Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .
Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.646
Поени од реакции
42.196
Damn, vekje zvucis ko hc vmrovec :D Da ne si pravime filmovi deka koaliciraat za nekakvi reformi, pogotovo toa so ukinuvanje ramkovni i edna izborna edinica.

Koaliciraat zaso toa so im e dadeno na albancite ne mozhe da se odzeme bez vojna, nekakva geopoliticka promena ili kriza. I 80 pratenici da soberat vmro, pak kje bide isto. Karierata im zavisi od dobra vojla na zapadnite amasadori. Ako ne im dadat poziici na albancite, bezrazlika dali se dui/vredi(apsolutno isti kur za nas), dovolno e da napraat mini kriza i jajcata na micko kje bidat vednas stegnati od kaleto.

Sustinski reformi, use ne mi se veruva so napisa :D
според Мицкоски ќе има реструктуирања, какви ќе видиме, затоа им треба 80 пратеници да обезбедат за тоа да се деси.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.255
Поени од реакции
18.205
Исти курац се што се однесува до национализмот. Разликата е во тоа што ДУИ 20+ години пуштаат корени и акумулираат моќ од позиција на власт, веќе имаат изгубено допир со реалноста. Со десетина пратеници цела држава им е заложник.
btw, so ni menja na nas dali vredi ili dui akomuliraat mokj. Nie sme defakto federacija, nasite vlasti nemaat jurisdikcija vo nivnite oblasti i obratno. Se naprai fama so dui, ama nas apsolutno ne zabole koj niv gi vladee.

Nas ni e od korist dui da gi zameni nekoja kosmopolitska odrodena partij, ili da imaat vnatresna kriza, pa da kjarime neso tuka vo balansor na silite. Vlen apsolutno ne e toa.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.255
Поени од реакции
18.205
според Мицкоски ќе има реструктуирања, какви ќе видиме, затоа им треба 80 пратеници да обезбедат за тоа да се деси.
Abe kakvi restruktuiranja, ne bladajte. Mislis rodina dosle na vlast, kje ukinuvaat ramkoven :D

Член од
1 јули 2020
Мислења
1.790
Поени од реакции
8.499
Балансерот не е в
Abe kakvi restruktuiranja, ne bladajte. Mislis rodina dosle na vlast, kje ukinuvaat ramkoven :D
Под реструктурирање се мисли на планот на Мицковски да отвори Министерство за Спорт и Министерство за Енергетика. Дека сегашните институции едноставно не можат да го издржат темпото на работа во спорт и енергетика па треба да бидат издигнати на повисоко ниво. Мислам изградба на Козјак во период од 34 години не е мала работа.

ausländer

Left the building
Член од
4 мај 2024
Мислења
367
Поени од реакции
460
Прво на лошите шќиптари со напаѓање им билдаш рејтинг у кампања, па сеа на добрите им даваш повеќе за лошиве пак да не победат :eek:
Не знам како ќе заврши психолошкиов трилер ама сигурно и Тарантино би подзавидел.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.255
Поени од реакции
18.205
Прво на лошите шќиптари со напаѓање им билдаш рејтинг у кампања, па сеа на добрите им даваш повеќе за лошиве пак да не победат :eek:
Не знам како ќе заврши психолошкиов трилер ама сигурно и Тарантино би подзавидел.
Mislam i vie ocekuvate premnogu, nema sigurno vmro na svoja raka da napraat tektonski promeni vo drzavava.

ausländer

Left the building
Член од
4 мај 2024
Мислења
367
Поени од реакции
460
Mislam i vie ocekuvate premnogu, nema sigurno vmro na svoja raka da napraat tektonski promeni vo drzavava.
Искрено ништо суштински не очекувам. Сигурно ќе биде нијанси подобро од претходно бидејќи македонската партија има доволно пратеници. Од друга страна 60+ знае да биде опасна комбинација бидејќи постои ризик тој што ги добил да се умисли дека е папа или месија.

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.692
Поени од реакции
6.020
Bi sakal da go imam optimizmot na onie koi dlaboko veruvaat deka nesto bitno ke se smeni I (povtorno ) ke dojde zivot

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.125
Поени од реакции
30.212
проблем се институциите кој не ја работат работата, не народот.
znaci narodot do beskraj ako prodolzuva da frla gjubre u vardar, instituciite se krivi?
Smeni go tekstov mesto kolicka gjubre stavi.
1716022004051.png

Riken

the power of imagination makes us infinite
Член од
9 декември 2008
Мислења
12.778
Поени од реакции
30.640
Знаеш...ако критикуваш СДС или ДПМНЕ, не значи автоматски дека си за едниот или другиот против едниот или другиот. Сепак на изборите имаше преку 450,000 луѓе во државата што не искочија да гласаат и 30,000 што го поништија ливчето.

