Каде се иселивте и како?

Член од
4 октомври 2019
Мислења
550
Поени од реакции
1.057
1000 stan
120 struja
500 evra hrana
30 evra telefon
15 evra rqdiodifuzna taksa
200 evra igracki, amazon, obleka
200 evra tiketi pivo...
Osiguruvanje nemam
Internet kradam od kladionica
0 cigari
0 abtomobil
0 kindergarden malo e ne go primat.
Takov e mojot zivot so zena i malo dete...

Член од
3 јуни 2022
Мислења
1.487
Поени од реакции
3.598
1000 stan
120 struja
500 evra hrana
30 evra telefon
15 evra rqdiodifuzna taksa
200 evra igracki, amazon, obleka
200 evra tiketi pivo...
Osiguruvanje nemam
Internet kradam od kladionica
0 cigari
0 abtomobil
0 kindergarden malo e ne go primat.
Takov e mojot zivot so zena i malo dete...
Во секој случај и со една плата ќе го избуткаш месецот, додека во Македонија со една може само да се сликаш.

Член од
4 октомври 2019
Мислења
550
Поени од реакции
1.057
Во секој случај и со една плата ќе го избуткаш месецот, додека во Македонија со една може само да се сликаш.
Ziveev 4 meseci so mojata skoro minimalna plata poslednite denovi duri i bev bez pari, sum bil i vo nekoi socialni ustanovi mi pomognale po 200-300 evra.... sto vo makedonija ako odis tamu ti ke treba da im dades... :》..zenata radi 1 saat minimalno pak so toa ide nekako taman bez na strana da stavis....posto hranata e navistina skapa sega, poveketo sto gi znam idat vo DE da pazarat..... pa toa e cel muabet citam pogore ili da odis baustela, sofer ili da imas jak zanaet drugo e tesko sranje dodeka ne rabotite dvajca fulltime ako imas familija....
Za nijansa si pozadovolen od dole so bez jazik, da naucis pak e podrugo ama nas ne mrzi, sakame napred a jazik ne ucime toa taka e....

E

enzo8

Гостин
Drugar,
Te chitav i preeska i provo shto mi pomina niz glava!
Pishuvash za istata Germanija shto ja znam i jas ili za nekoja druga ? Shto e vo Afrika ili Azija !
Азија.
Има кинези колку сакаш и кинески ресторани. Храната им е превкусна.

Последно уредено од модератор:
Член од
29 март 2024
Мислења
435
Поени од реакции
837
Se so pisa do sega ne e tocno.
Znam ke se najdi ovde nekoj sega ke pise mrsi muda na makedonski sajt od stranstvo, sranje u boja , ne sum patriot od stranstvo , ne sum ja nikogas kudel Makedonija , naprotiv ja obozavam, ja sakam od dusata , ama ja sakam makedonija so ja imav vo detstvo i kako pomlad , taa makedonija umre pred edno 20 godini...
Posledna plata vo makedonija sto ja zemav mi bese 61 340 denari, tolku mi legnaa na smetka, ne bev vraboten drzavno , ne bev vraboten preku partija , od mal ucev jazici , na 19 godini imav sreka da se zapoznaam so MRP / ERP sistemi i cela profesionalna kariera pominav vo toa ( tehicki i e i ne e vo IT sferata ).
Ne mozes da me ubedis deka zimas evropska plata, zosto evropa ne bega od evropa za da ti ja dade platata vo makedonija ...... Zimas nekoi 1500 - 1800 evra plata, za tvojata funkcija veryvaj vo evropa ne sedat pod 3-4 k , taka da malku namalete evropskata plata vo makedonija.
I pak se svedyva na zlaten kafez momentot.... Zimas " evropska plata " , kisnes 100 saati vo soobrakaj poso na vmro sds dui im prdnalo miting da pravat, ili nekoj strajkuva , ili na neko spon mu teknlao da sw vozi so drzaven mercedes pa blokirat cela ilindenska , deteto vo gradinka magocen svet, bolnici isto kako mrtovecnici, privatnite se malku posvetli, ne daj boze nesto da treba da izvadis na salter, ke ti treba google translate za sftis deka ti vika ne mozam denes mi zavrsi smenta vo 10.00 sabajle, " nokniot zivot " ebana kazablanka voda moze na skopje da nosi, ali top si e platata e evropska i doma si .....
Ne me zaebavaj drygar , kazi ybavo mi e i rizikot da izlezam ne mi e ekvivalenten so moznata dobivka , zatoa si sedam i si rabotam, ne mi vikaj deka sum 3 klasa graganin.
Od koga sum izlezen od mk najmaliot tim sto sum go vodel e 15 dusi, nikogas nikade od nikogo ne sum isetil deka sum vtora treta , peta klasa graganin.
Naprotiv koga ke probat da pomognat, probat , edinstveno plasticno e koga ke ti kaza , Morning love how are you today, nejze / ndmu kur ja boli za mene ama imat nivo na ptofesionalizam, za razlika od aspektot na " komsijata kozata " vo Makedonija

