Србија повторно во поход кон соседите

LustingVertigo

Snopdan Dogovich
Член од
1 декември 2017
Мислења
833
Поени од реакции
1.216
Колку и да се правда шиптарот, не е битно воопшто, секогаш ќе биде плукан од секоја најнормална земја во ЕУ. Ако сакаат да ги сожалуваат, можат слободно муслиманите албанци да заминат на истокот и да го практикуваат култот таму (Ислам).

Да не бевте помуслиманети од Османлиите, ќе можеше соживот да имаме, но тој муслимански ген ве прави да смрдите на омраза. Предците ви биле пички во душите и си го дале газот на Исламот (знаете дека вашите прапрапрапра- баби/дедовци биле Христијани?), жално, мора сега да верувате во радикален педофилски култ. Самите не знаете во што верувате.

Член од
9 февруари 2016
Мислења
1.429
Поени од реакции
3.500
Ако е така тогаш не треба да се лутиме кога Бугарите ни викаат дека јазикот ни е блгарски. Не знам што е проблемот Црногорците да си имаат црногорски јазик или Бошњаците босански/бошњачки. Некогаш ние Македонците се пикаме некаде каде што не ни е местото, а се жалиме од Татариве дека не ни признаваат јазик и народ...
Стави 2 деца од Подгорица и Нови Сад ќе се разберат без проблем. Стави дете од Охрид со дете од Варна, ќе се чудат. Јас како дете мислев бугарскиот дека е посличен со руски отколку со македонски. Зборуваат ист јазик, тоа е факт. Сега името како да му биде они нека се караат.

Член од
17 април 2024
Мислења
589
Поени од реакции
1.369
Стави 2 деца од Подгорица и Нови Сад ќе се разберат без проблем. Стави дете од Охрид со дете од Варна, ќе се чудат. Јас како дете мислев бугарскиот дека е посличен со руски отколку со македонски. Зборуваат ист јазик, тоа е факт. Сега името како да му биде они нека се караат.
Поентата ми беше околу наративот, а не околу сличноста на јазиците.

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Епа и Бугарите ти викаат од кога постои македонски бе? Тито ве создал и Тито и Конески ви го направиле. Истиот наратив е до точка :D
Во Македонија никогаш не се зборело на бугарски јазик, ниту пак некогаш сме биле во иста земја со Бугарија, за да после Тито и Конески ние сами да си добиеме јазик па вака да ни викаат бугарите.
Црна Гора, Хрватска и Босна секогаш збореле српски јазик, само што во последниве 60тина години кога се формирала Југославија после војната и некоја деценија пред нејзиниот распад, почнаа да си го изменуваат јазикот да измислуваат чудни зборови се со цел да се одвојат од српскиот и тој нов јазик да си го наречат хрватски, црногорски и бошњачки.

Јас стварно не ве разбирам повеќето кога пробувате некого да убедите дека нашиот и бугарскиот јазик се исти. Јас никад у живот не сум успеал да разберам бугар, еве сеа пред 1 недела кога бев на одмор на паркинг имав сукоб со едно бугарче глупо нешто ми збореше ми урлаше, ништо не го разбрав, апсолутно ништо не го разбрав туку по ситуацијата сфатив дека ми јаде од курот што му го зафатив местото за паркирање.

Член од
17 април 2024
Мислења
589
Поени од реакции
1.369
Во Македонија никогаш не се зборело на бугарски јазик, ниту пак некогаш сме биле во иста земја со Бугарија, за да после Тито и Конески ние сами да си добиеме јазик па вака да ни викаат бугарите.
Црна Гора, Хрватска и Босна секогаш збореле српски јазик, само што во последниве 60тина години кога се формирала Југославија после војната и некоја деценија пред нејзиниот распад, почнаа да си го изменуваат јазикот да измислуваат чудни зборови се со цел да се одвојат од српскиот и тој нов јазик да си го наречат хрватски, црногорски и бошњачки.

