Езотерија, Окултизам - А. Кроули, П. Дунов, Д. Фортуне ...

• Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.887
Поени од реакции
12.410
Доврши ја мислата која е начната во текстот над ликов. Благодарам...

Да видиме што навистина увидел.
Нешто слично како сократовиот заклучок, дека колку повеќе се трудиш да научиш и да разбереш, и навистина научуваш а и понешто можеби и разбираш, толку поблиску е моментот (секако, доколку си искрен према себе пред сè) на поразителниот факт дека ништо не знаеш т.е. она што си го научил или разбрал е толку малку што не вреди ни да се спомне а уште помалку да се гордееш со тоа.
Моите скромни искуства се поклопиле со, еве, така да речам, совети или насоки на одредени историски ликови кои кажале нешто во стилот: бегај, бегај што подалеку од оние што ќе те убедуваат дека ја поседуваат вистината и/или имаат некакво ексклузивно право врз истата.
Ете, така нешто, во овој стил...

Последно уредено:

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.747
Поени од реакции
4.798
Нешто слично како сократовиот заклучок, дека колку повеќе се трудиш да научиш и да разбереш, и навистина научуваш а и понешто можеби и разбираш, толку поблиску е моментот (секако, доколку си искрен према себе пред сè) на поразителниот факт дека ништо не знаеш т.е. она што си го научил или разбрал е толку малку што не вреди ни да се спомне а уште помалку да се гордееш со тоа.
Моите скромни искуства се поклопиле со, еве, така да речам, совети или насоки на одредени историски ликови кои кажале нешто во стилот: бегај, бегај што подалеку од оние што ќе те убедуваат дека ја поседуваат вистината и/или имаат некакво ексклузивно право врз истата.
Ете, така нешто, во овој стил...
Сократ, што и да кажал, кажал во философски дух. Муабетот не ми е за нечии философски мисли и ставови, туку недовешната мисла од лик кој се впуштил во „истражување„ на окултизмот и за „она„ кое го открил...а кое останува нејасно и недовршено во наведената реченица.

Меѓу философијата, во нејзината чиста состојба, и меѓу окултизмот, постојат битни разлики.

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.887
Поени од реакции
12.410
Сократ, што и да кажал, кажал во философски дух. Муабетот не ми е за нечии философски мисли и ставови, туку недовешната мисла од лик кој се впуштил во „истражување„ на окултизмот и за „она„ кое го открил...а кое останува нејасно и недовршено во наведената реченица.

Меѓу философијата, во нејзината чиста состојба, и меѓу окултизмот, постојат битни разлики.
Абе, пророче мојсие ај не м'ебај, шо би рекле ние прилепчани. Ти личам ли на некој шо сака да губи драгоцено време во бесмислено цепидлачење и натегање за работи и теми кои ми се светаја светих? Бај д веј не поседувам доволно ни знаење ни разбирање за да бидам компетентен да расправам на вакви теми во детали. Јас дури ни со окултисти немам некој мерак да расправам на долго и широко за окултното.

А шо рече? Дека постојат битни разлики меѓу чиста форма на филозофија и окултизам? Well smack my ass and call me Judy ако тоа е така, а мене ми се чини дека и баш не е. Ама кој сум јас да судам, можеби само ми се чини како што ми се причинува , што би рекол Сократ. А интересно е тезата, дефинитивно.

Имај убав ден пророче.

Последно уредено:
Член од
17 септември 2022
Мислења
985
Поени од реакции
2.384
сократовиот заклучок, дека колку повеќе се трудиш да научиш и да разбереш, и навистина научуваш а и понешто можеби и разбираш, толку поблиску е моментот (секако, доколку си искрен према себе пред сè) на поразителниот факт дека ништо не знаеш т.е. она што си го научил или разбрал е толку малку што не вреди ни да се спомне а уште помалку да се гордееш со тоа.
ja pa ova go doziveav malku i euforicno, ko lesnotija... ko nekoj tovar se simnuva.... kooooolku si ustvari glup.... a posho si ja osoznal glupokjata u sebe kako eden nepresushen bunar odma istata ja prepoznavash u site okolu tebe... i pocnuvash so nasmevka da mu zborish na komshijata.. braaaat kolko si gluuuup i go gushkash oti si ist takav i ti... raka na srce jaka vutra

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.081
Поени од реакции
12.052
ja pa ova go doziveav malku i euforicno, ko lesnotija... ko nekoj tovar se simnuva.... kooooolku si ustvari glup.... a posho si ja osoznal glupokjata u sebe kako eden nepresushen bunar odma istata ja prepoznavash u site okolu tebe... i pocnuvash so nasmevka da mu zborish na komshijata.. braaaat kolko si gluuuup i go gushkash oti si ist takav i ti... raka na srce jaka vutra
Едно е да си глуп. Друго е да не знаеш за нештата... незнаењето и немањето искуство се простува, ама глупоста - посебен крст има за распнување на таквите во вечноста, да пострадаат за да разберат малку тро поеќе за нештата...