* Imam kebapi prsti se izvinuvam predvreme za nogopisot :)
Киснеш 100 саати во Сообраќај? :vozbud:
имаш возено низ Лондон или New York да видиш што е сообраќај?:pos:
Барем Скопје стигнуваш брзо едино од некое село ако си возел ке ти треба 2 саати како во странство.

Уопште не ми е гајле што мислиш и како мислиш. 3та класа си ако збориш дека имототе се по 500 илјади. Околу тебе све се индијци арапи и цел балкан.
Знам дека те боли ама да бидеш на исто со луѓето што живеат во државата кајшто си треба да живееш вп нивните населби.
Децата да ги запишеш на поквалитетни универзитети.
Облека храна кола тоа само во МКД комплекси ке лечите како и златните ланци што ги ставате.

каде работиш, колку земаш и во кое маало живееш во странство? Муда за бубрези продавајте на некој што не бил надвор и незнае како е.

работава испаѓа курле од Говрлево отиде во странство, зема куќа 100 км од центарот или во мало градче од 100,200.000 и продава баски како е добро таму. Самошто оди работа и дома и не шета нигде пошто му е скапо.
Автоматски споено мислење:

sto kvalitet na zivot imas so ovie brojki??? kaj ti e restoran, vikend, nesto obleka ili sto bilo da kupis?

650е (ова е минимум со нови цени за гарсоњера, бар ја за помалце не сум сретнал/слушнал, за еден човек) кирија.
80 евра авто осигурување.
70е бензин/нафта.
50 интернет, 50 евра струја.
300 еур храна.
Епа нема тоа. Квалитетот на нивниот стандард е само дома работа и купување ефтино пиво и храна од маркет.

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.754
Поени од реакции
2.869
Некој попаметен од мене рече тука некаде на форумов :"Ј*б*ш држава во која најголемиот успех е да се иселиш од неа."

D

Deleted member 157923

Гостин
Каде: Македонија
Како: Зимаш потиш газот учиш и се надоградуваш професионално во ИТ, аплицираш за работа во странсвто и цепаш работа од дома.
Шо сторе сите во Македонија програмери. Дај за тоа малце кажи искуство, совет. Што се бара денес на ИТ пазарот што е актуелно?
Еве ти викаш работиш во ИТ сектор но што поточно?
Правиш веб страни?
Пишуваш код во некој програмски јазик?
Одржуваш бази на податоци?
И велиш македонски стандард а европска плата. Е колку е таа европска плата. Junior, senior колку е?

Последно уредено од модератор:
Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.756
Поени од реакции
7.387
Sonuvaj ti slatki sonishta.
Автоматски споено мислење:

Азија.
Има кинези колку сакаш и кинески ресторани. Храната им е превкусна.
E ova ti veruvam.
Zatoa shto brojkite shto si gi pishal mozhi vo Bayern samo da gi sonuvash ili pak da si vo nekoja shtala ili v planina smesten kako samec.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.756
Поени од реакции
7.387
Зошто? Многу ти се или малце?
Se e poskapo od toa pishanoto!
So edna rabotnichka plata najdobro ti e da si gi zemish partalite i da barash srejcha na drugo mesto. Chitaj pogore shto pishal Teknuvalo i toa ti e realitet. I toa Bez kola i drugi raboti!

Kajgana Shop

На врв Bottom