Всушност целата драма со името беше почната од Груевски, со првите преименувања на аеродромот и автопатот, точно тогаш се активираа грците, се замислија дека треба да дејствуваат и целата приказна околу името ескалираше.
Пред тоа немаше ни П од проблем со името, имаше само некакви преговори со преговарачи што се сретнуваа еднаш у 3 години.
Со тоа изгубивме више од 10 години под блокади и режим, што доведе СДС да го дочекаме ко ангел чувар и да ни се задеси све што ни се задеси со СДС на власт.

И кога ќе видиш,кој го разбуричка гомното за после сите да умреме од инфекции?
Гвујо и цела ДПМНЕ структура, од која голем дел е сега пак на власт.
Ако бевме вистинска држава, многу одамна ќе му беа пратени лица од тајни служби во Будимпешта да му стават новичок у лепчето со паричка.
Заев беше насаден да смени име, тоа му беше агенда, он можеше да одолговлекува колку сака ама не.
Такво зло никад да не се повтори, на бугарите само кур сега треба да им дадат па нека блокираат колку сакаат.
Ама и тоа нема да се деси, политичарите живееат од ЕУ лагата, као демек ветена земја, гласајте не нас...за ние да ве лажете и крадеме.
Македонија никогаш нема да влезе у ЕУ.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.525
Поени од реакции
22.175
Значи еуфоријата е ради тоа што СДС и ДУИ не се на власт. Сите знаеме дека другата опција ДПМНЕ и кој и да е плус не е многу поарна, малце можеби.

Ако Мицко прави сам влада нема потреба од делење ресори со други освен тие што се во неговата коалиција. Владеењето ќе оди ама потешко малце без Албанска партија. Ако ги земе ВЛЕН или како и да се викаат, во влада, мора да им даде министерски места и ред други гратификации. Не е тоа нешто ново или спектакуларно туку од позиција на моќ ДПМНЕ можеби нема да дава толку многу колку што би дал во други ситуации односно престижни ресори. Иначе скоро сите министерства во некој вид се важни, затоа постојат како министерства. 2-3 се можеби вишок ама служат како место плус колку да се пише.

И не би имал проблем со тоа ако резултатот испаѓа добар а за тоа одговорност има и Мицко оти тоа е негова влада. Ија не би сакал учкиве и душманиве на Македонија воопшто да се дел од било која власт ама покрај све не треба да ја изгубиме врската со реалноста.

Hoy

Член од
7 септември 2017
Мислења
558
Поени од реакции
1.824
Една ретроспектива за помладите.
Ниту имало, ниту ќе има влада без шиптаpи у неа.
Најдобар пример е, кога реално биле најмаргинализирани и кога немале ниту универзитети и ги работеле само амалските работи у државава, имале 4 министри и тоа со само 10 пратеници.
А на другата страна сдсм имала 87 пратеници, поради бојкот на изборите од Вмро, тоа е владата во 1994-та.

Така да не си правете филмови дека Мицковски комотно можел да си прави влада без шиптаpите у неа, посебно сега кога имаат една од највлијателните дијаспори.

Член од
19 март 2011
Мислења
12.881
Поени од реакции
14.319
Јас на ВМРО гледам како почитувачи на предавствата на СДС и одржувачи на статус квото, плус некое помало предавство од време на време.

СДС составуваат влада со ДУИ/УЧК потоа и ДПНЕ си легнуваат на брашното, СДС прави територијална поделба која потоа е реалност за ДПНЕ и мора да ја почитува, СДС ја прави цела држава двојазична, менува име, Талат спикер и премиер, итн...преседанот е направен и нема назад. Чим нешто дадеш тешко враќање назад посебно кога си во позиција како нашата.

Секој потег на ВМРО за одземање на нешто што добиле Албанците ќе се гледа како ескалација и крај на приказната. За наша несреќа главните стратешки (не)пријатели кои се неприкосноевн и единствен фактор во регионот се на страна на браќата и ние немаме многу опции (да не кажам ич) за менавар освен тапкање во место и чекање на поповолна геополитичка ситуација.

Ако сакаш да го зачуваш тоа што го имаш моментално го бираш помалото зло и замижуваш кога се вршат помали предавства бидејќи алтернативата е многу полоша.
Само што после Северна ја не гледам што има да се брани и зачувува и затоа потполно го разбирам Владе кога гласа за ДУИ и навива за целосна шиптаризација.