Сосема друго да сфати човек дека она што го знае до даден момент е ништо во однос на бесконечноста и тајните на универзумот.
Не ги мешајте нештата туку така... оставете ги глупите да си ги носат глупите, исто како што е муабетот со мртвите. :)

Член од
17 септември 2022
Мислења
985
Поени од реакции
2.384
Едно е да си глуп. Друго е да не знаеш за нештата... незнаењето и немањето искуство се простува, ама глупоста - посебен крст има за распнување на таквите во вечноста, да пострадаат за да разберат малку тро поеќе за нештата...

Сосема друго да сфати човек дека она што го знае до даден момент е ништо во однос на бесконечноста и тајните на универзумот.
Не ги мешајте нештата туку така... оставете ги глупите да си ги носат глупите, исто како што е муабетот со мртвите. :)
Zavisi kako ja definirash glupavosta, mene mi e toa zbir na dva faktori ... 1. otsustvo na znaenje i 2. neprifakjanje, nesvesznost za svoeto neznaenje, ziveenje so uveruvanje deka ti neshto znaesh povekje a pojma nemash. Cesto ova e opasno no ako stanesh svesen bar za 2 cinam deka pouspeshno bi bitisuval covek ovde.

• Ми се допаѓа
Reactions: 831

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.887
Поени од реакции
12.410
Zavisi kako ja definirash glupavosta, mene mi e toa zbir na dva faktori ... 1. otsustvo na znaenje i 2. neprifakjanje, nesvesznost za svoeto neznaenje, ziveenje so uveruvanje deka ti neshto znaesh povekje a pojma nemash. Cesto ova e opasno no ako stanesh svesen bar za 2 cinam deka pouspeshno bi bitisuval covek ovde.
Тоа ми се чини би било игнорантност ако не се лажам, таков дојам барем добив, иако го искористи зборот ,,глуп" кој е малку поспецифичен избор на збор, и кој има тенденција да предизвика недоразбирање затоа што претежно се користи во сосема други сфери на комуникација. Ама мислам дека т.е. сакам да речам, ти ја разбрав поентата.
Абе семантики and shit хаха

Член од
17 септември 2022
Мислења
985
Поени од реакции
2.384
Тоа ми се чини би било игнорантност ако не се лажам, таков дојам барем добив, иако го искористи зборот ,,глуп" кој е малку поспецифичен избор на збор, и кој има тенденција да предизвика недоразбирање затоа што претежно се користи во сосема други сфери на комуникација. Ама мислам дека т.е. сакам да реча, ти ја разбрав поентата.
Абе семантики and shit хаха
2 e Ignorance da... sho e mozebi posledica na dobro rabotenje n mozokot.. poshto neli on filtrira i u golema mera blokira raboti sho ne se pogodni za tvojto prezivuvanje.... verojatno vo odreden stadium ne si sposoben mentalno da prifatish, isprocesirash i ziveesh so soznanieto deka si tolku "glup" :D

• Ми се допаѓа

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.887
Поени од реакции
12.410
2 e Ignorance da... sho e mozebi posledica na dobro rabotenje n mozokot.. poshto neli on filtrira i u golema mera blokira raboti sho ne se pogodni za tvojto prezivuvanje.... verojatno vo odreden stadium ne si sposoben mentalno da prifatish, isprocesirash i ziveesh so soznanieto deka si tolku "glup" :D
А знајш што е интересно прашање?
Ова подолу ми личи на интересно прашање.
Дали после откровението за сопствената игнорантност, дали после тој пресветол момент of yours, автоматски стануваш паметен, или си, ни повеќе - ни помалку, само малку понеглуп од претходно? Само малцем :D

Последно уредено:
Член од
17 септември 2022
Мислења
985
Поени од реакции
2.384
[
А знајш што е интересно прашање?
Ова подолу ми личи на интересно прашање.
Дали после откровението за сопствената игнорантност, дали после тој пресветол момент of yours, автоматски стануваш паметен, или си, ни повеќе - ни помалку, само малку понеглуп од претходно? Дамо малцем :D
Odlicno prashanje!
Mene mi se deshava instantno fil gud i kao sega si bolji od sebe od vcera ali i od drugite deka si eden od retkite sho ova go skontal i ustvari egoto ti praj kick in deka ne si tolko glup ... za posle edna nedela.. eden mesec pak da uvidish deka si teshko glup i pak euforija, srekja, smea...
Mi trebaa godini da pocnam da pishuvam " jas mislam, mozebi, mi se cini " namesto da iznesuvam fakti so sigurnost kao... ja neshto znam! :D

