Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.365
Поени од реакции
30.769
Моментално армијата нема ништо, се е дадено на Украина, ова е резултат на луѓе кои имаат класичен поданички менталитет...како и го забибери новинарот на крај :свиркам:

Со ваква алијанса како НАТО, стварно не ти требаат непријатели.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.150
Поени од реакции
5.363
Како тоа нема силно да им наштети а ќе ја изгубат позицијата која ја имаат?
Со дедоларизацијата се менува целиот свет а ти велиш немало да изгубат, инструментите (СБ ММФ и други) преку кои денес го контролираат целиот свет ќе ги немаат, ама нема да изгубат.
Добро ќе видиме дали ќе опстанат, сепак се работи за корпорација, ништо чудно да изнајдат некое решение само да не биде атомска војна!

Инаку на наредниот самит на БРИКС++ (има околу 40 земји кои бараат влез во БРИКС++) е предвидена да се воведе НОВА валута за меѓусебна размена (за почеток дигитална), се шпекулира дека би можела да биде врзана за злато, значи и СВИФТ-Базелот оди во историјата.
Добро напишав-нема „силно„ да им наштети, ама ќе им наштети.

САД практикуваат два видови моќ-„мека„, преку давањето кредити од тазе отпечатени „зелембаќи„ (финта која Кина нашироко ја превзеде и ја користи) и „тврда„, со пуштање носачи на авиони и бомбардирање на сите (земји) кои нејќат „демократија„.

Тоа што во догледно време доларот ќе биде потиснат како „меѓународна валута„, не значи дека САД ќе исчезнат преку ноќ, оти се доволно лукави, злонамерни и воено јаки, за да смислат нова „финта„ со која ќе се обидат го вратат своето влијание врз Светов. Доларот ионака е без економско покрите од самите САД, така да САД ќе смислат друг начин за компензирање од неговиот “недостаток„.

Дигитализацијата (на сите валути) е една од тие најавени финти па ајде да видиме кој ќе може да плати а да не е „дигитализиран„. Кој ќе го има монополот на таа дигитализација (читај-чии ќе бидат компјутерите/серверите) јасно е уште денес.

ausländer

Left the building
Член од
4 мај 2024
Мислења
367
Поени од реакции
460
Ај јас ќе ти одговорам пошто многу си натажен а порано често сум навивал за аутсајдери :)

Кога ќе е новата Јалта?
Следната Јалта (прес) конференција ќе биде после крајот на следниот светски меч, пошто нели после натпревар се прави (прес) конференција

Како сте сигурн дека Балканот под таа нова Јалта би сменил дрес?
Нормално е да смениш дрес после светски меч пошто нормално ќе смрдиш на пот од утакмицата и уште повеќе ќе те рачунаат за аутсајдер (ауслендер) ако не смениш

Кои факти ни гарантираат дека под друга сила отколку под нато би прошле подобро?
Секогаш подобро е да бидеш со фаворитот наместо со аутсајдерот (ауслендерот),
се дешаваат и изненадувања ама кој сака да се коцка подобро да си појде до кладилница

Се надевам си задоволен со одговориве, ако имаш уште некое прашање слободно прашај си :)
Фала многу што не ме остави да тагувам, ама сепак ништо не разбрав. Некој факт, некоја временска рамка? Интересно и симпатично ми е што си убеден во сигурна победа на страната за која тука се навива. Ја мислам работата е 50/50 ако воопшто дојде до таа утакмица. Је да има путлер ванземјански орудија од кои нема одбрана ама пак вие ептен го потценивте нато :D

Член од
19 мај 2014
Мислења
244
Поени од реакции
349
Фала многу што не ме остави да тагувам, ама сепак ништо не разбрав. Некој факт, некоја временска рамка? Интересно и симпатично ми е што си убеден во сигурна победа на страната за која тука се навива. Ја мислам работата е 50/50 ако воопшто дојде до таа утакмица. Је да има путлер ванземјански орудија од кои нема одбрана ама пак вие ептен го потценивте нато :D
Ок, нема потреба да ми се заблагодаруваш чим ништо не си разбрал

Последно уредено:
Член од
23 мај 2019
Мислења
4.536
Поени од реакции
5.267
Добро напишав-нема „силно„ да им наштети, ама ќе им наштети.

САД практкуваат два видови моќ-„мека„, преку давањето кредити од тазе отпечатени „зелембаќи„ (финта која Кина нашироко ја превзеде и ја користи) и „тврда„, со пуштање носачи на авиони и бомбардирање на сите (земји) кои нејќат „демократија„.

Тоа што во догледно време доларот ќе биде потиснат како „меѓународна валура„, не значи дека САД ќе исчезнат преку ноќ, оти се доволно лукави, злонамерни и воено јаки, за да смислат нова „финта„ со која ќе се обидат го вратат своето влијание врз Светов. Доларот ионака е без економско покрите од самите САД, така да САД ќе смислат друг начин за компензирање од неговиот “недостаток„.