Сега некој ќе каже - а зошто да се бира помеѓу две зла, зошто ова зошто она...епа ете затоа што политиката кур ја боли дека ти чекаш перфектни кандидати и она ќе си продолжи да гази.
Ти додека чекаш дева Марија да ги води институциите, неписмен шкон станал министер за образование и детето ти нема учебник цела учебна година и намерно го уништува министерството одвнатре. Значи по дифолт си го одбрал поголемото зло.

Се распишав доста али ај уште ова
Во Србија Вучич дефакто го признава Косово како независна држава со тоа што коли со косовски таблици можат слободно да се возат низ Србија. Србите се исто така дел од косовскиот парламент.
Се се ова предавства во очите на Србите, но нивната држава е опколена со НАТО членки на сите страни, што повеќе од ова можат да направат?

Меѓутоа, додека Србија официјално не го признае Косово во Обединети Нации и се откаже од територијални претензии косовското прашање останува отворено.
Утреден да дојде некој српски Заев на власт кој ќе вика дека Србија нема црвени линии и го признае Косово во ООН приказната завршува и нема враќање назад.
Потоа и да спакувале САД куферите од регионот не е исто да нападнеш членка на ОН и протекторат.

Член од
1 јули 2020
Мислења
1.790
Поени од реакции
8.499
Една ретроспектива за помладите.
Ниту имало, ниту ќе има влада без шиптаpи у неа.
Најдобар пример е, кога реално биле најмаргинализирани и кога немале ниту универзитети и ги работеле само амалските работи у државава, имале 4 министри и тоа со само 10 пратеници.
А на другата страна сдсм имала 87 пратеници, поради бојкот на изборите од Вмро, тоа е владата во 1994-та.

Така да не си правете филмови дека Мицковски комотно можел да си прави влада без шиптаpите у неа, посебно сега кога имаат една од највлијателните дијаспори.
Ова е комплетно погрешна ретроспектива која го игнорира најважниот дел, албанците во владите на СДС ( првата и втората ) биле сите до еден поранешни членови на СКМ, и со тоа дел од истата структура. ДПНЕ и Знам ако имаат некој во нивните структури и го стават за министер тоа не е проблем. Не е како они да немаат никој што се разбира и има капацитет да биде министер.

Проблемот е што се внесуваат Косовско-Учкарски групации кои воопшто немаат никаков интерес да се среди државата и да бидат дел од нејзе, туку само да црпат ресурси. Која е поентата да ги заменуваш УЧК во форма на ДУИ, со ВРЕДИ кои се само испостава на Курти од Косово? Менуваме едно зло со друго, кое сум сигурен дека на крајот ќе испадне и да биде поголемо.

Они гледаат само да приграбат институции, територија, што било за да можат да црпат ресурси од нив за да си ја буткаат нивната идеологија која е компетно спротивна од интересите на државата. Мора да се стави до знаење дека ако не се откажат од некои нивни иредентистички барања и начин на размислување дел од ниедна влада нема да бидат.

Вака се што ќе се менува е темпото со кое ќе се распаѓа државата. И ако Мицковски не е комотен да прави тешки одлуки што се кандидира за премиер?

Еве го и најдобриот пример кој ја илустрира мојата поента, епилог на протестите 1997 во Тетово и Гостивар:

Епилог на случувањата

Градоначалниците Руфи Османи и Алајдин Демири под кривично дело кршење на Уставот и законите на Република Македонија беа осудени на по 13 години затвор, а подоцна беа помилувани (од коалиционата влада на ВМРО-ДПМНЕ и ДПА). Руфи Османи поднесе тужба против Македонија во Судот за човекови права во Стразбур, која беше отфрлена.

Македонците ова го протолкуваа како функционирање на правната држава, а Албанците
Кога се случувало сето ова, етничките Албанците министри во владата на СДС не си дале отставки, не ја напуштиле владата зошто се дел од истата структура. А денеска ако пробаш да средиш на пример плаќање на струја или бркање на сите од ДУИ што не одат на работа, ВРЕДИ уште утре ќе ти искочат од влада дека си ги "опресирал".

Не може од ВРЕДИ да ти вика Здравство и Образование се мој феудален посед, или ќе ми ги дадеш или нема влада. Ок нека им ги дадат Здравство и Образование, али тогаш кандидат на ДПНЕ нека биде градоначалник на Кичево и Струга, може?

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom