хипопигментација и да лачи нормално меланин, ако се изложуваме повеќе на сонце УВ зраците природно ќе ни делува да се синтетизира повеќе меланин, но најчесто може да биде поврзано со други автоимуни болести како и хипотиреоза, најчесто недостаток на Д витамин и Ц витамин ја влошуваат хипопигментацијата, но има и случаеви кога токму на најекспонирани делови на сонце се појавува таа хипопигментација и е повидлива токму во летен период

77c91671986ac0eaf32b8e795d2bef6c5032b76f.jpg images - 2024-09-20T003614.501.jpeg

... така да секој е приказна за себе, па затоа најчесто луѓето ништо не превземаат едноставно се помируваат со тоа и ќе истетовираат нешто на тоа место да не се приметува таа пообелена кожа за разлика од околната кожа, што со време тоа белило знае да се прошири.

Последно уредено:
Член од
27 август 2024
Мислења
5
Поени од реакции
1
Дали е нормално следново. Правев пред два дена колоноскопија со анастезија. Дента немав апсолутно никакви болки,ниту пак гасови.Како да не сум имала преглед. Од вчера сабајле,а еве и денес во долниот дел на стомакот(лево о десно ,кај јајниците) чуствувам како бодежи некои. Како да сум имала операција. И на допир дури надворешно чуствувам како да притискам на рана,како на имам сечено тука па зарасната рана кога боли уште. Дали е тоа последица од гасови,дали е нормално ваква болка и после два дена? Кога давам нап,тогаш осеќам повеќе. А пред колоноскопијата немав такво чуство

Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.979
Поени од реакции
7.625
Дали е нормално следново. Правев пред два дена колоноскопија со анастезија. Дента немав апсолутно никакви болки,ниту пак гасови.Како да не сум имала преглед. Од вчера сабајле,а еве и денес во долниот дел на стомакот(лево о десно ,кај јајниците) чуствувам како бодежи некои. Како да сум имала операција. И на допир дури надворешно чуствувам како да притискам на рана,како на имам сечено тука па зарасната рана кога боли уште. Дали е тоа последица од гасови,дали е нормално ваква болка и после два дена? Кога давам нап,тогаш осеќам повеќе. А пред колоноскопијата немав такво чуство
Neznam dali e normalno ama bi ti preporacal da se javish , podobro pojdish kaj niv.

Последно уредено:
Член од
7 септември 2016
Мислења
21.499
Поени од реакции
37.332
...терминот за менструација да речеме?

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.773
Поени од реакции
2.913
Те имаат повредено, за жал тоа е кога прават нестручни лица или грубо те изгребале одвнатре, сега моли Бога да ти зарасне, читав неодамна за еден пеач Британски кој што искрварел опасно после оваква процедура, колоноскопија, едвај го спасиле, памет следен пат, не се подложувај на непотребни процедури и потфати без вистински потребна причина.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.499
Поени од реакции
37.332
Те имаат повредено, за жал тоа е кога прават нестручни лица или грубо те изгребале одвнатре, сега моли Бога да ти зарасне, читав неодамна за еден пеач Британски кој што искрварел опасно после оваква процедура, колоноскопија, едвај го спасиле, памет следен пат, не се подложувај на непотребни процедури и потфати без вистински потребна причина.
... последиците од колоноскопија се чувствуваат веднаш после процедурата,Bile1984 не спомнува ниту крварење, ниту болки после три, четири сати после колоноскопија ај да речеме дека сеуште под трагови на анестезијата, но многу е важна припремата за колоноскопја, специјална исхрана пет дена пред процедурата и други совети, еве едно добро објаснување:

...инаку при самата процедура влегувањето на тенка цевка со камера низ дебелото црево и тенките црева се внесува и воздух да се „отворат“ цревата за да може да се гледа тоа што треба да се гледа, во самата процедура доколку има полипи на тој пат автоматски се острануваат, а можно и да се земе примерок од клетките,

...додека трае анестезијата тоа ништо пациентот нема да почувствува, ама потоа секој индивидуално има по некоја реакција од болки од тие гасови или остранети полипи што мора да биде напишано во извештајот на колоноскопија, така да Bile1984 може да прочита ако воопшто и го имаат дадено резултатот, ако не, мора да и’ кажат усно околу остранетите полипи, а не дека ја „имаат повредено“ не ја плаши, а може таа е во фаза на предменструални денови и болките се од сосема друга природа, а не од колоноскопја, како и да е, до денес треба да биде Ок.

Член од
27 август 2024
Мислења
5
Поени од реакции
1
Дефинитивно не беше непотребен преглед. Имав претходно полипи и мораше контролна колпноскопија . И сега за 5 години повторно,бидејќи имам фам.анамнеза на таа болест. Рак на дебело црево.
Автоматски споено мислење:

... последиците од колоноскопија се чувствуваат веднаш после процедурата,Bile1984 не спомнува ниту крварење, ниту болки после три, четири сати после колоноскопија ај да речеме дека сеуште под трагови на анестезијата, но многу е важна припремата за колоноскопја, специјална исхрана пет дена пред процедурата и други совети, еве едно добро објаснување:

...инаку при самата процедура влегувањето на тенка цевка со камера низ дебелото црево и тенките црева се внесува и воздух да се „отворат“ цревата за да може да се гледа тоа што треба да се гледа, во самата процедура доколку има полипи на тој пат автоматски се острануваат, а можно и да се земе примерок од клетките,

...додека трае анестезијата тоа ништо пациентот нема да почувствува, ама потоа секој индивидуално има по некоја реакција од болки од тие гасови или остранети полипи што мора да биде напишано во извештајот на колоноскопија, така да Bile1984 може да прочита ако воопшто и го имаат дадено резултатот, ако не, мора да и’ кажат усно околу остранетите полипи, а не дека ја „имаат повредено“ не ја плаши, а може таа е во фаза на предменструални денови и болките се од сосема друга природа, а не од колоноскопја, како и да е, до денес треба да биде Ок.
Да,точни е да сум во пжс,но болката е подруга. Денес немам болки,но чуство на језа,но тоа чуство е од пред 3 месеци. Можеби е некоја нетолеранција на храна. Приметувам дека кога јадам бел леб,така ми се прави.
А во однос на болките,ми кажаа дека немало ништо од колоноскопијата посчедица,тоа биле највероватно адхезиите,коишто ги имам ,но чудно ми е зошто после колпноскопијата болката се појави.

Kajgana Shop

На врв Bottom