Дигитализацијата (на сите валути) е една од тие најавени финти па ајде да видиме кој ќе може да плати а да не е „дигитализиран„. Кој ќе го има монополот на таа дигитализација (читај-чии ќе бидат компјутерите/серверите) јасно е уште денес.
И уште еднаш или не ги гледаш процесите или не сакаш да ги видиш.
Војната во Украина е да се уништи ОТАН...
Дедоларизацијата е да се ослабне САД (поточно квинтата) значи промени на политичката карта...
БРИКС++ создава фронт кој ќе биде доволно моќен да ги преземе и управува со глобалните/светските процеси по распаѓањето на западната доминација...

Го гледаш процесот на дедоларизација издвоено/посебно а тој е само еден од сегментите без другите да ги ставиш во равенката и затоа имаш погрешен резултат. Пропаѓањето на федеролибералниот западен свет е неминоивен процес, империите пропаѓале и се создавле нови, дојде време по 2-3 вековна доминација на западната империја истата замине во историјата.
Овие процеси нема да се случат преку ноќ ама се случуваат пред нашите очи.
Единствениот излез да ја сочува својата доминација западната империја е да произведе ХАОС (на почеток креативен хаос а подоцна контролиран хаос) во светот па дури и да предизвика нуклерна војна, знаејќи со кого си имаме работа и тоа не е исклучено.

Реков ќе видиме.

Последно уредено:

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.150
Поени од реакции
5.363
И уште еднаш или не ги гледаш процесите или не сакаш да ги видиш.
Војната во Украина е да се уништи ОТАН...
Дедоларизацијата е да се ослабне САД (поточно квинтата) значи промени на политичката карта...
БРИКС++ создава фронт кој ќе биде доволно моќен да ги преземе и управува со глобалните/светските процеси по распаѓањето на западната доминација...

Го гледаш процесот на дедоларизација издвоено/посебно а тој е само еден од сегментите без другите да ги ставиш во равенката и затоа имаш погрешен резултат. Пропаѓањето на федеролибералниот западен свет е неминоивен процес, империите пропаѓале и се создавле нови, дојде време по 2-3 вековна доминација на западната империја истата замине во историјата.
Овие процеси нема да се случат преку ноќ ама се случуваат пред нашите очи.
Единствениот излез да ја сочува својата доминација западната империја е да произведе ХАОС (на почеток креативен хаос а подоцна контролиран хаос) во светот па дури и да предизвика нуклерна војна, знаејќи со кого си имаме работа и тоа не е исклучено.

Реков ќе видиме.
А што кажав поинаку од твоево, небитно што не ги зедов процесите во (по)широк „поглед„?...

Јасни се намерите и процесите дури и за поединци кои не ги следат белосветските нешта најподробно (спаѓам меѓу нив), иако не сум нешто сигурен дека ослабувањето на Западот ќе биде „мазно„, без истиот да даде отпор.

ausländer

Left the building
Член од
4 мај 2024
Мислења
367
Поени од реакции
460
Скоро еден час не пишал @ausländer сигурно заспал, добра вечер и кој ќе те трпи утре.
Се разочарав. Седам и пијам Пауланер негде на Мајна и чекам да се смилуваат експертиве да ме просветлат.

Член од
19 февруари 2023
Мислења
3.009
Поени од реакции
6.119
Ти фали некој да биде досаден на темава а?
Секогаш треба некој бугараш како аудландер, антон или шарпшутер, ако не они барем пуно или дардан, а може и тој бугарот роден да пише а не само да се смешка, вака нема на кој да му се смееме.

Член од
28 август 2013
Мислења
4.486
Поени од реакции
13.692
Се разочарав. Седам и пијам Пауланер негде на Мајна и чекам да се смилуваат експертиве да ме просветлат.
И курвоазје да пиеш џабе е. Боље барајте го рускиот агент Куров да ви поможи да се вратите на власт.

Член од
24 април 2024
Мислења
469
Поени од реакции
888
И курвоазје да пиеш џабе е. Боље барајте го рускиот агент Куров да ви поможи да се вратите на власт.
Го држат во заложништво и чекаат да ги исплука сите тајни во лице!

Член од
19 февруари 2023
Мислења
3.009
Поени од реакции
6.119
Слабо е пиво за него, треба нешто појако.
Автоматски споено мислење:

Добра вечер од мене и една руска вотка од мене за србофилот таксист, може ќе не внесе во брикс, има он план и стратегија, и една вотка за другарот бугарофил аусландер за расположение, здравеј, живели.

Последно уредено:

ausländer

Left the building
Член од
4 мај 2024
Мислења
367
Поени од реакции
460
Слабо е пиво за него, треба нешто појако.
Автоматски споено мислење:

Добра вечер од мене и една руска вотка од мене за србофилот таксист, може ќе не внесе во брикс, има он план и стратегија, и една вотка за другарот бугарофил аусландер за расположение, здравеј, живели.
Спасибо товариш брмбрм. Да живее маика блгариа.

Kajgana Shop

На врв Bottom