Бугарско државјанство (процедура и потребна документација)

Член од
10 декември 2021
Мислења
17
Поени од реакции
20
Kolku vreme se ceka na slednata procedura
Otkako ke go podignes ukazot i prijavis adresa, treba vo Sofija da stigne taa informacija (posle toa moze da se podnese za EGN, slikanje za pasos itn.)
Nekoj ako ne se lazam pred skoro vreme se pozali deka cekal so meseci da azuriraat vo Sofija :/

Член од
17 јули 2024
Мислења
1
Поени од реакции
0
Преписката се намира в процедура по зад'лжително с'гласуване.

Здраво колку време се чека на овој статус, поднесено е со оргигинален документ од бугарска војска извадена од бугарски архив.

Член од
19 март 2023
Мислења
44
Поени од реакции
31
zdravo na site.
1723231467537.png
ova e statusot koj sto mi stasa.
dali ima nekoj dobar da mi pisi vo poraka mi treba pomos za ponatamosna procedura ili neka spodeli slobodno tuka. baram pomos ne znam sto ponatamu.

vi blagodaram pozdrav

Член од
16 јули 2024
Мислења
33
Поени од реакции
45
zdravo na site.
Прегледај го приврзокот 425892
ova e statusot koj sto mi stasa.
dali ima nekoj dobar da mi pisi vo poraka mi treba pomos za ponatamosna procedura ili neka spodeli slobodno tuka. baram pomos ne znam sto ponatamu.

vi blagodaram pozdrav
Da go zemes reshenieto za drzhavjanstvo i imash dve opcii.

1. Opcija 1: Preku konzulatot vo Bitola ili Skopje https://forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.110035/post-10114824

2. Opcija 2: Opcijata 1 da ja realizirash vo Sofija. Ima vo postovite nanazad. No ne mozham vo momentov da gi najdam.

Inaku Opcijata 2 e pobrza, a opcijata 1 e pospora.

Koga kje zavrshish so ova prodolzhuvash da zemash EGN, pa potoa lichna karta i pasosh.

Член од
10 декември 2021
Мислења
17
Поени од реакции
20
Ovde ima sto treba vo Sofija da se pravi:
Da go zemes reshenieto za drzhavjanstvo i imash dve opcii.

1. Opcija 1: Preku konzulatot vo Bitola ili Skopje https://forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.110035/post-10114824

2. Opcija 2: Opcijata 1 da ja realizirash vo Sofija. Ima vo postovite nanazad. No ne mozham vo momentov da gi najdam.

Inaku Opcijata 2 e pobrza, a opcijata 1 e pospora.

Koga kje zavrshish so ova prodolzhuvash da zemash EGN, pa potoa lichna karta i pasosh.

Член од
19 март 2023
Мислења
44
Поени од реакции
31
Ovde ima sto treba vo Sofija da se pravi:
jas ke odam preku BT pa zatoa bi zamolil dokolku ima nekoj konkretno da mi objasni kako da odam preku bitola i sto da pravam.

Член од
21 мај 2009
Мислења
198
Поени од реакции
192
Член од
28 август 2022
Мислења
11
Поени од реакции
15
Здраво да прашам една информација дали некој знае, човек има бг пасош веќе некое време но никаде реално не го употребил дури ни прв пат кога го земал си излегол од БГ со македонскиот пасош, е сега треба да оди за Англија и некои му рекле дека нема да може да влезе пошто БГ пасошот не му бил активиран т.е. немал евидентиран излез од Бугарија, и совети му даваат да оди да влезе во Бг со Мак пасош па да излезе со бугарскиот.
Има ова сето смисла или ?