• Ми се допаѓа

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.887
Поени од реакции
12.410
[

Odlicno prashanje!
Mene mi se deshava instantno fil gud i kao sega si bolji od sebe od vcera ali i od drugite deka si eden od retkite sho ova go skontal i ustvari egoto ti praj kick in deka ne si tolko glup ... za posle edna nedela.. eden mesec pak da uvidish deka si teshko glup i pak euforija, srekja, smea...
Mi trebaa godini da pocnam da pishuvam " jas mislam, mozebi, mi se cini " namesto da iznesuvam fakti so sigurnost kao... ja neshto znam! :D
Убаво говориш брате Гоатхалаије.
Егото и self love-от се страшно потребни и корисни работи доколку се држат во одредени граници и доколку редовно се скенираат низ критички филтер со немилосрдно строга супервизија.
Иначе, еве, во мојов случај е хиперочигледно дека станува збор за: ,,мислам, ми се чини и можеби" борба во т.н. жива песок. Ама мислам дека тоа е покорисно, отколку, како што рече златен Сократ, да почни да ми се чини како што ми се причинува па да станам жртва на она мало невнимание што го чекаат Егото и сите негови маестрални девијации жедни за власт. Како беше изреката: ,,џаоло ни ора - ни копа", или: ,,тој натемаго натема се крие во деталите", мало невнимание и ќе ти се постави (егото) како Змија во Тетовирање: ,,Слушај вамуу! Овде јас сум газда, и не сакам многу јадење говна! Јасно!"
:ROFLMAO:

Последно уредено:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.081
Поени од реакции
12.052
Daäth—Knowledge—is not a Sephira. It is not on the Tree of Life: that is, there is in reality no such thing.

In other words, the attempt to analyse the idea leads immediately to a muddle of the mind.
But this is of the essence of the Occult Wisdom concerning Daäth. For Daäth is the crown of the Ruach, the Intellect; and its place is in the Abyss. That is, it breaks into pieces immediately it is examined.

There is no coherence below the Abyss
, or in it; to obtain this, which is one of the chief canons of Truth, we must reach Neschamah. (премногу технички звучи и тешко да се објасни тука, јас не можам да најдам зборови ниту идеи како да објаснам).

“Vermilion is red” is undeniable, no doubt; but on inquiry it is found to be meaningless.

For each term must be defined by means of at least two other terms, of which the same thing is true; so that the process of definition is always “obscurum per obscurius.” For there are no truly simple terms.

There is no real intellectual perception possible. What we suppose to be such is in fact a series of more or less plausible conventions based upon the apparent parallelism of experience. There is no final warrant that any two persons mean precisely the same thing by ‘sweet’ or ‘high’; even such conceptions as those of number are perhaps only identical in relation to practical vulgar applications.

These and similar considerations lead to certain types of philosophical scepticism. Neschamic conceptions are nowise exempt from this criticism, for, even supposing them identical in any number of persons, their expression, being intellectual, will suffer the same stress as normal perceptions.

But none of this shakes, or even threatens, the Philosophy of Thelema. On the contrary, it may be called the Rock of its foundation. For the issue of all is evidently that all conceptions are necessarily unique because there can never be two identical points-of-view; and this corresponds with the facts; for there are points-of-view close kin, and thus there may be a superficial general agreement, as there is, which is found to be false on analysis, as has been shewn.

From the above it will be understood how it comes that there are no Trances of Knowledge; and this bids us enquire into the tradition of the Grimoires that all knowledge is miraculously attainable. The answer is that, while all Trances are Destroyers of Knowledge—since, for one thing, they all destroy the sense of Duality –they yet put into their Adept the means of knowledge. We may regard rational apprehension as a projection of Truth in dualistic form; so that he who possesses any given Truth has only to symbolise its image in the form of Knowledge.

