Ќе се вика, ќе се вика.. како!?

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.773
Поени од реакции
2.913
А зошто треба некому да докажат дали таа го носи презимето на мажот или нечие друго? Секој човек може да си носи презиме какво сака. Јас познавам брачен пар, тој се презиваше Крстевски, таа Крстева. Тоа и е моминско презиме, не го зела од мажот. Така си останаа и после бракот. Според вас викате дека на Запад мора да го смени во Крстевски? Nonsense!

Исто е и со децата. Моја школска се презиваше Велковска иако родителите и се Стефановски. Не сфаќам што некому треба да покаже презимето, секој може да си има различно, зошто мора жената и децата да имаат исто презиме со таткото?
Џабе објаснуваш, за припростото македонче тоа никогаш нема да е сфатливо, како може маж и жена да имаат различни презимиња, некој понапредни милиони години од нив, веднаш сфаќаат, дека не е практично заради дипломи и претходен живот кој жената го имала пред брак и цела таа папирологија во банки, кредитни картички, фондови за здравство и биро за вработување и факултети и средни школи, матични служби, пензиони фондови и богзнае уште колку се не институции, и пасоши и лични карти,каде жената ќе има проблеми при докажување на идентитетот и ќе мора да менува презимиња и цела документација насекаде, што е патем и огромен трошок....џабе! џабе...

Последно уредено:
Член од
23 мај 2013
Мислења
2.389
Поени од реакции
5.743
Најпрекрасни женски македонски имиња што сум ги сретнал во реален живот кај луѓе и постојат се Евдокија и име како Иконија.Според мене автентични и уникатни.Евдокија и Иконија.
Двете се од грчка позадина.

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.401
Поени од реакции
16.631
Џабе објаснуваш, за припростото македонче тоа никогаш нема да е сфатливо, како може маж и жена да имаат различни презимиња, некој понапредни милиони години од нив, веднаш сфаќаат, дека не е практично заради дипломи и претходен живот кој жената го имала пред брак и цела таа папирологија во банки, кредитни картички, фондови за здравство и биро за вработување и факултети и средни школи, матични служби, пензиони фондови и богзнае уште колку се не институции, и пасоши и лични карти,каде жената ќе има проблеми при докажување на идентитетот и ќе мора да менува презимиња и цела документација насекаде, што е патем и огромен трошок....џабе! џабе...
Побанална причина не можеше да ти текне. Све ова што си го набројала се решава у рок од највише една недела со едноставно приложување на венчаница и за ништо немаш трошок, освен за патни документи.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Мое искуство по линкедин е друго каде странци ме имаат контактирано и враќано без проблем. Освен еднаш пред 10 години и повеќе кога директно ми рекоа дека не соработуваат со Балканци(земји од Балкан кој не се во ЕУ беше одговорот) кога аплицирав за ИТ работа на еден егзотичен остров во индиски океан. :icon_lol:

Ниеден не напиша дека ќе го крсти Џон, Киан, Кјара, Анисии и ресто зашто и се допаѓа името, ја потсетува на некоја драга личност, општо кога ќе го слушне името ја асоцира на убаво и позитивни искуства.
Се беше лечење комплекси и некој трауми па ајде детето немало да помине низ тој пошто тој е одлучувачки фактор.
Ете твоето искуство е различно, ние имаме повеќе акаунти, поради лимитите, и тоа беше она што го увидовме. И не мора да е некое апла странско име, само буква е во прашање и личи поинаку (кај името, презимињата се друга приказна).

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.773
Поени од реакции
2.913
Побанална причина не можеше да ти текне. Све ова што си го набројала се решава у рок од највише една недела со едноставно приложување на венчаница и за ништо немаш трошок, освен за патни документи.
И утре ко ќе се разведеш ајде пак оди и менувај презимиња е**ај се по институции и гори пари а тешко дека ќе завршиш за недела дена, ти како да не си бил на македонски шалтер па не знаеш како е.

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.041
Поени од реакции
11.303
И утре ко ќе се разведеш ајде пак оди и менувај презимиња е**ај се по институции и гори пари а тешко дека ќе завршиш за недела дена, ти како да не си бил на македонски шалтер па не знаеш како е.
А ти секоја 2 недела се мажиш и разведуваш или како?

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.041
Поени од реакции
11.303
А и да се мажам секоја секунда, мое право е, зар не ;) поентата е, дека не е практично.
Дека е твое право тоа посекако, колку е глупо тоа друг муабет. ;)

И баш ме интересира на секој иден маж како ќе му објаснуваш зошто сакаш твоето презиме да си го задржиш?

Душо, јас сепак ќе си го задржам презимето оти ако се разведиме еден ден не сакам дополнителни трошоци за промена на документи. - рече, никоја никогаш.