Јас стварно не ве разбирам повеќето кога пробувате некого да убедите дека нашиот и бугарскиот јазик се исти. Јас никад у живот не сум успеал да разберам бугар, еве сеа пред 1 недела кога бев на одмор на паркинг имав сукоб со едно бугарче глупо нешто ми збореше ми урлаше, ништо не го разбрав, апсолутно ништо не го разбрав туку по ситуацијата сфатив дека ми јаде од курот што му го зафатив местото за паркирање.
А зошто ние да се мешаме? Каков сакаат, таков јазик нека имаат. Затоа викам, банално е ние од тука да кажуваме не постои црногорски, не постои бошњачки, не постои хрватски (и те како постои) итн... (не мислам само на тебе, многу луѓе ги делат истиве ставови за да удоволат на ,,браќата Срби" и ,,српскиот свет"). За тоа дали зборуваме бугарски, нормално дека не и никогаш нема да тврдам дека зборуваме исто со нив, далеку од тоа. Ти дадов само споредба за да осетиш на своја/наша кожа како е кога ти го негира некој јазикот, во случајот нашиот Бугарите.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.570
Поени од реакции
5.147
Цела источна Македонија буквално бугарски збори, знајќи го манеоднскиот јазик полесно се разбирам со бугар отколку со србин.
Не ми е јасно зошто лажете.

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.400
Поени од реакции
16.631
Цела источна Македонија буквално бугарски збори, знајќи го манеоднскиот јазик полесно се разбирам со бугар отколку со србин.
Се разбираш ти курац со бугари.

Џ

Џонтра Волта

Гостин
У реду е љоперка, знаеме дека вие и со орки пре би се разбрале него со нормален човек.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.110
Поени од реакции
30.180
Орките барем имаат свој јазик.
Орките зборуваат на изопачен, веќе неразбирлив дијалект на елвишки. Бидејќи и тие биле преобратени изгнасени елфови од Мелкор да прават само зулуми на другото население.

The Savior

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
4.918
Поени од реакции
9.618
Според Вучиќ: јазикот на Хрватите, Црногорците, Бошњаците, Македонците е српскиот јазик.

Македонците се срби со говорна маана, што би рекле некогаш.
Во ред е и јас не ги сакам многу Србите но што прават Албанците за Македонија наброј барем пет корисни примери за тоа како Албанците придонесуваат за меѓучовечки односи со Македонците... На кој начин Албанците се блиски со Македонците ? Што е тоа што ги поврзува?

Член од
19 февруари 2023
Мислења
2.731
Поени од реакции
5.664
Во ред е и јас не ги сакам многу Србите но што прават Албанците за Македонија наброј барем пет корисни примери за тоа како Албанците придонесуваат за меѓучовечки односи со Македонците... На кој начин Албанците се блиски со Македонците ? Што е тоа што ги поврзува?
Џабе прашуваш брат, кога се во прашање албанците, бугарите, србите и грците секогаш ќе се прават мутави околу македонија и нас, они само може да се доведат во ред со перото на силата, убедување не функционира, само шамари и клоци.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.870
Поени од реакции
4.998
Џабе прашуваш брат, кога се во прашање албанците, бугарите, србите и грците секогаш ќе се прават мутави околу македонија и нас, они само може да се доведат во ред со перото на силата, убедување не функционира, само шамари и клоци.

Добра забелешка; еве и јас поставив пар прашања, ама се изначекав на одговорите...очигледно е дека мислечките способности не им се нешто посебно изразени, освен ако се работи за папагалско преповторување на општопознати сеалбански ставови, слушнати и кажани катаљон пати до сега.

Член од
19 февруари 2023
Мислења
2.731
Поени од реакции
5.664
Добра забелешка; еве и јас поставив пар прашања, ама се изначекав на одговорите...очигледно е дека мислечките способности не им се нешто посебно изразени, освен ако се работи за папагалско преповторување на општопознати сеалбански ставови, слушнати и кажани катаљон пати до сега.
Исто како Грците и Бугарите, вчера дознале за нас така и Албанците па неслучајно се и изненадени, но ќе се сврти паричето, особено за овие со нас во државава, нека продолжат да провоцираат.

Член од
3 ноември 2009
Мислења
1.543
Поени од реакции
767
Да, да. Североисточна према романски малку врти, југоисточна према белоруски.

Инаку кога сме веќе кај српскиот, хрватскиот, босанскиот, црногорскиот или како сакате наречете го, во основа јазикот е ист, од граматика до азбука до вокабулар. Во секоја земја еволуирал се менувал и имаат право да си го нарекуваат како сакаат, ама појдете во Сараево, Белград, Нови Сад, Ниш, Загреб, Сплит луѓето си читаат, пишуваат и се разбираат без никаков проблем.

Македонскиот и бугарскиот се слични јазици со многу поголеми разлики од овие погоре. Граматиката, вокабуларот, азбуката се со значајни разлики и освен зла намера, популистичка, политичка, па и националистичка, не постои посериозен аргумент да кажете дека македонскиот јазик е во основа бугарски.

Kajgana Shop

На врв Bottom