Формула 1 - сезона 2024

За кои (мин.1, макс. 3) возачи ќе навивате во 2024?

• Серхио Перез - Ред Бул Хонда

Гласови: 0 0,0%
  • Логан Сарџент - Вилијамс Мерцедес

• Жу Гванжу - Кик Заубер Ферари

• Валтери Ботас - Кик Заубер Ферари

• Кевин Магнусен - Хаас Ферари

• Нико Хулкенберг - Хаас Ферари

• Вкупно гласачи
    67
  • Гласањето е завршено на .

Mr.47

Juve Fan
Член од
29 јули 2008
Мислења
10.042
Поени од реакции
6.070
Макс претера што претера, ама не чекаа толку за енглезот да го казнат, најверојатно немаше ни да дојде до ова.

Глупост, по глупост, по глупост = катастрофа.

Член од
21 мај 2008
Мислења
10.979
Поени од реакции
11.620
A toa 4to iskacanje mu bese pri borba so Max, i vo taa situacija mu ja prepusti pozicijata. Ne gi znam pravilata, ama vo sekoj slucaj bi mu se smetalo kako "off track", bez razlika sto e vo borba (kade ja prepusta steknatata pozicija), a ne pri "normalno" vozenje?

Syn

https://www.youtube.com/watch?v=zBkuNpgACH0
Член од
23 декември 2007
Мислења
29.924
Поени од реакции
44.982
A toa 4to iskacanje mu bese pri borba so Max, i vo taa situacija mu ja prepusti pozicijata. Ne gi znam pravilata, ama vo sekoj slucaj bi mu se smetalo kako "off track", bez razlika sto e vo borba, a ne pri "normalno" vozenje?
Nema vrska borba neborba, i vrakanje na pozicija, kaznata pod difolt se podrazbirase tuka osven ako nekoj ne go iznudi toa od nego, a Maks toa ne go napravi vo toj slucaj, mnogu kasno pocna da koci i nevozmozno bese da ostane na staza.

Posle toa na radio Horner mislam bese, izgleda u pozadina se obiduvale Meklaren da ubeduvaat deka Max na nekoj nacin izdejstvuval Noris da izleze, za da ne bide ova 4tiot pat, ama realno toa ne bese slucaj.

Iako kaznata ne bese oficijalna, se znaese deka ke se desi, i dovolno se pametni od RB za da go znaat ova, ama ne znam dali go informiraa i Maks za istoto.
Tehnicki, Maks mozese da popusti, i posle on da koristi DRS, nemase sansa Noris da izbega mnogu, ne deka Noris mu se doblizi tolku radi toa sto bese super brz, dojde pod sekunda radi posledniot pit stop na Maks, od mehanicarite negovi zapocna ovoj chain of events, vo sportivno uste edna rutinska pobeda ke bese ova za Verstapen.

Od druga strana, tesko e da ocekuvas deka Max ke svitka opaska vo bilo koj duel, sega sto bi bilo koga bi bilo i polesno e od ovaa perspektiva da komentirame.

I za Noris moze da se kaze slednovo ... kako on planirase vo toj sviok da pomine vo taa situacija, od nadvoresna strana, nevozmozno bese toa eve sega bas vrativ, vo najdobar slucaj pak ke ostanese pozadi Max, i eventualno pak da iskoci od staza zasto toj sto vlaga od vnatresna potoa izlaga posiroko, i ako bea eden do drug, pak ke morase Noris da napusta staza. That being said, poradi ova i nemase potreba Max do tolku da se zamara so branenje na pozicija tuka, zasto ko sto rekov, nevozmozno bese da bide pominat tuka od nadvoresna strana, i tuka e najgolemata greska na Max, sto branese pozicija vo situacija koga bese nevozmozno da bide pominat, nemase potreba od onoj negov posleden manevar koj go iznudi sudirot.

Член од
14 август 2010
Мислења
1.222
Поени од реакции
1.481
Па 4то излегување на Норис беше за да избегне судар пошо беше истуркан, ако и тоа се рачуна..
Иначе Макс бранеше прво десно па одма потоа лево и тоа во зона на кочење - не фер, а казната 10 секунди - пфф исто петти само наместо 27 секунди излезе само 17 пред Хулк, голем к.. поправилно ке беше за наредна трка да му се важеше некоја казна

JB00F

DDoS
Член од
21 јануари 2014
Мислења
3.502
Поени од реакции
2.868
- Макс moving under braking (нема истрага)
- Макс претрка адвор од стаза (нема истрага)
- Макс не му остави простор (10 сек)
- Макс го избута пак у трева (forcing another driver off the track, нема истрага)
- Unsafe releaseot што беше на граница нема казна

- Ландо еднаш го избута макс му врати позиција и 5 секунди доби.

ФИА арни ли сте?