Член од
7 јануари 2021
Мислења
28
Поени од реакции
51
Pozdrav. Da li moze mala pomos. Imam buarsko drzavjanstvo i pasos. Sakam preko konzulat da izvadam i za moeto dete koje ima 4 godini. Kakva e procedurata preku konzulat da mu izvadam drzavjanstvo i pasos da li moze nekoj koj znae ili koj go pominal toa da me ponasoci podetalno. Blagodaram

Член од
27 јуни 2009
Мислења
257
Поени од реакции
127
Здраво да прашам една информација дали некој знае, човек има бг пасош веќе некое време но никаде реално не го употребил дури ни прв пат кога го земал си излегол од БГ со македонскиот пасош, е сега треба да оди за Англија и некои му рекле дека нема да може да влезе пошто БГ пасошот не му бил активиран т.е. немал евидентиран излез од Бугарија, и совети му даваат да оди да влезе во Бг со Мак пасош па да излезе со бугарскиот.
Има ова сето смисла или ?
Не,кој ви кажал,нее вистина.Може да оди ,али кога ќе ја напушти Македонија,бидејќи ќе му побараат виза ,нашиве,ќе го покаже и бугарскиот.И може да оди.

Член од
7 јануари 2021
Мислења
28
Поени од реакции
51
Eve koi dokumenti vi trebaat. I bidejkji decata se maloletni mora dvajcata roditeli da bidat prisutni za vreme na intervjuto.

1. Молба от лицето по образец – написана на б'лгарски език, Приложение № 1 к'м Наредба № 1 от 1999 г. за прилагане на Глава пета от Закона за б'лгарското гражданство – 2 екземплјара.
  2. Декларација по образец – написана на б'лгарски език, с'гласно Приложение № 4 к'м Наредба № 1 - 2 екземплјара.
  3. Актуална фотоснимка – паспортен формат – 3 бр.
  4. Препис от акта за раждане, издаден от с'ответнија б'лгарски или чуждестранен компетентен орган + копие.
Izvodot na rodeni treba da go prevedete kaj akreditiranite preveduvachi za ambasadata.
  1. Фотокопие на документ, удостоверјавашт самоличността на молителја /ПАСПОРТ/-2 бр.
  2. Оригинал на вносна бележка за платена д'ржавна такса по Тарифа № 1 за МП в размер на 16 евро + копие, преведена в евро по сметка.
РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИја

AMBASADA NA R.BUGARIJA

УНИ БАНКА- АД-ГР. СКОПИЕ-1000

УЛ. „МАКСИМ ГОРКИ” № 6

№ на сметката 70810000-240008000100055

IBAN-MK07-240008000100055

SWIFT: UIBMMK22

1. Автобиографија – 2 екземплјара.
Лицата ненав'ршили 18 години представјат освен собствена автобиографија в два екземплјара и автобиографија и на двамата родители отново в два екземплјара
  1. В'просник – провежда се интервју от дл'жностното лице приемашто документите.

1. Копие от лични документи на родителја, којто е б'лгарски гражданин по 2 бр. (lichna karta i pasosh bugarski)
I normalno treba da si nosite 50 eur za intervjuto, i barem 15 eur za zaverka na prevodot. I imajte plus nekoja rezerva da ne treba zaverka na drug dokument.
Pozdrav. Da li moze se da se zavrsi vo ambasada odnosno vo konzulat vo Nis jas sakam da predadam. Da li mozam tamo i drzavjanstvo i EGN i pasos da mu zavrsam ili ke mora za nesto od toa vo Sofija da se odi i da se brka tamo rabota? Blagodaram

Член од
16 јули 2024
Мислења
33
Поени од реакции
45
Pozdrav. Da li moze se da se zavrsi vo ambasada odnosno vo konzulat vo Nis jas sakam da predadam. Da li mozam tamo i drzavjanstvo i EGN i pasos da mu zavrsam ili ke mora za nesto od toa vo Sofija da se odi i da se brka tamo rabota? Blagodaram

Bi trebalo da mozhe i vo Nis, bidejkji vo Makedonija mozhe.

Kajgana Shop

На врв Bottom