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.773
Поени од реакции
2.913
Дека е твое право тоа посекако, колку е глупо тоа друг муабет. ;)

И баш ме интересира на секој иден маж како ќе му објаснуваш зошто сакаш твоето презиме да си го задржиш?

Душо, јас сепак ќе си го задржам презимето оти ако се разведиме еден ден не сакам дополнителни трошоци за промена на документи. - рече, никоја никогаш.
Леле јас после овој маж не би се мажела не сум ненормална да се мажам нон стоп,:pos: поентата ја промашуваш,не е практично и од финансиска и од секаква друга гледна точка.

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.041
Поени од реакции
11.303
Леле јас после овој маж не би се мажела не сум ненормална да се мажам нон стоп,:pos: поентата ја промашуваш,не е практично и од финансиска и од секаква друга гледна точка.
Не ја промашив, напротив твојата поента те прашвам како ќе му ја објасниш на некој со кој сакаш да делиш живот во добро и лошо, во богатство и сиромаштија и сите останати дрн дрн дрн пред кои даваш збор дека ќе ги правите кога ќе се земате?

Јас те сакам, во брак се' што ќе стекнеме (коли, станови, пари) при развод судски се дели по пола АМА те молам не ми прави притисок за презимето, ќе си го задржам моминското, пошто ако се разведиме попрактично е - нема да давам пари за нов пасош.

И вака кога му рече на можот ти, тој шо ти одговори на оваа „поента“?

Член од
23 мај 2013
Мислења
2.389
Поени од реакции
5.743
и доста други имиња се од еврејско потекло,зар не?
Вистинските македонски имиња имаат потекло од самиот наш јазик(и останати словенски јазици) или оние кои се македонска интерпретација на некое име.
Примери за првите: Горјан, Бојан, Радмила, Ратко, Стојан итн
Вторите на пример името Стефанос кај нас е Стеван, Стево или пак старото Кузман потекнува од Космас

Член од
12 август 2024
Мислења
107
Поени од реакции
155
Вистинските македонски имиња имаат потекло од самиот наш јазик(и останати словенски јазици) или оние кои се македонска интерпретација на некое име.
Примери за првите: Горјан, Бојан, Радмила, Ратко, Стојан итн
Вторите на пример името Стефанос кај нас е Стеван, Стево или пак старото Кузман потекнува од Космас
Јазикот како и културата е исти систем на влијание од други култури и се прави апгрејд или надградба од постара култура.Етногенеза е целата работа.Жива меморија.Кај нас има доста влијание од турско,српско,еврејско,словенско итн.
Ако доаѓаш од Источна Македонија имаш тешко влијание на -чо додавка како Марјанчо,Ванчо,Трајанчо,Горанчо,Драганчо итн.Бугарија систем.Од моја фамилија сите од татко ми страната се така водени во книга.

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.773
Поени од реакции
2.913
Не ја промашив, напротив твојата поента те прашвам како ќе му ја објасниш на некој со кој сакаш да делиш живот во добро и лошо, во богатство и сиромаштија и сите останати дрн дрн дрн пред кои даваш збор дека ќе ги правите кога ќе се земате?

Јас те сакам, во брак се' што ќе стекнеме (коли, станови, пари) при развод судски се дели по пола АМА те молам не ми прави притисок за презимето, ќе си го задржам моминското, пошто ако се разведиме попрактично е - нема да давам пари за нов пасош.

И вака кога му рече на можот ти, тој шо ти одговори на оваа „поента“?
Абе чоек, никој не помислува на развод кога се жени, но факт е дека 50% завршуваат со развод, статистиката е таа, не ја измислив јас, а неменувањето на презиме не е чисто заради случај на развод, туку од сите овие погоре наведени причини шо ги спомнав, момата што се мажела ќе мора месеци да трчкара по институциите и Рамче и Сељами да и ги грешат буквите во изводите и пасошите милион пути пред да и го трефнат точното. Се тоа кошта време и ебани пари.

Член од
23 мај 2013
Мислења
2.389
Поени од реакции
5.743
Јазикот како и културата е исти систем на влијание од други култури и се прави апгрејд или надградба од постара култура.Етногенеза е целата работа.Жива меморија.Кај нас има доста влијание од турско,српско,еврејско,словенско итн.
Ако доаѓаш од Источна Македонија имаш тешко влијание на -чо додавка како Марјанчо,Ванчо,Трајанчо,Горанчо,Драганчо итн.Бугарија систем.Од моја фамилија сите од татко ми страната се така водени во книга.
Од туркиско потекло имиња кои ги знам се: Крум, Аспарух и Борис...првите две порано биле застапени во Пелагонскиот регион, што се поистоветува со населувањето на Бугарите на Кубер во регионот.

Kajgana Shop

На врв Bottom