Syn

Член од
23 декември 2007
Мислења
29.924
Поени од реакции
44.982
Па 4то излегување на Норис беше за да избегне судар пошо беше истуркан, ако и тоа се рачуна..
Иначе Макс бранеше прво десно па одма потоа лево и тоа во зона на кочење - не фер, а казната 10 секунди - пфф исто петти само наместо 27 секунди излезе само 17 пред Хулк, голем к.. поправилно ке беше за наредна трка да му се важеше некоја казна
Kako bese isturkan Noris, od vnatresna strana vleze i mnogu kasno kocese, produzi pravo, nikoj ne go isturka tuka nego, tuku prebrzo vleze od vnatresna strana i mnogu kasno zakoci, negova greska bese.

Член од
28 октомври 2019
Мислења
1.786
Поени од реакции
4.290
Такви се правилата, не можеш на незавршена трка да му ја одредиш казната за наредна трка. Ова исто како да кажеш тогаш у Силверстоун шо му дадоа 10 секунди на Хамилтон, и тогаш не влијаеше таа казна на исходот на трката.

Syn

Член од
23 декември 2007
Мислења
29.924
Поени од реакции
44.982
- Макс moving under braking (нема истрага)
- Макс претрка адвор од стаза (нема истрага)
- Макс не му остави простор (10 сек)
- Макс го избута пак у трева (forcing another driver off the track, нема истрага)
- Unsafe releaseot што беше на граница нема казна

- Ландо еднаш го избута макс му врати позиција и 5 секунди доби.

ФИА арни ли сте?
Za pola od ovie raboti trebase vreme, a ne instantno da se resat za kazna, ama se sluci incidentot posle toa i sve otide u kurac.
Lando bese kaznet zasto 4ti pat veke izleze od granicite na stazata, negovata kazna bese potpolno zasluzena, i onaa sto Maks ja dobi od 10 sekundi.

FIA za ocigledna kazna 5 kruga odlucuvaa, i istata dojde tek posle nivniot sudir, ti sakas za 1 krug pola od ovie raboti da gi resat, osven unsafe release-ot. No can do, a posle incidentot turi mu kur na sve, otide sve u kurac i onaka, i na tie 10 sekundi sto Maks gi dobi isto, totalno nebitni na krajot.

Leo Bonnie

Кад се врате скитнице
Член од
20 декември 2008
Мислења
4.481
Поени од реакции
5.562
Za pola od ovie raboti trebase vreme, a ne instantno da se resat za kazna, ama se sluci incidentot posle toa i sve otide u kurac.
Lando bese kaznet zasto 4ti pat veke izleze od granicite na stazata, negovata kazna bese potpolno zasluzena, i onaa sto Maks ja dobi od 10 sekundi.

FIA za ocigledna kazna 5 kruga odlucuvaa, i istata dojde tek posle nivniot sudir, ti sakas za 1 krug pola od ovie raboti da gi resat, osven unsafe release-ot. No can do, a posle incidentot turi mu kur na sve, otide sve u kurac i onaka, i na tie 10 sekundi sto Maks gi dobi isto, totalno nebitni na krajot.
Се знаеше дека Макс ќе ги искористи сите педерски потези кој ги има за да остани прв, требаше ФИА веднаш да кажи дали го сметаат 4то излегување на Ландо и дали Макс треба да го пропушти, овие одлуки се носеа во 1 круг и ќе беше се подруго. Валкан возач ко Макс никогаш нема да дозволи да е поминат чисто на ваква стаза.

Член од
14 август 2010
Мислења
1.222
Поени од реакции
1.481
4то излегување на Ландо беше во жар на борба + ја врати позицијата.

Ова исто како да кажеш тогаш у Силверстоун шо му дадоа 10 секунди на Хамилтон, и тогаш не влијаеше таа казна на исходот на трката.
Да, баш така бече и тогаш

Mr.47

Juve Fan
Член од
29 јули 2008
Мислења
10.042
Поени од реакции
6.070
Да не се преувеличува, ама ова од Алонсо си добива се повеќе тежина, иако различни имиња се у ситуацијава.

Alonso on Hamilton: 'Might not get penalty because he isn't Spanish'

Да не гледаат знамиња и да бидат побрзи малку, многу ствари може да не се случат.
А што би било, кад би било, секогаш ќе постои.

Да, баш така бече и тогаш
Точно дека ја врати, иначе ќе требаше и за тоа да добие казна.

А за второто, треба „црвен“ картон(Black flag), ако по твоја вина уништиш трка и предизвикаш DNF на ривал, ама тоа никад.

Член од
6 април 2014
Мислења
5.086
Поени од реакции
6.455
Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.624
Поени од реакции
42.157
Макс е махер у тоа да се удри и да испадне дека он не е крив. Секој дуел со него, а и Хамилтон е опасен. Освен ако тој зад нив е многу побрз. Ако можат да се борат, со задоволство ќе го елиминираат противникот.

Член од
14 август 2010
Мислења
1.222
Поени од реакции
1.481

Kanye.brt

Пропо
Член од
29 ноември 2019
Мислења
762
Поени од реакции
1.037
нема правило кај што може ''во жар на борба'' да смееш да напуштиш трак лимит, а тоа што мораше да ја врати позицијата е за напуштање трака и добивање предност, тоа се 2 по 5 сек, дека ја врати позицијата не доби казна за второто.

Kajgana Shop

На врв Bottom