Нема потреба да разговараме, така што некој ќе се стави во морална супериорна позиција, па друг да се брани.
Веќе во следниот пасус, испод овој што си го цитирал, сум напишал дека Претседател на Собрание треба да доаѓа од партијата со најмногу пратеници.
Поентата ми е дека не може да се игнорира реалноста и дека мора да има и Албанци на значајни функции. Или ќе се откажеш од некое министерство или од "спикерот". Како што беше погрешно ова што се случуваше со ДУИ и СДС, каде Македонците беа ставени во подредена положба и се решаваа дури и идентитетски прашања на штета на Македонците, не може сега да направиш исто со Албанците и тоа да помине без последици. Ќе стигне одговор, како што стигна за покажувањето сила над Македонците.
А од овие персонални прашања, поважно е дали ќе продолжи тој штетен процес на градење бинационална држава, одењето по патот на федерализација. Мене тоа ме плаши највеќе и што ќе направи Мицко и ДПМНЕ. Затоа што по тој пат се движевме и додек премиери беа Бранко, Бучко, Грујо, Заев. Грујо таквите отстапки ги криеше позади пр патриотизам и дупли пас со ДУИ во подигнување на тензии. На крај го издриблаа и на ова прашање.
Не ми извртувај коментари.
Само посочив ПРИНЦИПИ, или ги почитуваш или не се останато е излишно.
Учествуваш на избори да добиеш доверба, ако добиеш доверба во бројки како овие тогаш си во позиција да диктираш услови и креираш политика која си ја презентирал во изборна кампања.
Си навел 1/4 ќе била игнорирана, па ако победникот има 1/2 од другиот дел 1/4 имаш спикер дали во тој случај онаа 1/4 која не добила на избори/спикер е игнорирана? Може да добијат заменик на спикерот и на тој начин избегнуваш некој да те лепи со етикети.
Се обидуваш со проширување на прашањата да релативизираш и на тој начин избегнуваш директни одговори.
зелените балисти и сдсСС се губитници на изборите, победникот кој добива мандат за составување на нова влада ако нема 61 бара коалициони партнери, во тие разговори има пазарења, но тоа нема апсолутно никаква врска со законодавниот дом кој ќе биде спикер во истиот.
Второ што не сакаш да видиш е тоа што претседател на Собрание во нашиот систем е многу одговорна и влијателна функција, во некои случаи го заменува претседателот на дражавата и како победник на избори да му дадеш таква позиција на некој кој отворено работи на дезинтегрирање на македонската држава е несериозно.
Ова е мое мислење со кое не мора да се сложиш но е факт.