- Мали есеи кон вистината, Кроули (достапна е на македонски јазик) :)

• Ми се допаѓа
Член од
30 јули 2014
Мислења
5.409
Поени од реакции
17.674
Кога ќе разберете дека Сатаната не е спиритуален концепт, сатаната е кралот на егото и алчноста, сатаната владее со физичкиот свет, сатаната сака да те убеди дека господ не постои и дека материјалниот свет е вистинската реалност. Исус кога бил во пустината и кога ѓаволот го искушувал му ги понудил сите кралства и цело богатство затоа што ова е доменот на сатаната и алчните социопати се неговите слуги демони.
Ah, sakas da kazes deka na primer, ritualite, so koi se stapuva vo kontakt so tn demoni, se samo psihicki aspekti na ona sto go nosime vo sebe? Na primer Alister Crowley vo Alzir koga go evociral / invociral Horonzon, ili rituali koga se raboti so Belzebub i drugi demoni od Ars Goetia, ili Headless ritual - deka toa e samo psihicka manifestacija koja ja nosi coveckoto podsvesno? Naivno, mnogu naivno, obicno taka i se vleguva vo toj svet na okultnoto preku takvi navlaki, a posle e kasno, zasto sve si ima cena kako vo materijalniot taka i vo duhovniot svet. Satanata postoi, i aktivno raboti, kako i Paimon i site drevni tn bozestva koi se otpadnici od svetlinata.

Ti si verojatno samo profan, odnosno ljubitel i citac na okultnoto pa zatoa i imas vakvi stavovi. I podobro e da ostanes samo toa, zatoa sto ovoj zivot e kratok i preubav za da covek se vpusta vo takvi raboti od koi moze nesto ke dobie, ama sigurno ke mu go poplocat patot kon propasta i pekolot.

Najednostaven e patot preku ediniot Bog i Spasitel na covekot, a toa e Isus.

Член од
23 август 2024
Мислења
254
Поени од реакции
448
Ah, sakas da kazes deka na primer, ritualite, so koi se stapuva vo kontakt so tn demoni, se samo psihicki aspekti na ona sto go nosime vo sebe? Na primer Alister Crowley vo Alzir koga go evociral / invociral Horonzon, ili rituali koga se raboti so Belzebub i drugi demoni od Ars Goetia, ili Headless ritual - deka toa e samo psihicka manifestacija koja ja nosi coveckoto podsvesno? Naivno, mnogu naivno, obicno taka i se vleguva vo toj svet na okultnoto preku takvi navlaki, a posle e kasno, zasto sve si ima cena kako vo materijalniot taka i vo duhovniot svet. Satanata postoi, i aktivno raboti, kako i Paimon i site drevni tn bozestva koi se otpadnici od svetlinata.

Ti si verojatno samo profan, odnosno ljubitel i citac na okultnoto pa zatoa i imas vakvi stavovi. I podobro e da ostanes samo toa, zatoa sto ovoj zivot e kratok i preubav za da covek se vpusta vo takvi raboti od koi moze nesto ke dobie, ama sigurno ke mu go poplocat patot kon propasta i pekolot.

Najednostaven e patot preku ediniot Bog i Spasitel na covekot, a toa e Isus.
Ве читам вака сите на темата, и се газам од смеење.

Еве јас повикувам јавно било кој практикант во било која магиска традиција, во контролирани услови, не да повика демон, туку да поместо едно зрнце песок за два сантими без да го допре. Ништо повеќе не ми треба.

Демони ќе повикувале, тенгала едни.

:pos:

Па уште спасител им требал. Од глупоста ваша никој не може да ве спаси.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.081
Поени од реакции
12.052
Кога во устата ти беа и Исус и Сатаната + и Алжир и Кроули :)
Премногу ви е дадено информации, ќе има проблеми... не сте спремни за вакви работи... а љубопитноста и чудната потреба да им кажете на сите за „вистинскиот пат“ ви е толку голема, како да со тоа ќе си најдете место во вечноста.

Од Кроули се едвај издадени 10% од нештата, а каде и да се спомне Кроули има муабети сешто... сеуште не е спремен светот за се останато. Си треба време. Та и богот на евреите не направи се одеднаш, ден по ден, за се си има време, простор и волја кога да се направи.

"Twenty and two are the mansions of the House of my Father,
but there cometh an ox that shall set his forehead against the House, and it shall fall.
For all these things are the toys of the Magician and the Maker of Illusions, that barreth the Understanding from the Crown.

O thou that hast beheld the City of the Pyramids, how shouldst thou behold the House of the Juggler?
For he is wisdom, and by wisdom hath he made the Worlds,
and from that wisdom issue judgements 70 by 4, that are the 4 eyes of the double-headed one;
that are the 4 devils, Satan, Lucifer, Leviathan, Belial, that are the great princes of the evil of the world.

And Satan is worshipped by men under the name of Jesus;
and Lucifer is worshipped by men under the name of Brahma;
and Leviathan is worshipped by men under the name of Allah;
and Belial is worshipped by men under the name of Buddha."
- Liber 418

Мноштвото постојано ќе бара спасител. Нека им биде по нивна волја... да ги оставиме таквите на раат :)

• Ми се допаѓа

Kajgana Shop

На врв Bottom